Κινηματογραφος

Love Unbound: Five Films For Freedom, το φεστιβάλ που εξερευνά την ποικιλομορφία των ταυτοτήτων

Μιλήσαμε με τη Μαρία Παπαϊωάννου, Ηead of Arts του British Council, και την Ντίνα Ντζιώρα, Arts Coordinator του British Council για το φεστιβάλ στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη

marianna_manolopoyloy_.jpg
Μαριάννα Μανωλοπούλου
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Love Unbound: Five Films For Freedom
© Κική Παπαδοπούλου

Love Unbound: Five Films For Freedom - Μιλήσαμε με τις Μαρία Παπαϊωάννου και Ντίνα Ντζιώρα, του British Council, για το φεστιβάλ στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη

Αναδεικνύουν πραγματικές ιστορίες ζωής και αγάπης, ρίχνοντας φως σε διαφορετικές εμπειρίες, προκαλώντας τις συνηθισμένες αντιλήψεις και προσκαλώντας μας να εξερευνήσουμε την ποικιλομορφία των ταυτοτήτων και των διαφορετικών προοπτικών σε ένα διεθνές επίπεδο. Το Love Unbound: Five Films for Freedom είναι ένα τριήμερο κινηματογραφικής έμπνευσης, ενδοσκόπησης, συζήτησης, σκέψης και δημιουργίας, και πάνω από όλα μία αφορμή για να τιμήσουμε όλα αυτά που μας ενώνουν, ενθαρρύνοντας τη δράση για μια πιο συμπεριληπτική και ισότιμη κοινωνία χωρίς στερεότυπα και προκαταλήψεις. Για το φεστιβάλ που επιστρέφει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, και θα διεξαχθεί 21-22 Μαρτίου για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη (στο Ypsilon) και στις 23 Μαρτίου στη Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, μιλήσαμε με τη Μαρία ΠαπαϊωάννουΗead of Arts του British Council και την Ντίνα ΝτζιώραArts Coordinator του British Council.

Love Unbound: Five Films for Freedom
© Κική Παπαδοπούλου

Love Unbound: Five Films for Freedom - Συνέντευξη με τις Μαρία Παπαϊωάννου και Ντίνα Ντζιώρα

Εξερευνώντας και εμβαθύνοντας στην ισότητα των φύλων και στις διαφορετικές ΛΟΑΤΚΙ+ εμπειρίες, το φεστιβάλ επικεντρώνεται στο παγκόσμιο πρόγραμμα του British Council, Five Films for Freedom, μία συνεργασία με το BFI Flare: London’s LGBT+ Film Festival που φέτος συμπληρώνει τα δέκα του χρόνια και περιλαμβάνει μια συλλογή ΛΟΑΤΚΙ+ ταινιών μικρού μήκους από όλο τον κόσμο. «Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που το έχουν παρακολουθήσει πάνω από 23 εκατομμύρια άνθρωποι σε περισσότερες από 200 χώρες, ακόμα και σε περιοχές όπου η ελευθερία και τα ίσα δικαιώματα είναι περιορισμένα. Στην Ελλάδα αποφασίσαμε να διοργανώσουμε ένα φεστιβάλ γύρω από τις 5 ταινίες, πλαισιωμένο με συζητήσεις, εργαστήρια ενδυνάμωσης, συναντήσεις δικτύωσης και dj sets, με σκοπό να ανοίξουμε τη συζήτηση γύρω από την έμφυλη ισότητα, με σημείο αναφοράς την τέχνη του κινηματογράφου αλλά και να γιορτάσουμε τη σημασία της διαφορετικότητας, της ποικιλομορφίας και του σεβασμού για μια υγιή κοινωνία» αναφέρει η κα Παπαϊωάννου.

Οι προκλήσεις ενός τέτοιου εγχειρήματος είναι πάντα πολλές όσον αφορά στην επιλογή των θεματικών, των προσκλελημένων από τη Βρετανία και την Ελλάδα, του ίδιου του χώρου διεξαγωγής του φεστιβάλ, αλλά πάνω από όλα της αποδοχής του κοινού. «Επιθυμία μας είναι να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές και συμπεριληπτικό πλαίσιο στο οποίο όλες οι φωνές, όλων των ηλικιών, μπορούν να ακουστούν και να συμβάλουμε στη διεξαγωγή ενός παραγωγικού διάλογου για το τι συμβαίνει ή δεν συμβαίνει στην κοινωνία στην Ελλάδα και τη Βρετανία εν έτη 2024. Σκοπός είναι να ευαισθητοποίησουμε το κοινό για τις ανισότητες που υφίστανται παγκοσμίως και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν άνθρωποι λόγω του φύλου τους, του σεξουαλικού τους προσανατολισμού, της ταυτότητάς τους και να ενισχύσουμε τον αμοιβαίο σεβασμό και την αλληλοκατανόηση» συμπληρώνει η ίδια.

