Κινηματογραφος

Explainer: Τι πρέπει να γνωρίζετε για την απεργία των ηθοποιών και σεναριογράφων SAG - AFTRA

Το χρονικό των εξελίξεων στο Χόλιγουντ, όλα όσα ισχύουν και τι αναμένεται να αλλάξει

Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
11’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Explainer: Το χρονικό της απεργίας των ηθοποιών και σεναριογράφων στις ΗΠΑ - Η στάση του σωματείου SAG - AFTRA
© EPA/SARAH YENESEL

Explainer: Το χρονικό της απεργίας των ηθοποιών και σεναριογράφων στις ΗΠΑ - Η στάση του σωματείου SAG - AFTRA

Χιλιάδες σεναριογράφοι απεργούν για περισσότερους από δύο μήνες στις ΗΠΑ και μαζί με αυτούς συμμετάσχουν στις πικετοφορίες χιλιάδες ηθοποιοί που εκπροσωπούνται από το SAG-AFTRA, ένα εργατικό σωματείο του οποίου τα μέλη περιλαμβάνουν μερικούς από τους μεγαλύτερους celebrities της βιομηχανίας του θεάματος.

Το εθνικό συμβούλιο του SAG-AFTRA ψήφισε ομόφωνα απεργία την προηγούμενη Πέμπτη, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που οι ηθοποιοί του κινηματογράφου και της τηλεόρασης κάνουν στάση εργασίας από το 1980. Η ψηφοφορία έγινε μετά από διακοπή των διαπραγματεύσεων μεταξύ του σωματείου και της εμπορικής ένωσης που αντιπροσωπεύει τα κορυφαία κινηματογραφικά στούντιο της χώρας.

Οι ηθοποιοί και οι συγγραφείς του Χόλιγουντ δεν έχουν απεργήσει ταυτόχρονα από το 1960, όταν ο Τζον Φ. Κένεντι ήταν υποψήφιος για πρόεδρος, το «Gunsmoke» ήταν η κορυφαία σειρά της τηλεόρασης και αστέρια όπως η Ελίζαμπεθ Τέιλορ γέμιζαν τις αίθουσες των κινηματογράφων.

Ακολουθούν όσα πρέπει να ξέρετε για τα βασικά θέματα που βρίσκονται στο επίκεντρο της απεργίας  — και πώς αυτή η διαμάχη μεταξύ σεναριογράφων / ηθοποιών και μεγάλων στούντιο θα μπορούσε να διαμορφώσει όλα όσα παρακολουθείτε στις οθόνες σας.

Explainer: Το χρονικό της απεργίας των ηθοποιών και σεναριογράφων στις ΗΠΑ - Η στάση του σωματείου SAG - AFTRA
© EPA/SARAH YENESEL

Απεργία ηθοποιών στο Χόλιγουντ - Ποιοι είναι οι βασικοί παίκτες

Η διαμάχη φέρνει το SAG-AFTRA εναντία στην Ένωση Τηλεοπτικών και Κινηματογραφικών Παραγωγών (Alliance of Motion Picture and Television Producers ή AMPTP), μια εμπορική ένωση που εκπροσωπεί κολοσσιαίες εταιρείες ψυχαγωγίας όπως η Disney, το Netflix, η Paramount, η Warner Bros και πολλών άλλων.

Το SAG-AFTRA ιδρύθηκε το 2012 μετά τη συγχώνευση του Σωματείου Ηθοποιών (Screen Actors Guild ή SAG που ιδρύθηκε το 1933) και της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Καλλιτεχνών Τηλεόρασης και Ραδιοφώνου (American Federation of Television and Radio Artists ή AFTRA). Η ένωση αυτή αντιπροσωπεύει περίπου 160.000 καλλιτέχνες, μεταξύ αυτών πρωτοκλασάτων ηθοποιών που έχουν βραβευτεί με Όσκαρ, όπως ο Τομ Χανκς και η Μέριλ Στριπ, μέχρι προσωπικότητες του ραδιοφώνου και τηλεοπτικούς παρουσιαστές.

