Μουσικη

Γιορτή της Μουσικής 2010: Η σκηνή της Α.V.

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα. Η σκηνή της ATHENS VOICE όπου να ’ναι θα στηθεί, τα γκρουπ ετοιμάζουν κιθάρες, πιατίνια,φαρφίσες, συνθεσάιζερ, πετάλια, μπάσα και οι τραγουδιστές κάνουν αφωνία για να είναι έτοιμοι… Ραντεβού τη Δευτέρα 21 Ιουνίου στο Σύνταγμα!

max.jpg
Μάκης Μηλάτος
ΤΕΥΧΟΣ 306
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Dustbowl
Dustbowl

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα. Η σκηνή της ATHENS VOICE όπου να ’ναι θα στηθεί, τα γκρουπ ετοιμάζουν κιθάρες, πιατίνια,φαρφίσες, συνθεσάιζερ, πετάλια, μπάσα και οι τραγουδιστές κάνουν αφωνία για να είναι έτοιμοι… Ραντεβού τη Δευτέρα 21 Ιουνίου στο Σύνταγμα!

Ακόμη δεν καταλάγιασε η κουβέντα για τον «Πρώτο Ήχο» στην Τεχνόπολη –που κάναμε πριν από μερικές μέρες– και μία ακόμη D.I.Y. συναυλία είναι έτοιμη από την εφημερίδα της πόλης που κάνει να συμβαίνουν αυτά που αξίζουν τον κόπο. Όποιος περάσει απ’ το Σύνταγμα το πρωί της Δευτέρας 21/6 θα μας βρει εκεί να ετοιμαζόμαστε για τη βραδινή γιορτή. Και μετά, όταν ο ήλιος αρχίσει να γέρνει, τα βύσματα μπαίνουν στους ενισχυτές, τα μικρόφωνα ανοίγουν και οι πρώτες νότες κατρακυλάνε στους γύρω δρόμους, αντανακλούν στη Βουλή μ’ έναν αντίλαλο που νομίζεις πως είναι ακατοίκητη, παρέες αρχίζουν να συρρέουν, κάθονται στα πεζούλια και τα παρτέρια, στο Σύνταγμα έχει και wi-fi: «Ποιοι είναι αυτοί που παίζουν τώρα;», «Έλα! Εδώ είμαστε, όπως κοιτάς τη σκηνή δεξιά», «Αυτοί οι Electric Litany είναι καλοί;», «Τι ώρα εμφανίζονται οι Burger Project;». Από τις 6.00 το απόγευμα ως τις 12.00 το βράδυ, το soundtrack της πόλης θα ακούγεται στο Σύνταγμα και οι άνθρωποι της πόλης θα του δίνουν νόημα και περιεχόμενο.

* Yuri’s Accident
Να τη πάλι η μυθολογία της pop κουλτούρας που ανέκαθεν κοιτούσε προς τα άστρα. Η θρυλική μορφή του Yuri Gagarin γίνεται live club της πόλης αλλά και συγκρότημα. Και δεν είναι οι μόνοι. Από τους Laika μέχρι τον David Bowie, πολλοί είναι αυτοί που κινούνται στο διάστημα...  Η διαρκής δράση των ελληνικών συγκροτημάτων –που τα τελευταία χρόνια αυξάνονται, πληθύνονται και κατακυριεύουν την (ελληνική) γη– γεννάει διαρκώς καινούργια σχήματα και τη διαμόρφωση μιας σκηνής που όλοι συμφωνούν πλέον πως είναι το πιο ζωντανό, φρέσκο, δημιουργικό και δραστήριο κομμάτι της ελληνικής μουσικής πραγματικότητας. Πριν από μερικούς μήνες οι Yuri’s Accident ήταν ακόμη μια θολή ιδέα στο μυαλό του Θάνου και του Γιάννη. Τώρα μετράνε ήδη μερικές εμφανίσεις κι ένα demo. Ο χρόνος τρέχει. Κάθε λεπτό γεννιέται κι ένα νέο συγκρότημα. Stay tuned.

*The Boy
Από τη μουσική στο σινεμά κι από κει στο θέατρο, μια διαδρομή που προκαλεί το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων, καθώς η δράση του Αλέξανδρου Βούλγαρη έχει ουσία, προσωπική ματιά και καλλιτεχνικό ενδιαφέρον. Οι Mary and the Boy ήταν η αρχή και συζητήθηκε πολύ. Το σχήμα έζησε λίγο αλλά πρόλαβε να αποκτήσει οντότητα, τόση ώστε να τους διασκευάζουν οι Joalz και να γίνονται μέρος του σάουντρακ της πρόσφατης ταινίας «Ξέστρωτα κρεβάτια». Όταν ο boy έμεινε μόνος, η μουσική του πήρε άλλη διαδρομή: αφτιασίδωτη ποίηση της σκληρής πραγματικότητας, μονότονοι ρυθμοί κραυγής, διαμαρτυρίας και κάθαρσης, συναισθηματικές αντιδράσεις, σκηνές του δρόμου. Με τα 2 προσωπικά του άλμπουμ αλλά και το «χαμένο» “50 god damned songs” χαράζει ένα μοναδικό, δικό του δρόμο. Τον ακολουθούμε μ’ ενδιαφέρον.

