- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Girl Power Academy Greece: «Οι γυναίκες αλλάζουν το παιχνίδι, οι γυναίκες αλλάζουν τον κόσμο»
Στις αρχές Δεκεμβρίου θα διεξαχθεί το 4ήμερο Girl Power Academy Leadership
Η ομάδα του Girl Power Academy Greece μιλάει στην ATHENS VOICE για την πρωτοβουλία που έχει στόχο την ενδυνάμωση νεαρών γυναικών που επιθυμούν να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο.
Στην Αγγλία το ποδόσφαιρο γυναικών υπάρχει περίπου από τα τέλη του 1800, στην Ελλάδα η ιστορία του ξεκινά το 1986, όπου το πρωτάθλημα παρέμενε κάπως ανεπίσημο και αυτοοργανωμένο από τα ίδια τα σωματεία. Στα τέλη της δεκαετίας του ‘80 η ΕΠΟ δημιούργησε την Επιτροπή Γυναικείου Ποδοσφαίρου, ενώ το 1992 δημιουργήθηκε και η Β’ Εθνική Κατηγορία (πλέον υπάρχει και Γ’ Εθνική). Σήμερα όμως φαίνεται το ποδόσφαιρο γυναικών να κερδίζει έδαφος και στην χώρα μιας και στο Πρωτάθλημα Α, Β και Γ Κατηγορίας Γυναικών συμμετέχουν περίπου 100 σωματεία, πολύ πρόσφατα ο ΠΣΑΠΠ τροποποίησε την επωνυμία του προσθέτοντας ακόμη ένα Π στα αρχικά του για τις ποδοσφαιρίστριες ενώ από τις φετινές εκλογές 2 ποδοσφαιρίστριες συμμετέχουν ενεργά στο ΔΣ του. Ονόματα όπως αυτά της Κατερίνας Φαλίδα (προπονήτρια της Εθνικής Κορασίδων), της Θωμαΐδος Βαρδαλή (αρχηγός του ΠΑΟΚ) και της Βεατρίκης Σαρρή (παίκτρια της Μπέρμιγχαμ) δεν είναι πλέον άγνωστα στην οικογένεια του ποδοσφαίρου και δίνουν δύναμη και θάρρος στις γυναίκες του χώρου. Αυτός ακριβώς είναι και ο στόχος της Girl Power Academy Greece, πρωτοβουλίας με στόχο την ενδυνάμωση νεαρών γυναικών που επιθυμούν να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο, αξιοποιώντας το ως ευκαιρία προσωπικής και επαγγελματικής εξέλιξης, αλλά και ως όχημα κοινωνικής αλλαγής. Το Girl Power Academy Leadership θα υλοποιηθεί το Δεκέμβριο στην Ελλάδα σε συνεργασία με τον δανέζικο οργανισμό Girl Power της Khalida Popal, πρώην αρχηγού της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου γυναικών του Αφγανιστάν. Η Λήδα Τσενέ, η Ντίνα Ντζιώρα, η Χριστίνα Κορομηλά και η Ζωγραφένια Καλλιμάνη, τα βασικά μέλη της ομάδας Girl Power Academy μιλούν στην Athens Voice για την ενδυνάμωση νεαρών Ελληνίδων γυναικών.
