- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πίνακας του Πικάσο που ήταν κρυμμένος για 80 χρόνια αναμένεται να πουληθεί για πάνω από 8 εκατομμύρια ευρώ
Η άγνωστη ιστορία του και το πρόσωπο που αναπαριστά
Πάμπλο Πικάσο: Η σχέση του με την Ντόρα Μάαρ, η άγνωστη ιστορία και ο λόγος που δεν εκτέθηκε για περισσότερα από 80 χρόνια
Για περισσότερα από 80 χρόνια, ο πίνακας του Πάμπλο Πικάσο, ο οποίος απεικονίζει τη Γαλλίδα φωτογράφο και ζωγράφο Ντόρα Μάαρ, παρέμεινε «κρυμμένος». Σήμερα, ο οίκος δημοπρασιών Lucien Paris, ο οποίος έχει εκτιμήσει την ελαιογραφία διαστάσεων 80 x 60 εκατοστών στα περίπου 8 εκατομμύρια ευρώ (6,9 εκατομμύρια λίρες), αλλά αναμένεται να πιάσει πολύ περισσότερο.
Το έργο, «Προτομή Γυναίκας με Λουλουδάτο Καπέλο» (Ντόρα Μάαρ), ολοκληρώθηκε προς το τέλος της ταραγμένης εννιάχρονης σχέσης του ζευγαριού και απεικονίζει τη Μάαρ σε ένα πιο απαλό, πιο πολύχρωμο φως από τα προηγούμενα πορτρέτα του Πικάσο. Ο Πικάσο φιλοτέχνησε πολλούς πίνακες της Μάαρ, συμπεριλαμβανομένων των διάσημων «Πορτρέτο της Ντόρα Μάαρ» και «Ντόρα Μάαρ στο Σατ», αλλά εκείνη είπε γι' αυτούς: «Όλα τα πορτρέτα του που με απεικονίζουν είναι ψέματα. Είναι όλα έργα του Πικάσο. Κανένα δεν είναι η Ντόρα Μάαρ».
Ο Πάμπλο Πικάσο και η Ντόρα Μάαρ
Το ζευγάρι γνωρίστηκε στα τέλη του 1935, όταν εκείνη έβγαζε φωτογραφίες για την προώθηση της ταινίας του Ζαν Ρενουάρ «Το Έγκλημα του Μεσιέ Λανγκ». Εκείνη την εποχή, ο Πικάσο ήταν σε σχέση με τη Μαρί-Τερέζ Βάλτερ, με την οποία απέκτησε μια κόρη, τη Μάγια.
Συχνά απεικόνιζε τη Μάαρ ως μια βασανισμένη φιγούρα που συχνά δακρύζει, όπως στο La Femme qui pleure, το οποίο, σύμφωνα με τους ειδικούς, σκόπευε να αναπαραστήσει τα βάσανα του ισπανικού εμφυλίου πολέμου, αλλά ήταν επίσης ενδεικτικό της φερόμενης κακοποίησης της Μάαρ.
Στο έργο που ανακαλύφθηκε ξανά, το πρόσωπο της Μάαρ, κατακερματισμένο αλλά ζωγραφισμένο με έντονα χρώματα χωρίς προοπτική, φαίνεται αγωνιώδες και έτοιμο να κλάψει. Εκείνη την εποχή, η Μάαρ είχε μάθει ότι ο Πικάσο, τότε 61 ετών, σκόπευε να την εγκαταλείψει για την καλλιτέχνιδα Φρανσουάζ Ζιλό, 21 ετών. Το πορτρέτο ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 1943 και εκτέθηκε μόνο λίγες φορές έξω από το ατελιέ του στο Παρίσι, στην οδό Rue des Grands Augustins. Βρίσκεται σε ιδιωτική συλλογή από τότε που αγοράστηκε τον Αύγουστο του 1944, λίγους μήνες πριν από την απελευθέρωση του Παρισιού.