Πρόεδρος του SAG-AFTRA είναι η Fran Drescher, περισσότερο γνωστή για τον ρόλο της στην κωμική σειρά του CBS «The Nanny», η οποία εξελέγη τον Σεπτέμβριο του 2021.

SAG-AFTRA "On Strike"

Τι θέλουν οι ηθοποιοί;

Τα μέλη του SAG-AFTRA παλεύουν για μια νέα σύμβαση με την AMPTP, μια συμφωνία που πιστεύουν ότι πρέπει να λαμβάνει υπόψη την οικονομική πραγματικότητα της τεχνολογίας streaming και τους κινδύνους που ενέχουν οι αναδυόμενες ψηφιακές τεχνολογίες.

Η συντεχνία απαιτεί καλύτερες αποζημιώσεις για τους καλλιτέχνες, οι οποίες σύμφωνα με τους ηγέτες των συνδικάτων έχουν μειωθεί δραματικά, καθώς οι εταιρείες ψυχαγωγίας προσπαθούν να αποφύγουν την πληρωμή των λεγόμενων residuals. Πρόκειται για ένα είδος μακροχρόνιας αποζημίωσης προς τους ηθοποιούς και όσους εμπλέκονται στην δημιουργία ταινιών ή τηλεοπτικών σειρών, όταν αυτά κυκλοφορούν σε DVD ή παίζονται σε επανάληψη ή γίνονται διαθέσιμα για streaming, αλλά και σε πολλές άλλες περιπτώσεις.

Τα μέλη του SAG-AFTRA ανησυχούν επίσης για την άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης, μαζί με όλα τα εργαλεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την δημιουργία ψηφιακών αναπαραστάσεων ηθοποιών. Η συντεχνία ζήτησε αυστηρότερους κανονισμούς και διασφάλιση ώστε να προστατευτούν οι ηθοποιοί «από τη μη εξουσιοδοτημένη χρήση της φωνής, της εικόνας και της ερμηνείας τους».

Η Fran Drescher εξέφρασε αυτές τις ανησυχίες σε μια επιστολή προς τα μέλη της SAG-AFTRA, λέγοντας ότι η ίδια και η ομάδα της παλεύει για τα συμφέροντα των ερμηνευτών «πάνω στους οποίους βασίζεται αυτή η βιομηχανία».

«Όπως γνωρίζετε, την τελευταία δεκαετία, οι αποζημιώσεις σας έχουν μειωθεί σοβαρά από την άνοδο του streaming», έγραψε. «Επιπλέον, η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί υπαρξιακή απειλή για τα δημιουργικά επαγγέλματα και όλοι οι ηθοποιοί και οι ερμηνευτές αξίζουν ξεκάθαρα και δίκαια συμβόλαια που τους προστατεύουν από την εκμετάλλευση της ταυτότητας και του ταλέντου τους χωρίς συγκατάθεση και αμοιβή».

Τα παράπονα των ηθοποιών είναι παρόμοια με εκείνα των σεναριογράφων του Χόλιγουντ, που απεργούν από τις αρχές Μαΐου μετά την αποτυχία των συνομιλιών μεταξύ του Συνδικάτο Αμερικανών Σεναριογράφων (Writers Guild of America ή WGA), και της AMPTP. Οι σεναριογράφοι για παράδειγμα, φοβούνται ότι εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT θα μπορούσαν κάποια μέρα να χρησιμοποιηθούν ως υποκατάστατο της ανθρώπινης εργασίας τους.

SAG-AFTRA President Fran Drescher TV/Theatrical/Streaming Strike Press Conference Speech

Τι λένε τα στούντιο;

Όταν έγινε σαφές την προηγούμενη Τετάρτη ότι οι διαπραγματεύσεις δεν οδηγούσαν πουθενά και ότι η απεργία ήταν αναπόφευκτη, η AMPTP δήλωσε ότι ήταν «βαθιά απογοητευμένη» και κατηγόρησε το SAG-AFTRA ότι αποχώρησε από τις συνομιλίες.