Παρασκευή πρωί στις οχτώ όπως οι ποδοσφαιρίστριες ξεκινούν τις εντατικές προπονήσεις τους έτσι και εμείς δώσαμε το ραντεβού μας στο Falcons Football Academy στο Γέρακα. Δυναμικές και σίγουρες για τον εαυτό τους, τις ενώνει η αγάπη για το ποδόσφαιρο και η δύναμή του να αλλάζει τον κόσμο. Ξεκίνησαν πριν από περίπου ένα χρόνο, με τη συμμετοχή τους στην παγκόσμια καμπάνια που τρέχει κάθε χρόνο το FARE(Football Against Racism in Europe) με τίτλο Football People Action Weeks κατά τη διάρκεια της οποίας διοργάνωσαν μια διαδικτυακή συζήτηση με γυναίκες που το ποδόσφαιρο τους άλλαξε τη ζωή και επιμελήθηκαν την ψηφιακή καμπάνια Women Strike Again, όπου άνθρωποι από το χώρο του αθλητισμού, του πολιτισμού και των media ένωσαν τις φωνές τους υπέρ της ισότιμης εκπροσώπησης και συμμετοχής των γυναικών στο ποδόσφαιρο. «Εκεί είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε το Girl Power, την Khalida και την ομάδα της και έτσι αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι μεγαλύτερο και στη χώρα μας για το ποδόσφαιρο γυναικών. Η Khalida φτάνοντας ως πρόσφυγας στη Δανία, χρησιμοποίησε αυτό που ήξερε να κάνει- δηλαδή να παίζει ποδόσφαιρο- τόσο για να βρει τη δική της θέση στην καινούρια της χώρα, όσο και για να υποστηρίζει γυναίκες που βιώνουν παρόμοιες δυσκολίες καθημερινά. Θελήσαμε έτσι σε συνεργασία με τον δανέζικο οργανισμό Girl Power να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα που είναι ανοιχτό σε όλες τις γυναίκες ηλικίας 18-25 ετών, αλλά και να ενθαρρύνουμε περισσότερο γυναίκες, οι οποίες προέρχονται από κάποια ευάλωτη ομάδα. Σε πολύ λίγες μέρες θα κάνουμε το call και περιμένουμε με αγωνία να δούμε την ανταπόκριση που θα έχουμε, αν και ήδη υπάρχει ενδιαφέρον» μου λένε με ένα στόμα μια φωνή τα κορίτσια.
Η Λήδα Τσενέ θαυμάζει τη Nadia Nadim και τη Megan Rapinoe
H Λήδα -γνωστή και από το Comicdom Con Athens- ήρθε στο ραντεβού μας μαζί με το νεογέννητο μωρό της δείχνοντας μας την θέληση της σύγχρονης γυναίκας και την αγάπη της για το γήπεδο. Θαυμάζει τη Nadia Nadim και τη Megan Rapinoe για το ταλέντο τους μέσα στο γήπεδο, όσο και για τις δυνατές προσωπικότητές τους. Αγαπημένα της γήπεδα στον κόσμο πολλά… αλλά κυρίως Maracana, Camp Nou και φυσικά το Velodrome. «Μπορεί τώρα να διδάσκω Επικοινωνία και Ψηφιακά Μέσα στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, αλλά όταν πέρασα στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου ήθελα να γίνω αθλητικογράφος. Δεν το έκανα ποτέ, γιατί τότε δεν υπήρχαν πολλές γυναίκες στο χώρο και κάπως φοβήθηκα. Για τον αντίστοιχο λόγο δεν έπαιξα και ποτέ μπάλα, ενώ πήγαινα και συνεχίζω να πηγαίνω στο γήπεδο. Τα παιδιά μου με κάθε αφορμή τα παίρνω μαζί μου στο γήπεδο, έχουμε μοιραστεί σημαντικές στιγμές στο γήπεδο».
Αγαπημένο γήπεδο της Ντίνας Ντζιώρα είναι ο «δρόμος»
Η Ντίνα με υπόβαθρο στα οικονομικά και τις πολιτικές επιστήμες πάλι, λατρεύει την Αμερικανίδα Κάρσον Πίκετ, την πρώτη μη αρτιμελή παίκτρια της Εθνικής των ΗΠΑ, η οποία γεννήθηκε δίχως αριστερό αντιβράχιο και έκανε φέτος το ντεμπούτο της με την εθνική ομάδα ενώ αγαπημένο της γήπεδο είναι ο “δρόμος”, αυτά τα άτυπα παιχνίδια που έχουν βγάλει μερικούς από τους πιο σημαντικούς ποδοσφαιριστές του κόσμου. «Θα έλεγα ότι προέρχομαι περισσότερο από το χώρο του στίβου και του μπάσκετ, όντας και η ίδια αθλήτρια για χρόνια, αλλά τα τελευταία 2 χρόνια με τη συνεργασία μου με την Athens Comics Library και τα προγράμματα που σχεδιάζουμε και υλοποιούμε γύρω από τα κοινωνικά οφέλη του ποδοσφαίρου, έφτασα και εγώ να το αγαπήσω πολύ. Πριν μερικούς μήνες μάλιστα ολοκλήρωσα την εκπαίδευσή μου στο football3: τρία ημίχρονα, χωρίς διαιτητές: το football3 είναι ένας διαφορετικός τρόπος παιχνιδιού. Με έμφαση στο δίκαιο παιχνίδι, την ισότητα και την ομαδική εργασία, ενδυναμώνει τους νέους με τις δεξιότητες που χρειάζονται για να προοδεύσουν εντός και εκτός γηπέδου».
