Μουσικη

Τα καλύτερα του 2013 (Vol.3)

Eικόνες, ήχοι και πληροφορίες από τη τρίτη φουρνιά καλών δίσκων του 2013

max.jpg
Μάκης Μηλάτος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
40584-86332.jpg

H γνώμη των πολλών έχει άλλο κύρος... Πολλοί κριτικοί εντύπων και μουσικών sites από όλο τον κόσμο συγκλίνουν στα ίδια άλμπουμ κι έτσι δεν αισθάνομαι κι εγώ μόνος... Συγκεντρώνουμε λοιπόν τους δίσκους που –κατά κοινή ομολογία– με κριτικές και υψηλές βαθμολογίες από Uncut, Pitchfork, Spin, Guardian, Q, Mojo, BBC Music, PopMatters, Times, All Music Guide, Paste Magazine, Consequence of Sound κ.λπ. είναι ενδιαφέροντες και σας τους παρουσιάζουμε με βασικές πληροφορίες, βίντεο, ήχο, τρέιλερ και ό,τι άλλο είναι διαθέσιμο.

Πριν λίγες εβδομάδες ανεβάσαμε το Vol.1 (19/2) και ακολούθησε το Vol.2 (27/3) στα οποία μπορείς να ανατρέξεις για να έχεις μια πληρέστερη εικόνα. Τώρα συνεχίζουμε με το Vol.3 και 16 ακόμη άλμπουμ που –εντωμεταξύ– συγκέντρωσαν υψηλή βαθμολογία στις κριτικές. Θα επανερχόμαστε με αυτό το θέμα αρκετές φορές μέσα στη χρονιά, ώστε κάθε τόσο να έχετε μία εικόνα για το τι ενδιαφέρον –κατά τη γνώμη των κριτικών τουλάχιστον– κυκλοφορεί.

Kacey Musgraves - Same Trailer Different Park

Το κορίτσι που ξεκίνησε από τάλεντ σόου στο Νάσβιλ το 2007 και ήρθε 7η, είναι τώρα το next big thing της «σκεπτόμενης» κάντρι. Μετά από 3 «μικρές» κυκλοφορίες που έκανε μόνη της, ήρθε η ώρα του 4ου δίσκου σε μεγάλη εταιρεία, αλλά κυρίως... ήρθε η ώρα της.


Mikal Cronin - MC II

Η νέα rock & roll σκηνή του Σαν Φρανσίσκο –που βρίσκεται στα πάνω της– γεννοβολάει συνεχώς. Δεύτερος δίσκος γιά το «νέο μέλος» με τη βοήθεια των παλιών: Ty Segall και K. Dylan Edrich.


Shuggie Otis - Inspiration Information / Wings of Love

Ελληνικό αίμα τρέχει στις φλέβες του και το κανονικό του όνομα είναι Αλέξανδρος Βελιώτης... Ο γιος του θρυλικού Johnny Otis (που πέθανε πρόσφατα) βρέθηκε στη φάση από παιδί και έπαιξε ως κιθαρίστας με πραγματικά σπουδαίους μουσικούς και συγκροτήματα (από τον Zappa μέχρι τους Stones), ενώ στις αρχές της δεκαετίας του ’70 έκανε και μερικά άλμπουμ, εκ των οποίων το «Inspiration Information» (1974) είναι το πιο σπουδαίο. Τώρα επανακυκλοφορεί με επιπλέον τραγούδια και συνοδευόμενο από ένα «χαμένο» άλμπουμ, το «Wings of Love», που περιλαμβάνει ηχογραφήσεις στο στούντιο, αλλά και ζωντανές της περιόδου 1975-2000.


Savages - Silence Yourself

Δεν είναι απλώς η γοητεία που θα εξασκεί πάντα ένα αμηγώς γυναικείο συγκρότημα στη ροκ μυθολογία. Είναι που οι Βρετανίδες το 'χουν –και με το παραπάνω– και το post-punk χαρμάνι τους φτάνει από τη Siouxsie και τους Joy Division ως τη σημερινή εποχή. Από τα ντεμπούτα της χρονιάς.


Tera Melos - X' ed Out

Με τον 4ο δίσκο του το ροκ συγκρότημα από το Σακραμέντο φτάνει τον πειραματισμό και το χάος στα άκρα χωρίς να χάνει το χιούμορ του, κάνοντας ταυτόχρονα το πιο προκλητικό του άλμπουμ που πρέπει να θέλεις για να το ακούσεις.


Hiss Golden Messenger - Haw

Το ντουέτο του M.C. Tayler και του Scott Hirch φτάνει στον 4ο δίσκο του συνεχίζοντας να κάνει folk/rock americana αξιώσεων και με προσωπικό στίγμα, εδώ βοηθούμενοι και από τους: Phil Cook (Megafaun), Nathan Bowles (Black Twig Pickers) και William Tayler (που θα τον συναντήσουμε παρακάτω και μόνο του).


The Knife - Shaking the Habitual

Οι Σουηδοί πειραματιστές της electronica φτάνουν στον 4ο δίσκο τους και τολμούν μέχρι και ένα εικοσάλεπτο κομμάτι.


William Tyler - Impossible Truth

Επιστρέφει με το δεύτερο προσωπικό του άλμπουμ ο γλυκόπικρος country/folk/rock τροβαδούρος από το Νάσβιλ.


Dadub - You Are Eternity

Έχοντας με το μέρος τους την ισχυρή μουσική παράδοση της χώρας τους στην electronica, το ιταλικό ντουέτο κάνει το ντεμπούτο του που δεν περνάει καθόλου απαρατήρητο.


The Story So Far - What You Don’t See

Το emo ποτέ δεν πεθαίνει... Όταν μάλιστα προέρχεται από την περιοχή του San Francisco Bay έχει μαζί του και μια καθόλου ευκαταφρόνητη μουσική ιστορία.


Sandwell District - Fabric 69

Μπορεί η κολεκτίβα/ετικέτα «Sandwell District» να έκανε πρόσφατα παύση, αλλά η ιδρυτική παρέα (Regis, Function, Servant, Female) έχει αφήσει ανεξήτηλο στίγμα στον ήχο του techno, πράγμα ολοφάνερο και σε αυτή τη συλλογή/mix των 30 κομματιών.


Allison Weiss - Say What You Mean

Ο δεύτερος δίσκος, αλλά στην ουσία κάτι σαν ντεμπούτο της νεαρής τραγουδοποιού από τη «σκηνή της Νέας Υόρκης» με indie/folk αναφορές.


Inter Arma - Sky Burial

Το γκρουπ από τη Virginia, μαζί με τα άλλα τρία που ακολουθούν, εκπροσωπούν σε αυτή τη λίστα το νέο σκληρό ήχο. Heavy Metal, Metalcore, Noise Rock από τη νέα γενιά των σκληρών συγκροτημάτων, ενός χώρου δηλαδή που διψάει διαρκώς για «νέο αίμα».


Coliseum - Sister Faith

Το τρίο από το Kentucky συνδυάζει το noise rock με το post hardcore, φτάνοντας στον 4ο δίσκο του.


Bring Me the Horizon - Sempiternal

Έχουν και οι Άγγλοι τους εκπροσώπους τους στην παρέα, που κι αυτοί φτάνουν στο 4ο άλμπουμ τους.


KEN Mode - Entrench

Και κλείνουμε με τους εκπρόσωπους των Καναδών στο σκληρό ήχο και με τον 5ο δίσκο τους.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.