Μουσικη

Rosetta: Αυτό είναι το νέο άλμπουμ του Vangelis

Στις 23 Σεπτεμβρίου η «διαστημική» κυκλοφορία του Βαγγέλη Παπαθανασίου

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
134687-307379.jpg

Εμπνευσμένο από τη φερώνυμη αποστολή του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Οργανισμού είναι το νέο μουσικό πόνημα του θρυλικού Έλληνα συνθέτη Vangelis που θα κυκλοφορήσει στις 23 Σεπτεμβρίου, συμπίπτοντας με την ολοκλήρωσή της. O Βαγγέλης Παπαθανασίου κοιτάζει στα άστρα με το νέο του δίσκο, επιστρέφοντας 15 χρόνια μετά την τελευταία στούντιο κυκλοφορία του. 

Η σουίτα του «Rosetta» θα περιέχει 12 συνθέσεις που άντλησαν τον οίστρο τους από τη δωδεκαετή αποστολή του σκάφους προσεδάφισης «Philae» και τη ρομποτική διαστημοκατασκευή «Rosetta».

image

Η ιδέα για το πολυαναμενόμενο έργο ήρθε στον Βαγγέλη Παπαθανασίου έπειτα από μια συνομιλία που είχε με τον αστροναύτη Andre Kuipers, πιστό ακροατή του επιδραστικού μουσικοσυνθέτη, την περίοδο που βρισκόταν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η αποστολή Rosetta της ESA έχει σκοπό τη μελέτη του κομήτη 67P/Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο. Η Rosetta αποτελεί το πρώτο σκάφος που τέθηκε σε τροχιά γύρω από κομήτη, πραγματοποιώντας τη λεπτομερέστερη μελέτη κομήτη που έχει γίνει μέχρι σήμερα από το διάστημα. Για να υλοποιηθεί συνεργάστηκαν όλες οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τρίτες χώρες. Η αρχική ιδέα για την αποστολή γεννήθηκε τη δεκαετία του 1980 και το χρονικό πλαίσιο της μελέτης, κατασκευής και εκτέλεσης της αποστολής καλύπτει σχεδόν τρεις δεκαετίες.

«Με τη μουσική μπορείς καλλιεργήσεις συναισθήματα να και να δημιουργήσεις μνήμες. Ο Vangelis θέλησε να περάσει την αποστολή μας στην αιωνιότητα μέσω της μουσικής του», δήλωσε ο υπεύθυνος Τύπου του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Οργανισμού.

«Για τον Vangelis η μουσική είναι μια απόκρυφη αλλά ουσιαστική δύναμη του σύμπαντος που σκοπό έχει την ανύψωση, την έμπνευση και την επούλωση των πληγών του ανθρώπινου γένους. Ποτέ αυτό δεν ήταν τόσο προφανές όσο στο "Rosetta", το τελευταίο πόνημα του μεγάλου μουσικού» τονίζεται σε ανακοίνωση της δισκογραφικής εταιρείας Decca Records, από την οποία θα κυκλοφορήσει το άλμπουμ.

«Η μυθολογία, η επιστήμη και η εξερεύνηση του διαστήματος είναι θέματα τα οποία έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον μου από μικρή ηλικία. Πάντα ήταν συνδεδεμένα με τη μουσική που έχω συνθέσει», σημείωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο διάσημος δημιουργός και πρωτεργάτης του ηλεκτρονικού ήχου.

Ακούστε το «Rosetta‘s Waltz» από το επερχόμενο άλμπουμ «Rosseta» του Vangelis.

Το tracklist του «Rosetta»

01.Origins (Arrival)

02.Starstuff

03.Infinitude

04.Exo Genesis

05.Celestial Whispers

06.Sunlight

07.Rosetta

08.Philae’s Decent

09.Mission Accomplie (Rosetta’s Waltz)

10.Perihelion

11.Elegy

12.Return To The Void

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.