- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Πέθανε ο μουσικοσυνθέτης Στέλιος Βαμβακάρης
Ο γιος του πατριάρχη του ρεμπέτικου, Μάρκου Βαμβακάρη
Πέθανε ο δεξιοτέχνης του μπουζουκιού και γιος του εμβληματικόυ Μάρκου Βαμβακάρη, Στέλιος.
Πέθανε σε ηλικία 72 ετών, ο συνθέτης και δεξιοτέχνης του μπουζουκιού, Στέλιος Βαμβακάρης, γιος του πατριάρχη του ρεμπέτικου, Μάρκου Βαμβακάρη.
Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί την Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2019. Γεννήθηκε στις 2 Μαρτίου 1947 στην Παλιά Κοκκινιά Πειραιώς.
Ο Στέλιος Βαμβακάρης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1947. Ηταν επαγγελματίας μουσικός από την ηλικία των δώδεκα ετών, όταν και ξεκίνησε στο πλευρό του πατέρα του, Μάρκου, και συνεργάστηκε με σημαντικούς μουσικούς του ρεμπέτικου, όπως ο Παπαϊωάννου, ο Τσιτσάνης, ο Παγιουμτζής και ο Περπινιάδης, καθώς και με εκπροσώπους της λαϊκής και έντεχνης μουσικής σκηνής, όπως ο Γιώργος Ζαμπέτας, η Καίτη Γκρέυ, η Βίκυ Μοσχολιού, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, η Σωτηρία Μπέλλου, ο Παύλος Σιδηρόπουλος, ο Νίκος Ξυλούρης, ο Γιώργος Νταλάρας.
Εκτός από τη δουλειά του στο λαϊκό τραγούδι, ο Στέλιος Βαμβακάρης ήταν από τους πρωτοπόρους μουσικούς που ασχολήθηκαν με τις κοινές ρίζες των Αμερικάνικων blues και του μπουζουκιού. Χρησιμοποιώντας διαφορετικά κουρδίσματα του τρίχορδου μπουζουκιού, τα λεγόμενα ντουζένια (καραντουζένι, ντουζένι της ψυχής, ντουζένι του σολ κ.α.) έγραψε και συνεχίζει να γράφει τραγούδια με αυστηρά προσωπικό στυλ που μοιάζει με ένα ιδιαίτερο κράμα πειραιώτικου ρεμπέτικου και blues.
Στις 24 Σεπτέμβρίου του 1988 ηχογράφησε με τον Louisiana Red το δισκο/CD «Το μπλουζ συναντά το Ρεμπέτικο» (εταιρία: «Εβδομη Διάσταση»), που περιέχει 8 blues κομμάτια με μπουζούκι και μπαγλαμά. Το 1994 έγραψε μουσική για τον δίσκο Ρομαντικοί Παραβάτες – Η Φαντασία στην Εξουσία ο οποίος ξεχώρισε για τον ιδιαίτερο ήχο του.
Η καλλιτεχνική αξία του ιδιαίτερου ύφους της μουσικής του έχει αναγνωριστεί και από τη διεθνή blues κοινότητα. Σε φεστιβάλ στη πόλη Φάλον (Σουηδία) έπαιξε μαζί με τον Τζον Λι Χούκερ και το 2003, στο φεστιβάλ World Got The Blues στο Λονδίνο με τον Taj Mahal και την Cesaria Evora. To 2010 έπαιξε στο Palais des Beaux Arts στο Βέλγιο μπροστά σε δύο χιλιάδες άτομα στο φεστιβάλ Balkan Trafik.
Ταξίδεψε σε πολλές χώρες του κόσμου όπου παρουσιάζει τα τραγούδια του αλλά και τραγούδια του πατέρα του Μάρκου. Έχει συνθέσει μουσική για τον κινηματογράφο, όπως για την ταινία του Γιώργου Πανουσόπουλου «Μια μέρα τη νύχτα», αλλά και για θεατρικά έργα. Πολλά αξιόλογα τραγούδια του, σε στίχους δικούς του, του πατέρα του αλλά και σημαντικών ποιητών και στιχουργών όπως ο Τάσος Λειβαδίτης, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, και ο Λευτέρης Χαψιάδης δεν έχουν κυκλοφορήσει στη δισκογραφία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς μπορεί κάποιος να είναι «κατά»; Ίσως μόνο στη θεωρία, αν δεν έχει δει/ακούσει τον Ακύλα να τραγουδάει.
Αν μπορούσες να συνομιλήσεις με την ηρωίδα που υποδύεσαι τι θα της έλεγες;
Οι παραγωγοί του Voice 102.5 μιλούν για το ραδιόφωνο
Απόψε, 18.00 – 20.00, στην εκπομπή του Δημήτρη Αθανασιάδη
Ένα νέο πολιτικό τραγούδι για τη βία, τη μνήμη και την Αμερική που επιμένει να αντιστέκεται
Το background των δύο παρουσιαστών
Εναντίον της αντιμεταναστευτικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ
Η «Ανάδυση» είναι ένα άλμπουμ - σταθμός για την ελληνική ραπ σκηνή – Οι δύο καλλιτέχνες και φίλοι μιλούν στην Athens Voice για τη δημιουργία και τη σχέση τους
Από τη στιγμή που μετονομάστηκε σε «Τραμπ -Κένεντι» πολλοί καλλιτέχνες έχουν αποσύρει τη συμμετοχή τους
Φτάνουν και ξεπερνούν τις 500 λίρες
Δύο ιδανικά support για τον αγαπημένο Αυστραλό
H καριέρα του δεν περιορίστηκε όμως μόνο σε αυτό το είδος μουσικής
Ένα πολυσυλλεκτικό και ανοιχτό φεστιβάλ, όπως ακριβώς το ραδιόφωνο της Στέγης
Με το νέο του άλμπουμ Britpop, γίνεται ο καλλιτέχνης με τα περισσότερα No1 άλμπουμ στην ιστορία
Φαβορί μέχρι ώρας ο Akylas, με το «Ferto» να ξεπερνάει τις 1.000.000 προβολές
Τι δήλωσε στις τηλεοπτικές κάμερες
Από τους μύθους του Χατζιδάκι στη «συνομιλία» Μπετόβεν και Προκόφιεφ
Συμμετείχε στα σπουδαιότερα άλμπουμ των Γερμανών
Μετά τον πόλεμο με τον γιο της
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.