- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ποια είναι τα ιστορικά στοιχεία ότι ο Ιησούς περπάτησε σ’ αυτό τον πλανήτη
Οι ιστορικές αναφορές και οι συγκρίσεις με άλλες φυσιογνωμίες της παγκόσμιας ιστορίας
Πόσο σίγουροι μπορούμε να είμαστε ότι ο Ιησούς Χριστός έζησε πραγματικά; Οι ιστορικοί απαντούν
Τα ιστορικά στοιχεία για τον Ιησού από τη Ναζαρέτ είναι τόσο παλαιά όσο και ευρέως διαδεδομένα. Μέσα σε λίγες δεκαετίες από αυτό που η πλάση γνωρίζει ως ζωή του πάνω σε αυτό τον πλανήτη, είχαν ήδη γραφτεί πολλά από Εβραίους και Ρωμαίους ιστορικούς, ενώ υπήρξαν άλλα τόσα χριστιανικά κείμενα, προφορικές ιστορίες που κάπως καταγράφηκαν, εμπειρίες ανθρώπων δίπλα σε αυτό που μετά ο Χριστιανισμός αποκάλεσε Θεάνθρωπο.
Με λίγα λόγια, παρά τη σύγχυση και όχι πάντα τη σαφήνεια για την εγκυρότητα των πηγών και την πιστότητα των γεγονότων, γνωρίζουμε αρκετά πράγματα για τον Ιησού Χριστό, εν συγκρίσει με άλλες (ιστορικές; Μυθολογικές) φυσιογνωμίες, όπως για παράδειγμα, τον Βασιλιά Αρθούρο, ο οποίος υποτίθεται ότι έζησε γύρω στο 500 μ.Χ. Η κύρια ιστορική πηγή για τα γεγονότα εκείνης της εποχής δεν αναφέρει καν τον Αρθούρο, και η πρώτη αναφορά σε αυτόν γίνεται 300 ή 400 χρόνια μετά την υποτιθέμενη ζωή του. Τα στοιχεία για τον Ιησού δεν περιορίζονται σε μεταγενέστερη λαϊκή παράδοση, όπως συμβαίνει με τις αναφορές για τον Αρθούρο.
Τι μας λένε τα χριστιανικά κείμενα;
Η αξία αυτών των αποδεικτικών στοιχείων έγκειται στο ότι είναι τόσο πρώιμα όσο και λεπτομερή. Τα πρώτα χριστιανικά κείμενα που αναφέρονται στον Ιησού είναι οι επιστολές του Αγίου Παύλου, και οι μελετητές συμφωνούν ότι οι παλαιότερες από αυτές τις επιστολές γράφτηκαν το αργότερο εντός 25 ετών από τον θάνατο του Ιησού, ενώ οι λεπτομερείς βιογραφικές περιγραφές του Ιησού στα ευαγγέλια της Καινής Διαθήκης χρονολογούνται περίπου 40 χρόνια μετά τον θάνατό του.
Είναι επίσης δύσκολο να φανταστεί κανείς γιατί οι χριστιανοί συγγραφείς θα επινόησαν μια τόσο καθαρά εβραϊκή μορφή σωτήρα σε μια εποχή και έναν τόπο – υπό την αιγίδα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας – όπου υπήρχε έντονη καχυποψία απέναντι στον Ιουδαϊσμό.
Τι έλεγαν για τον Ιησού Χριστό οι μη χριστιανοί ιστορικοί;
Από ό,τι γνωρίζουμε, ο πρώτος συγγραφέας εκτός της Εκκλησίας που αναφέρει τον Ιησού είναι ο Εβραίος ιστορικός Φλάβιος Ιώσηπος, ο οποίος συνέγραψε μια ιστορία του Ιουδαϊσμού γύρω στο 93 μ.Χ. Υπάρχουν δύο αναφορές του στον Ιησού.
