Μουσικη

Summer in the City: Η Γιορτή της Μουσικής

Και μόνο που θα γεμίσει η πόλη μουσική με ελεύθερη πρόσβαση για όλους, θα μπορούσε να φαίνεται αρκετό για τις μέρες που ζούμε. Όμως δεν είναι μόνο αυτό...

max.jpg
Μάκης Μηλάτος
ΤΕΥΧΟΣ 305
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Fallulah
Fallulah

Και μόνο που θα γεμίσει η πόλη μουσική με ελεύθερη πρόσβαση για όλους, θα μπορούσε να φαίνεται αρκετό για τις μέρες που ζούμε. Όμως δεν είναι μόνο αυτό... Η Γιορτή της Μουσικής φέρνει σε άμεση επαφή το κοινό με το πιο ζωντανό, το πιο φρέσκο και το πιο ανήσυχο κομμάτι από τους μουσικούς της πόλης και αντίστροφα δίνει τη δυνατότητα σε νέους δημιουργούς να εμφανιστούν σε ένα ευρύτερο ακροατήριο, να παίξουν σε μεγάλους χώρους, να αναμετρηθουν με τους περαστικούς που κοντοστέκονται για να χαζέψουν, να κερδίσουν την εμπειρία μιας φεστιβαλικής διαδικασίας.

Για πάνω από 10 χρόνια η Γιορτή της Μουσικής οργανώνει ένα μουσικό πανηγύρι, μια συμμετοχική διαδικασία που βοηθάει τα πράγματα να συμβαίνουν και δεν είναι τυχαίο που από τις σκηνές της έχουν περάσει όλοι οι μουσικοί και τα συγκροτήματα που μας απασχολούν την τελευταία δεκαετία (και όχι μόνο).

Η αφιλοκερδής συμμετοχή όσων συμμετέχουν δεν είναι απλώς το δώρο που μας κάνουν οι μουσικοί, η δυνατότητα να έρθουμε σε άμεση επαφή μαζί τους χωρίς να μπαίνει ανάμεσά μας «η αμοιβή», είναι κι ένα γοητευτικό παράδειγμα για ανάλογες εκδηλώσεις, μιας και φαίνεται πως ήρθε (πάλι) η ώρα της αυτοδιαχείρισης, της συμμετοχικής δράσης, της ανταλλαγής, της ανιδιοτέλειας και της ταπεινότητας.

›Οι εκδηλώσεις ξεκινάνε την Παρασκευή 18/6 στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων με ζωντανή αναμετάδοση, από το Palau de les Arts Reina Sofia της Βαλένθιας στην Ισπανία, της “Carmen” του Bizet από τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βαλένθιας. Διευθύνει ο Zubin Mehta. Αμ, τι νόμισες... Μόνο οι Future Sound of London τα κάνουν αυτά;

›Το Σάββατο 19/6, την Κυριακή 20/6 και τη Δευτέρα 21/6 οι djs καταλαμβάνουν την πόλη και κάθε είδους groovy tune γίνεται το soundtrack της Αθήνας στην πλ. Ασωμάτων, την πλ. Αγίας Ειρήνης, αλλά και στα Bacaro, Closer, Παλαιά Βουλή, Fantaseed, Higgs, Six D.O.G.S., Yoga Bala.

Αναζητήστε τους: Nikko Patrelaki, Olga Kouklaki, Dj Kyros, Blend aka Mishkin, Mr. Soundproof, & Kill Emil, Urban Disco κ.ά.

›Οι συναυλίες θα ξεκινήσουν το Σάββατο στην πλ. Εξαρχείων, την πλ. Κλαυθμώνος και την Τεχνόπολη, για να συμπληρωθούν την Κυριακή και τη Δευτέρα από την πλ. Συντάγματος και την πλ. Κοτζιά. Στις 5 αυτές πλατείες θα ακούσετε τους: Ekos Quartet, Lolek, Rous, Ska Bangies, Berlin Brides, Travel Mind Syndrome, No Profile, Duke Abdaction, Rosebleed, Expert Medicine, Dragostars, Σκιές, Orthologistes, Dr. Vodkatini, Lumiere Brother και πολλούς ακόμη.

Στο Σύνταγμα είναι φέτος και η σκηνή της ATHENS VOICE τη Δευτέρα 21/6 με τους: Burger Project, The Boy, Dustbowl, Electric Litany, Yuri’s Accident, Menta, Absent Without Leave και Meanie Geanies.