Η ύπαρξή του έγινε γνωστή από μια ασπρόμαυρη φωτογραφία που τραβήχτηκε λίγο πριν την πώλησή του και η οποία παρουσιάστηκε σε έναν κατάλογο έργων τέχνης. Ο πωλητής, ο οποίος κληρονόμησε τον πίνακα από έναν παππού και γιαγιά, έναν ανώνυμο Γάλλο συλλέκτη, ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος.
Οι Ναζί που κατείχαν το Παρίσι κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου θεώρησαν το έργο του Πικάσο «εκφυλισμένο», κάτι που οδήγησε σε επιδρομές στο ατελιέ του και απειλές για απαγόρευση της έκθεσης των πινάκων του. Η Μάαρ, η οποία πέθανε στο Παρίσι το 1997 σε ηλικία 89 ετών, θεωρείται η μούσα του Πικάσο.
Ο πίνακας θα πουληθεί σε δημοπρασία από τον οίκο Lucien Paris στις 24 Οκτωβρίου και θα εκτίθεται για τρεις ημέρες πριν από την πώληση.
Πηγή: The Guardian
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παιδιά και έφηβοι διαμόρφωσαν το πρόγραμμα του φετινού, πολυαναμενόμενου Φεστιβάλ
Τι θα δούμε στην πόλη της Αθήνας στα ανοιχτά θέατρα και τους συναυλιακούς χώρους
«Η Ελλάδα ενισχύει τη διεθνή της παρουσία στον παγκόσμιο οπτικοακουστικό χάρτη» σημειώνει η Λίνα Μενδώνη
Ένα παιδί που κρατά ένα βιβλίο είναι ένα παιδί που κρατά στα χέρια του το μέλλον και την ειρήνη.
Οι απλές προσκλήσεις σχεδίου μπορούν να ανοίξουν συζητήσεις για τη σχολική καθημερινότητα, τις σχέσεις, τις ανακαλύψεις αλλά και τις δυσκολίες των πρώτων εβδομάδων
Asteria Culture Festival στο Πολιτιστικό Κέντρο Νίκη Παπαθεοχάρη
Δύο ξεχωριστές διαδρομές ανακαλύπτουν τα μνημεία και την πολιτιστική κληρονομιά
Η υποψηφιότητα για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Μουσείων 2026 - Και οι νέες εκθέσεις που εγκαινιάζονται τον Δεκέμβριο
Δημιουργία πρότυπου αρχαιολογικού πάρκου στον οικιστικό ιστό του νησιού
Κάλλος. Ομορφιά (στα έπη του Ομήρου). Λέγεται για το θεϊκό αλλά και το ανθρώπινο κάλλος.
Ο Δήμος Πειραιά διαθέτει συγκοινωνία τις ημέρες των παραστάσεων - Το πλούσιο πρόγραμμα του Σεπτεμβρίου
Η υπουργός Πολιτισμού παρουσίασε τα νέα έργα φωτισμού και προστασίας στον αρχαιολογικό χώρο
Rap, punk, reggae, graffiti, parkour και street dance συναντιούνται ξανά στα Παλαιά Δημοτικά Σφαγεία στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου.
Όσα πρέπει να γνωρίζεται για τη φετινή διοργάνωση
Η ορθογραφία είναι η ευγένεια του γραπτού λόγου
Από τη νέα ταινία του Βιμ Βέντερς έως το Venice Immersive, το Onassis Culture στηρίζει σημαντικές διεθνείς παραγωγές
«Στον κομμουνισμό όταν σε κλοτσάνε πρέπει να χειροκροτήσεις· στον καπιταλισμό, όταν σε κλοτσάνε μπορείς να ουρλιάξεις»
Το 5ο «The Chios Festival» διεξάγεται στο πανέμορφο νησί του Βορείου Αιγαίου από τις 24 Αυγούστου και ρίχνει αυλαία στις 4 Σεπτεμβρίου
Ο Σεπτέμβριος είναι ένας μήνας μουσικής, θεάτρου και ανακαλύψεων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.