Η πρώτη φωτογραφία της Χριστίνας Κορομηλά στο γήπεδο ήταν στην ηλικία των 10 μηνών
Η Χριστίνα γεννήθηκε και μεγάλωσε στο χώρο του ποδοσφαίρου καθώς ο μπαμπάς της ήταν φροντιστής στην ΑΕΚ για 32 χρόνια. Η πρώτη της φωτογραφία στο γήπεδο Νίκος Γκούμας, ήταν στην ηλικία των 10 μηνών. «Ο πατέρας μου δούλευε αρκετές ώρες και η μητέρα μου με πήγαινε στο γήπεδο για να περνάω περισσότερο χρόνο μαζί του. Παρακολουθούσα όλους τους αγώνες της ομάδας και αρκετές προπονήσεις. Ο μπαμπάς μου και ο Ντέμης Νικολαΐδης με έκαναν να αγαπήσω την ΑΕΚ και το ποδόσφαιρο. Έτσι, η ενασχόληση μου με τον χώρο του ποδοσφαίρου ήταν μονόδρομος για μένα. Σπούδασα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, εκεί γνώρισα και τη Λήδα όπου ήταν καθηγήτρια μου. Το καλοκαίρι του 2018 ξεκίνησα να εργάζομαι στην ΑΕΚ-που ήταν το όνειρο μου- ενώ τώρα είμαι υπεύθυνη για τα social media της ομάδας και μαζί με την Αγγελική Αρκάδη υλοποιούμε διάφορες κοινωνικές δράσεις, όπως το ευρωπαϊκό κοινωνικό πρόγραμμα “Welcome Through Football”». Αγαπημένη της ποδοσφαιρίστρια δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από την Νάντια Ναντίμ που ευελπιστεί να την προσκαλέσουν στην Ελλάδα και στο πρόγραμμα τους ενώ τα γήπεδα της καρδιάς της είναι η OPAP Arena, το Anfield και το Amsterdam ArenA.
H Ζωγραφένια Καλλιμάνη δεν σταματάει να υπερασπίζεται τα οφέλη και τις αξίες του ποδοσφαίρου
H Ζωγραφένια δηλώνει φαν της Alexia Putellas, της πρώτης ποδοσφαιρίστριας που κέρδισε το βραβείο της UEFA για την καλύτερη αθλήτρια της χρονιάς επί δύο συνεχόμενα έτη ενώ τα «γήπεδα» της είναι το Camp Nou και το Parcdes Princes. «Με πατέρα επαγγελματία ποδοσφαιριστή και μητέρα γυμνάστρια, δε θα μπορούσα να μην αγαπήσω τον αθλητισμό. Η ενασχόληση μου με τον χώρο ήταν μονόδρομος για εμένα. Δρόμος μακρύς, δύσκολος με εμπόδια αλλά που όταν φθάνεις στον προορισμό σου η χαρά της επιτυχίας σε ενδυναμώνει και σου δίνει ένα ακόμα κίνητρο να συνεχίσεις. Με όχημα τις σπουδές μου στο Αθλητικό Δίκαιο και ως νομική Σύμβουλος στην ΠΑΕ ΑΕΚ τα τελευταία 4 χρόνια, δεν σταματάω να υπερασπίζομαι και να προασπίζομαι τα οφέλη και τις αξίες που ο αθλητισμός επιφέρει για όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως χρώματος, φύλου και κοινωνικής τάξης. Ο αθλητισμός αποτελεί μέσο κοινωνικής ένταξης όλων των ανθρώπων και στον αγωνιστικό χώρο αν και είμαστε διαφορετικοί όλοι είμαστε ίσοι».
