Κινηματογραφος

Πέθανε ο Νόρμαν Τζούισον, σκηνοθέτης του «Ο βιολιστής στη στέγη»

Eίχε πολλές και μεγάλες επιτυχίες χωρίς να αποσπάσει Όσκαρ

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νόρμαν Τζούισον: Πέθανε ο σκηνοθέτης
© ΕPA/NINA PROMMER

Ο Νόρμαν Τζούισον, ο καταξιωμένος σκηνοθέτης πέθανε σε ηλικία 97 ετών

Ο υποψήφιος για Όσκαρ σκηνοθέτης και παραγωγός Νόρμαν Τζούισον, ο οποίος σκηνοθέτησε το 1967 το οσκαρικό δράμα «In the Heat of the Night» και δημοφιλείς ταινίες όπως «Moonstruck», «The Russians Are Coming, the Russians Are Coming», «The Thomas Crown Affair» και «Fiddler on the Roof» πέθανε το Σάββατο στην κατοικία του στο Λος Άντζελες. Ήταν 97 ετών.

Νόρμαν Τζούισον: Δεν πήρε ποτέ Όσκαρ

Ο Τζούισον ελαβε επτά υποψηφιότητες για Όσκαρ, αλλά δεν κέρδισε ποτέ, αν και έλαβε το βραβείο Irving G. Thalberg Memorial Award της Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών το 1999.

Το 1961, μετά από επιτυχίες στη βρετανική, καναδική και αμερικανική τηλεόραση, μετακομίζει στο Χόλιγουντ για να ακολουθήσει κινηματογραφική καριέρα. Η πρώτη του προσπάθεια ήταν η κωμωδία «40 Pounds of Trouble», με πρωταγωνιστή τον Τόνι Κέρτις. Στον απόηχο της εισπρακτικής της επιτυχίας, η Universal υπέγραψε συμβόλαιο επταετούς διάρκειας μαζί του. Η επόμενη ταινία του ήταν ακόμη μεγαλύτερη. Στο «The Thrill of It All» πρωταγωνίστησε η Ντόρις Ντέι, όπως και στην επόμενη ταινία του Τζούισον, το «Send Me No Flowers» του 1964.

Το «In the Heat of the Night» και άλλες επιτυχίες

Ο Τζούισον έλυσε το συμβόλαιο με τη Universal και γύρισε το πρώτο του δράμα: το «The Cincinnati Kid» με τον Στιβ Μακουίν.

Η πρώτη του επιτυχία που φέρει την υπογραφή του ήταν η κωμωδία «Οι Ρώσοι έρχονται, οι Ρώσοι έρχονται» το 1966, με τον Άλαν Άρκιν. Η επόμενη ταινία το «In the Heat of the Night», κέρδισε το βραβείο καλύτερης ταινίας το 1967, ενώ ο ίδιος απέσπασε υποψηφιότητα για Όσκαρ σκηνοθεσίας. Ο Ροντ Στάιγκερ που υποδύεται έναν ρατσιστή σερίφη του Νότου, κέρδισε το Όσκαρ καλύτερου ηθοποιού, ενώ ο Σίντνει Πουατιέ δημιούργησε τον αξέχαστο Βέρτζιλ Τιμπς.

Ο Τζέιμς Μπάλντουιν καταδίκασε την «τρομακτική απόσταση της ταινίας από την πραγματικότητα» και θεώρησε ότι ο σκηνοθέτης παγιδεύτηκε σε μια φαντασίωση φυλετικής αρμονίας που μόνο θα ενίσχυε την «οργή και την απόγνωση των μαύρων». Όμως ο Μπόσλι Κράουδερ των New York Times ήταν μεταξύ των κριτικών που βρήκαν την ταινία δυνατή και εμπνευσμένη και σε μια χρονιά με ορόσημα όπως το «The Graduate» και το «Bonnie and Clyde».

Το ρίσκο με το «Βιολιστή στην Στέγη»

Η δαπάνη 9 εκατομμυρίων δολαρίων για την κινηματογραφική εκδοχή του θρυλικού μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ «Ο βιολιστής στη στέγη» απέδωσε πολλά. Το κοινό το λάτρεψε και η ταινία ήταν υποψήφια για όσκαρ καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας. Στη συνέχεια σκηνοθέτησε μια διασκευή του ροκ μιούζικαλ «Jesus Christ Superstar», η οποία ήταν σχεδόν εξίσου δημοφιλής.

Fiddler on the Roof (1/10) Movie CLIP - Tradition! (1971) HD

Ίσως η μεγαλύτερη του εμπορική επιτυχίαήταν το «Moonstruck» του 1987, το οποίο κέρδισε Όσκαρ ερμηνείας για τη Cher και την Ολυμπία Δουκάκις και ξεκίνησε την καριέρα του νεαρού τότε Νίκολας Κέιτζ. Η ταινία ήταν σημαντική πηγή εσόδων για την προβληματική MGM και ο Τζούισον απέσπασε υποψηφιότητες για καλύτερη ταινία και σκηνοθεσία.

Η πολυάσχολη καριέρα του συνεχίστηκε το 1989 με το δράμα «In Country» με τον Μπρους Γουίλις, το 1991 με το «Other People's Money» με τον Ντάνι Ντε Βίτο, το «Only You» με τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ και το «Bogus» με την Γούπι Γκόλντμπεργκ το 1996. Επόμενη μεγάλη επιτυχία ήταν το «The Hurricane», η εμπνευσμένη αληθινή ιστορία του πυγμάχου Ρούμπιν "Hurricane" Κάρτερ, ενός ανθρώπου που κατηγορήθηκε άδικα για φόνο. Ο Ντένζελ Ουάσινγκτον απέσπασε υποψηφιότητα για Όσκαρ καλύτερου ηθοποιού για την ερμηνεία του στον ομώνυμο ρόλο. Ο Τζούισον και άλλοι παραγωγοί ήταν υποψήφιοι για το βραβείο Producers Guild Award.

The Hurricane - Trailer - HQ

Ο Τζούισον εξακολουθούσε να κάνει και τηλεοπτικές δουλειές. Συνέβαλε με μια ταινία μικρού μήκους στη σειρά «Picture Windows» του 1994, στην οποία γνωστοί σκηνοθέτες ζωντάνευαν από έναν διάσημο πίνακα ζωγραφικής, ενώ ήταν επικεφαλής του τηλεοπτικού ντοκιμαντέρ "Comedy in the 20th Century: και σκηνοθέτησε και ανέλαβε την παραγωγή μιας προσαρμογής του θεατρικού έργου του Donald Margulies "Dinner With Friends" από το HBO το 2001, η οποία ήταν υποψήφια για βραβείο Emmy ως εξαιρετική τηλεοπτική ταινία.

Η τελευταία κινηματογραφική προσπάθεια του Τζούισον, η ταινία του 2003 «The Statement», με πρωταγωνιστή τον Μάικλ Κέιν στην ιστορία ενός ναζιστή εγκληματία πολέμου που τελικά κυνηγήθηκε μετά από χρόνια προστασίας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