Μουσικη

Καλά υλικά, γνωστή συνταγή

max.jpg
Μάκης Μηλάτος
ΤΕΥΧΟΣ 606
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
344588-716109.jpg

Τα βασικά υλικά της ποπ κουλτούρας μεταφέρονται μέσα στο χρόνο, όπως η γύρη με τον αέρα, και γονιμοποιούν τη μουσική κάθε εποχής. Στις μέρες μας φαίνεται πως οι vintage θυελλώδεις άνεμοι  ευνοούν τη μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων γύρης από ήχους που φύτρωσαν στη δεκαετία του ’60 και του ’70 και σχεδόν αυτούσιοι φτάνουν στο παρόν. Δεν είναι που ακούμε rock ’n’ roll, garage, ψυχεδέλεια, soul, folk, progressive, αυτό είναι φυσικό, το θέμα είναι που το παρόν μοιάζει τόσο πολύ με το παρελθόν λες και οι μουσικοί στις μέρες μας να μη θέλουν να απογαλακτιστούν, σαν τους έφηβους που προτιμούν να ανήκουν και να ταυτίζονται παρά να ξεχωρίζουν. 

Laura Marling - Semper FeminaLaura Marling - Semper Femina

Δουλεμένη στη λεπτομέρεια folk τραγουδοποιία από τη Laura Marling που φτάνει στο 6ο της άλμπουμ πατώντας με σταθερά βήματα στο παρελθόν του είδους, τότε που η Carole Κing, η Joni Mitchell, η Joan Baez, η Sandy Denny, η Laura Nyro άνοιγαν το δρόμο. Με προσωπικό στίγμα αλλά και σεβασμό στο ιερό παρελθόν που φαίνεται να έχει μελετήσει ευλαβικά, δημιουργεί έναν καλό και στέρεο δίσκο που προτιμάει να κοιτάει πίσω παρά μπρος.  

Ty Segall - Ty SegallTy Segall - Ty Segall

Είναι η δεύτερη φορά που ο (Καλιφορνέζος φυσικά) Ty Segall κυκλοφορεί δίσκο με τίτλο το όνομά του, ίσως γιατί μία δεκαετία μετά θέλει να μας ξανασυστηθεί; Μάλλον όχι, μιας και η γνώριμη φόρμα του garage rock είναι κι εδώ έντονα παρούσα και καθοριστική. Με την μπάντα που τον συνοδεύει στις συναυλίες ηχογραφούν με τον παλιό, καλό τρόπο “όλοι μαζί” ένα άλμπουμ με σκαμπανεβάσματα έμπνευσης, αλλά τελικά με θετικό πρόσημο που ξεκινάει με ένταση και νεύρο για να οδηγηθεί στο καλειδοσκοπικό ψυχεδελικό ταξίδι μιας χίπικης παρέας.  

King Gizzard and the Lizard Wizard - Flying Microtonal BananaKing Gizzard and the Lizard Wizard - Flying Microtonal Banana

Τι πίνουν αυτοί οι Αυστραλοί; Παρότι παράγουν ασταμάτητα μουσική και για το 2017 έχουν ανακοινώσει 5 δίσκους, κατορθώνουν να παραμένουν σε ένα δημιουργικό τριπ και να διαμορφώνουν πειστική ψυχεδελική ατμόσφαιρα, ικανή να μας συνδέσει με το σύμπαν αλλά και με το παρελθόν του είδους. Σαν να απέδρασαν από ένα ξεχασμένο μουσικό κοινόβιο των 70s και να έφτασαν στο παρόν με “λουλούδια στα μαλλιά” αλλά και με τσαγανό προσωπικής δημιουργίας και τρέλας. Ένταση, ρυθμός, γκάζια, ψυχεδέλεια, το rock ’n’ roll σύμπαν σε ένα άλμπουμ που σημαδεύει ήδη το 2017. 

Thundercat - DrunkThundercat - Drunk

Ο γνωστός μπασίστας και μέλος της ευρύτερης παρέας του Flying Lotus (Kendrick Lamar, Kamasi Washington), με συνεργασίες όπως: Erykah Badu, Bilal, Keziah Jones, Young Jazz Giants, συνεργάτης των Suicidal Tendencies και με προσωπική δισκογραφία, φαίνεται να θέλει να ξαναδώσει ζωή και σημερινή υπόσταση σε μια κομψευόμενη και καθώς πρέπει soul του παρελθόντος που φέρνει στο νου τους Earth, Wind and Fire, τον Luther Vandross αλλά και τη λεγόμενη blue eyed soul (Hall & Oates, Average White Band, Boz Scaggs). Το “Drunk” παραπέμπει αισθητικά στο λεγόμενο “Ήχο της Φιλαδέλφεια” (Teddy Pentergrass, The O’Jeys, Lou Rawls, Harold Melvin, The Stylistics) αλλά έχει και κάποια στοιχεία jazz και hip-hop, που του δίνουν ένα πιο σύγχρονο πρόσημο. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