- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
«50 χρόνια συγγραφέας»: Διήμερο αφιέρωμα στον κινηματογραφικό Στίβεν Κινγκ στην Αθήνα
Ο «άρχοντας του τρόμου» στη μεγάλη οθόνη - Οι ταινίες που θα προβληθούν
50 χρόνια συγγραφέας Στίβεν Κινγκ: Διήμερο φεστιβάλ ταινιών που βασίστηκαν σε βιβλία του «βασιλιά του τρόμου» από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος και το Cine Άνεσις
Πενήντα χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου του βιβλίου συμπληρώνει ο Στίβεν Κινγκ, ένας από τους πλέον διάσημους και κριτικά αναγνωρισμένους συγγραφείς λογοτεχνίας τρόμου και φαντασίας των τελευταίων δεκαετιών.
Ήταν το 1974 όταν κυκλοφόρησε το «Κάρι» του Στίβεν Κινγκ, το ντεμπούτο ενός αστείρευτου συγγραφέα, ο οποίος στη συνέχεια κατέθεσε 65 μυθιστορήματα και πάνω από 200 διηγήματα που έχουν σημειώσει πωλήσεις άνω των 400 εκατομμυρίων αντιτύπων παγκοσμίως.
Με αφορμή τη συμπλήρωση των 50 ετών από την πρώτη εμφάνιση του Στίβεν Κινγκ στα παγκόσμια γράμματα, οι εκδόσεις Κλειδάριθμος και το Cine Άνεσις διοργανώνουν μια ξεχωριστή διήμερη κινηματογραφική εμπειρία, που θέτει στο επίκεντρο τον λογοτεχνικό «Βασιλιά του Τρόμου».
Στίβεν Κινγκ: Οι ταινίες του διήμερου κινηματογραφικού αφιερώματος
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα προβληθούν οι ταινίες:
Τελευταία έξοδος - Ρίτα Χέιγουορθ (Σάββατο 28/9, 21.45)
Η ταινία που αγαπήθηκε περισσότερο από όλες, με βαθμολογία 9.2/10 στο IMDb από 2.5 εκατομμύρια χρήστες
«Νεκρωταφίο Ζώων» (Κυριακή 29/9, 21.45)
Η καλτ ταινία της δεκαετίας του ’80 που στοίχειωσε μικρούς και μεγάλους
*Τιμή εισιτηρίου 7€
*Προπώληση εισιτηρίων online αλλά και στα ταμεία του σινεμά.
Αντίτυπα εμβληματικών βιβλίων του Stephen King θα διατίθενται προς πώληση στο φουαγιέ του σινεμά.
Λίγα λόγια για τον Στίβεν Κινγκ
O Στίβεν Κινγκ είναι ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της εποχής μας. Έχει γράψει πάνω από 65 μυθιστορήματα, 200 διηγήματα και δοκίμια, με πωλήσεις άνω των 350.000.000 αντιτύπων.
Στα έργα του, πολλά από τα οποία έγιναν ταινίες ή σειρές, συγκαταλέγονται τα Σάλεμς Λοτ, Το Αυτό, Το Κοράκι, το έπος του Μαύρου Πύργου, Η Λάμψη, Το Πράσινο Μίλι, Μίζερι, Καρδιές στην Ατλαντίδα, Το Ινστιτούτο, The Outsider (Ο Ξένος), Εξύψωση, Ωραίες Κοιμωμένες (που έγραψε μαζί με τον γιο του, Owen King), Το παραμύθι, Κριστίν και Χόλι.
Έχει τιμηθεί με τα βραβεία Bram Stoker και Locus, από τη Βρετανική, Αμερικανική και Διεθνή Ένωση Συγγραφέων Τρόμου, με το Μετάλλιο Διακεκριμένης Συνεισφοράς στα Αμερικανικά Γράμματα και το Εθνικό Μετάλλιο των Τεχνών των ΗΠΑ, ενώ το 2016 τιμήθηκε από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου για το Σύνολο του Έργου του και το 2018 του απονεμήθηκε το σπουδαίο λογοτεχνικό βραβείο PEN.
Επίσης, τα The Outsider (Ο Ξένος) και Το Ινστιτούτο κατέκτησαν την πρώτη θέση στα βραβεία Goodreads Choice, στην κατηγορία μυστηρίου και θρίλερ το 2018 και το 2019, ενώ το Χόλι κατέκτησε την πρώτη θέση στην κατηγορία τρόμου το 2023. Στην ίδια κατηγορία ήταν υποψήφιο και το Μόνο αν μυρίζει αίμα το 2020.
Ο Στίβεν Κινγκ ζει στο Μπάνγκορ του Μέιν με τη σύζυγό του, τη μυθιστοριογράφο Τάμπιθα Κινγκ.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το ντοκιμαντέρ για τη θριαμβευτική επιστροφή των Oasis
Η ταινία έκανε sold‑out πρεμιέρα στο Sundance και απέσπασε το Βραβείο Κοινού
Η αντίδραση του σκηνοθέτη στην είδηση ότι η ταινία του είναι η επίσημη πρόταση της χώρας για τα Όσκαρ
Ο σκηνοθέτης άρχισε να εργάζεται πάνω στο ντοκιμαντέρ το 2023
Επίσημη πρόταση του Υπουργείου Πολιτισμού για την 99η διοργάνωση της Ακαδημίας
Παραμένει, ωστόσο, άγνωστο εάν η δήλωση βασίζεται σε εσωτερική πληροφόρηση ή αποτελεί προσωπική εκτίμηση
Περισσότερες από 50 ταινίες σε ένα εκλεκτικό πρόγραμμα προβολών
Από το «Rocky Horror Picture Show» και το «The Room» μέχρι τον Ντέιβιντ Λιντς, τι είναι αυτό που μετατρέπει μια ταινία σε αντικείμενο λατρείας για γενιές θεατών
Η ποπ σταρ πρωταγωνιστεί στην τέταρτη ταινία του δημοφιλούς κωμικού franchise
Ο Γάλλος δημιουργός μετέτρεψε την τσιγγάνικη κουλτούρα σε κινηματογραφική γλώσσα
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Λιτός και συνάμα πυκνός νοήματος, ο «νέος» Παβλικόφσκι μοιάζει να συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε πριν από οχτώ χρόνια με το «Ψυχρός πόλεμος».
Το 32ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Σεπτεμβρίου έως και τις 11 Οκτωβρίου 2026
Το χιουμοριστικό μήνυμά του στο Φεστιβάλ Βενετίας
Τι δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή της
Μέχρι στιγμής, η αιτία θανάτου της δεν έχει γίνει γνωστή.
Χοακίν Φίνιξ και Τζόελ Κοέν μεταξύ αυτών που τον στηρίζουν
Η ανησυχία του για τη δημοσιογραφία
Ήταν ο ίδιος σεναριογράφος των ταινιών του και φημιζόταν για την τελειομανία του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.