Μουσικη

Various artists 295

Ποια κρίση;

max.jpg
Μάκης Μηλάτος
ΤΕΥΧΟΣ 295
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
4884-12026.jpg

Έρχονται

Το συναυλιακό καλοκαίρι είναι υπό διαμόρφωση και η οικονομική κρίση δεν φαίνεται να πτοεί τους οργανωτές. Έτσι μέχρι στιγμής έχουν ακουστεί (χωρίς επιβεβαίωση) τα ονόματα των Neil Young, Lady Gaga, Melody Gardot, Goldfrapp, Tindersticks, Elvis Costello, Diana Crall, Guns n Roses, Prodigy, Jethro Tull

Διεθνώς

Gorilaz - Plastic Beach (**) Ο δίσκος της αμηχανίας. Σαν να μην ήθελαν να τον κάνουν... Αδύναμα τραγούδια, κατασκευασμένα hitάκια, λίγο απ’ όλα (hip hop, disco, electropop, retro) και τίποτα. Ελάχιστες δημιουργικές στιγμές, οι σούπερ καλεσμένοι βοηθάνε βάζοντας ένα χεράκι αλλά οι Gorilaz εδώ αποδεικνύονται χάρτινοι.


Serena Maneesh - No2: Abyss In B Minor (***) Ένα trip θορύβου, ένας “wall of sound” ηχογραφημένος μέσα σε σπηλιά, ένα ζαλιστικό νέφος που άλλoτε αγριεύει και άλλoτε αποκτά ονειρικές διαστάσεις. Οι Serena Maneesh χώνονται στα έγκατα της Γης για να ηχογραφήσουν ένα άλμπουμ που σε πλησιάζει στην κόλαση, χωρίς να μπορεί να παίξει πάντα το ρόλο του καθαρτήριου. Οι My Bloody Valentine έχουν ακόμη έναν κλώνο.


Javelin - No Mas (**)Το Brooklyn απέκτησε και τις «κοπτοραπτούδες» του. Ένα ντουέτο που κάνει κολάζ με εκατοντάδες samples, ένας δίσκος που θυμίζει διαφημιστικά σποτ, μουσική του Πλέσσα για τα μιούζικαλ του Δαλιανίδη, τις παραγωγές της Yellow Productions και το easy listening που θριάμβευε στην Ευρώπη πριν από 10-15 χρόνια. Τώρα ήρθε η σειρά των «προχωρημένων» Νεοϋορκέζων να το ανακαλύψουν. Αλλά με την ετικέτα “made in Brooklyn” έχει άλλη χάρη...


Εν Ελλάδι

Ekos Quartet - In a Dream Full of Charm (***) Τα υλικά που χρειάζονται για το trip hop που κάνουν είναι από jazz μέχρι downbeat κι από ambient μέχρι electronica. Η αγάπη τους όμως για το μουσικό αυτό είδος τους κάνει –μερικές φορές– περισσότερο προσεκτικούς και σεβαστικούς απ’ ό,τι χρειάζεται. Όμως από τη μέση του δίσκου και μετά, που αφήνονται να παρασυρθούν, όλα έρχονται στα ίσια τους. Ένα πολύ ενθαρρυντικό ντεμπούτο.


Duke Abduction- The Curious World of Duke Abduction (**) Το (παρακινδυνευμένο) χαρμάνι περιλαμβάνει από progressive και ψυχεδέλεια μέχρι funk και jazz, αλλά το space-funk που προκύπτει έχει αναταράξεις, καθώς χάνονται συχνά στο τεράστιο σύμπαν του μουσικού τους εγχειρήματος παραμελώντας τα τραγούδια. Οι Primus, οι Fishbone, οι Mars Volta, οι Hawkind, οι Can είναι στο πλευρό τους κι εμείς έχουμε λόγους να τους περιμένουμε.


New Zero God - Fun Is a Four Letter Word (**) O (ex-Flowers of Romance) Μιχάλης Πούγουνας και άλλοι «παλαίμαχοι» μουσικοί ομφαλοσκοπούν στο μουσικό τους σύμπαν. Punk, dark rock, industrial, noir ρομαντισμός και 80s post rock συναντιούνται (όχι πάντα εύκολα), κυρίως όμως προς τέρψη των ιδίων και δευτερευόντως για όσους συντονίζονται μαζί τους στον ίδιο χωροχρόνο. 


Leaf - Clouds (***) Όπως τα σύννεφα, ο ήχος του “Clouds” στροβιλίζεται διαρκώς, με drum’n’bass, συγκοπτόμενες electro φράσεις, cinematic ήχους, πνευστά, theremin και φωνητικά, αλλά είναι οι όμορφες μελωδίες που τα ενώνουν όλα και τα κάνουν ένα ευχάριστο ταξίδι σε μουντό ουρανό.

* Αδιάφορος** Μέτριος*** Καλός**** Πολύ καλός***** Εξαιρετικός

*makismilatos@gmail.com

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