Five Films for Freedom Trailer: 15-26 March 2023

Τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα; Ποια είναι τα στατιστικά που έχουμε στα θέματα ισότητας φύλων; «Βάσει της αναφοράς που δημοσίευσε στα τέλη του 2022 το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE), η χώρα μας βρίσκεται ακόμη μακριά από το να πετύχει τον στόχο αυτό. Συγκεκριμένα, για μια ακόμη χρονιά η Ελλάδα καταλαμβάνει την τελευταία θέση στον Δείκτη, ο οποίος αναπτύχθηκε για να μετρήσει την πρόοδο της ισότητας των φύλων στην Ε.Ε. Επιπλέον, ανησυχητική είναι η εικόνα των επιδόσεων της χώρας σε σημαντικούς τομείς όπως τα οικονομικά, η εξουσία και ο ελεύθερος χρόνος. Αναλυτικά, η έκθεση αξιολόγησε την Ε.Ε. με 68,6 στα 100 για την ισότητα των φύλων (ελαφρύ ανώτατο όριο σε σχέση με το προηγούμενο 68), ενώ η Ελλάδα παραμένει υπό εξέταση με μόλις 53,4 στα 100 (σε σύγκριση με το περασμένο 52,5). Έτσι, η σημασία των οργανώσεων που ασχολούνται με θέματα ισότητας είναι κρίσιμη για την προώθηση τέτοιων αξιών στην κοινωνία. Μέσα από την τέχνη, τον πολιτισμό και την εκπαίδευση, μπορούμε να γεφυρώσουμε το χάσμα μεταξύ διαφορετικών κοινωνικών ομάδων και να ενισχύσουμε τον αμοιβαίο σεβασμό και την κατανόηση, αντιμετωπίζοντας την ισότητα ως βασική αξία».

Η διοργάνωση του φεστιβάλ επιδιώκει, με λίγα λόγια, να ανοίξει έναν ουσιαστικό διάλογο πάνω στα ζητήματα της ταυτότητας των φύλων, προωθώντας την κατανόηση και την ενσυναίσθηση και ενθαρρύνοντας τη δράση για μια πιο συμπεριληπτική και ισότιμη κοινωνία. «Οι αρχές της Διαφορετικότητας, της Ισότητας, της Συμπερίληψης και της Προσβασιμότητας αποτελούν πυρήνα της δουλειάς μας και διέπουν το εργασιακό μας περιβάλλον, τις εσωτερικές μας λειτουργίες, τη στρατηγική μας και τον ετήσιο προγραμματισμό μας. H Βρετανία είναι μία χώρα με υψηλό βαθμό ελευθερίας συμπεριλαμβανομένου του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας φύλου και της καλλιτεχνικής έκφρασης, και η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να υποστηρίξει τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ σε όλο τον κόσμο. Συγκεκριμένα, η Διαφορετικότητα αναμφισβήτητα ενισχύει την αναγνώριση της ποικιλομορφίας σε πτυχές όπως η πολιτιστική και κοινωνική προέλευση, δημιουργώντας ένα πλούσιο και πολυδιάστατο περιβάλλον. Η Ισότητα εξασφαλίζει ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα για όλους, ανεξάρτητα από την καταγωγή ή την ταυτότητά τους. Η Συμπερίληψη αναδεικνύει τη σημασία της ενεργού συμμετοχής όλων, ενθαρρύνοντας την αντανάκλαση της κοινωνικής ποικιλομορφίας, ενώ η Προσβασιμότητα εξασφαλίζει τη συμμετοχή όλων –περιλαμβανομένων ατόμων με αναπηρίες– διασφαλίζοντας πρόσβαση σε όλες τις πτυχές της πολιτιστικής εμπειρίας. Ο συνδυασμός αυτών των αρχών δείχνει τον δρόμο για μια πιο ενδυναμωμένη, ποικίλη και δίκαιη πολιτιστική κοινότητα που συνεισφέρει στη δημιουργία μιας πλουσιότερης, δίκαιης και πιο δυναμικής κοινωνίας» λένε με ένα στόμα μια φωνή και οι δύο.

Love Unbound Five Films for Freedom
© Κική Παπαδοπούλου

Love Unbound: Five Films for Freedom - Τι θα δούμε στο Φεστιβάλ

Οι προβολές των ταινιών θα αποτελέσουν βέβαια το κεντρικό στοιχείο του προγράμματος, προσφέροντας μια ευκαιρία για αναπάντεχες, συγκινητικές και σκεπτόμενες εμπειρίες. Συγκεκριμένα, οι ταινίες που θα παρουσιαστούν είναι το «Little One» σκηνοθετημένο από τον Clister Santos (Φιλιππίνες – 9 λεπτά), το «Cursive» της Isabel Steuble-Johnson (UK – 9 λεπτά), το «Halfway» σε σκηνοθεσία Kumar Chheda (Iνδία – 14 λεπτά), το «The First Kiss» του Miguel Lafuente (Ισπανία – 9 λεπτά) και το «Compton’s 22» από Drew de Pinto (USA – 18 λεπτά). Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, στα πάνελ συζητήσεων θα φιλοξενήσουν εξειδικευμένες ομιλήτριες και ομιλητές, προσφέροντας μια οπτική σε θέματα ισότητας και διαφορετικότητας στον πολιτισμό και όχι μόνο, όπως η Anna Smith, κριτικός κινηματογράφου και παρουσιάστρια που διετέλεσε Πρόεδρος του UK CriticsCircle, και για περισσότερα από 20 χρόνια έχει γράψει άρθρα για τον κινηματογράφο, για λογαριασμό των: The Guardian, Rolling Stone UK, Time Out, Deadline Hollywood, Sight & Sound, Metro και πολλά άλλα. Η Anna είναι η συν-ιδρύτρια και οικοδέσποινα του podcast Girls On film, το οποίο ανακηρύχθηκε ως το «Καλύτερο Podcast Φεμινιστικών Ταινιών» από το περιοδικό Stylist, και κέρδισε υποψηφιότητες για τα British Podcast Awards και το International Women's Podcast Awards.