›Εκτός από την πρώτη μέρα, η «σοβαρά μουσική» συμμετέχει στη Γιορτή της Μουσικής και τη Δευτέρα 21/6 στο Ίδρυμα Θεοχαράκη με μια παράσταση συμμετοχικής όπερας με τους Κάτια Πάσχου, Μανώλη Λορέντζο, Δημήτρη Παπαγεωργίου και τον Μανώλη Παπασηφάκη, αλλά και στην Τεχνόπολη με τη Συμφωνική Ορχήστρα και τη Φιλαρμονική του Δήμου, τη Sinfonietta of Lausanne και τη Simon Bolivar Youth Orchestra.

›Το καλύτερο μέσον για να τριγυρνάς στις πλατείες, στα bar και στις σκηνές αυτές τις μέρες είναι το ποδήλατο (ή έστω μια vespa).

›Οι συναυλίες ξεκινάνε νωρίς το απόγευμα και τελειώνουν γύρω στα μεσάνυχτα, αλλά είπαμε... συμμετοχική διαδικασία είναι, δεν είναι μπουζούκια. Δεν βγαίνουν στην αρχή οι «άγνωστοι» και αργά οι «γνωστοί». Το θέμα είναι να είσαι (από την αρχή) εκεί που συμβαίνει.

›Εκτός από την Αθήνα (και δεκάδες πόλεις σε όλη την Ευρώπη) η Γιορτή της Μουσικής φέτος θα γίνει και στις: Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Πρέβεζα, Πάργα, Πάρο, Πύργο, Ρόδο, Σέρρες, Χανιά, Φιλιππιάδα, Ικαρία.

Ο Ήχος της πόλης

Μετά από 7 χρόνια, το μόνο που αλλάζει είναι το σημείο συνάντησης. Η σκηνή της ATHENS VOICE για τη Γιορτή της Μουσικής θα είναι φέτος στο Σύνταγμα, τη Δευτέρα 21 Ιουνίου (από τις 6.00 το απόγευμα ως τις 12.00 το βράδυ).

Αυτό που δεν αλλάζει είναι ο λόγος που στήνουμε αυτή τη σκηνή ( ή οργανώνουμε άλλες συναυλίες, όπως τον «Πρώτο Ήχο»). Θέλουμε να κάνουμε πράξη αυτά που γράφουμε, που πιστεύουμε, που μας αρέσουν, που εκπροσωπούν αυτή την πόλη, που φέρνουν νέο αέρα. Γιατί άλλο να μιλάς για κάτι κι άλλο να κάνεις κάτι γι’ αυτό.

Πριν από μερικά χρόνια η «νεά ελληνική μουσική σκηνή» ήταν μια «μικρή ιστορία του περιθωρίου». Σιγά-σιγά όμως κέρδισε έδαφος, μεγάλωσε και κυρίως απέκτησε καλλιτεχνική αξία, προκαλώντας το ενδιαφέρον ακόμη κι αυτών που μέχρι πριν από λίγο την αντιμετώπιζαν με καχυποψία.

Τώρα που η όλη φάση προχώρησε και δικαιώθηκε, έχουμε κι εμείς την ικανοποίηση ότι καναμε κάτι γι’ αυτό. Δεν το επισημάναμε απλώς, του δώσαμε χώρο ν’ αναπνεύσει. Η εφημερίδα της πόλης έπαιξε ρόλο στο να δημιουργηθεί το καινούργιο της σάουντρακ. Αυτό θα κάνουμε και στις 21/6 στο Σύνταγμα με τους...

•Yuri’s Accident

Η πιο καινούργια παρέα στη φετινή σκηνή μετράει μερικούς μήνες ζωής, η κιθάρα, το μπάσο, ένα κορίτσι στα ντραμς, ο ήχος του φλάουτου και το φλερτ με την κιθαριστική ποπ κάνουν τους Yuri’s Accident ένα γκρουπ που πρέπει να ακούσεις τώρα.

Absent Without Leave

Η μουσική των Absent Without Leave (δηλαδή του Γιώργου Μαστροκώστα) είναι το καλά κρυμμένο μυστικό της πόλης, που ο ήχος του εξαπλώνεται σ’ όλο τον κόσμο, καθώς συχνά οι δίσκοι του κυκλοφορούν από ξένες εταιρείες. Μετράει ήδη 3 άλμπουμ, κάμποσα ΕΡ, σιγκλάκια, αλλά και split κυκλοφορίες ή συνεργασίες με τους yellow6, port-royal, kimonophonic, televise, epic45 κ.ά.

