- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τα Πάθη του Χριστού σε παγκόσμια πρώτη στο Μουσείο Μπενάκη
Η θρησκευτική μουσική του Φιλίππου Τσαλαχούρη και τα ποιητικά στάσιμα του Γιώργου Ψάλτη στην παράσταση «Κατά Μάρκον Πάθη»
Σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση θα παρουσιαστεί το ορατόριο του Φιλίππου Τσαλαχούρη opus 94 «Κατά Μάρκον Πάθη». Το έργο, που ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο 2015, βασίζεται στο Ευαγγέλιο του Μάρκου και διηγείται τις τελευταίες ώρες του Ιησού, από τη σύλληψη στη Γεθσημανή μέχρι τη Σταύρωση. Η δομή της διήγησης αρθρώνεται –όπως είναι η καθιερωμένη δομή των Παθών από τον 17ο αιώνα– με εμβόλιμα ποιητικά στάσιμα που έγραψε ο ποιητής Γιώργος Ψάλτης. Συμμετέχουν πέντε σολίστ, δύο χορωδίες και οργανικό σύνολο σε διεύθυνση του συνθέτη.

Η μεσόφωνος Ευγενία Καλοφώνου, η σοπράνο Λήδα Δημητριάδη, o βαρύτονος Νίκος Ζιάζιαρης, ο βαρύτονος Βασίλης Ασημακόπουλος σε πρόβα.

Ο βαρύτονος Άγγελος Χονδρογιάννης στο ρόλο του Ευαγγελιστή.
Στα πλαίσια των Ελληνικών Μουσικών Γιορτών 2016 θα παρουσιαστεί η θρησκευτική μουσική, του Φιλίππου Τσαλαχούρη, που τα τελευταία χρόνια αποτελεί τα την κυρία συνθετική παραγωγή του. Έχουν προηγηθεί έργα όπως «Οι επτά λόγοι του Χριστού επάνω στο σταύρο», το «Stabat Mater», οι «Προσευχές για βιολοντσέλο και καμπάνες» κ.ά.

Ο Φίλιππος Τσαλαχούρης διευθύνει και ο Γιώργος Ψάλτης παρακολουθεί.
Τα «Κατά Μάρκον Πάθη» είναι η δεύτερη συνεργασία του συνθέτη με τον ποιητή Γιώργο Ψάλτη. Έχει προηγηθεί το Λειτουργικό Δράμα «Η Ώρα του Μυστικού Δείπνου», που παρουσιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη τον Μάρτιο του 2012.

Πρόβα στο Ωδείο Αθηνών.
«Τον Ιούλιο 2015, o Φίλιππος Τσαλαχούρης μού πρότεινε να γράψω τα στάσιμα που θα τραγουδηθούν ως εμβόλιμα στο ορατόριό του “Κατά Μάρκον Πάθη”. Μου φάνηκαν ως η συνέχεια του λιμπρέτο που είχα γράψει για το λειτουργικό του δράμα “Η ώρα του Μυστικού Δείπνου” και ως ενδιαφέρουσα παρέκκλιση σε όσα είχα προγραμματίσει να γράψω το καλοκαίρι. Τα ήθελε στα τέλη Σεπτεμβρίου. Όμως η γενική συνθήκη της χώρας, τα ποιήματα και τα άλλα κείμενα που δούλευα, αλλά και η δική μου διάθεση, δεν μου επέτρεπαν να βυθιστώ στο “Κατά Μάρκον Ευαγγέλιο” ώστε να γράψω κάτι χρήσιμο στην άρθρωση της διήγησης από τη σύλληψη του Ιησού στη Γεθσημανή μέχρι τη σταύρωση.
Τον Σεπτέμβριο μού έστειλε τη δομή του έργου — τα χωρία του Ευαγγελίου με τα σημεία που θα ακούγονταν τα στάσιμα. Διέκοψα όσα εκείνη την εποχή έγραφα, και διάβαζα ένα χωρίο του Μάρκου τη φορά και μετά παιδευόμουν να αποδώσω την ανάγκη που μου γεννούσε το αναφερόμενο βίωμα του Ιησού. Ήθελα το κάθε τραγούδι να συνιστά ένα ποιητικό σχόλιο στη διήγηση των Παθών, χωρίς να προδίδει πρόωρα τις πτυχώσεις της αφήγησης, παρότι ο πετεινός που λαλεί δυο φορές, ο Πιλάτος, ο Βαραββάς και τόσες άλλες υπάρχουν στις μνήμες όλων. Δούλεψα σε απόλυτη ησυχία ή σε μπαρ ή υπό τους ήχους κομπρεσέρ από μια γειτονική στο σπίτι μου οικοδομή. Ένα τραγούδι τη φορά, προς ένα ενιαίο στίγμα της ανθρώπινης εμπειρίας» λέει ο Γιώργος Ψάλτης για την εμπειρία του.

