Βιβλιο

The Shining: Μία νέα ματιά στην ταινία του Stanley Kubrick και το βιβλίο του Stephen King

Το σπάνιο υλικό από τη συλλεκτική έκδοση της TASCHEN για το φιλμ που άλλαξε τον τρόπο που γυρίζονται οι ταινίες τρόμου

Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το σπάνιο υλικό από τη συλλεκτική έκδοση της TASCHEN για το φιλμ που άλλαξε τον τρόπο που γυρίζονται οι ταινίες τρόμου
O ηθοποιός Jack Nicholson και ο σκηνοθέτης Stanley Kubrick στα γυρίσματα της ταινίας «The Shining», 1 Ιανουαρίου 1980 © Murray Close/Sygma/Sygma via Getty Images

Stanley Kubrick's The Shining: Τι αποκαλύπτει η συλλεκτική έκδοση της TASCHEN για την κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου του Stephen King

«Πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσετε αυτό το βιβλίο. Και μόλις το τελειώσετε, δείτε ξανά το “The Shining”. Δεν με νοιάζει αν το έχετε δει 50 φορές, δεν θα το δείτε ποτέ ξανά με τον ίδιο τρόπο. Αυτό το βιβλίο αλλάζει τα πάντα» δήλωσε ο κινηματογραφιστής Steven Spielberg για το συλλεκτικό λεύκωμα “Stanley Kubrick's The Shining” που θα κυκλοφορήσει από τον εκδοτικό οίκο TASCHEN στις 10 Φεβρουαρίου.

Το 1966 ο Stanley Kubrick εξομολογήθηκε σε έναν φίλο του ότι ήθελε να γυρίσει «την πιο τρομακτική ταινία του κόσμου». Μια δεκαετία αργότερα, το μυθιστόρημα “The Shining” του Stephen King βρέθηκε στο γραφείο του σκηνοθέτη με αποτέλεσμα να γεννηθεί ένα οπτικό αριστούργημα.

Το νέο βιβλίο, με τίτλο “Stanley Kubrick's The Shining”, από τον γερμανικό εκδοτικό οίκο TASCHEN, αποτελεί την επιτομή της ταινίας που άλλαξε τον τρόπο που γυρίζονται οι ταινίες τρόμου και περιλαμβάνει εκατοντάδες φωτογραφίες που δεν έχετε δει, σπάνια ανέκδοτα περιστατικά που συνέβησαν κατά την διάρκεια των γυρισμάτων και εκτενείς νέες συνεντεύξεις τόσο από το cast όσο και από το συνεργείο, όλα από το αρχείο του Stanley Kubrick.

The Shining: Μία νέα ματιά στην ταινία του Stanley Kubrick για το βιβλίο του Stephen King
© TASCHEN

Το βιβλίο είναι ταυτόχρονα μια μελέτη της περίπλοκης, σχεδόν παρανοϊκής ιδιοφυΐας του Kubrick και μια βαθιά ματιά στο αριστουργηματικό δημιούργημα που κυκλοφόρησε το 1980. Όσοι τολμήσουν να διανυκτερεύσουν στο στοιχειωμένο Overlook Hotel, θα γίνουν μάρτυρες ενός  Stanley Kubrick με τις ατελείωτες αναθεωρήσεις του σεναρίου, την επαναστατική χρήση της κάμερας Steadicam, τη μηχανική πίσω από το διαβόητο ασανσέρ αίματος, τη μυστηριώδη πυρκαγιά στα στούντιο του Elstree κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων και τις αμέτρητες λήψεις που χρειάστηκαν για ικανοποιηθεί η ψυχαναγκαστική τελειομανία του σκηνοθέτη.

Το βιβλίο σχεδίασε και επιμελήθηκε ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Lee Unkrich, ίσως ο μεγαλύτερος λάτρης του The Shining στον κόσμο σύμφωνα με το Hollywood Reporter, με κείμενα του best seller συγγραφέα J.W. Rinzler και έναν πρόλογο από τον Steven Spielberg.

Ο Lee Unkrich είναι ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης των κινουμένων σχεδίων Toy Story 3 και Coco. Κατά τη διάρκεια της 25χρονης καριέρας του στα Pixar Animation Studios, έπαιξε βασικούς δημιουργικούς ρόλους σε σχεδόν κάθε ταινία μεγάλου μήκους που γυρίστηκε στο στούντιο. Ο Unkrich και οι συνάδελφοί του σκηνοθέτες της Pixar τιμήθηκαν στο 66ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας με τον Χρυσό Λέοντα.

Ο J. W. Rinzler (1962–2021) έγραψε περισσότερα από 20 βιβλία, πολλά από αυτά best sellers, συμπεριλαμβανομένων των “The Making of Star Wars”, “The Complete Making of Indiana Jones” και του graphic novel “The Star Wars”. Διετέλεσε εκτελεστικός συντάκτης στη Lucasfilm για 15 χρόνια. Το βιβλίο του “The Making of Alien”, κέρδισε το βραβείο καλύτερου μεταφρασμένου έργου στον κινηματογράφο από το Syndicat Français de la Critique de Cinéma. Τα πιο πρόσφατα μυθιστορήματά του ήταν το ιστορικό θρίλερ, “All Up” και το “Howard Kazanjian: A Producer's Life”.

Η συλλεκτική έκδοση του “Stanley Kubrick's The Shining” των 1.000 αντιτύπων αποτελείται από ένα πολυτελές box set δύο τόμων μαζί με ένα σετ από έντυπα της εποχής, αποκόμματα εφημερίδων, σπάνιες φωτογραφίες και πρωτότυπα εργόχειρα συνολικού βάρους 20 κιλών και 2.198 σελίδων. Θα είναι διαθέσιμο για παραγγελία από τις 10 Φεβρουαρίου στην τιμή των 1.500 ευρώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