«Αυτή είναι η επιλογή του συνδικάτου, όχι δική μας», ανέφερε η ένωση σε ανακοίνωσή της. «Με αυτόν τον τρόπο, απέρριψαν την προσφορά μας για ιστορικές μισθολογικές αυξήσεις και αυξήσεις στα residuals, σημαντικά υψηλότερα ανώτατα όρια στις εισφορές συντάξεων και υγείας, καλύτερες και πιο ασφαλείς συνθήκες κατά την διάρκεια οντισιόν και μια πρωτοποριακή πρόταση σε θέματα AI που προστατεύει την ψηφιακή εικόνα των ηθοποιών και πολλά άλλα».

«Αντί να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε η ένωση, «τα μέλη του SAG-AFTRA μας έβαλαν σε μια πορεία που θα εντείνει τις οικονομικές δυσκολίες για χιλιάδες εργαζομένους που εξαρτώνται από τη βιομηχανία του θεάματος για τα προς το ζην».

Σε μια συνέντευξη στο CNBC, ο διευθύνων σύμβουλος της Disney, Bob Iger - ένα από τα πιο ισχυρά στελέχη στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης - είπε ότι οι ηθοποιοί και οι συγγραφείς δεν ήταν «ρεαλιστές» στις προσδοκίες τους.

«Τα συνδικάτα των ηθοποιών και των σεναριογράφων έχουν μη ρεαλιστικές απαιτήσεις με τις απεργίες τους και το μόνο που καταφέρνουν είναι να προκαλούν αναστάτωση με τις πράξεις τους. Έχουμε μιλήσει για αυτές τις κινητοποιήσεις που προκαλούν αναταραχή στον κλάδο μαζί με όλες τις άλλες προκλήσεις που δεχόμαστε. Δεν έχουμε επανέρθει πλήρως από την πανδημία και το lockdown του covid και τώρα δεν είναι η καλύτερη περίοδος για να χειροτερέψει η κατάσταση».

Τις τελευταίες ημέρες, εργαζόμενοι στην βιομηχανίας της ψυχαγωγίας εξέφρασαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την απογοήτευσή τους για ένα απόσπασμα που δημοσιεύτηκε από το Deadline από κάποιο ανώνυμο στέλεχος κινηματογραφικής εταιρίας. «Ο απώτερος σκοπός», φέρεται να είπε το στέλεχος, «είναι να αφήσουμε τα πράγματα να συρθούν σε τέτοιο σημείο, μέχρι τα μέλη των συνδικάτων να αρχίσουν να χάνουν τα διαμερίσματά τους και τα σπίτια τους».

Disney CEO Bob Iger says Actors & Writers are not 'being realistic'

Τι σημαίνει η απεργία των ηθοποιών στο Χόλιγουντ για το κοινό

Τα αποτελέσματα της απεργίας των SAG-AFTRA και WGA μπορούν ήδη να γίνουν αισθητά σε όλο το χώρο της ψυχαγωγίας. Όταν οι σεναριογράφοι σήκωσαν τα πλακάτ και βγήκαν στους δρόμους, τα γυρίσματα σε πολλές παραγωγές σταμάτησαν και τα μεταμεσονύχτια talk show (τα οποία βασίζονται σε μονολόγους οι οποίοι συντάσσονται από επαγγελματίες συντάκτες και σεναριογράφους πλήρους απασχόλησης ) αναγκάστηκαν να προβάλουν reruns παλιότερων επεισοδίων.

Η απεργία των ηθοποιών θα μπορούσε να παγιώσει αυτό το αδιέξοδο, ανατρέποντας όλες τις ημερομηνίες κυκλοφορίας και προβολής ταινιών και σειρών. Τα τηλεοπτικά δίκτυα αναμένεται να βασισθούν σε μεγάλο βαθμό σε προγράμματα χωρίς σενάριο (όπως ριάλιτι) που είχαν ετοιμασθεί πριν από την απεργία των σεναριογράφων και η αποχώρηση του SAG-AFTRA θα μπορούσε να αναγκάσει τα γυρίσματα ταινιών μεγάλου προϋπολογισμού να παγώσουν μέχρι να επιτευχθεί νέα συμφωνία.