Τι περιλαμβάνει όμως το πρόγραμμά Girl Power;
Το πρόγραμμά συνδυάζει εργαστήρια, τα οποία στόχο έχουν να εφοδιάσουν τις συμμετέχουσες με εργαλεία και τεχνικές, αλλά και να τις εμπνεύσουν. Το πρώτο στάδιο αφορά το 4ήμερο Girl Power Academy Leadership που θα διεξαχθεί στις αρχές Δεκεμβρίου. Οι συμμετέχουσες για 4 μέρες θα μείνουν όλες μαζί σε ένα ξενοδοχείο, όπως κάνουν οι ομάδες ποδοσφαίρου όταν πηγαίνουν προετοιμασία και θα παρακολουθήσουν ένα εντατικό πρόγραμμα ενδυνάμωσης (παρακολούθηση ποδοσφαιρικών αγώνων και συναντήσεις με επαγγελματίες του χώρου, αλλά και εργαστήρια για θέματα ηγεσίας, νομικών δικαιωμάτων στο χώρο του αθλητισμού, ενίσχυσης κοινότητας, storytelling, συμπεριληπτικής προπονητικής τεχνικής) με έμφαση στις ηγετικές δεξιότητες, αλλά και στη δικτύωση. Ολοκληρώνοντας τη συμμετοχή τους θα πρέπει να είναι σε θέση να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν ένα πρόγραμμα, το οποίο να σχετίζεται με την αξιοποίηση του ποδοσφαίρου ως μέσο κοινωνικής αλλαγής, όπως για παράδειγμα να δημιουργήσουν τη δική τους grassroots ομάδα γυναικείου ποδοσφαίρου. Στο τέλος του προγράμματος κάθε συμμετέχουσα συνεργάζεται με ένα μέντορα που την υποστηρίζει για να μεταφέρει την τεχνογνωσία στη δική της κοινότητα και φυσικά για να εξελίξει σε, επαγγελματικό πλέον, επίπεδο όσα έμαθε κατά τη διάρκεια της φοίτησης στην Ακαδημία.
«Στόχος μας είναι το πρόγραμμα αυτό να μετατραπεί σε μία συνεχιζόμενη εκστρατεία ισότητας στον χώρο του ποδοσφαίρου. Θέλουμε να συγκεντρώσουμε αθλητές, επαγγελματίες των αθλητικών μέσων, διευθυντές ποδοσφαιρικών συλλόγων αλλά κυρίως το ευρύ κοινό για να γιορτάσουμε τις επιτυχίες όλων των ποδοσφαιρικών συλλόγων και να δημιουργήσουμε πρότυπα για τις νεότερες γενιές που έρχονται. Θα θέλαμε το πρόγραμμα αυτό να αποτελέσει κίνητρο για κορυφαίους ποδοσφαιρικούς συλλόγους, να δημιουργήσουν και να υποστηρίξουν γυναικεία ποδοσφαιρικά σωματεία και ακαδημίες σε όλη την Ελλάδα. Οι τέσσερις βασικοί τομείς που θα θέλαμε να δούμε αλλαγές μέσα από το πρόγραμμα Girl Power Greece είναι: η εμπλοκή των δημοσίων αρχών και η αλλαγή της αφήγησης των μέσων ενημέρωσης γύρω από τη γυναικεία εκπροσώπηση στον αθλητισμό (ιδιαίτερα το ποδόσφαιρο), η προσέγγιση περαιτέρω περιθωριοποιημένων κοινοτήτων στο χώρο του ποδοσφαίρου, η προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων από αθλητικούς συλλόγους προς τις γυναικείες ομάδες ποδοσφαίρου και η αναγνώριση της συμβολής τους στην προώθηση του αθλητισμού και της ευημερίας των γυναικείων κοινοτήτων».
