Μουσικη

Ο Sillyboy και οι λοιποί συγγενείς φαντάσματα

Οι Sillyboy’s Ghost Relatives ανακατεύουν την ποπ και ροκ τράπουλα

manos_athens_voice_1.jpg
Μάνος Νομικός
ΤΕΥΧΟΣ 723
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Sillyboy
© Philip Margalias

Συνέντευξη με τον Χαράλαμπο Κουρτάρα aka Sillyboy Ghost Relatives με αφορμή το νέο δίσκο «In A Small Place»

Sillyboy’s Ghost Relatives. «Σηματοδοτεί κάτι προσωπικό αλλά και την ανάγκη μου για μια αλλαγή γενικότερα» μας λέει ο Χαράλαμπος Κουρτάρας aka Sillyboy για το πώς πήρε την απόφαση πριν λίγα χρόνια να αλλάξει το όνομά του και πλέον να μπουν και συγγενείς στη «φάση».

sillyboy_4_sgr_2_photo_by_philip_margalias.jpg
© Philip Margalias

Από το 2010 με το ντεμπούτο άλμπουμ «Played» στη δισκογραφική Just Gazing μέχρι τα επόμενα δύο, «Nature Of Things» (2012) και «Stalker» (2015), αλλά και με το νέο του άλμπουμ με τίτλο «In A Small Place» στην αγγλική Claremont56, ο Sillyboy συνεχίζει να πειραματίζεται με διάφορες φόρμες της ποπ και ροκ και να επαναπροσδιορίζει τον ίδιο του τον εαυτό. Η πορεία του πηγαίνει αρκετά χρόνια πίσω, πολύ πριν τον γνωρίσουμε σαν Sillyboy. Έχει δώσει όμορφα δείγματα δουλειάς με σημαντικές μπάντες της εποχής όπως οι Expert Medicine, ενώ μέσα από το προσωπικό του στούντιο έχουν περάσει μία πλειάδα από γνωστούς μουσικούς της πόλης.

Sillyboy's Ghost Relatives - In A Small Place

Στο άλμπουμ «In A Small Place» τον βρίσκουμε σε πιο soft rock μονοπάτια, δεν λέμε ότι οι ηχογραφήσεις έγιναν σε κάποιο γιοτ σε ακτή της Καλιφόρνια ή εδώ στο Καλαμάκι, αλλά το mood και η αισθητική παραμένουν. Όμορφες μελωδίες και φωνητικά, τραγούδια που σου μένουν και μπορούν να παιχτούν στο κάθε ραδιόφωνο της πόλης (άλλη ιστορία αυτό…), αρμονίες και αισιοδοξία. Σοφτ αλλά όχι τσίζι. Τα υπόλοιπα μέλη που απαρτίζουν την μπάντα είναι ο Θοδωρής Κοντάκος (Κύριος Κ.) και οι Αλέκος Βουλγαράκης και Μανώλης Γιαννίκιος από τους Whereswilder.

Sillyboy's Ghost Relatives Live at Electric Highway Studio

Η έκδοση βινυλίου του «In A Small Place» έγινε sold out σε λίγες μέρες, για κάποιους αυτό μπορεί να λέει πολλά, για κάποιους όχι. Σε κάθε περίπτωση το νέο άλμπουμ των Sillyboy’s Ghost Relatives είναι μία κατηγορία από μόνο του, τουλάχιστον στην ελληνική μουσική σκηνή.

Με ποιους soft rock ή και yacht rock ήρωες θα ήθελες να κάνεις παρέα;

Μάλλον περισσότερο θα ήθελα να κάνω παρέα με τύπους από διαφορετικά genres. Μου αρέσει πολύ αυτή η μουσική και έχω αντλήσει πολλή έμπνευση από αυτό το είδος, αλλά πιο πολύ θα γούσταρα να κάνω παρέα με τον Freddie Mercury για παράδειγμα. Θα πω παρόλα αυτά, Steely Dan, The Carpenters και Gerry Raferty.

Είναι τα 70s και 80s από τις αγαπημένες σου μουσικές περιόδους και πηγή έμπνευσης;
Ίσως είναι περισσότερο τα 80s. Παρόλα αυτά μου αρέσει να βάζω πολλά στοιχεία επηρεασμένα από 70s ενορχηστρώσεις και μελωδίες σε αυτά που γράφω. Μέσα είσαι, λοιπόν!

sillyboy_3_sgr_2_photo_by_philip_margalias.jpg
© Philip Margalias

Από άλμπουμ σε άλμπουμ βλέπουμε να πηγαίνεις σε πιο φωτεινά και αισιόδοξα μονοπάτια. Ισχύει κάτι τέτοιο ή απλά κάθε άλμπουμ αντανακλά τη στιγμή;

Μάλλον προσπαθώ να γράφω αισιόδοξα για πιο σκοτεινές σκέψεις. Λέω στον εαυτό μου ότι έτσι θα ξορκίζω την απαισιοδοξία μου και, για να είμαι ειλικρινής, λειτουργεί καλά.

