- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
It’s Only Rock ‘n’ Roll But I Like It?
Ανάμεσα στα πολλά déjà vu του 2016 ακούσαμε κι ένα «κρυφό» διαμαντάκι (video)
Δεν είναι λίγες οι φορές που έχει διατυπωθεί η άποψη «ότι το rock ’n’ roll έχει πεθάνει» και σε αυτά τα 40+ χρόνια που ακούω δίσκους και γράφω γι' αυτούς, το θέμα επανέρχεται κάθε τόσο. Πάντα τα γεγονότα τελικά διαψεύδουν αυτούς τους χρησμούς για το μουσικό είδος που καθόρισε τον ήχο, την αισθητική και τον πολιτισμό του 20ού αιώνα.
Μπορεί να μην πεθαίνει αλλά κάθε τόσο παραπατάει, μπερδεύεται, χάνει τον προσανατολισμό του και τελευταία θέλει διαρκώς να κοιτάει προς τα πίσω.
Ok τα ’χουμε ξαναπεί… Παρθενογένεση δεν υπάρχει, η φόρμα είναι ούτως ή άλλως περιορισμένη κι έτσι όλα θυμίζουν κάτι ή παραπέμπουν κάπου μετά από 50 χρόνια ζωής και χιλιάδες δίσκους. Όμως πραγματικός καλλιτέχνης είναι αυτός που, αφού μάθει και αφομοιώσει την «ίδια παλιά ιστορία», έχει τον τρόπο και τη δημιουργικότητα να την αφηγηθεί και πάλι με το δικό του τρόπο που είναι μοναδικός και ιδιαίτερος.
Στις μέρες μας η απόλυτη αντιγραφή της φόρμας φαίνεται να κυριαρχεί, το garage και η ψυχεδέλεια από τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 είναι κάτι σαν άγια δισκοπότηρα από τα οποία όλοι θέλουν να πιουν. Είναι τόσα πολλά τα συγκροτήματα και οι μουσικοί του 21ου αιώνα που νομίζεις ότι προτιμούν να «κρύβονται» πίσω από το ένδοξο παρελθόν και να επαναχρησιμοποιούν τις στάνταρ φόρμες παρά να αναμετρηθούν δημιουργικά μαζί τους. Και τελικά είναι σαν να ξαναζούμε τη ροκ ιστορία, σαν ένα αμήχανο déjà vu, σαν η νέα γενιά να παραδίδεται αμαχητί στην ανίκητη αυθεντία του παρελθόντος. Μόνο που έχουν περάσει 40-50 χρόνια και τα κοινωνικά, πολιτιστικά, αισθητικά και μουσικά δεδομένα που γέννησαν το garage και την ψυχεδέλεια δεν υπάρχουν πια κι έτσι η «ξεπατικωτούρα» μοιάζει με πουκάμισο αδειανό.

Allah-las, Calico Review
Οι Allah-Las με το 3ο τους άλμπουμ «Calico Review» θέλουν να αντιγράψουν την αισθητική και τη φόρμα από την ιερή μουσική παράδοση της ιδιαίτερης πατρίδας τους και της ευρύτερης γειτονιάς τους. Το γκρουπ από το Los Angeles κοιτάζει σεβαστικά garage και ψυχεδέλεια, στέκεται στη γωνία Haight-Ashbury αλλά η υποταγή στην (ένδοξη) φόρμα είναι αυτή που ξεδοντιάζει τον ήχο. Το άλμπουμ μετατρέπεται σε κάτι που θυμίζει φοιτητική εργασία επί του θέματος. Ευχάριστο να το ακούς αλλά η ψυχή του έχει ήδη δηλωθεί στα απολεσθέντα. Στην Αγγλία τώρα, οι The Heavy με τον 4ο δίσκο τους «Hurt & The Merciless» δεν έχουν να προσθέσουν ούτε μια φρέσκια ιδέα σε όσα ήδη έχουν ειπωθεί στο punk, funk, indie rock. Το ακούς, δεν σε χαλάει και μετά το αφήνεις στην άκρη χωρίς καμία επιθυμία να επιστρέψεις σε αυτό.