Girl Power Leadership Camp στην Δανία
Στο πλαίσιο του προγράμματος “Girl Power Leadership Camp” επισκέφθηκαν την Κοπεγχάγη. «Εκεί συμμετείχαμε σε εργαστήρια κατά τη διάρκεια των οποίων ανταλλάξαμε τις προσωπικές μας ιστορίες. Ακούγοντας τις βιωματικές ιστορίες των Neghat και Arshin, οι οποίες ξεκίνησαν από το Αφγανιστάν, και αφού πέρασαν από το κέντρο Φιλοξενίας Μεταναστών στη Μυτιλήνη, κατέληξαν στην Ελβετία εκπληρώνοντας το όνειρό τους να εργαστούν ως Προπονήτριες Ποδοσφαίρου, επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά, ότι ο δρόμος για την κατάκτηση του ονείρου σίγουρα έχει δυσκολίες και εμπόδια, αλλά χάρη σε αυτές ενδυναμωνόμαστε και αναμφισβήτητα ο αθλητισμός ανοίγει νέους δρόμους για την κορυφή. Σε όλη τη διαδρομή τους η Khalida Popal ήταν και είναι η μέντορας τους, καθοδηγώντας και στηρίζοντάς τες στην επαγγελματική τους εξέλιξη στον χώρο του ποδοσφαίρου και στην ομαλή κοινωνική ένταξή τους. Στη Δανία, από το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχουν περάσει περίπου 80 κοπέλες που έχουν ενδυναμωθεί».
Ιστορίες ενδυνάμωσης
«Ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Maymi Asgari, freestyle παίκτρια ποδοσφαίρου και influencer. Η Maymi μπορεί να μεγάλωσε στο Aarhus, όμως η μουσουλμανική της παράδοση και κουλτούρα θεωρούσε ταμπού για ένα κορίτσι να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο. Παρ’ όλα αυτά τα κατάφερε και σήμερα είναι μια από τις πιο επιδραστικές φυσιογνωμίες στη Δανία, και όχι μόνο, με δράση που βγαίνει και εκτός των γηπέδων.
Η δύναμη της πρωτοβουλίας του Girl Power αποτυπώνεται και στη βιωματική ιστορία της Nazario. Η Αφγανή νεαρή ξεκίνησε από την χώρα της αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της πέρασε από κέντρο φιλοξενίας μεταναστών στην Αθήνα, όπου άρχισε να ασχολείται με το ποδόσφαιρο. Η αγάπη της για τον αθλητισμό την οδήγησε στη Δανία για να κυνηγήσει το όνειρό της που δεν ήταν άλλο από το να αγωνιστεί σε επαγγελματική ομάδα ποδοσφαίρου. Σήμερα η Nazario είναι ενεργό μέλος της Fortuna Hjørring».
Oι δυσκολίες της Girl Power Academy Greece
«Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι να μπορέσουμε να επιτύχουμε το στόχο μας, να συμβάλουμε δηλαδή στην ουσιαστική αλλαγή του αφηγήματος γύρω από την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στον αθλητισμό και στο ποδόσφαιρο και να καταφέρουμε να αλλάξουμε έστω και μια από τις ζωές των κοριτσιών που θα συμμετάσχουν. Τα σχόλια που δεχόμαστε είναι ως επί τω πλείστων θετικά και ελπίζουμε με το έργο μας να διατηρηθούν σε αυτόν τον τόνο. Σίγουρα δεν είναι μια εύκολη προσπάθεια και υπάρχει κόσμος που θα μας αντιμετωπίσει με καχυποψία, ωστόσο πιστεύουμε ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να ενωθούν όσο περισσότερες φωνές και να ενισχύσουν το ποδόσφαιρο γυναικών και ότι άλλο μπορεί να προκύψει από εκεί.
Μας ενοχλεί που υπάρχει αυτός ο διαχωρισμός μεταξύ ποδοσφαίρου ανδρών και γυναικών. Το ποδόσφαιρο είναι ένα και ως τέτοιο θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται. Τώρα, για να φτάσουμε να μιλάμε για ισοτιμία θα πρέπει να λυθούν πολλά ζητήματα, όπως είναι ενδεικτικά οι οικονομικές απολαβές, η υποχρεωτική ιατρική ασφάλιση, οι αθλητικές εγκαταστάσεις όπου προπονούνται οι ομάδες γυναικών, η άδεια μητρότητας και η εν γένει διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των ποδοσφαιριστριών, καθώς και η δημιουργία ενός ελκυστικού και ανταγωνιστικού πλαισίου, το οποίο θα ενθαρρύνει τα κορίτσια να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο και να παραμείνουν στη χώρα μας. Αυτό που κρίνουμε ότι πρέπει να αλλάξει άμεσα είναι το ποδόσφαιρο γυναικών στην Ελλάδα από ερασιτεχνικό να γίνει επαγγελματικό, ώστε οι ποδοσφαιρίστριες να προστατεύονται από το σύνολο των διατάξεων του εργατικού δικαίου».