* Μέντα
Μόλις γιόρτασαν την πρώτη τους δεκαετία, αλλά η γεύση τους παραμένει ακόμη έντονη και καταγράφεται στα 4 άλμπουμ που έχουν ήδη κυκλοφορήσει (τα 2 πρώτα μάλιστα στη θρυλική: Studio II). O Κώστας Βλαχάς (κιθάρα/φωνητικά), ο Νίκος Παπαδημητρίου (μπάσο/τραγούδι), ο Δημήτρης Λαϊνάς (πλήκτρα/φωνητικά) και ο ντράμερ Πάνος Γαλάνης συμπλέκουν δημιουργικά την αγάπη τους για τους Beatles και τους Led zeppelin, για τους Beach Boys και τους Clash αλλά και για τους Flaming Lips, τους Blur, τους Pulp και τους Deus (με τους οποίους έχουν εμφανιστεί), για να δημιουργήσουν το δικό τους –ελληνόφωνο– χαρμάνι, που στο πρόσφατο άλμπουμ τους παίρνει «ποπ» χαρακτήρα.

* Meanie Geanies
Όσα χρόνια κι αν έχουν περάσει, ο μύθος του garage παραμένει ζωντανός γνωρίζοντας αλλεπάλληλες αναβιώσεις και εκατοντάδες συγκροτήματα σε όλον τον κόσμο –γοητευμένα από την πιο στιλάτη εκδοχή του rock ’n’roll– δοκιμάζουν να την ξαναζήσουν. Μαζί τους κι εμείς... Πόσω μάλλον όταν αυτή η μυθολογία ζωντανεύει από ένα (κατά βάση) κοριτσίστικο γκρουπ, που πήρε τ’ όνομά του από το θρυλικό “Meanie Genie” των Tony Brook & the Breakers και μετράει πάνω από 10 χρόνια ζωής, συνδυάζοντας το garage με το surf και το punk. Η farfisa ακούγεται ήδη.

* Absent Without Leave
Όσοι ψάχνουν ξέρουν πως η μουσική του Γιώργου Μαστροκώστα έχει κυκλοφορήσει από πολλές ετικέτες του εξωτερικού (από τις αγγλικές Οctober Man, Distant Noise, Unlabel, από τις γιαπωνέζικες Duotone, Friend Of Mine, Symbolic Interaction, την αμερικάνικη Fuzzy Panda και την καναδική Chat Blanc), ενώ τον έχουν προσκαλέσει να παίξει μαζί τους οι Piano Magic, οι God Is An Astronaut, οι Port-Royal, οι 65daysofstatic, ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλές split κυκλοφορίες με διεθνείς μουσικούς, κι ο κατάλογος αυτός διευρύνεται διαρκώς, καθώς οι μουσικές του αναζητήσεις γοητεύουν όλο και περισσότερους στο παγκόσμιο χωριό που ζούμε πια.

* Electric Litany
Μία ακόμη ζωντανή απόδειξη για τη διεθνική αντίληψη του rock (με την ευρεία έννοια). Ένας Έλληνας, ένας Άγγλος κι ένας Αμερικάνος βρήκαν εύκολα κοινό κώδικα, από τον Nick Cave ως τους Cure κι από τους Joy Division ως τους Black Heart Procession και δημιούργησαν ένα γκρουπ πριν από 2 χρόνια, που κέρδισε αμέσως τις εντυπώσεις με το άλμπουμ “How to be a child and win the war”, ένα δίσκο αφιερωμένο στην αναρχία και την κοινωνική απελευθέρωση, που εμπνέεται από την ελευθερία και τα «δεκεμβριανά». Μια ηλεκτρική λιτανία γιά όσα συμβαίνουν γύρω μας αλλά και μέσα μας.

* Dustbowl
Ολλανδοί που παίζουν ρεμπέτικα, Έλληνες που παίζουν τάνγκο, Νεοϋορκέζοι που παίζουν ρέγκε, λευκοί που παίζουν σόουλ, Αφρικάνοι που παίζουν μπλουζ, Ασιάτες που παίζουν garage και surf. Όλες οι μουσικές είναι πια παντού, τα σύνορα έχουν γκρεμιστεί, μόνο η αγάπη, ο σεβασμός και η συνέπεια μετράνε. Οι Dustbowl πείθουν ζώντας το μύθο τους για την country, το rock’n’ roll, την americana – και παρότι μας χωρίζει ένας ωκεανός απ’ τη χώρα προέλευσης της μουσικής τους, τίποτα δεν ακούγεται παράταιρο και ξένο, καθώς δεν αντιγράφουν απλώς, αλλά ψάχνουν δημιουργικά μια παλιά ιστορία. Το ότι από το 2006 που ξεκίνησαν μετράνε ήδη ένα ΕΡ και 2 άλμπουμ, φανερώνει ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο.