Ποιοι είναι οι κανόνες για Influencers, δημοσιογράφους, Cosplayers και άλλους

Η απεργία του SAG-AFTRA έχει προκαλέσει μεγάλη συζήτηση, αλλά και σύγχυση σχετικά με το τι απαγορεύεται και τι επιτρέπεται. Το SAG-AFTRA έχει δημοσιεύσει μια λίστα σε μορφή FAQ με κανόνες προς όλους όσους εμπλέκονται με κάποιο τρόπο στην απεργία, αλλά γενικά σε όλους όσους απασχολούνται στην βιομηχανία του θεάματος.

Είμαι κριτικός κινηματογράφου. Μπορώ να αξιολογήσω ταινίες;

Απολύτως. Οι κριτικοί δεν απεργούν και δεν είναι υποχρεωμένοι να σταματήσουν τις κριτικές ταινιών ή τηλεοπτικών εκπομπών.

Είμαι δημοσιογράφος στον χώρο της ψυχαγωγίας. Μπορώ να καλύψω ταινίες και σειρές;

Ναι. Οι δημοσιογράφοι σε αυτόν τον χώρο, είτε ανήκουν σε σωματείο είτε όχι, δεν απεργούν.

Είμαι δημοσιογράφος στον χώρο της ψυχαγωγίας. Θα μου παραχωρήσει κάποιος ηθοποιός συνέντευξη για το έργο του;

Πιθανώς όχι. Θα μπορούσε όμως να σου μιλήσει για τους λόγους που απεργεί.

Δεν ανήκω στο SAG-AFTRA. Πώς μπορώ να υποστηρίξω την απεργία;

Μπορείτε να δημοσιεύσετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να κάνετε δωρεά στο Entertainment Community Fund, το οποίο υποστηρίζει τα μέλη συνεργείων που έχουν μείνει χωρίς δουλειά. Το συνδικάτο ενθαρρύνει επίσης τα μη μέλη να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις και στις συγκεντρώσεις.

Είναι καλή ιδέα να μποϊκοτάρω το Netflix;

Ούτε το WGA ούτε το SAG-AFTRA έχουν ζητήσει μποϊκοτάζ του Netflix ή οποιασδήποτε άλλης πλατφόρμας και δεν θα έχει μεγάλη διαφορά αν κάνετε κάτι τέτοιο.

Μπορούν τα μέλη του SAG-AFTRA να συμμετάσχουν σε ριάλιτι ή game shows;

Ναι. Μπορούν επίσης να συμμετάσχουν σε διαφημίσεις, βιντεοπαιχνίδια, talk show κ.λπ.

Είμαι influencer. Μπορώ να προωθήσω ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές;

Εδώ τα πράγματα γίνονται λίγο περίπλοκα. Οι περισσότεροι influencers δεν είναι μέλη συνδικάτων και δεν υπόκεινται σε κανόνες απεργίας. Αλλά, μερικοί από αυτούς λειτουργούν στο πλαίσιο της συμφωνίας SAG-AFTRA Influencer Agreement ή μπορεί κάποια στιγμή να θελήσουν να συμμετάσχουν. Και από αυτούς τους influencers έχει ζητηθεί να μην προωθούν ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές, είτε έναντι αμοιβής είτε «οργανικά». Ωστόσο, εάν ένας influencer έχει ήδη συμβόλαιο για να προωθήσει κάτι, το σωματείο τον συμβουλεύει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του συμβολαίου. Είναι επίσης ελεύθεροι να μιλήσουν για οποιοδήποτε άλλο θέμα.

Μπορώ να κάνω cosplay;

Εάν δεν είστε μέλος του SAG-AFTRA, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Εάν ανήκετε στο SAG-AFTRA, κοιτάξτε τον εαυτό σας στον καθρέφτη και αναρωτηθείτε: Προωθώ ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές; Τότε όχι.