Συνεχίζεις να γράφεις τα πάντα (μουσική, στίχοι) μόνος σου;
Συνεχίζω να δουλεύω έτσι, ναι. Στίχοι - μουσική - μίξη - παραγωγή... ο συγκεντρωτισμός βαράει κόκκινο – αστειεύομαι, ή και όχι, δεν ξέρω, ακόμα μου αρέσει να τα κάνω όλα και μετά να με βρίζω με την ησυχία μου. Είναι φοβερό, όμως, όταν βρεθώ με φίλους για να παίξουμε το υλικό live βρίσκω πάρα πολλά πράγματα που θα μπορούσα ή θα μου άρεσε να γίνουν αλλιώς. Παρόλα αυτά την επόμενη φορά πάλι κάθομαι και χτυπιέμαι μόνος μου.

sillyboy_5_sgr_lp_cover_artwork_by_yannis_petris.jpg
Album artwork by Yannis Petris

 Το νέο άλμπουμ «In A Small Place» κυκλοφόρησε πριν λίγο διάστημα και μάλιστα διαβάζουμε ότι το LP έγινε αμέσως sold out στην Claremont56. Τι feedback παίρνετε γενικά;
Το feedback είναι πολύ καλό! Το μόνο που έχει μείνει είναι να γίνει το έμβασμα από τις πωλήσεις για να αρχίσω τις επενδύσεις που έχω καιρό στα σκαριά! Αυτά είναι και τα καλά του sold out. Τώρα υπάρχει και ελληνική κόπια του δίσκου από την Just Gazing, θα πρότεινα να την αποκτήσετε άμεσα γιατί τα sold out τα έχουμε «στο τσεπάκι»!

Βρίσκω δύσκολη αλλά και πολύ λυτρωτική απόφαση το να ξεφεύγεις, όταν στενεύει ο «χώρος»

Τι πραγματεύονται οι στίχοι στο «In A Small Place» και σου πήρε καιρό για να το ολοκληρώσεις;
Είναι κάποιες σκόρπιες σκέψεις για τη ρουτίνα του ανθρώπινου μυαλού με αφετηρία το δικό μου. Βρίσκω δύσκολη αλλά και πολύ λυτρωτική απόφαση το να ξεφεύγεις, όταν στενεύει ο «χώρος». Η καλή ψυχική υγεία είναι πολύ βασικό συστατικό και κάτι που προσωπικά έχω βάλει στόχο να βελτιώσω μέρα με τη μέρα. Υπάρχουν κάποιες μέρες που μου συμβαίνει αυτό, ξυπνάω με ορμή και δυνατός για ριζικές αλλαγές. Είναι φοβερό συναίσθημα, η καλύτερη ντόπα.  

Πώς έγινε η επαφή με τη βρετανική Claremont56; Τι προσδοκάτε με το να ηχογραφείτε σε μία ξένη δισκογραφική εταιρεία;
Αυτό που θυμάμαι με σιγουριά είναι ότι το mail με τα demo tracks διαβάστηκε την κατάλληλη στιγμή. Ηχογραφούμε εδώ, κυκλοφορούμε εκεί. Η προσδοκία παραμένει ίδια, να παίζουμε όλο και περισσότερα καλά live.

sillyboy_2_sgr_2_photo_by_philip_margalias.jpg
© Philip Margalias

Μία μπάντα από το άκρο της Ευρώπης, την Ελλάδα, έχει πιθανότητες να τα καταφέρει στην παγκόσμια μουσική σκηνή;
Το «καταφέρει» είναι πολύ σχετικό, τα πάντα είναι πιθανά. Μουσική είναι, θέλει να περνάς καλά σε καθημερινή βάση, όλα τα άλλα είναι και λίγο μπαρούφες, λέω τώρα. Αν του χρόνου έχω γίνει παγκόσμιος, με ξαναρωτάς.

Τι να περιμένουμε από τους Sillyboy’s Ghost Relatives το προσεχές διάστημα;
Ιδανικά θα ήθελα να βρούμε τον χρόνο να κάνουμε μόνο μουσική χωρίς κανένα άγχος, όχι μόνο για το προσεχές διάστημα αλλά για όσο. Πολλές φορές σκέφτομαι ότι θα έρθει κάποιος και θα μου πει «τέρμα τώρα, από αύριο τα κεφάλια μέσα». 

Ακούστε το νέο άλμπουμ των Sillyboy's Ghost Relatives εδώ και εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