The heavy, Hurt and the merciless
Οι The Coral όμως με το καινούργιο τους άλμπουμ «Distance Inbetween», μετά από χρόνια σιωπής και απραξίας, είναι μια πραγματικά ευχάριστη έκπληξη, τόσο έντονη όσο αυτή του πρώτου τους δίσκου. Οι αναφορές τους στην αισθητική της ψυχεδέλειας δεν δείχνουν διάθεση αντιγραφής, το πιο έντονο ροκ ύφος που υιοθετούν διευρύνει τον δημιουργικό τους ορίζοντα, η επαναλειτουργία τους έχει ουσιαστικό λόγο ύπαρξης και το άλμπουμ είναι από τα «κρυφά» διαμαντάκια του 2016.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο τραγουδιστής υπερασπίζεται τις υψηλές τιμές των premium θέσεων
Σήμερα, Τετάρτη 21 Οκτωβρίου συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον θάνατο του μεγάλου μουσικοσυνθέτη
Ετοιμάζονται να παρουσιάσουν ένα σκηνικό που ζυγίζει περισσότερα από 200 κιλά και μια metal συναυλία που θέλουν να θυμόμαστε
Ο Μάνος Χατζιδάκις γεννήθηκε πριν από ακριβώς 101 χρόνια, στις 23 Οκτωβρίου του 1925
Η Apple Corps αναλαμβάνει το έργο-μαμούθ και σχεδιάζει μια μοναδική εμπειρία αφιερωμένη στο συγκρότημα
Οι εξομολογήσεις του στην ATHENS VOICE και η πολύπλευρη διαδρομή του σε ένα μεγάλο αφιέρωμα
Η ανάρτησή της στο Instagram
Λίγο πριν τη ζωντανή παρουσίαση στο Gazarte Roof Stage, η τραγουδοποιός μάς καλεί να ξανασκεφτούμε τη χαρά τού να αφήνεσαι στη μουσική
Πρεμιέρα στο BBC Radio - Θα περιλαμβάνεται στη deluxe έκδοση του άλμπουμ «Foreign Tongues»
Γένη και γενιές της ψαλτικής τέχνης σήμερα - Από τις 21 έως και τις 24 Οκτωβρίου 2026
Με περισσότερες από πέντε δεκαετίες ιστορίας, οι metal gods επιστρέφουν για μια ακόμα συναυλία στη χώρα μας
Mε αφορμή το Φεστιβάλ του Γκλάστονμπερι
Ο σκηνοθέτης Τζον Γουίλσον καταγράφει τις εμφανίσεις του τραγουδιστή στη Νέα Υόρκη
Ο θρυλικός τραγουδιστής δηλώνει σε εξαιρετική φόρμα και ετοιμάζεται για την αποχαιρετιστήρια περιοδεία του
Ο συνθέτης μας καλεί να ξανασκεφτούμε τι σημαίνει «σύγχρονο» στη μουσική και την τέχνη
Από τις 25 Οκτωβρίου έως τις 14 Νοεμβρίου 2026, η Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής φιλοξενεί 18 συναυλίες με έργα σημαντικών δημιουργών, νέες αναθέσεις και πρώτες εκτελέσεις
Η ιστορία πίσω από τη δημιουργία ενός μνημειώδους έργου του ελληνικού πολιτισμού
Ένα ταξίδι από τον έρωτα έως το χωρισμό, μέσα από τα τραγούδια του νέου του άλμπουμ αλλά και προηγούμενων τραγουδιών του και απρόσμενων διασκευών.
Το «High Noon» καταφθάνει με σημαντικές συνεργασίες και φόρο τιμής στον Κλεμ Μπερκ
Πριν από έναν χρόνο είχε χάσει τη σύζυγό του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.