Μουσικη

Various artists 294

Τώρα που συμβαίνει. Το σάουντρακ της πόλης αλλάζει διαρκώς πρόσωπα και ήχοι καταφθάνουν από παντού.

max.jpg
Μάκης Μηλάτος
ΤΕΥΧΟΣ 294
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
4788-11768.jpg

Τώρα που συμβαίνει

Το σάουντρακ της πόλης αλλάζει διαρκώς πρόσωπα και ήχοι καταφθάνουν από παντού.Το ζω (το ζούμε) με τον «Πρώτο  Ήχο» στον Ιανό. Κάθε μήνα μια άλλη ατμόσφαιρα, εικόνες που αλλάζουν διαρκώς, το επίπεδο που καλυτερεύει. Ζω τον ήχο της Αθήνας από το 1974 και ποτέ δεν ήταν καλύτερος, πιο πλούσιος, ανοιχτόμυαλος και δημιουργικός. Την Παρασκευή 26 Μαρτίου ο Serafim Tsotsonis ανοίγει το laptop του και ξεπηδάνε ambient/ηλεκτρονικοί/cool ήχοι, ενώ οι Ekos Quartet φτιάχνουν το trip hop στοιχείο της πόλης.

Εκεί ψηλά στον... Λυκαβηττό

Εκτός του ότι είναι ένας μοναδικός συναυλιακός χώρος για το αθηναϊκό καλοκαίρι που απαγορεύεται να μη λειτουργεί, μπορεί να φέρει κι ένα σωρό έσοδα, μέρες που ’ναι... Μάταια οι οργανωτές συναυλιών περιμένουν κάποιο νέο. Αλλά από ποιον; Σε ποιον ανήκει; Ποιος τον κρατάει κλειστό; Ποιος θα τον επισκευάσει; Είναι του Φεστιβάλ ή του Δήμου; Θα ανοίξει φέτος; Κάποιος να πει κάτι και κυρίως... κάποιος να απολογηθεί.

Το άλλο, με το Tae Kwon Do, το ξέρεις; Εδώ και μερικούς (!) μήνες δύο υπουργεία προσπαθούν να βρουν σε ποιον ανήκει η δικαιοδοσία ώστε να μετατραπεί, λέει, σε συνεδριακό κέντρο. Μόνο για να βρεθεί η δικαιοδοσία ενός δημόσιου χώρου στην Ελλάδα χρειάζονται κάποιοι μήνες, κι αυτό 6 χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς. Και μετά μας πείραξε το εξώφυλλο του “Focus”. Αφού το βάζουμε μόνοι μας στον εαυτό μας...

Around the World

midlake_newcover-0x495_1.jpg
Midlake - The Courage Of Others (**) Προσγειωμένη folk, τεξανής καταγωγής, που μας συνδέει απευθείας με το «ένδοξο παρελθόν» του είδους, όμως οι Midlake είναι τόσο ευσεβείς προς την παράδοση που καταλήγουν να αναπαράγουν ηχητικά και αισθητικά ένα κλίμα που έζησε πριν από 30 χρόνια, χωρίς να τολμούν να αφαιρέσουν ή να προσθέσουν οτιδήποτε. Το συμπαθές τίποτα συνεχίζεται...

efter_1.jpg
Efterklang - Magic Chairs (**) Μελοδραματικός τόνος, κατασκευασμένη «αθωότητα», orchestral διάθεση, μεγαλειώδες ύφος, βορειοευρωπαϊκή αντίληψη για την pop. To γκρουπ από τη Δανία δεν κατορθώνει ούτε στιγμή να πει καλύτερα αυτά που ήδη έχουν ειπωθεί εδώ και χρόνια. 

 

vexations_packshot_small_1.jpg
Get Well Soon - Vexations (***) Η Γερμανία έχει πια τους δικούς της Divine Comedy. Ο Konstantin Gropper και η παρέα του συνδυάζουν επιτυχώς την ορχηστρική pop, τη μεγάλη παράδοση της κλασικής μουσικής που έχει η χώρα, τα χορωδιακά φωνητικά, τους εύστοχους και δεικτικούς στίχους, τις «εύκολες» μελωδίες για το 2ο δίσκο τους, που ακούγεται εύστοχος και γεμάτος αυτοπεποίθηση.  

strange_boys_1.jpg
Strange Boys- Be Brave (***) Θα μπορούσαν να έχουν παίξει στο Monterey και κανείς να μην καταλάβει ότι έρχονται από το 2010. Η παρέα από το Texas ανακατεύει την country, το rock’n’roll, την μπιτλική pop και την ψυχεδέλεια με ψύχραιμο τρόπο, καθώς το φάντασμα των 13th Floor Elevators στέκει πάνω απ’ τα κεφάλια τους. Η παράδοση, βλέπετε...

massive_attack_1.jpg
Massive Attack - Heligoland (****) Ο πιο μουσικός, ο πιο pop, ο πιο προσιτός τους δίσκος. Οι Massive Attack από το Bristol ξεκολλάνε επιτέλους από το βαρύ (και βαριεστημένο) μουσικό πλαίσιο στο οποίο είχαν, εν πολλοίς, εγκλωβιστεί και «ανακαλύπτουν» ξανά τις μελωδίες, τις κομψές ενορχηστρώσεις, τη δημιουργία ατμόσφαιρας, την εκδήλωση συναισθημάτων, τη γοητεία των (πολύ εύστοχων) συνεργασιών και του trip hop ήχου. Ακούγεται μονορούφι.

makismilatos@gmail.com 

* Αδιάφορος ** Μέτριος *** Καλός **** Πολύ καλός

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