Τι θα συμβεί αν παραβιάσω τους κανόνες απεργίας;

Εάν το κάνετε κατά λάθος, κάποιος πιθανότατα θα σας υπενθυμίσει να μην το ξανακάνετε. Αλλά, το συνδικάτο έχει τη δύναμη να επιβάλει τους απεργιακούς κανόνες του. Οι κυρώσεις μπορεί να περιλαμβάνουν «μομφή, επίπληξη, πρόστιμο, αναστολή και/ή αποβολή από το συνδικάτο». Εάν δεν είστε μέλος και δεν ακολουθήσετε τους κανονισμούς, τότε θα σας απαγορεύσουν να γίνετε μέλος του σωματείου στο μέλλον.

Steve Rattner: Why the Hollywood strike is proving so intractable

Πότε θα τελειώσει η απεργία των ηθοποιών στο Χόλιγουντ;

Μετά την απόφαση των ηθοποιών να συμμετάσχουν στην προσπάθεια των σεναριογράφων ενάντια στα μεγάλα στούντιο προέκυψε ένα σημαντικό ερώτημα: Πόσο θα διαρκέσει αυτό;

Και παρόλο που δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση για το πότε μπορεί να τελειώσει η απεργία, όλοι οι εμπλεκόμενοι προετοιμάζονται για πόλεμο μακράς διαρκείας, σύμφωνα με την πρόεδρο του SAG, Fran Drescher.

«Αυτή τη στιγμή, συζητήσαμε ποιο θα είναι το κόστος εάν συνεχίσουμε για έξι μήνες, επομένως για την ώρα βλέπουμε σε βάθος χρόνου», είπε η Drescher σε συνέντευξη Τύπου την προηγούμενη Πέμπτη, την ημέρα που το SAG-AFTRA ξεκίνησε την απεργία.

«Το πόσο σημαντική είναι μια τέτοια δέσμευση, το καταλαβαίνουμε όλοι μάς. Αλλά, βλέπουμε επίσης ότι δεν έχουμε μέλλον και κανένα τρόπο να βγάλουμε τα προς το ζην αν δεν προβούμε σε αυτή την κίνηση, δυστυχώς».

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες ταινίες που έχουν επηρεαστεί από την απεργία των ηθοποιών μέχρι στιγμής

Deadpool 3: Μία από τις πρώτες ταινίες που σταμάτησαν τα γυρίσματα. Αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Μάιο του 2024, αλλά όπως δήλωσε η Drescher «δεν υπάρχει τρόπος να προβλέψουμε ένα χρονοδιάγραμμα. Φαίνεται ότι η ταινία θα καθυστερήσει».

Gladiator 2: Άλλο ένα σημαντικό σίκουελ που αναμένεται να κυκλοφορήσει το επόμενο έτος. Τα γυρίσματα όμως έχουν σταματήσει περίπου στα μισά της παραγωγής  λόγω της απεργίας. Αυτή θα είναι η δεύτερη σημαντική καθυστέρηση της ταινίας, καθώς ένα ατύχημα στις αρχές Ιουνίου τραυμάτισε πολλά μέλη του συνεργείου και ανάγκασε την πρώτη διακοπή.

Juror 2: Η τελευταία ταινία του Clint Eastwood, καθώς σκοπεύει να αποσυρθεί στην συνέχεια, αφηγείται την ιστορία ενός ενόρκου που συνειδητοποιεί ότι αυτός φταίει για το θάνατο ενός θύματος και όχι το άτομο που δικάζεται για τον φόνο. Σύμφωνα με το Variety τα γυρίσματα στη Σαβάνα της Τζόρτζια έχουν διακοπεί για την ώρα.

Η επόμενη ταινία του Brad Pitt για την Formula 1: Ο Brad Pitt πρωταγωνιστεί ως οδηγός της F1 σε μια ταινία σε σκηνοθεσία του Joseph Kosinski (Top Gun: Maverick) μαζί με τους Damson Idris, Kerry Bardem και άλλους. Και αυτή η ταινία έχει διακόψει την παραγωγή της.

