Μουσικη

Alexi Delano

O κοσμοπολίτης του ενTechno festival…

4570-643697.jpg
Παναγιώτης Μένεγος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
15911-42930.jpg

O Alexi Delano γεννήθηκε στη Χιλή. Μεγάλωσε όμως στη Σουηδία. Και τώρα ζει στη Νέα Υόρκη, περπατώντας εδώ και πάνω από δυο δεκαετίες στα πλέον underground μονοπάτια της ηλεκτρονικής dance μουσικής. Είναι καλεσμένος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στο ενTechno (άσχετα αν πέρυσι για ένα π΄ροβλημα της τελευταίας στιγμής, δεν μπόρεσε να έρθει) και μάλιστα θα είναι εκείνος που θα κλείσει το φεστιβάλ παίζοντας τελευταίος τα ξημερώματα της Κυριακής. Χθες βράδυ τον φωνάξαμε στο «Λατέρνατιβ» μαζί με τους διοργανωτές Πάνο Πιλαφά και Νεκτάριο Ιωαννίδη και μας είπε μερικά ενδιαφέροντα πράγματα…

«Δεν ξέρω αν είναι πια φουτουριστική μουσική το techno, δεν έχει και νόημα να το συζητάμε. Όλοι νομίζουν πώς κάνουν κάτι πρωτοποριακό, το όποιο όμως στην πραγματικότητα έχει γίνει πριν 20 χρόνια. Σίγουρα, όχι μόνο σε αυτό το είδος, υπάρχει ατέλειωτη ανακύκλωση, αλλά πάντα θα υπάρχουν και μονάδες όπως π.χ. ο Audion που καταφέρνουν να προχωράνε τα πράγματα μπροστά κι έτσι πάντα θα βγαίνει καλή μουσική»

«Επίσης, πολύ σημασία δεν έχουν και οι διαχωρισμοί των ειδών. Αυτά είναι κυρίως στο μυαλό των promoters που σου λένε ‘έλα να παίξεις techno’ ή ‘σε θέλω για μια house βραδιά’. Εσύ φυσικά παίζεις και τα δύο κι εννοείται πώς το κοινό δεν παρατηρεί διαφορές αν περνάει καλά, ειδικά πια που έχουν γίνει τόσες προσμίξεις ανάμεσα στο χορευτικά είδη. Συχνά, βέβαια, οι DJs/παραγωγοί αυτοπροσδιορίζονται ως house γιατί τους φαίνεται πιο εύκολα αντιληπτό στο κοινό»

«Το κοινό θα ήθελα να έχει ένα καλλιτεχνικό κριτήριο. Να αντιλαμβάνεται δηλαδή τι ακούει. Από την άλλη δε θέλω να έχω από κάτω και geeks με σταυρωμένα χέρια που κριτικάρουν κάθε τι που κάνω. Το μυστικό για ένα καλό πάρτι είναι ένα τέλειο κοινό. Και για ένα καλό track μια τέλεια ιδέα»

«Στην ηλεκτρονική μουσική, και ειδικά στο techno, παίζει μεγάλο ρόλο η έννοια της πόλης. Είναι κάτι που αντανακλάται στη μουσική και σε εμπνέει ακόμα και όταν κοιμάσαι»

«Ποια είναι η αγαπημένη μου πόλη για να παίζω; Δεν ξέρω, αλλάζουν αυτά. Αλλά τελευταία θα έλεγα η πρωτεύουσα της Κολομβίας, Μεντεγίν…και μην πέι αλλού ο νους σας. Απλά το κοινό στη Λατινική Αμερική είναι τόσο ανοιχτό που μπορείς πραγματικά να πειραματίζεσαι στα σετ σου».

«Εκτός dance μου αρέσουν είναι οι Medeski, Martin & Wood – ένα τζαζ σχήμα από τη Νέα Υόρκη και από το παρελθόν θα έλεγα τους Bauhaus (σ.σ. δεσμεύτηκε μάλιστα ότι θα κλείσει με το ‘Bella Lugosi’s Dead’ την Κυριακή το πρωί)»

Το ενTechno festival γίνεται Παρ. 9 και Σαβ. 10/9 στο 6 d.o.g.s. της οδού Αβραμιώτου. Τα εισιτήρια κοστίζουν €20 για κάθε μέρα και €30 το διήμερο. Αναλυτικό line up στο sixdogs.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