Ακόμη θα δούμε τη Melanie Hoyes – Director Inclusion British Film Institute που oλοκλήρωσε ένα ερευνητικό πρόγραμμα BFI για την αναπαράσταση της εθνοτικής ποικιλομορφίας στις ταινίες της Μεγάλης Βρετανίας, κατά τη διάρκεια της σεζόν Black Star στο BFI Southbank το 2016. Το έργο της περιλαμβάνει επίσης ένα άρθρο στο περιοδικό Sight & Sound και ένα ακαδημαϊκό σύνολο δοκιμίων σχετικά με τον μαύρο κινηματογράφο και τον βρετανικό κινηματογράφο. «Στον ρόλο της ως Industry Inclusion Executive, η Melanie υποστηρίζει την αύξηση της πρόσβασης και της ισότητας στον κινηματογραφικό τομέα της Μεγάλης Βρετανίας, καθώς επίσης προωθεί τη διαβούλευση και τη συνεργασία με παγκόσμιους εταίρους για την ενσωμάτωση της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης στην πολιτική και την πρακτική. Συγκεκριμένα, προασπίζεται τα Πρότυπα Διαφορετικότητας του BFI και προσπαθεί να εδραιώσει τα δεδομένα και την έρευνα ως βάση για υφιστάμενη αλλαγή» συνεχίζουν.

Comptons 22
Comptons 22

Συνολικά, προετοιμάζουν μια εμπεριστατωμένη εμπειρία που περιλαμβάνει ευκαιρίες για δικτύωση, εκθέσεις, καθώς και εργαστήρια για τα παιδιά. To εργαστήριο Stronger Together που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, έχει ως στόχο να συζητήσει την αξία της ισότητας των φύλων σε ηγετικούς ρόλους, καθώς και τον αντίκτυπο της στις διαφορετικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε καθημερινά σε σχέση με το φύλο στην εργασία. Μέσω του προσωπικού αναστοχασμού και της ανταλλαγής εμπειριών, θα αναδειχθούν εκείνες που μπορούν να υποστηρίξουν τους συμμετέχοντες να αντιμετωπίσουν προσωπικές και επαγγελματικές προκλήσεις. Βασίζεται σε διαδραστικές μεθοδολογίες, την ενεργό συμμετοχή και τον διάλογο, και θα εστιάσει στη σημασία της ισότητας των φύλων εξερευνώντας πρακτικά εργαλεία για το πώς μπορούμε να λειτουργήσουμε πιο συμπεριληπτικά και να δημιουργήσουμε ασφαλείς χώρους τόσο στην εργασία όσο και αλλού.

Το Women On Top, από την άλλη, στο πλαίσιο του Love Unbound Festival, διοργανώνει μια συνεδρία speed mentoring για όσες γυναίκες και θηλυκότητες ενδιαφέρονται να εργαστούν ή ήδη εργάζονται σε δημιουργικά επαγγέλματα. Όσες συμμετέχουν θα έχουν την ευκαιρία όχι μόνο να γνωριστούν μεταξύ τους, αλλά και να συνομιλήσουν με επιτυχημένες γυναίκες μέντορες που εργάζονται σε δημιουργικά επαγγέλματα και μπορούν να τις υποστηρίξουν ώστε να κάνουν τα επόμενα βήματα στην επαγγελματική τους ζωή στον χώρο του πολιτισμού και των δημιουργικών βιομηχανιών.

Love Unbound: Five Films for Freedom
© Κική Παπαδοπούλου

«Επιδιώκουμε το φεστιβάλ να εξελιχτεί ως θεσμός, στο δημόσιο χώρο πάντα, παρέχοντας μια πλατφόρμα για διάλογο μεταξύ επαγγελματιών του πολιτισμού και οργανώσεων στον τομέα του δικαιώματος, της υποστήριξης και της συνηγορίας. Επιθυμία μας να συνεχίσει να μεγαλώνει, να διευρύνει τις θεματικές του και γιατί όχι, να ταξιδέψει και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, τονίζοντας το βασικό μήνυμα των Five Films for Freedom, πως η αγάπη είναι ανθρώπινο δικαίωμα».

*Μια συμπαραγωγή του British Council και της Parenthesis με την υποστήριξη της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων.

**Η συμμετοχή στο φεστιβάλ είναι δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα: www.loveunbound.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