Μία από αυτές είναι αμφιλεγόμενη, καθώς θεωρείται ότι έχει αλλοιωθεί από χριστιανούς γραφείς ή αντιγραφείς (οι οποίοι πιθανώς μετέτρεψαν την αρνητική περιγραφή του Ιώσηπου σε πιο θετική), αλλά η άλλη δεν είναι ύποπτη – μια αναφορά στον Ιάκωβο, τον αδελφό του «Ιησού, του λεγόμενου Χριστού».
Περίπου 20 χρόνια μετά τον Ιώσηπο, έχουμε τους Ρωμαίους πολιτικούς Πλίνιο και Τάκιτο, οι οποίοι κατείχαν μερικά από τα υψηλότερα κρατικά αξιώματα στις αρχές του 2ου αιώνα μ.Χ. Από τον Τάκιτο μαθαίνουμε ότι ο Ιησούς εκτελέστηκε ενώ ο Πόντιος Πιλάτος ήταν ο Ρωμαίος έπαρχος υπεύθυνος για την Ιουδαία (26-36 μ.Χ.) και ο Τιβέριος ήταν αυτοκράτορας (14-37 μ.Χ.) – αναφορές που ταιριάζουν με το χρονικό πλαίσιο των Ευαγγελίων. Ο Πλίνιος προσθέτει την πληροφορία ότι, στην περιοχή της βόρειας Τουρκίας όπου ήταν κυβερνήτης, οι Χριστιανοί λάτρευαν τον Χριστό ως θεό.
Συζήτησαν οι αρχαίοι ιστορικοί και συγγραφείς για την ύπαρξη του Ιησού Χρηστού ;
Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι στον αρχαίο κόσμο δεν υπήρξε ποτέ καμία συζήτηση σχετικά με το αν ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ ήταν ιστορικό πρόσωπο. Στην παλαιότερη λογοτεχνία των Εβραίων ραβίνων, ο Ιησούς καταγγέλλεται ως νόθο παιδί της Μαρίας και μάγος. Μεταξύ των ειδωλολατρών, ο σατιρικός Λουκιανός και ο φιλόσοφος Κέλσος απορρίπτουν τον Ιησού ως κακοποιό, αλλά δεν γνωρίζουμε κανέναν στον αρχαίο κόσμο που να αμφισβήτησε την ύπαρξη του Ιησού.
Πόσο αμφιλεγόμενη είναι σήμερα η ύπαρξη του Ιησού;
Σε ένα πρόσφατο βιβλίο του, ο Γάλλος φιλόσοφος Μισέλ Ονφρέ αναφέρεται στον Ιησού ως μια απλή υπόθεση, θεωρώντας την ύπαρξή του ως μια ιδέα και όχι ως ιστορικό πρόσωπο. Πριν από περίπου 10 χρόνια, ιδρύθηκε στις ΗΠΑ το «The Jesus Project»• ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης που έθεσε ήταν το αν υπήρξε ή όχι ο Ιησούς. Ορισμένοι συγγραφείς έχουν υποστηρίξει μάλιστα ότι ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ ήταν διπλά ανύπαρκτος, υποστηρίζοντας ότι τόσο ο Ιησούς όσο και η Ναζαρέτ είναι χριστιανικές εφευρέσεις.
Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι οι δύο κυρίαρχοι ιστορικοί που έχουν γράψει περισσότερο εναντίον αυτών των υπερ-σκεπτικιστικών επιχειρημάτων είναι άθεοι: ο Maurice Casey (πρώην του Πανεπιστημίου του Nottingham) και ο Bart Ehrman (Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας). Έχουν ασκήσει δριμεία κριτική στην προσέγγιση του «μύθου του Ιησού», χαρακτηρίζοντάς την ψευδοεπιστήμη. Παρ' όλα αυτά, μια πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι το 40% των ενηλίκων στην Αγγλία δεν πίστευε ότι ο Ιησούς ήταν πραγματική ιστορική προσωπικότητα.
