- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Οι παραστάσεις που μπορείτε να δείτε μέσα στις γιορτές
Η φετινή σεζόν είναι αφιερωμένη στους Έλληνες θεατρικούς συγγράφεις και το ελληνικό έργο
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Όλες οι παραστάσεις που μπορείτε να δείτε
Με νέες σημαντικές πρεμιέρες και στις τρεις σκηνές του Δημοτικού Θέατρου Πειραιά, με επιτυχημένες παραστάσεις που αγαπήθηκαν και συνεχίζονται, με το πρωτοπόρο άνοιγμα στις νέες γενιές και στα σχολεία της πόλης για δωρεάν παρακολούθηση των παραστάσεων να εξελίσσεται σε θεσμό και στηρίζοντας σταθερά τη σύγχρονη ελληνική δραματουργία, το στολίδι του Πειραιά μπαίνει στον εορταστικό Δεκέμβριο με το σύνθημα «Αγκαλιάζοντας την κοινωνία / Προσφέροντας θεατρικό καταφύγιο στο ελληνικό έργο».
Στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά η φετινή σεζόν 2025-2026 είναι αφιερωμένη στους Έλληνες θεατρικούς συγγράφεις και το ελληνικό έργο.
Έργα των Άκη Δήμου, Γλυκερίας Μπασδέκη, Δημήτρη Δημητριάδη, Ηλία Μαγκλίνη, Τασούλας Επτακοίλη, Βασίλη Κατσικονούρη, Γεωργίου Βιζυηνού, Νάνου Βαλαωρίτη, Κώστα Πρετεντέρη & Ασημάκη Γιαλαμά, Πάνου Κούγια, Βασιλικής Πέτσα, Μαρίας Ψαρολόγου, Γιώργου Λακιώτη, Γιώργου Καλογερόπουλου, Δανάης Μέγα & Στρατή Νταλαγιώργου, Βασίλη Μαγουλιώτη, Σπύρου Ασημένιου & Ερμή Περιστέρη, Γιώργου Σκαμπαρδώνη, Νατάσας Νταϊλιάνη, Γιώργου Ηλιόπουλου και Σωτήρη Καραμεσίνη, παρουσιάζονται φέτος καθ’ όλη τη διάρκεια της θεατρικής χρονιάς, την ίδια στιγμή που με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε μόλις χθες στη Σκηνή Ωμέγα το Φεστιβάλ Σύγχρονου Ελληνικού Θεάτρου από το ελληνόφωνο τμήμα της βρετανικής ομάδας Theatre Lab Company της Αναστασίας Ρεβή, που προσκλήθηκε ειδικά, από το Λονδίνο και την Οξφόρδη, για να ταξιδέψει ως τον Πειραιά.
Αναλυτικά οι παραστάσεις του Δεκεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
«Ο ΦΟΝΙΑΣ, ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΑΘΩΩΣΗ» το νέο έργο του Βασίλη Κατσικονούρη παίζεται ήδη με τεράστια επιτυχία στην Κεντρική Σκηνή σε σκηνοθεσία Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη. Το έργο βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν τον Αύγουστο του 1960, σε ένα χωριό της Ηλείας. Μια συγκλονιστική ιστορία γυναικοκτονίας, που σημάδεψε τη μεταπολεμική Ελλάδα.
«ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΛΕΝΗ», της Νατάσας Νταϊλιάνη, με στοιχεία θεάτρου-ντοκιμαντέρ και γραμμένο σε θεσσαλική ντοπιολαλιά, αποτελεί ένα θεατρικό ταξίδι στην μνήμη της Ελλάδας του Εμφυλίου και στο διαγενεακό τραύμα και έρχεται αυτή την εβδομάδα στη σκηνή Ωμέγα [πρεμιέρα στις 18.12]. Ενώ στο Φουαγιέ η παράσταση της Δανάης Μέγα,
«IN MOTION, ένα άγαλμα που το’σκασε», μια in situ δράση κατάλληλη για παιδιά από 4 ετών και για όλη την οικογένεια, πραγματοποιείται ήδη με συνεχόμενα σολντ αουτ!