Ambient, post-rock, electronica, ρομαντισμός, ονειρικές εικόνες, shoegaze συνδυάζονται μοναδικά. 

•Μέντα

Πάνω από μία δεκαετία δίνουν δροσερή γεύση στην ελληνική ποπ, στολίζοντάς τη με ροκ και πανκ στοιχεία, χωρίς να διστάζουν να αναμετρηθούν με την ελληνική γλώσσα στους στίχους τους. Το αθηναϊκό κουαρτέτο μετράει ήδη 4 δίσκους, με ποιο πρόσφατο το άλμπουμ «Ποπ», που θα παρουσιάσουν στη σκηνή της A.V. μαζί με αναμνήσεις από τα “Instrumenta”, «Σε καινούργια μπάντα» και το ντεμπούτο τους «Στον πλανήτη του Εδμούνδου».

•Dustbowl

Οι ίδιοι σηματοδοτούν την παρουσία τους ως “The Freight Train Sound Ramblers” και ταξιδεύουν από το 2006 στο μυθικό κόσμο της alt. country, της americana, του desert rock, του vintage rock’n’roll. Έχουν πίσω τους ήδη 2 άλμπουμ, αλλά και... τα κατάλληλα ονόματα: DD Dynamite, Telecaster Nick, John Hardy, The Shoeshine Boy, αλλά και Lydia στο μπάσο. Ο παραδοσιακός μητροπολιτικός ήχος της pop κουλτούρας θα ηχήσει στο Σύνταγμα.

• Electric Litany

Θα μου επιτρέψετε να ανατρέξω στην κριτική μου για το δίσκο τους “How To Be a Child & Win the War”  (A.V. 293): «Το όνομά τους δικαιώνεται απόλυτα από τον ήχο τους. Το ελληνοαγγλικό τρίο δημιουργεί μια λιτανεία κιθαριστικής pop, ένα ρέκβιεμ νεανικής ορμής και αληθινού πάθους, ένα noisy μελαγχολικό νέφος που σε τυλίγει από παντού, αφιερωμένο στα “δεκεμβριανά”, στην αναρχία και την κοινωνική απελευθέρωση». Θα ταξιδέψουν ειδικά για μας από την Αγγλία και θα κάνουν πράξη όσα περιγράφω παραπάνω.

•Meanie Geanies

Τι θα ήταν το rock’n’roll χωρίς κορίτσια; χωρίς γυναικεία φωνητικά; Οι Meanie Geanies έρχονται σφαίρα από τη μυθολογία του ’60, άλλωστε τα ονόματά τους το επιβεβαιώνουν: Mary Jane στο τραγούδι (και τα ουρλιαχτά), Eve DeVille στην (εκ των ουκ άνευ) Farfisa, Penny Fuzz στην (fuzzαριστή) κιθάρα, Skinny Meanie στο μπάσο (και τα φωνητικά), αλλά και ο (κάτι μου θυμίζει αυτό το όνομα) Rigo Starr στα τύμπανα. Η ιστορία του garage από τα 60s ως τις μέρες μας.

•The Boy

Πριν από μερικά χρόνια είχε ανέβει στην σκηνή της Athens Voice, όταν προτοξεκινούσε με τους Mary and the Boy, αργότερα στον «Πρώτο Ήχο» εμφανίστηκε στη συναυλία του Felizol, τώρα όμως μόνος του, με το “spoken word” κουστουμάκι του, την ποίηση της πόλης, ένα ρυθμό να κρατάει το ίσο και γλυκόπικρες μελωδίες για όσα συμβαίνουν γύρω μας. Ο Αλέξανδρος Βούλγαρης είναι πραγματικός καλλιτέχνης.

• Βurger Project

Χιούμορ, κουφές διασκευές, μεταμφιέσεις, σκηνική ενέργεια κι ένα χαρμάνι που περιλαμβάνει από rock’n’roll μέχρι ska κι από balkan μέχρι swing. Κι από ονόματα, όμως, δεν πάνε πίσω: Al the X-King, General ConZou, Cosmic Communist, Mosch Holiday. Για το τι θα γίνει ακριβώς στο Σύνταγμα το βράδυ της Δευτέρας, όταν θα ανέβουν στη σκηνή, κανείς δεν ξέρει...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