Κινηματογραφος

Άγνωστοι μεταξύ μας: The power of love διά χειρός Άντριου Χέιγκ

Τολμηρό, μεταφυσικό θρίλερ όπου φαντάσματα και ζωντανοί άνθρωποι συνυπάρχουν

324257-668306.jpg
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
ΤΕΥΧΟΣ 904
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άγνωστοι μεταξύ μας
Άγνωστοι μεταξύ μας

Άγνωστοι μεταξύ μας: Κριτική για την ταινία του Άντριου Χέιγκ, με πρωταγωνιστές τους Άντριου Σκοτ, Πολ Μέσκαλ, Τζέιμι Μπελ, Κλερ Φόι

Σε έναν μισοάδειο ουρανοξύστη του σύγχρονου Λονδίνου δύο άγνωστοι άντρες, ο Άνταμ και ο Χάρι, έρχονται κοντά. Κι ενώ ο Άνταμ πασχίζει να κλείσει τις πληγές του παρελθόντος και να ξεπεράσει την τραυματική απώλεια των γονιών του που σκοτώθηκαν σε τροχαίο όταν εκείνος ήταν μόλις 12 ετών, το παρελθόν επιστρέφει αναπάντεχα στη ζωή του. Καθώς ταξιδεύει στην επαρχιακή γενέτειρά του ώστε να επισκεφτεί για μια τελευταία φορά το πατρικό του, έκπληκτος αντικρίζει τους γονείς του όχι μόνο ζωντανούς αλλά και ολόιδιους όπως τη μέρα που σκοτώθηκαν πριν από 30 χρόνια.

Φαντάσματα και ζωντανοί άνθρωποι δεν συνυπάρχουν μόνο στα θεσπέσια κινούμενα σχέδια του Χαγιάο Μιγιαζάκι («Το αγόρι και ο ερωδιός») αλλά και στο νέο, υπέροχο φιλμ του Άντριου Χέιγκ ο οποίος πριν από 9 χρόνια είχε αφηγηθεί με το «45 χρόνια» μια από τις πιο τρυφερές ερωτικές ιστορίες των τελευταίων χρόνων. Μάλιστα χάρη σε εκείνο το φιλμ η Σαρλότ Ράμπλινγκ μπήκε στις οσκαρικές υποψηφιότητες, αλλά έχασε τελικά το βραβείο από την Μπρι Λάρσον («Room»). Η νέα ταινία του Χέιγκ υπό μια έννοια έχει αρκετά κοινά σημεία με εκείνη τη δημιουργία, καθώς ανιχνεύει παρόμοιους κώδικες επικοινωνίας και σύνδεσης δύο εραστών, οι οποίοι αυτή τη φορά βρίσκονται στην αφετηρία της σχέσης κι όχι στο λυκόφως της ζωής τους. Η μεγάλη διαφορά όμως έγκειται στην ανατροπή των συνθηκών στη ζωή των ηρώων και δεν έχει να κάνει αποκλειστικά με τον χρόνο. Στην ταινία του 2015, το σενάριο προερχόταν από τη βασική ιδέα τουΝτέιβιντ Κονσταντάιν στο διήγημα «In another country» κι αφορούσε στην αδιασάλευτη και τακτοποιημένη ζωή του γηραιού ζευγαριού που ανατρέπεται από την είδηση του θανάτου μιας παλιάς αγάπης. Στο σπαραχτικό «Άγνωστοι μεταξύ μας» το σενάριο βασίζεται στο μυθιστόρημα «Strangers» του Ταίτσι Γιαμάντα και η ονειρική διάσταση είναι σαφώς εντονότερη, αλλά και περισσότερο διαπεραστική για τους ανασφαλείς και ευάλωτους πρωταγωνιστές. Οι μνήμες του παρελθόντος κυριολεκτικά διαμορφώνουν το πλαίσιο όπου φαντασία και πραγματικότητα γίνονται ένα και οδηγούν σε αχαρτογράφητα νερά τους ήρωες, με αποκορύφωμα το συγκλονιστικό φινάλε. Είναι αληθινό επίτευγμα ο τρόπος που ο σκηνοθέτης ενορχηστρώνει τούτο το παράδοξο, ερωτικό παραμύθι σαν ένα τολμηρό μεταφυσικό θρίλερ που όμως αντί να τρομάζει προκαλεί ατόφια συγκίνηση στον θεατή. Σαφώς και οι δύο πρωταγωνιστές, Άντριου Σκοτ και Πολ Μέσκαλ («Aftersun»), έχουν μεγάλο μερίδιο στο πόσο συμπονετική γίνεται η σχέση των δύο εραστών, αλλά είναι η ειλικρίνεια και η ανθρωπιά στην αφήγηση του Χέιγκ που αποθεώνει τη δύναμη της αγάπης σε τούτη τη μαγευτική ταινία.

ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ (All of Us Strangers) - official trailer

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