Υπάρχουν αρχαιολογικά στοιχεία για τον Ιησού;
Μέρος της ευρείας σύγχυσης γύρω από την ιστορικότητα του Ιησού μπορεί να οφείλεται σε περίεργα αρχαιολογικά επιχειρήματα που έχουν διατυπωθεί σε σχέση με αυτόν. Πρόσφατα έχουν διατυπωθεί ισχυρισμοί ότι ο Ιησούς ήταν δισέγγονος της Κλεοπάτρας, συνοδευόμενοι από αρχαία νομίσματα που υποτίθεται ότι απεικονίζουν τον Ιησού να φοράει το ακάνθινο στεφάνι του. Σε ορισμένους κύκλους, εξακολουθεί να υπάρχει ενδιαφέρον για τη Σινδόνη του Τορίνο, που εικάζεται ότι είναι το σάβανο του Ιησού.
Ο Πάπας Βενέδικτος XVI δήλωσε ότι επρόκειτο για κάτι που «καμία ανθρώπινη τέχνη δεν ήταν ικανή να δημιουργήσει» και ότι αποτελούσε «εικόνα του Μεγάλου Σαββάτου».
Αυτές οι άφθονες ιστορικές αναφορές δεν μας αφήνουν σχεδόν καμία λογική αμφιβολία ότι ο Ιησούς έζησε και πέθανε. Το πιο ενδιαφέρον ερώτημα, διαχρονικά από εκεί και μετά – το οποίο υπερβαίνει την ιστορία και τα αντικειμενικά γεγονότα – είναι αν ο Ιησούς πέθανε και μετά έζησε, σύμφωνα με τον θρησκευτικό μίτο της ιστορίας του που τον θέλει να αναστήθηκε για να βρεθεί ξανά ανάμεσά μας και εκ Δεξιών του Πατρός του και Θεού...
ΠΗΓΗ: Guardian.com
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι ιστορικές αναφορές και οι συγκρίσεις με άλλες φυσιογνωμίες της παγκόσμιας ιστορίας
Το ρωμαïκό θέατρο ανοίγει για ένα μήνα -πριν σφραγιστρεί για κάποια χρόνια- για να φιλοξενήσει μια σειρά μουσικών και θεατρικών παραστάσεων
Η έκθεση για τη βαθιά συνεργασία του με τον Φεντερίκο Φελίνι στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών
Ένα Λεξικό μη αποστειρωμένο που διασώζει πρωτογενές υλικό
Ο εορτασμός έχει ήδη ξεκινήσει με τη μεγάλη έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη που παρουσιάζει μέρος της μεγάλης συλλογής του Ιδρύματος
Ξεναγήσεις, μουσική, συζητήσεις, πασχαλινό camp για παιδιά και δράσεις για όλη την οικογένεια
212.000 μοναδικά τεκμήρια και πάνω από 2.000.000 ψηφιακές λήψεις φέρνουν στο φως ιστορίες της Εβραïκής Κοινότητας Θεσσαλονίκης
Σημαντικά ναυάγια, άγκυρες και λιμενικές εγκαταστάσεις αποκαλύπτουν την πολιτιστική κληρονομιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου
Ο Δαίμων Έρως φέρει την ευδαιμονία
Στενή συνεργασία με τον καλλιτεχνικό κόσμο
Πρόκειται για ένα τα μεγαλύτερα ελληνιστικά μνημεία στην Ελλάδα
Οι σαφείς και ουσιαστικές αναφορές της
O αποχαιρετισμός σε μια από τις σημαντικότερες μορφές του ελληνικού τραγουδιού
Ο Χάρης Δούκας υποδέχθηκε τον σπουδαίο Ούγγρο συγγραφέα στο πλαίσιο του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Λογοτεχνίας
Το υπουργείο Πολιτισμού προχωρά σε εκτεταμένες εργασίες συντήρησης και ανάδειξης
Από το WOW Athens 2026 μέχρι το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Λογοτεχνίας της Αθήνας
Ένα σπάνιο δείγμα μνημειακής ξυλογλυπτικής του 13ου αιώνα αναδεικνύεται με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού
Οι παράλληλες πολιτιστικές δράσεις του φεστιβάλ
Στο φως υποθαλάσσιοι θησαυροί από την Αρχαϊκή έως τη Βυζαντινή περίοδο - Πράσινο φως από το υπουργείο Πολιτισμού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.