- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Η ΔΕΗ «ρίχνει φως» στα άγνωστα ελληνικά χρόνια της Μαρίας Κάλλας
Το ντοκιμαντέρ «Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία: Τα άγνωστα ελληνικά χρόνια της Κάλλας»
Στις 13 Φεβρουαρίου, οι ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες υποδέχονται το πολυαναμενόμενο ντοκιμαντέρ
- Advertorial
Στις 13 Φεβρουαρίου 2025, οι ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες υποδέχονται το πολυαναμενόμενο ντοκιμαντέρ «Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία: Τα άγνωστα ελληνικά χρόνια της Κάλλας». Μέσα από σπάνιο αρχειακό υλικό, ανέκδοτες ηχογραφήσεις και μαρτυρίες, το φιλμ αποκαλύπτει τις λιγότερο γνωστές πτυχές της ζωής της θρυλικής σοπράνο, εστιάζοντας στην Αθήνα της Κατοχής και στην επιστροφή της στην Ελλάδα το 1975. Το ντοκιμαντέρ, το οποίο έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στην Εθνική Λυρική Σκηνή στις 2 Δεκεμβρίου 2023, ανήμερα των 100 χρόνων από τη γέννηση της Κάλλας, έχει ήδη κερδίσει την προσοχή του διεθνούς κοινού και έχει προβληθεί σε μεγάλα δίκτυα, όπως το France TV 5.
Η ΔΕΗ, αναγνωρίζοντας τη σημασία της τέχνης και του πολιτισμού ως θεμελιώδη στοιχεία της ελληνικής ταυτότητας, είναι περήφανη χορηγός της παραγωγής, στηρίζοντας τη διατήρηση και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς που άφησε πίσω της η κορυφαία σοπράνο. Στο ίδιο πνεύμα, το 2023, στο πλαίσιο του Έτους Κάλλας, στάθηκε αρωγός σε σημαντικές παραστάσεις και δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ενισχύοντας τη διάδοση του ανεκτίμητου καλλιτεχνικού αποτυπώματος της μεγάλης ντίβας.
«Η Μαρία Κάλλας, με τη μοναδική της φωνή, άφησε ένα ανεξίτηλο αποτύπωμα στην ιστορία της όπερας, καθιερώνοντας τον εαυτό της ως ένα από τα μεγαλύτερα μουσικά φαινόμενα του 20ού αιώνα. Ως ΔΕΗ, επιδιώκουμε όχι μόνο να τιμήσουμε τη μνήμη μιας μεγάλης καλλιτέχνιδας και Ελληνίδας, αλλά και να συμβάλουμε στη διατήρηση και προώθηση του πολιτιστικού πλούτου που μας κληροδότησε», δήλωσε η Γενική Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων και Επικοινωνίας του Ομίλου ΔΕΗ, κα. Σοφία Δήμτσα.
Το ντοκιμαντέρ, σε έρευνα και σενάριο του Βασίλη Λούρα, σκηνοθεσία των Μιχάλη Ασθενίδη και Βασίλη Λούρα και παραγωγή της Στέλλας Αγγελέτου, θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα στις 13 Φεβρουαρίου, από τη Cinobo, προσφέροντας στο κοινό μια μοναδική ευκαιρία να ανακαλύψει μια άγνωστη πλευρά της Κάλλας και να ταξιδέψει στη μαγεία της μουσικής της.
Το φιλμ δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Έτους Κάλλας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, υπό την αιγίδα του επετειακού έτους UNESCO Μαρία Κάλλας 2023 του Υπουργείου Πολιτισμού, με τη στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Η καλλιτεχνική επιμέλεια του Έτους Κάλλας ανήκει στον Καλλιτεχνικό Διευθυντή της ΕΛΣ, Γιώργο Κουμεντάκη.
Με τη συνεχή υποστήριξη της τέχνης και της πολιτιστικής δημιουργίας, η ΔΕΗ αποδεικνύει για ακόμη μια φορά πως η ενέργεια δεν φωτίζει μόνο τις πόλεις και τα σπίτια μας, αλλά και την πολιτιστική μας κληρονομιά, εμπνέοντας τις επόμενες γενιές με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γίνεται η πρώτη μαύρη ηθοποιός με δύο υποψηφιότητες στην κατηγορία μιούζικαλ/κωμωδίας
Ο ηγέτης των Rolling Stones σε ένα ιδιαίτερα προκλητικό φιλμ που αρχικά έμεινε εκτός διανομής
Frankenstein, Γκράντε, Ερίβο και «Adolescence» κλέβουν την παράσταση
Ο βραβευμένος με Όσκαρ δημιουργός του Ανόρα τοποθετείται
Η 91χρονη θρυλική ηθοποιός μιλά για την επιδείνωση της όρασης και της μνήμης της
Προάγγελος των Όσκαρ τα βραβεία της Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου Λος Άντζελες
Το αστικό δράμα του σκηνοθέτη «νίκησε» δύο κακοκαιρίες και το κοινό γεμίζει τις κινηματογραφικές αίθουσες της χώρας
Η πρωτότυπη ταινία διαφέρει σε κάποια στοιχεία από την Ειδική Έκδοση του 1997
Η δύο φορές υποψήφια για Όσκαρ ηθοποιός διαπραγματεύεται τον ρόλο της στο πολυαναμενόμενο σίκουελ
Ίσως όμως η μεγαλύτερη ανησυχία να αφορά τη δημιουργικότητα
Στους κινηματογράφους 6 Μαρτίου 2026 - Πότε θα προβληθεί στο Netflix
Ο διάσημος σκηνοθέτης αποκάλυψε τη λίστα του - Το «Black Hawk Down» στην πρώτη θέση
Τι έγραψαν ηθοποιοί και σκηνοθέτες για την τοποθέτησή του
Η κακοκαιρία ανέβαλε την πολυαναμενόμενη παρουσία της διάσημης ηθοποιού στην ταινία για τη Μαρία Κάλλας
Το έργο του Μάικ Φλάναγκαν επαναφέρει στο νου συγκινητικές στιγμές του σινεμά
Οι δηλώσεις του προκάλεσαν αμέσως αντιδράσεις στα social media
Η διάσημη ηθοποιός θα παραστεί στην προβολή της διεθνούς παραγωγής «Μαρία Κάλλας – Μόνικα Μπελούτσι: Μια Συνάντηση» στο Παλλάς
Πρεμιέρα τον Απρίλιο του 2026
Ένα μινιμαλιστικό αλλά και άρτιο στις λεπτομέρειές του οικογενειακό δράμα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.