- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Το Μουσείο Ακρόπολης γιορτάζει τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς με ειδικό αφιέρωμα στο Ερέχθειο
Δείτε αναλυτικά τις πληροφορίες του προγράμματος που θα διεξαχθεί στις 28 Σεπτεμβρίου
Το Μουσείο Ακρόπολης γιορτάζει τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς με ειδικό αφιέρωμα στο Ερέχθειο
Το Μουσείο Ακρόπολης συμμετέχει στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2025 με το πρόγραμμα «Το Ερέχθειο και το Μουσείο Ακρόπολης: ένας ασυνήθιστος αρχαίος ναός σε ένα σύγχρονο κτήριο».
Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στο ξεχωριστό μνημείο της Ακρόπολης, το Ερέχθειο, σε διάλογο με το σύγχρονο οικοδόμημα, το κτήριο του Μουσείου, αναδεικνύοντας κρυφές αναλογίες.
Το Ερέχθειο στέκει στα βόρεια του Ιερού Βράχου και διακρίνεται εκτός των άλλων για την ευρηματική αρχιτεκτονική του, μέσα από την οποία κατάφερε να συγκεράσει λατρείες, να φιλοξενήσει μυθικά ιερά σημεία, και να στεγάσει τοπικές παραδόσεις του αθηναϊκού παρελθόντος. Μια παράλληλη πορεία στις μέρες μας ακολούθησε το Μουσείο Ακρόπολης, ένα εμβληματικό δημόσιο οικοδόμημα που χτίστηκε για να προστατέψει, να στεγάσει και να αναδείξει τα αριστουργήματα της Ακρόπολης αλλά και της αρχαίας γειτονιάς που αποκαλύφθηκε στον χώρο. Με ένα σύγχρονο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό που επιβλήθηκε και σε αυτή την περίπτωση από τα δεδομένα, αναδεικνύει τη διαχρονία της ιστορίας, καθρεφτίζει αρχαίες διαδρομές και τοπογραφίες του Ιερού Βράχου φέρνοντας κοντά τους αρχαίους θεούς και ανθρώπους με τον σύγχρονο επισκέπτη.
Ακολουθήστε τους αρχαιολόγους του Μουσείου σε ένα ενδιαφέρον, παράλληλο οδοιπορικό που γεφυρώνει το παρελθόν με το μέλλον. Το πρόγραμμα είναι εναρμονισμένο με το φετινό πανευρωπαϊκό θέμα «Αρχιτεκτονική κληρονομιά – γεφυρώνοντας το παρελθόν με το μέλλον».
Πληροφορίες προγράμματος:
Ημέρα: Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2025
Ώρες: 10 π.μ. (αγγλικά) & 1 μ.μ. (ελληνικά)
Διάρκεια: 70 λεπτά
Συμμετοχή: Έως 30 επισκέπτες ανά πρόγραμμα. Εγγραφές γίνονται μέσω ηλεκτρονικής κράτησης στο events.theacropolismuseum.gr (έναρξη εγγραφών: Παρασκευή 19/9).
Κόστος συμμετοχής: Για την εξασφάλιση της συμμετοχής σας στην παρουσίαση, απαιτείται η προμήθεια εισιτηρίου ημέρας με την επίδειξη του κωδικού κράτησής σας στα ταμεία έως και 20 λεπτά νωρίτερα από την έναρξη του προγράμματος.
Στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2025, από τις 5 μ.μ. έως τις 8 μ.μ., η είσοδος στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου Ακρόπολης θα είναι ελεύθερη για τους επισκέπτες.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ιστορία της φιλοσοφίας, αν και παραδοσιακά θεωρείται ανδροκρατούμενη, περιλαμβάνει εξέχουσες γυναικείες προσωπικότητες που συνέβαλαν σημαντικά στη σκέψη, την επιστήμη και την ηθική
Η έκθεση θα φιλοξενηθεί από τις 23 Απριλίου έως τις 23 Μαΐου στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης
Ο διεθνούς φήμης Ισλανδός πιανίστας θα ερμηνεύσει έργα Μπαχ, Σούμπερτ και Μπετόβεν
Άνοιξε στις αρχές Απριλίου και φιλοξενεί εξειδικευμένα βιβλία ενώ στοχεύει να γίνει ένας τόπος έμπνευσης και συνάντησης
Γιατί η άνοιξη και το Πάσχα θεωρούνταν κάποτε η αρχή του έτους
Δέκα επιγράμματα από την Παλατινή Ανθολογία
«Είναι συμβολική πράξη απαλοιφής μιας ταυτότητας που έχει βαρύτητα για την πνευματική κοινότητα της χώρας»
Οργανώνεται από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς
Αναδείχθηκε το κυκλώπειο τείχος στη Βοιωτία με πόρους 2,5 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης
Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή, τα κόμικς του Αριστοφάνη και το έργο ζωής του σπουδαίου δημιουργού
Μια ζωή με κόστος, ανάμεσα στην γνώση και τη συνείδηση και η ύστατη πράξη αξιοπρέπειας στην Κατοχή
Λαμβάνουν το σήμα πιστοποίησης, μετά από τη σχετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Μουσείων
Ομιλία της τραγουδίστριας στον άξονα «Η μουσική, το φεμινιστικό κίνημα, η πολιτιστική πολιτική»
Προχωρά εντός χρονοδιαγράμματος ο σχεδιασμός, το μήνυμα Μενδώνη
Η ελληνική μυθολογία δεν είναι απλώς ιστορία, είναι η «γλώσσα» με την οποία ο άνθρωπος ονομάζει το σύμπαν
Στα σωζόμενα 45 αποσπάσματα από το στοχαστικό έργο του, ασκεί κριτική στις υπάρχουσες δοξασίες της μυθολογίας όπως στους θεούς και τον ανθρωπομορφισμό. Αυτό άνοιξε την οδό για «το ένα» που είναι ο Θεός.
Τα κόκκινα αυγά, οι λαμπάδες και το φως της Ανάστασης
Σε ποια θέση βρίσκεται το Μουσείο Ακρόπολης
Μια σειρά εκδηλώσεων στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Η αποστολή Artemis II, η Σελήνη και το «Project Hail Mary» με τον Ράιαν Γκόσλινγκ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.