Τι σημαίνει μια τέτοια πρωτοβουλία για την Ελλάδα;
Αυτό που θέλουν να καταφέρουν μέσω του προγράμματος είναι να ενθαρρύνουν τις γυναίκες να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο σε οποιοδήποτε πόστο. Είτε ως ποδοσφαιρίστριες, είτε ως προπονήτριες, είτε ως διατροφολόγοι, αθλητικοί δημοσιογράφοι κλπ. «Δεν υπάρχει εργασία που δύναται να κάνει ένας άντρας στο ποδόσφαιρο και δεν μπορεί να κάνει μια γυναίκα. Ακόμα κι αν ζούμε σε μία χώρα που δεν βλέπουμε πολλές γυναίκες στο έμψυχο δυναμικό των ποδοσφαιρικών ομάδων, όπως συμβαίνει πλέον στο εξωτερικό, δεν σημαίνει ότι αυτό δεν μπορούμε να το αλλάξουμε! Αρκετές γυναίκες θέλουν να εργαστούν στο χώρο του ποδοσφαίρου, η ανισότητα όμως που επικρατεί στον χώρο αποθαρρύνει τις κοπέλες όχι μόνο να προσπαθήσουν γι’ αυτό αλλά ακόμα και να εκφράσουν την επιθυμία τους».
Για να καταλήξουν: «Ευχόμαστε το πρόγραμμα αυτό να επεκταθεί πολύ γρήγορα και στην περιφέρεια που το έχει πραγματικά ανάγκη μιας και εκεί τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Οι γυναίκες άλλωστε αλλάζουν τη συζήτηση, οι γυναίκες αλλάζουν το παιχνίδι, οι γυναίκες αλλάζουν τον κόσμο».
Διοργάνωση: Athens Comics Library με την υποστήριξη του Girl Power
Για περισσότερες πληροφορίες θα τις βρείτε στα social media Girl Power Academy Greece
Girl Power Academy Greece, girlpoweracademygreece@gmail.com, 6983050292
*Ευχαριστούμε τον Κώστα Κατσουράνη που μας παραχώρησε το γήπεδο του Falcons Football Academy στο Γέρακα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Προσωπικότητες που άφησαν εποχή και θα μνημονεύονται για χρόνια, άφησαν πιο φτωχό τον αθλητισμό
Δείτε τη φωτογραφία που μοιράστηκε στα social media
Στο 8-7 το ρεκόρ του Πρωταθλητή Ευρώπης
Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα διεκδικεί την πρόκριση στον 3ο όμιλο - Tι αποκαλύπτει η προϊστορία
Οι δηλώσεις του ομοσπονδιακού προπονητή μετά την κλήρωση στο δρόμο για το Μουντιάλ
Απολαυστικός ο Greak Freak στην εκπομπή του αδερφού του
Βατός όμιλος για την επίσημη αγαπημένη
Κόντρα σε Εφές και Ερυθρό Αστέρα
Μεγάλες νίκες για Μονακό, Μπολόνια και Ζαλγκίρις
Αναλυτικά το πρόγραμμα των αγώνων
Τα αποτελέσματα, οι σκόρερ και οι βαθμολογίες
Τα αποτελέσματα, οι σκόρερ και οι βαθμολογίες
Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο που ο μικρός περιγράφει το γκολ της αγαπημένης του ομάδας
Και οι δύο ομάδες έχασαν από 1 πέναλτι
Σκαρφάλωσε στους 7 βαθμούς στο Europa League
Τι αναφέρει η ισπανική ιστοσελίδα Relevo
Το «τριφύλλι» θέλει δύο νίκες για να εξασφαλίσει την πρόκριση στον επόμενο γύρο της διοργάνωσης
Για fake news είχε κάνει τότε λόγο ο Γάλλος ποδοσφαιριστής
Στις 19:45 η αναμέτρηση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.