Την ίδια στιγμή στην Κεντρική σκηνή, συνεχίζονται με επιτυχία το «MERDE» του Suyako, για δεύτερη χρονιά, σε σκηνοθεσία Γιώργου Κουτλή και Βασίλη Μαγουλιώτη, το «ΜΕΡΙΛΙΝ» της Τασούλας Επτακοίλη, σε θεατρική διασκευή Σοφιάννας Θεοφάνους, σκηνοθεσία Τάσου Πυργιέρη και μουσική Θέμη Καραμουρατίδη [επιπλέον εορταστική παράσταση, την Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου και ώρα 11.00], ενώ στο Φουαγιέ, εξακολουθεί να χτυπάει ο παλμός των νέων δημιουργών, με την Αλίκη Στενού και την παράσταση «ΜΝΗΜΗ - ΛΗΘΗ» του Δημήτρη Δημητριάδη.
Ταυτόχρονα, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, με βασικές αρχές τη συμμετοχικότητα και τη συμπερίληψη και με ισχυρό εκπαιδευτικό και διαμορφωτικό ρόλο, διατηρεί σταθερά τον δίαυλο επικοινωνίας με τους νέους και τα σχολεία του Πειραιά, που παρακολουθούν από φέτος δωρεάν όλες τις παραστάσεις του θεάτρου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα κόκκινα αυγά, οι λαμπάδες και το φως της Ανάστασης
Σε ποια θέση βρίσκεται το Μουσείο Ακρόπολης
Μια σειρά εκδηλώσεων στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Η αποστολή Artemis II, η Σελήνη και το «Project Hail Mary» με τον Ράιαν Γκόσλινγκ
Η συγκλονιστική ιστορία της συντηρήτριας έργων τέχνης που για 21 χρόνια κρατούσε τον μεγεθυντικό φακό
«Ου μεν γαρ τ γυναικός ανήρ ληίζετ' άμεινον της αγαθής»
Μία από τις πιο τολμηρές φωνές της εποχής μας έρχεται στην Αθήνα με αφορμή το νέο της μυθιστόρημα
Οι ιστορικές αναφορές και οι συγκρίσεις με άλλες φυσιογνωμίες της παγκόσμιας ιστορίας
Το ρωμαïκό θέατρο ανοίγει για ένα μήνα -πριν σφραγιστρεί για κάποια χρόνια- για να φιλοξενήσει μια σειρά μουσικών και θεατρικών παραστάσεων
Η έκθεση για τη βαθιά συνεργασία του με τον Φεντερίκο Φελίνι στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών
Ένα Λεξικό μη αποστειρωμένο που διασώζει πρωτογενές υλικό
Ο εορτασμός έχει ήδη ξεκινήσει με τη μεγάλη έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη που παρουσιάζει μέρος της μεγάλης συλλογής του Ιδρύματος
Ξεναγήσεις, μουσική, συζητήσεις, πασχαλινό camp για παιδιά και δράσεις για όλη την οικογένεια
212.000 μοναδικά τεκμήρια και πάνω από 2.000.000 ψηφιακές λήψεις φέρνουν στο φως ιστορίες της Εβραïκής Κοινότητας Θεσσαλονίκης
Σημαντικά ναυάγια, άγκυρες και λιμενικές εγκαταστάσεις αποκαλύπτουν την πολιτιστική κληρονομιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου
Ο Δαίμων Έρως φέρει την ευδαιμονία
Στενή συνεργασία με τον καλλιτεχνικό κόσμο
Πρόκειται για ένα τα μεγαλύτερα ελληνιστικά μνημεία στην Ελλάδα
Οι σαφείς και ουσιαστικές αναφορές της
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.