- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Τρεις υπέροχες παραγωγές για να μείνουμε Μέγαρο και το Πάσχα
Ένα παιδικό θέαμα όπερας, ένα αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας και μία όπερα του Θάνου Μικρούτσικου
Το «Μένουμε σπίτι - Βλέπουμε Μέγαρο» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών προβάλει δωρεάν τρεις παραγωγές του τη Μεγάλη Εβδομάδα και την Εβδομάδα του Πάσχα
Τη φετινή Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα μένουμε σπίτι. Ακόμα πιο συγκεκριμένα, «Μένουμε σπίτι - Βλέπουμε Μέγαρο», αφού το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών φρόντισε να βάλει στο πρόγραμμα τρεις μαγνητοσκοπημένες παραγωγές του, που αγαπήθηκαν από το κοινό.
Μεγάλη Τετάρτη, Κυριακή του Πάσχα και Τετάρτη του Πάσχα συντονιζόμαστε στην ιστοσελίδα του Μεγάρου Μουσικής, για να παρακολουθήσουμε ένα παιδικό θέαμα όπερας, ένα γκαλά όπερας και μία μονόπρακτη όπερα, που θα μάς έρθουν από το 2005, το 2017 και το 1999 αντίστοιχα. Η αρχή θα γίνει με τον «Μαγικό Αυλό», που πριν 15 χρόνια σκηνοθέτησε ο Μίχαελ Χάμπε και η οποία πλαισιώθηκε μουσικά από την Ορχήστρα Intrarti του Αετοπουλείου Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Χαλανδρίου. Την Κυριακή του Πάσχα, συντροφιά θα μάς κρατήσει η Ντινάρα Αλίεβα, με το αφιέρωμα που έγινε το 2017 από το Μέγαρο Μουσικής για τα 40 χρόνια από τον θάνατο της Μαρίας Κάλλας, στο οποίο τη συνόδευσε η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, με μαέστρο τον Μίλτο Λογιάδη. Τέλος, από το 1999 θα έρθει στην οθόνη μας «Η επιστροφή της Ελένης» του Θάνου Μικρούτσικου, η οποία είχε βασιστεί στην ποίηση του Γιάννη Ρίτσου, αλλά και στο κείμενο του Χρήστου Δ. Λαμπράκη.
Αναλυτικά το πρόγραμμα και οι περιγραφές των παραγωγών του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών που θα προβληθούν τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα
Μεγάλη Τετάρτη 15 Απριλίου, 18:30
Στον «Μαγικό Αυλό», ένα παιδικό θέαμα όπερας που ανέβηκε με τεράστια επιτυχία στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη το 2005 σε σκηνοθεσία Μίχαελ Χάμπε, συμμετέχει ένα εκλεκτό επιτελείο ελλήνων τραγουδιστών και μουσικών. Όπως λέει ο σκηνοθέτης της παράστασης: «Οδηγοί των παιδιών στον μαγικό κόσμο του Μότσαρτ είναι ένας ηθοποιός» που υποδύεται έναν αφηγητή-διευθυντή θεάτρου (Γεράσιμος Σκιαδαρέσης), «αλλά και ο ίδιος ο Παπαγκένο» (Τάσης Χριστογιαννόπουλος). Στο πρωταγωνιστικό ντουέτο ο τενόρος Αντώνης Κορωναίος (Ταμίνο) και η σοπράνο Ειρήνη Κυριακίδου (Παμίνα). Τη Βασίλισσα της Νύχτας ενσαρκώνει η Βασιλική Καραγιάννη, την Παπαγκένα η Σιρανούς Τσαλικιάν, τον Σαράστρο ο Χριστόφορος Σταμπόγλης και τον Μονόστατο ο Νίκος Στεφάνου. Τους πλαισιώνει η Ορχήστρα Intrarti του Αετοπουλείου Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Χαλανδρίου υπό τη διεύθυνση του Νίκου Χαλιάσα. Η παράσταση βιντεοσκοπήθηκε στις 17/12/2005.
Κυριακή του Πάσχα 19 Απριλίου, 21:30
Το γκαλά όπερας «La Diva» με την Ντινάρα Αλίεβα, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 40 χρόνια από τον θάνατο της Μαρίας Κάλλας, μαγνητοσκοπήθηκε στις 16/9/2017. Πρόκειται για συμπαραγωγή του ΜΜΑ και της ΚΟΑ σε συνεργασία με το Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο ATHENAEUM. Στο λαμπερό ρεσιτάλ της, η πολυβραβευμένη σοπράνο (μεταξύ άλλων, έχει διακριθεί στον διεθνή διαγωνισμό «Grand Prix Maria Callas»-Όπερα) με το ιδιαίτερο λυρικοδραματικό ηχόχρωμα τραγουδά, συμπράττοντας με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τον μαέστρο Μίλτο Λογιάδη, αγαπημένες άριες από κορυφαία έργα του παγκοσμίου ρεπερτορίου που σφράγισε με την ερμηνεία της η θρυλική ντίβα, όπως η «Τόσκα» και η «Μανόν Λεσκώ» του Πουτσίνι, ο «Τροβατόρε», η «Αΐντα» και «Η δύναμη του πεπρωμένου» του Βέρντι, η «Αντριάνα Λεκουβρέρ» του Τσιλέα.
