- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Ξεκινά το δωρεάν πρόγραμμα «Το Ευ Ζην στα άτομα 60+»
Προωθεί την τέχνη ως συνταγογραφούμενη θεραπεία για θέματα ψυχικής υγείας
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Ξεκινά το δωρεάν πρόγραμμα «Το Ευ Ζην στα άτομα 60+» - Η τέχνη ως συνταγογραφούμενη θεραπεία για θέματα ψυχικής υγείας
Στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς του, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης συμμετέχει στο έργο «Πιλοτικές Δράσεις Πολιτιστικής Συνταγογράφησης», με το πρόγραμμα «Το Ευ Ζην στα άτομα 60+». Το έργο της Πολιτιστικής Συνταγογράφησης είναι μια καινοτόμα πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού, με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0.» και υλοποιείται από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακρίβειας «Κώστας Στεφανής». Το πρόγραμμα «Το Ευ Ζην στα άτομα 60+» του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης που απευθύνεται σε άτομα άνω των 60 ετών και έχει ως στόχο να προάγει τον ευεργετικό ρόλο των τεχνών στην ψυχική υγεία, θα ξεκινήσει την Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου.
Το Πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί σε δύο τρίμηνους κύκλους και θα περιλαμβάνει 12 δωρεάν συναντήσεις στους χώρους του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, πάντα με την συμβολή επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Στόχος του Προγράμματος είναι η μείωση του άγχους και των καταθλιπτικών συμπτωμάτων για τα άτομα άνω των 60, η ενδυνάμωση της ψυχικής ανθεκτικότητας και της ρύθμισης των συναισθημάτων και η καλλιέργεια της κοινωνικής συνδεσιμότητας, μειώνοντας το αίσθημα μοναξιάς.
Τα άτομα που θα συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, art therapy τεχνικές καθώς και παρεμβάσεις που αξιοποιούν τα εκθέματα του Μουσείου, θα εξερευνήσουν ζητήματα όπως η καλή ψυχική υγεία και οι ψυχολογικές δυσκολίες, η σημασία της αυτοφροντίδας, οι διεργασίες των απωλειών και η αυτοσυμπόνια.
Καθώς η τρίτη ηλικία αποτελεί μία περίοδο αλλαγών και προκλήσεων, όπως η σταδιακή μείωση της σωματικής λειτουργικότητας και ο περιορισμός της κοινωνικής δραστηριότητας, πολλά άτομα βιώνουν αυξημένα επίπεδα άγχους, θλίψης και απομόνωσης. Η τέχνη μπορεί να λειτουργήσει ως μέσο επεξεργασίας και διαχείρισης αυτών των συναισθημάτων και ενίσχυσης της ψυχικής ευημερίας, προσφέροντας δημιουργική έκφραση, κοινωνική συνδεσιμότητα και συναισθηματική ενδυνάμωση.
Το Πρόγραμμα «Το Ευ Ζην στα άτομα 60+» αποτελεί τη δεύτερη μεγάλη πρωτοβουλία του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης για την προαγωγή της ψυχικής υγείας. Ακολουθεί το επιτυχημένο πρόγραμμα «Συλλογικό Ευ Ζην. Πρόγραμμα Προσωπικής Ανάπτυξης» που υλοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2022 και απευθυνόταν σε εφήβους, με στόχο την ενημέρωση σε θέματα ψυχικής υγείας και την καλλιέργεια δεξιοτήτων που ενισχύουν την ψυχική ευεξία (well-being) και την ποιότητα της ζωής τους.
Πρακτικές Πληροφορίες για το Πρόγραμμα «Το Ευ Ζην στα άτομα 60+»:
- Διάρκεια συμμετοχής: 3 μήνες (κάθε κύκλος)
- Συμμετοχή: Δωρεάν
- Τοποθεσία: Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Ηροδότου 1, Αθήνα 106 74
- Συναντήσεις: Κάθε Πέμπτη 17:30-20:00,
- Α’ κύκλος: Σεπτέμβριος 2025 – Δεκέμβριος 2025
- Β’ κύκλος: Δεκέμβριος 2025 – Φεβρουάριος 2026
- Πληροφορίες: https://cycladic.gr/koinonikaprogrammata/to-ef-zin-sta-atoma-60/
Το έργο «Πιλοτικές Δράσεις Πολιτιστικής Συνταγογράφησης», υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι θα δούμε σε Ηρώδειο, Επίδαυρο, Μικρή Επίδαυρο και στην Πειραιώς 260
Από τους στίχους του ΛΕΞ σε καρέ με μελάνι: o Δημήτρης - Κρις Αγκαράι μιλάει για την έμπνευση του επιδραστικού τραγουδιού και τη μεταμόρφωσή του σε κόμικ.
Μία από τις πιο αναγνωρίσιμες προσωπικότητες της ευρωπαϊκής μουσικής και τηλεοπτικής σκηνής, έρχεται στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης στις 13 Μαΐου
Η Αρχαία Πέλιννα, μία από τις σημαντικότερες πόλεις της Αρχαίας Εστιαιώτιδας, βρίσκεται περίπου 16 χλμ. ανατολικά των Τρικάλων
Η διεθνής κινηματογραφική παραγωγή της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη θα διαγωνιστεί στην ενότητα «Ένα Κάποιο Βλέμμα»
Το φιλοσοφείν «παράγει» πολιτικά όντα
Σπουδαίοι καλλιτέχνες φιλοτεχνούν ξεχωριστά έργα στο πλαίσιο του 1ου Συμποσίου Γλυπτικής
Tο εμβληματικό οχυρωματικό έργο αναβαθμίζεται αισθητικά και καθίσταται πλήρως προσβάσιμο στο κοινό
Από την Αθήνα στη Σιέρα Λεόνε και από την αναζήτηση στη δημιουργία, μια προσωπική διαδρομή μέσα από τη γραφή
Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ μιλάει στην ATHENS VOICE για τα 30 χρόνια πορεία του «ΑΓΩΝΑ»
Εκπροσωπούσε μια παράδοση όπου η γνώση βασιζόταν στη λογική, τα μαθηματικά και τη φιλοσοφία ενώ η αλήθεια αναζητείται μέσω διαλόγου
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκφράσει έντονη δυσαρέσκεια και εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο να περικόψει τη χρηματοδότησή της
Τα best of the best της φετινής διοργάνωσης στην Τεχνόπολη με θέμα «Meta-Morphosis»
Συνάντηση Μενδώνη στο State Department, νέο μνημόνιο και εκθέσεις σε ΗΠΑ έως το 2028
Νέα διοικητική αρχιτεκτονική - Επιμελητής ο Thiago de Paula Souza για το 2027
Συνομιλίες με ενδιαφέροντες ανθρώπους για ενδιαφέροντα πράγματα, εντός κι εκτός επικαιρότητας - πάντα με βλέμμα λοξό
Ο «πιο κουλ χώρος στο Παρίσι» έρχεται στη Θεσσαλονίκη για ένα ιδιαίτερο pop-up event
Η Αθήνα θυμάται και γιορτάζει τους κουίρ αγώνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.