- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για Πανουσόπουλο: Θα μας συντροφεύουν οι έρωτες και τα τοπία από τις ταινίες του
Ο σπουδαίος σκηνοθέτης πέθανε σε ηλικία 84 ετών
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποχαιρετά τον Γιώργο Πανουσόπουλο
Θλίψη έχει προκαλέσει η είδηση του θανάτου του σπουδαίου κινηματογραφιστή, σκηνοθέτη και σεναριογράφυ Γιώργου Πανουσόπουλου, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 84 ετών.
Από τις ταινίες του μέχρι τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, ο κορυφαίος σκηνοθέτης συνέδεσε την ελληνική εικόνα με διεθνείς παραγωγές.
Η ταινία «Μανία» του Γιώργου Πανουσόπουλου διαγωνίστηκε στο 36ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου και το «Μ' αγαπάς;» στο 46ο Διεθνές Φεστιβάλ της Βενετίας.
Το 2005, το 46ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τού έκανε αφιέρωμα, στο πλαίσιο του οποίου προβλήθηκαν οι ταινίες: «Ταξίδι του μέλιτος», «Οι απέναντι», «Μανία», «Μ’ αγαπάς;», «Ελεύθερη Κατάδυση», «Μια μέρα τη νύχτα», «Τεστοστερόνη», «Αβραάμ εγέννησε Ισαάκ, Ισαάκ εγέννησε Ιακώβ, Ιακώβ, εγέννησε…», «Ο καφές», καθώς και οι τηλεοπτικές παραγωγές «Ταφεία», «Η γιορτή των προγόνων», «Millenium 2000», «Η τελευταία δύση της χιλιετίας» και «Εισαγωγή στην τελετή έναρξης, Ολυμπιακοί Αγώνες 2004».
«Κανείς δεν κινηματογράφησε το σώμα όπως εκείνος» - Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποχαιρετά τον Πανουσόπουλο
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με ανάρτησή του τον αποχαιρετά, τονίζοντας ότι αφήνει πίσω του μια σημαντική παρακαταθήκη.
Η ανάρτηση αναφέρει:
«Με μεγάλη θλίψη το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποχαιρετά τον εμβληματικό δημιουργό Γιώργο Πανουσόπουλο. Σκηνοθέτης, διευθυντής φωτογραφίας, σεναριογράφος, παραγωγός και μοντέρ, ο Γιώργος Πανουσόπουλος υπέγραψε μερικές από τις ομορφότερες ταινίες του ελληνικού σινεμά. Θα μας συντροφεύουν για πάντα οι εικόνες, οι έρωτες, το ελληνικό φως, η ατμόσφαιρα και τα τοπία από τις ταινίες του: «Ταξίδι του Μέλιτος», «Οι Απέναντι», «Μανία», «Μ’ Αγαπάς», «Ελεύθερη Κατάδυση», «Μια Μέρα τη Νύχτα», «Τεστοστερόνη», «Σ’ αυτή τη χώρα κανείς δεν ήξερε να κλαίει».
Το σινεμά του είναι γεμάτο υπόκωφες επιθυμίες και συναισθηματικές εκρήξεις που στοχεύουν απευθείας στην καρδιά του θεατή. Κανείς δεν κινηματογράφησε το σώμα όπως εκείνος. Με έναν αισθησιασμό ορμητικό, χειμαρρώδη, όπως ήταν και οι κινηματογραφικές εμπειρίες που μας χάρισε. Ήταν ιδρυτής της Φιλμικής Εταιρείας και είχε συμμετάσχει ως διευθυντής φωτογραφίας στις ταινίες των φίλων του Νίκου Περάκη και Γιώργου Τσεμπερόπουλου. Οι τρεις τους ήταν η θρυλική τριάδα του νέου ελληνικού κινηματογράφου. Βραβευμένος στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ο Γιώργος Πανουσόπουλος είχε τιμηθεί και με ειδικό βραβείο στην 46η διοργάνωση, στο πλαίσιο αφιερώματος στο έργο του, το οποίο συνοδευόταν και από μια ειδική έκδοση. Αφήνει πίσω του μια σπουδαία κινηματογραφική παρακαταθήκη.
Το Φεστιβάλ εκφράζει τα βαθύτατα συλλυπητήρια στη σύζυγό του Μπέτυ Λιβανού, στα παιδιά του, στους φίλους του και σε όλους τους ανθρώπους που τον αγάπησαν και θα τον θυμούνται για πάντα μέσα από τις ταινίες του».
Μπορείτε να διαβάσετε τη συνέντευξη που είχε δώσει στην Athens Voice εδώ >>> Γιώργος Πανουσόπουλος: «Το μόνο που έχει αξία στη ζωή είναι ο έρωτας»
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Όταν ο σπουδαίος σκηνοθέτης μίλησε στην Athens Voice με αφορμή τα γυρίσματα της ταινίας «Σ΄ αυτή τη χώρα κανείς δεν ήξερε να κλαίει»
Ο σπουδαίος σκηνοθέτης πέθανε σε ηλικία 84 ετών
Η πρώτη του σημαντική τηλεοπτική εμφάνιση έγινε το 198
Η ελληνική πρωτεύουσα πρωταγωνίστρια σε διεθνή κινηματογραφικά και τηλεοπτικά project
Ο ηθοποιός έχει μακρά σχέση με την Paramount
Η αλχημίστρια του ελληνικού ντοκιμαντέρ μετατρέπει σε χρυσό ό,τι δεν λάμπει
«Υποψιάζομαι ότι το υπόλοιπο της καριέρας μου θα συνεχιστεί στην Ισπανία»
Στη σκιά μιας ταραγμένης διεθνούς συγκυρίας η μεγάλη βραδιά
27 χρόνια συμπληρώνονται από τον θάνατό του
Αέρας Χόλιγουντ στο κέντρο της Αθήνας
Το αριστούργημα του Νίκου Κούνδουρου με τη μοναδική ερμηνεία του Ντίνου Ηλιόπουλου
Μετά το «Mirai» ο διάσημος Μαμόρου Χοσόντα μας ταξιδεύει σε νέους, συναρπαστικούς κόσμους
Το φιλμ πετυχαίνει να μας κλέψει την καρδιά όχι μόνο για τα επίκαιρα μηνύματά του αλλά και για την τρυφερότητα που επιδεικνύει
Διακρίθηκε και στις Νύχτες Πρεμιέρας 2025, κερδίζοντας το Βραβείο Κοινού
Η Τζέσι Μπάκλεϊ βρίσκει ακόμη έναν δυνατό ρόλο, που θα συζητιέται για καιρό, ενώ ο Κρίστιαν Μπέιλ παίζει με την άνεση του ηθοποιού που τα καταφέρνει όλα.
Ποιες εταιρείες παραγωγής κυριαρχούν στην βιομηχανία του θεάματος
Οι πολλές εκδοχές ενός από τα σημαντικότερα μυθιστορήματα της γοτθικής λογοτεχνίας
Η Μπερλινάλε στο μάτι του κυκλώνα
Πολιτική, Ιστορία, σινεφίλ ιστορίες αλλά και Ζιλιέτ Μπινός στη διοργάνωση, που περιλαμβάνει ένα χορταστικό μενού 252 ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους
Mια χώρα υπό δικτατορία κι ένα παιδί που προσπαθεί να καταλάβει τον κόσμο γύρω του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.