Μουσικη

Lunicon

Ο Γιάννης Οικονομίδης, graphic designer και visual artist, κυκλοφορεί τον πρώτο του δίσκο ως Lunicon, με τίτλο Months, 12 κομμάτια για τους 12 μήνες χρόνου και μας μιλάει γι' αυτή τη δουλειά αλλά και για τις επόμενες.

2004-812_0.jpg
Μιχάλης Μάτσας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
4163-23635.jpg

Ο Γιάννης Οικονομίδης, graphic designer και visual artist, κυκλοφορεί τον πρώτο του δίσκο ως Lunicon, με τίτλο Months, 12 κομμάτια για τους 12 μήνες χρόνου.

Πρώτος σου δίσκος;

 

Ως Lunicon, ναι. Είχα ασχοληθεί όμως με τη μουσική στα φοιτητικά μου χρόνια. Είχα ένα γκρουπ που λεγόταν Via Luna και κάναμε εμφανίσεις στη Στοκχόλμη. Μετά σταμάτησα να παίζω μουσική και ασχολήθηκα μονομερώς με τη visual communication, graphics και διαφήμιση.

Η αφορμή;

 

Η αφορμή γι' αυτό το cd ήταν η έκδοση ενός ημερολογίου για την εφημερίδα Βήμα. Μία editor από τα Ελληνικά Γράμματα, που τυγχάνει να είναι και ο εκδοτικός οίκος του βιβλίου μου Αlphabet Symbols – Tα μηνύματα της φόρμας, έκανε αυτή την πρόταση για ένα ημερολόγιο που θα έβγαινε με το κυριακάτικο Βήμα, ως δώρο προς τους αναγνώστες. Έτσι σχεδίασα ένα μουσικό ημερολόγιο που θα συνοδευόταν και απο ένα δικό μου cd  που θα περιέγραφε μέσα από την ηχητική του παλέτα τους 12 μήνες του χρόνου. Η συνεργασία εν τέλει δεν προχώρησε, και το cd κυκλοφόρησε μόνο του.

 

Και πώς εμπνεύστηκες για κάθε τραγούδι;

 

Οι μήνες του χρόνου για κάθε άτομο αντανακλούν τον συναισθηματικό μας κόσμο. Τα συναισθήματά μας είναι άμεσα εξαρτημένα από τις εποχές. Επιστράτευσα λοιπόν τις προσωπικές μου μνήμες και βιωματικές εμπειρίες για κάθε μήνα. Ο Ιανουάριος ας πούμε είναι ένας μήνας που λειτουργεί, τουλάχιστον για μένα, σαν ένας μήνας υποσχετικός και ως ο πρώτος μήνας του χρόνου περικλείει μια αισιοδοξία, ο Αύγουστος είναι ράθυμος και χυμώδης, ο Σεπτέμβρης πικρός και μελαγχολικός κλπ. Οι μήνες λειτουργούν σαν χαρακτήρες στη ζωή μας, που μας επηρεάζουν διαμορφώνοντας ποικιλοτρόπως τη διάθεσή μας.

 

Προτίμηση για κάποιον μήνα;

 

Δεν ξεχωρίζω κανέναν. Όλοι οι μήνες ένουν τις δικές τους γοητευτικές πλευρές που σε καλούν κάθε φορά να τις ανακαλύψεις.

 

Το επόμενο μουσικό πρότζεκτ;

 

Υπάρχει ένα πρότζεκτ που λέγεται «Πόλεις», ήδη έχω τελειώσει το cd, μένει μόνο η μίξη. Είναι 10 τραγούδια, που αντιστοιχούν σε 10 πόλεις.  Περιγράφω τη βιωματική μου σχέση με αυτές τις πόλεις, αντλώντας έμπνευση από τις περιπλανήσεις μου σε αυτές τις πόλεις ή απ’ όσα γενικότερα γνωρίζω γι΄αυτές. Ο ήχος αυτού του cd θα είναι ροκ, με φυσικά όργανα, εγώ παίζω κιθάρα και τραγουδάω.

 

Ήθελα να ρωτήσω, αν υπάρχει στο μυαλό σας και κάποια παρουσίαση της μουσικής του cd Months σε συνδυασμό με εικόνες;

 

Το cd Months είναι instrumental, και επειδή ακριβώς στερείται στίχων, επιδιώκει και την δημιουργία εικόνων, να πετύχει δηλαδή τον συγκερασμό οπτικού και ηχητικού στοιχείου. Έτσι αυτή τη στιγμή οπτικοποιώ το υλικό του cd Months δημιουργώντας 12 αυτοτελή βιντεοεπεισόδια, τα οποία θα αντανακλούν την ιδιοσυγκρασία κάθε κομματιού. Ως visual artist, είμαι ενθουσιασμένος, γιατί αυτό ήταν πάντοτε το ζητούμενο της δουλειάς μου και τώρα έχω την ευκαιρία να το πραγματοποιήσω με live παρουσίαση στη Θεσσαλονίκη.

 

Υπάρχει σκηνή lounge στην Ελλάδα;

 

Συνήθως η lounge μουσική γράφεται από dj’s και νομίζω ότι η σκηνική παρουσία της lounge περιορίζεται σε κάποια events ή party.

 

Σε κάποια σημεία πάντως του cd έχει κανείς την εντύπωση ότι πρόκειται για soundtrack.

 

Αυτό πράγματι με ευχαριστεί γιατί είναι και το προσδοκώμενο αποτέλεσμα για αρκετούς μήνες της δουλειάς αυτής.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