- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Θεραπευτικές Μουσικές Ακροάσεις: Relaxing Nocturnes
10 μουσικά κομμάτια που ταξιδεύουν τον ακροατή σε ατμοσφαιρικό τοπίο νυχτερινής ακρόασης
Μένουμε Σπίτι: Ο Θανάσης Δρίτσας, Καρδιολόγος, Αν. Διευθυντής του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, συνθέτης και συγγραφέας προτείνει μουσικά έργα που μας ταξιδεύουν.
Σε δύσκολους καιρούς περιορισμών κυκλοφορίας, κοινωνικής απόστασης και αυστηρής παραμονής στο σπίτι ή μουσική ακρόαση επιλεγμένης μουσικής μπορεί να γίνει ένα χρήσιμο θεραπευτικό εργαλείο για την αντιμετώπιση του άγχους, των αρνητικών συναισθημάτων, της ψυχολογικής πίεσης και της καταθλιπτικής διάθεσης. Η μουσική μπορεί να βοηθήσει προσφέροντας χαλάρωση, ηρεμία, ονειρική διάθεση και ένα θεραπευτικό φανταστικό νοερό ταξίδι. Η μουσική ακρόαση μέσω της προσφερόμενης χαλάρωσης προσφέρει επιπλέον ευεργετικές επιδράσεις σε βιολογικές παραμέτρους όπως στην ελάττωση των καρδιακών παλμών και της αρτηριακής πίεσης που συχνά αυξάνονται σε καταστάσεις άγχους και ψυχολογικής πίεσης.
Ο Θανάσης Δρίτσας, Καρδιολόγος, Αναπληρωτής Διευθυντής του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, συνθέτης και συγγραφέας είναι αναγνωρισμένος διεθνώς και βραβευμένος για την επιστημονική του δραστηριότητα στη χρήση της μουσικής ως (συμπληρωματικού) θεραπευτικού μέσου στη σύγχρονη ιατρική.
Ο Θανάσης Δρίτσας προτείνει στη συνέχεια μια σειρά μουσικών έργων τα οποία θεωρεί ότι μπορούν να αποβούν πολύ χρήσιμα στην αντιμετώπιση ψυχοσωματικών ζητημάτων που σχετίζονται με αυτή την περίοδο μεγάλης ψυχολογικής πίεσης λόγω του «Μένουμε Σπίτι».
Στη σημερινή ανάρτηση προτείνονται μουσικά κομμάτια τα οποία ταξιδεύουν τον ακροατή σε ατμοσφαιρικό τοπίο νυχτερινής ακρόασης, ποιητικής ονειροπόλησης, ερωτικής εξομολόγησης ή κάποιου εκστατικού περιπάτου κάτω από έναστρο νυχτερινό ουρανό. Το πρόγραμμα ακρόασης περιλαμβάνει έργα κλασικού ύφους των Chopin, Albinoni, Beethoven, επιλογές από κομμάτια των Sectret Garden, Elton John αλλά και έργα των δικών μας δημιουργών Βασίλη Τσιτσάνη και Μάνου Χατζιδάκι. Έχουν επιλέγει πολύ ιδιαίτερες, λεπταίσθητες ηχογραφήσεις, διασκευές με λίγα κλασικά όργανα (βλ. ντουέτο βιολοντσέλο-πιάνο) και εκδοχές μουσικής δωματίου. Εξαιρετικά πρωτότυπες, λιτές και καλαίσθητες είναι οι διασκευές-ερμηνείες του Μίλτου Λογιάδη (πιάνο) και του Χρήστου Ζερμπίνου (ακορντεόν) στα έργα του Μάνου Χατζιδάκι και του Βασίλη Τσιτσάνη. Πολύ ενδιαφέρουσα είναι επίσης η φρέσκια διασκευή του Σταύρου Λάντσια στον «Νυχτερινό Περίπατο» του Μάνου Χατζιδάκι.
Ακολουθούν αναλυτικά, με σειρά ακρόασης, οι τίτλοι των έργων με το αντίστοιχο link:
(1) Nocturne. Secret Garden
(2) Nocturne op. 9 no 2. Chopin. Piano and cello.
(3) Prelude E minor. Chopin. Piano and cello.
(4) Moonlight Sonata. Lv Beethoven. Piano and cello.
(5) Adagio. Albinoni. Cello and Orchestra.
(6) Can you feel the love tonight. Elton John. Movie Lion King, version for cello.
(7) Χωρίσαμε ένα δειλινό. Βασίλης Τσιτσάνης. Μικρές Νυχτερινές Προσευχές. Μίλτος Λογιάδης και Χρήστος Ζερμπίνος.
(8) Μην Απελπίζεσαι. Βασίλης Τσιτσάνης. Μικρές Νυχτερινές Προσευχές. Μίλτος Λογιάδης και Χρήστος Ζερμπίνος.
(9) Χάρτινο το Φεγγαράκι. Μάνος Χατζιδάκις. Μίλτος Λογιάδης και Χρήστος Ζερμπίνος.
(10) Νυχτερινός Περίπατος. Μάνος Χατζιδάκις. Σταύρος Λάντσιας και piano trio.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το μουσικό σύνολο Les Arts Florissants ερμηνεύει Μπαχ με όργανα εποχής
Το ανδρόγυνο στιλ και οι πυρετικές κραυγές του ενσάρκωσαν το πνεύμα και τον ήχο της ροκ κοσμογονίας
Ο διαγωνισμός τραγουδιού θα πραγματοποιηθεί στην Αυστρία τον Μάιο
Ο πρόεδρος Χέρτσογκ χαιρετίζει την απόφαση της EBU
Υπήρξε βασικό μέλος των Blues Brothers, του συγκροτήματος των Τζον Μπελούσι και Νταν Ακρόιντ
Η σπουδαία καλλιτέχνιδα επιστρέφει στη χώρα μας
Ποιες χώρες ανακοίνωσαν ότι θα απέχουν από τον διαγωνισμό
Με το νέο του άλμπουμ «Ανάμεσα» ανανεώνει το ελληνικό τραγούδι. Πριν βρεθεί «Ανάμεσα σε φίλους» στο Παλλάς, ταξιδέψαμε μαζί του ακούγοντας και μιλώντας
Ένα από τα σημαντικότερα ονόματα του σύγχρονου metal ήχου
Οι παραγωγοί του Voice 102.5 μιλούν για το ραδιόφωνο
Σχέδιο με το σύνθημα «Another Prick in the Wall» μετά τις προσβλητικές δηλώσεις
Το βίντεο φαινόταν να προωθεί τη καμπάνια του κατά της παράνομης μετανάστευσης
Το πρόγραμμα της εορταστικής μουσικής βραδιάς - Με έργα από την Αναγέννηση έως τον 20ό αιώνα
Η ποπ σταρ μοιράστηκε το επίσημο τρέιλερ του φιλμ «The Eras Tour: The Final Show»
Μια ονειρική βραδιά για τους νοσταλγούς του πανκ ροκ των 90s
Ο Ασάφ Αβιντάν μιλάει στην Athens Voice για τον νέο του δίσκο, τις δυσκολίες και όσα του έλειψαν από τις ζωντανές εμφανίσεις, λίγο πριν ανέβει στη σκηνή του Floyd
Η θέση των διαχειριστών των πνευματικών δικαιωμάτων του Μίκη με αφορμή το ζήτημα της περιοδείας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.