Τετάρτη του Πάσχα 22 Απριλίου, 21:30
Η μονόπρακτη όπερα «Η επιστροφή της Ελένης» του Θάνου Μικρούτσικου, που ανέβηκε στο Μέγαρο σε σκηνοθεσία-χορογραφία Δημήτρη Παπαϊωάννου, βασίζεται σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου και σε κείμενο του Χρήστου Δ. Λαμπράκη, ο οποίος επεξεργάστηκε την πλοκή της όπερας από κοινού με τον συνθέτη. Είναι μία από τις σημαντικότερες παραγωγές στην ιστορία του ΜΜΑ και μία από τις λίγες λυρικές συνθέσεις του σύγχρονου ελληνικού ρεπερτορίου που ταξίδεψε σε θέατρα του εξωτερικού (Γαλλία, Ιταλία). Το έργο, το οποίο επιχειρεί να φωτίσει τις ψυχολογικές πτυχές της προσωπικότητας μιας μυθικής «ηρωίδας σε αναζήτηση του εαυτού της», ανέβηκε σε συνεργασία με τις Όπερες του Μονπελιέ και της Φλωρεντίας. «Η επιστροφή της Ελένης» χωρίζεται σε τρεις ενότητες (χρόνους) που περιλαμβάνουν σκηνές σε Σπάρτη, Τροία και Αίγυπτο. Την Ελένη της Σπάρτης υποδύεται η Πάμελα Πάντος, την Ελένη της Τροίας η Μάτα Κατσούλη και την Ελένη της Αιγύπτου η Τζούλια Σουγλάκου. Τραγουδούν επίσης: Λουσίλ Βινιόν, Δημήτρης Καβράκος, Αντώνης Κορωναίος, Χριστόφορος Σταμπόγλης, Ούντο Χόλντορφ, Τάσης Χριστογιαννόπουλος κ.ά. Λαμβάνει μέρος η Χορωδία της Ελληνικής Ραδιοφωνίας υπό τη διδασκαλία του Αντώνη Κοντογεωργίου. Την Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής διευθύνει ο Αλέξανδρος Μυράτ. Συμμετέχουν επίσης μέλη της Ομάδας Εδάφους. Η μαγνητοσκόπηση έγινε στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης στις 19/1/1999.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα πολυσυλλεκτικό και ανοιχτό φεστιβάλ, όπως ακριβώς το ραδιόφωνο της Στέγης
Με το νέο του άλμπουμ Britpop, γίνεται ο καλλιτέχνης με τα περισσότερα No1 άλμπουμ στην ιστορία
Φαβορί μέχρι ώρας ο Akylas, με το «Ferto» να ξεπερνάει τις 1.000.000 προβολές
Τι δήλωσε στις τηλεοπτικές κάμερες
Από τους μύθους του Χατζιδάκι στη «συνομιλία» Μπετόβεν και Προκόφιεφ
Συμμετείχε στα σπουδαιότερα άλμπουμ των Γερμανών
Μετά τον πόλεμο με τον γιο της
Οι κριτικές από την Αυστραλία μιλάνε ήδη για μία από τις καλύτερες περιόδους του γκρουπ
Η 79χρονη σταρ κυκλοφορεί νέο dance τραγούδι χρησιμοποιώντας AI
Ποιες χώρες δίνουν «μάχη» για την πρωτιά
Ιστορική διάκριση για τη διάσημη τραγουδοποιό - Πλαισιώνει κορυφαίους δημιουργούς της παγκόσμιας μουσικής
Ο σπουδαίος κιθαρίστας της τζαζ γεννήθηκε πριν από ακριβώς 115 χρόνια
Στις υποψηφιότητες περιλαμβάνεται και το συγκρότημα Pulp
Το έργο του Μπέρνσταϊν, βασισμένο στην ομώνυμη νουβέλα του Βολταίρου, ανεβαίνει σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση σε μορφή δραματοποιημένης συναυλίας
Ο μαέστρος μιλάει για την πολιτική σάτιρα του Βολταίρου και τη μουσική ιδιοφυΐα του Μπερνστάιν, με αφορμή την πρώτη παρουσίαση του έργου στο ελληνικό κοινό
Δύο θρύλοι του heavy metal βάζουν φωτιά στο συναυλιακό καλοκαίρι
Υπάρχει και κάνει την πόλη ενθουσιαστική
Γνωστός στο ευρύ κοινό κυρίως ως ιδρυτικό μέλος του εμβληματικού συγκροτήματος Oregon
Είχε κατακτήσει τον διαγωνισμό μία φορά
Αποκαλύφθηκαν και τα 28 τραγούδια του Sing for Greece 2026
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.