Κατά Μάρκον Πάθη, opus 94, 24/4/2016, 20.30, Μουσείο Μπενάκη, Κτήριο Οδού Πειραιώς. Γενική είσοδος €5, προπώληση εισιτηρίων από 19 Απριλίου, πληροφορίες: 210 3453111
Κεντρική φωτογραφία: O συνθέτης Φίλιππος Τσαλαχούρης σε πρόβα το περασμένο Σάββατο στο Ωδείο Αθηνών.
Φωτογραφίες: Βίκυ Ψυχογιού
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο αρχιτέκτονας του trip-hop σπάει τη σιωπή του με το Different When It’s Silent
Το θρυλικό δίδυμο ανακοίνωσε το «Inferno» μετά από μια αινιγματική καμπάνια με κασέτες VHS και κώδικες Μορς
To άλμπουμ αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 3 Ιουλίου
Το όνομα «No Na», που σημαίνει «δεσποινίς» στη γλώσσα Bahasa
Το γκρουπ από το Μάντσεστερ μιλάει στην ATHENS VOICE, λίγο πριν την επιστροφή του στην Ελλάδα
Η επετειακή έκδοση που μεταμορφώνει την Τεχνόπολη σε μια εβδομάδα μουσικής χωρίς όρια
Άγνωστα διαμάντια της ελληνικής μουσικής κληρονομιάς ανοιχτά προς το κοινό
Επιστροφή στην εποχή του ρεμπέτικου, στα κομπολόγια και στη νυχτερινή ζωή του πάλκου
Από την πρώτη εμφάνιση του Γιοέπ Μπέβινγκ στην Ελλάδα έως το φετινό opening party του Bolivar
Taylor Swift, Bad Bunny και The Weeknd κυριαρχούν στις λίστες streaming
Σημαντικοί καλλιτέχνες συμμετέχουν στη μουσική βραδιά για την ενίσχυση των σχολείων της Ίμβρου
Ένα συμφωνικό αφιέρωμα στον ρομαντισμό, με σολίστ τον διακεκριμένο τσελίστα Κίαν Σόλτανι
O Μίλτος Λογιάδης διευθύνει τη Mediterranean Colors Orchestra σε έναν διάλογο παλιών και νέων ερμηνευτών
«Συνομήλικοι δεν είμαστε;», αναρωτήθηκε η ηθοποιός πιασμένη χέρι-χέρι με τον Akyla
Ο τραγουδιστής πέθανε στις 21 Απριλίου 2016 από υπερβολική δόση φαιντανύλης
Λίγο πριν ανέβει στη σκηνή της Eurovision στη Βιέννη μιλάει για όλα
Διαθέσιμο online για desktop και φορητές συσκευές
Ο διάσημος συνθέτης ετοιμάζει μιούζικαλ για τη μυστηριώδη κλοπή του 1911 στο Λούβρο
Ανακοινώθηκε από την ΕΡΤ το πρόσωπο που θα δώσει το ελληνικό 12άρι στον μεγάλο τελικό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.