* Burger Project
Έχουν ήδη διανύσει μεγάλη απόσταση σε λίγο χρόνο. Μεταμφιεσμένοι (κατά περίσταση) άλλος τσολιάς, άλλος παπάς, άλλος macho κι ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς, ανακατεύουν ένα ασυνήθιστο χαρμάνι από reggae μέχρι 80s electropop κι από punk μέχρι swing, διασκευάζοντας ό,τι τους κάνει εντύπωση. Επιτέλους λίγο χιούμορ επί σκηνής από μια παρέα που από το 2007 ως τώρα συνεχίζει να είναι talk of the town.


Γιορτή της Μουσικής 2010: Η πόλη γιορτάζει

Από αύριο Παρασκευή 18/6 η πόλη και οι πλατείες της γεμίζουν μουσικές. Εδώ και 10 χρόνια η Γιορτή της Μουσικής οργανώνει αυτό το μουσικό πανηγύρι που φέρνει σε άμεση επαφή όλο τον κόσμο με το πιο ζωντανό, φρέσκο και ανήσυχο κομμάτι από τους σύγχρονους Έλληνες και ξένους δημιουργούς. Είναι η επιτυχημένη διοργάνωση, με ελεύθερη πρόσβαση για όλους, που καταφέρνει να κάνει τους κατοίκους αυτής της πόλης να ξεχάσουν για λίγο τις σκοτούρες τους και να σταθούν. Να σταθούν έστω και λίγο ή για ώρες και να ακούσουν, να συντονιστούν, να χαθούν μέσα στους ήχους και τους ρυθμούς μιας μοναδικής μουσικής ποικιλίας. Ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα και στους νεότερους μουσικούς να εμφανιστούν σ’ ένα ευρύ κοινό στους ανοιχτούς χώρους της πόλης.

Οι εκδηλώσεις ξεκινάνε στις 18/6 στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, με ζωντανή αναμετάδοση από το Palau de les Arts Reina Sofia τής “Carmen” του Bizet, από τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βαλένθιας σε διεύθυνση Zubin Mehta.

● Επίσης τη Δευτέρα 21/6 στο Ίδρυμα Θεοχαράκη μη χάσετε την παράσταση συμμετοχικής όπερας με τους Κάτια Πάσχου, Μανώλη Λορέντζο, Δημήτρη Παπαγεωργίου και Μανώλη Παπασηφάκη, αλλά και στην Τεχνόπολη τη Συμφωνική Ορχήστρα και τη Φιλαρμονική του Δήμου, τη Sinfonietta of Lausanne και τη Simon Bolivar Youth Orchestra.
● Το Σάββατο 19/6, την Κυριακή 20/6 και τη Δευτέρα 21/6 οι djs καταλαμβάνουν την πόλη και κάθε είδους groovy tune γίνεται το soundtrack της Αθήνας στην πλ. Ασωμάτων, την πλ. Αγίας Ειρήνης, αλλά και στα Bacaro, Closer, Παλαιά Βουλή, Fantaseed, Higgs, Six D.O.G.S., Yoga Bala.
Αναζητήστε τους Nikko Patrelaki, Olga Kouklaki, Dj Kyros, Blend aka Mishkin, Mr. Soundproof & Kill Emil, Urban Disco κ.ά.
● Οι συναυλίες θα ξεκινήσουν το Σάββατο στην πλ. Εξαρχείων, πλ. Κλαυθμώνος και Τεχνόπολη, για να συμπληρωθούν την Κυριακή και τη Δευτέρα με την πλ. Συντάγματος και την πλ. Κοτζιά.Στις 5 πλατείες θα ακούσετε τους Ekos Quartet, Lolek, Rous, Ska Bangies, Berlin Brides, Travel Mind Syndrome, No Profile, Duke Abdaction, Rosebleed, Expert Medicine, Dragostars, Σκιές, Orthologistes, Dr. Vodkatini, Lumiere Brother και πολλούς ακόμη.
● Στο Σύνταγμα είναι φέτος και η σκηνή της ATHENS VOICE τη Δευτέρα 21/6 με τους: Burger Project, The Boy, Dustbowl, Electric Litany, Yuri’s Accident, Menta, Absent Without Leave και Meanie Geanies.
● Οι συναυλίες ξεκινάνε νωρίς το απόγευμα και τελειώνουν γύρω στα μεσάνυχτα.
● Εκτός από την Αθήνα η Γιορτή της Μουσικής φέτος θα γίνει και στις: Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Πρέβεζα, Πάργα, Πάρο, Πύργο, Ρόδο, Σέρρες, Χανιά, Φιλιππιάδα, Ικαρία. Και όπως πάντα, σε δεκάδες πόλεις σε όλη την Ευρώπη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