- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τζον Έιμος: Πέθανε o ηθοποιός που έγινε γνωστός από το «Roots»
Ένας από τους τελευταίους του ρόλους το reprise στο «Coming to America 2»
Τζον Έιμος: Πέθανε o ηθοποιός που έγινε γνωστός από το «Roots»
Ο Τζον Έιμος, πρωταγωνιστής των ταινιών «Good Times», «Roots» και άλλων, πέθανε στο Λος Άντζελες από φυσικά αίτια, όπως επιβεβαίωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπός του στο Variety. Ήταν 84 ετών.
«Με ειλικρινή θλίψη μοιράζομαι μαζί σας ότι ο πατέρας μου Tζον Έιμος πέθανε», ανέφερε σε δήλωσή ο γιος του. «Ήταν ένας άνθρωπος με την πιο ευγενική καρδιά και μια χρυσή καρδιά... και τον αγαπούσε όλος ο κόσμος. Σας ευχαριστώ για τις προσευχές και την υποστήριξή σας αυτή τη στιγμή».
Γεννημένος στις 27 Δεκεμβρίου 1939 στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϊ, η καριέρα του Έιμος στην υποκριτική ανέβηκε όταν πήρε τον ρόλο του μετεωρολόγου Γκόρντον «Γκόρντι» Χάουαρντ στο «The Mary Tyler Moore show» το 1970.
Από εκεί και πέρα, το κωμικό του ταλέντο ξετυλίχθηκε στο «Good Times» του CBS, όπου υποδύθηκε τον πατέρα James Evans Sr. το 1974. Το έργο του Norman Lear έγραψε ιστορία ως η πρώτη τηλεοπτική εκπομπή που αφορούσε ένα αφροαμερικανικό, νοικοκυριό. Ο ρόλος του σκληρά εργαζόμενου και αφοσιωμένου πατέρα είχε απήχηση στο κοινό. Μετά από τρεις σεζόν, ωστόσο, ο Έιμος ήταν δυσαρεστημένος με την κατεύθυνση της σειράς και αποχώρησε.
Ο Έιμος έλαβε υποψηφιότητα για Emmy το 1977 για τον ρόλο του ως ενήλικας Kunta Kinte στην ιστορική μίνι σειρά του ABC «Roots». Η σειρά, με θέμα τη δουλεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, κέρδισε εννέα Emmy, μια Χρυσή Σφαίρα και ένα βραβείο Peabody και είχε τεράστια τηλεθέαση στη χώρα. Περισσότεροι από 130 εκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν τη σειρά, δηλαδή περισσότεροι από το μισό πληθυσμό των ΗΠΑ το 1977. Το τελευταίο επεισόδιο κατέχει το ρεκόρ του τρίτου επεισοδίου με την υψηλότερη τηλεθέαση για οποιοδήποτε είδος τηλεοπτικής σειράς και το δεύτερο σε τηλεθέαση φινάλε σειράς στην ιστορία.
Ο Έιμος εμφανίστηκε επίσης σε σειρές όπως «About the Andersons», «The West Wing», «Two and a Half Men» και «The Ranch». Ο τελευταίος του τηλεοπτικός ρόλος θα έρθει στην επερχόμενη σειρά «Suits LA». Στον κινηματογράφο, είχε ρόλους στο «Coming to America» του Eddie Murphy και στη συνέχειά του το 2021 «Coming 2 America», στο «Die Hard 2», στο «The Beastmaster», στο «Lock Up» και στο «Me Tyme». Ο ίδιος και ο γιος του είναι επίσης παραγωγοί του επερχόμενου ντοκιμαντέρ για τη ζωή του, με τίτλο «America's Dad».
Εκτός του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, ο Amos έγραψε, έκανε την παραγωγή και πρωταγωνίστησε σε ένα μονόπρακτο, με τίτλο «Ο κομήτης του Χάλεϊ». Εμφανίστηκε επίσης στο Μπρόντγουεϊ στην παράσταση «Gem of the Ocean» του Όγκουστ Γουίλσον. Πριν ξεκινήσει την υποκριτική, έπαιξε κολεγιακό ποδόσφαιρο στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κολοράντο και φόρεσε τη στολή του για την offseason του 1967 στο NFL με τους Kansas City Chiefs.
Πηγή: Variety
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι να περιμένουμε από τη λαμπερή βραδιά στο Dolby Theatre του Λος Άντζελες
Αν και δεν αποτελεί επίσημη πρωτοβουλία της Ακαδημίας, η τσάντα έχει γίνει ένα από τα πιο αναμενόμενα στοιχεία της λαμπερής βραδιάς
Από το χαστούκι του Γουίλ Σμιθ μέχρι το ξέσπασμα του Ρομπέρτο Μπενίνι
Ο δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου μας διηγήθηκε τις απίθανες ιστορίες από τον κόσμο των σταρ
Με οικοδεσπότη τον Κόναν Ο’ Μπράιεν και φόντο τις διεθνείς εξελίξεις, το Χόλιγουντ ετοιμάζεται για τη λαμπερή τελετή
Μυθιστορήματα και βιογραφίες ενέπνευσαν φέτος πολλές οσκαρικές υποψηφιότητες – Η λογοτεχνία στο Χόλιγουντ
Τα σχόλια του υποψήφιου για Όσκαρ ηθοποιού για την όπερα και το μπαλέτο προκάλεσαν έντονη αντίδραση
Αποκαλυπτικά στοιχεία για την πιο ανοιχτή κούρσα των τελευταίων ετών
Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τη μεγάλη βραδιά, τα τελικά προγνωστικά για τις μεγάλες κατηγορίες
Πρεμιέρα στους ελληνικούς κινηματογράφους στις 11 Ιουνίου
Η μεγαλύτερη γιορτή του κινηματογράφου μπαίνει στην τελική ευθεία
Μέριλ Στριπ και Αν Χάθαγουεϊ ξανά στους εμβληματικούς ρόλους - Πρεμιέρα στις 1 Μαΐου
Πώς η πιο «κλειδωμένη» κατηγορία των Όσκαρ, αυτή του Α΄ Ανδρικού Ρόλου, έγινε ξαφνικά ανοιχτή
«Η ταινία λειτουργεί ως ένα επίκαιρο σχόλιο για την κινηματογραφική αίθουσα μέσα από την κινηματογραφική αίθουσα» όπως λένε οι δημιουργοί της, Αρίσταρχος Παπαδανιήλ και Γιάννης Χλεμπάκος
Ο Ιταλός σκηνοθέτης Σίλβιο Σολντίνι μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το μυθιστόρημα «Στο τραπέζι του λύκου» της Ροσέλα Ποστορίνο
Το νέο φιλμ του Γκορ Βερμπίνσκι μοιάζει κάπως μετέωρο μεταξύ των έντιμων προθέσεων και των δυσκολιών να φτιαχτεί ένα άρτιο sci-fi με έξυπνα –και επίκαιρα– σχόλια
Από τα πιο τρυφερά animation που έχουν φτιαχτεί τα τελευταία χρόνια
Ένα σκληρό μάθημα για τις οικογενειακές σχέσεις που διαλύονται όταν στο ζύγι μπαίνουν ο εγωισμός και τα χρήματα
Με αφορμή τον νέο του ρόλο στο «Πολύ κοριτσίστικο όνομα το Πάττυ», τη νέα ταινία του Γιώργου Γεωργόπουλου, κάναμε μια κινηματογραφική βόλτα μαζί του
Γιατί όλοι έχουν θυμώσει τόσο με την ομολογουμένως άστοχη δήλωση του ηθοποιού; Ή μήπως συμβαίνει κάτι άλλο;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.