Mission: Impossible—Dead Reckoning, Part Two: Η παραγωγή του sequel έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Ο παραγωγός-σκηνοθέτης Christopher McQuarrie δήλωσε ότι, από τις αρχές Ιουλίου, «έχουμε γυρίσει όλες τις διεθνείς τοποθεσίες εκτός από μία». Η ταινία έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει στις 28 Ιουνίου 2024, αν και τα τελευταία γυρίσματα έχουν διακοπεί κατά τη διάρκεια της απεργίας.

Ποιες τηλεοπτικές εκπομπές και σίριαλ επηρεάζονται από την απεργία;

Οι εκπομπές τύπου late night shows ήταν οι πρώτες που επηρεάστηκαν.

Από το NBC έχουμε το «The Tonight Show Starring Jimmy Fallon» και το «Late Night With Seth Meyers». Από το CBS έχουμε το «The Late Show With Stephen Colbert», ενώ από το ABC έχουμε το «Jimmy Kimmel Live!» και από το HBO το «Last Week Tonight With John Oliver» και το «Real Time With Bill Maher». Το «Saturday Night Live» στο NBC σταμάτησε επίσης στην 48η σεζόν του. Η εκπομπή θα προβάλλει επαναλήψεις.

Η Drew Barrymore επίσης, παραιτήθηκε από το ρόλο του οικοδεσπότη για τα MTV Movie & TV Awards, που προβλήθηκε την Κυριακή. «Ακούω τις απαιτήσεις των σεναριογράφων και για να τους σεβαστώ πραγματικά, θα απομακρυνθώ από τα MTV Movie & TV Awards σε αλληλεγγύη για την απεργία», είπε σε δήλωσή της στο NBC News. «Οτιδήποτε απολαμβάνουμε και τιμούμε στις ταινίες και την τηλεόραση, γεννιέται από τη δημιουργία τους».

Ο Matt Duffer και ο Ross Duffer, γνωστοί ως αδερφοί Duffer, ανακοίνωσαν ότι σταμάτησαν την παραγωγή της 5η σεζόν της επιτυχημένης σειράς του Netflix, «Stranger Things». «Το γράψιμο δεν σταματά όταν ξεκινούν τα γυρίσματα», έγραψαν σε tweet το Σάββατο. «Ενώ είμαστε ενθουσιασμένοι που ξεκινάμε την παραγωγή με το καταπληκτικό καστ και το συνεργείο μας, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε κατά τη διάρκεια αυτής της απεργίας. Ελπίζουμε να επιτευχθεί μια δίκαιη συμφωνία σύντομα, ώστε να μπορέσουμε όλοι να επιστρέψουμε στις δουλειές μας».

Η Jen Statsky, η δημιουργός του «Hacks», έγραψε στο Twitter ότι η εκπομπή του HBO σταματά την παραγωγή. «Το γράψιμο συμβαίνει σε κάθε στάδιο της διαδικασίας — συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής. Είναι αυτό που κάνει τις εκπομπές και τις ταινίες καλές», έγραψε στο tweet της.

Η Quinta Brunson, δημιουργός και πρωταγωνίστρια της βραβευμένης με Emmy κωμικής σειράς, «Abbott Elementary», είπε ότι είναι επίσης μέλος του WGA και βρίσκεται σε απεργία «ζητώντας δίκαιη αποζημίωση για τους συγγραφείς».

Η συγγραφή της τρίτη σεζόν του «Yellow jackets» διακόπηκε, σύμφωνα με τη συνδημιουργό Ashley Lyle. Είπε σε ένα tweet ότι ελπίζει να επιστρέψει μετά την επίτευξη μιας δίκαιης συμφωνίας.

Το «Cobra Kai» διέκοψε την έκτη σεζόν μέχρι να επιτευχθεί μια δίκαιη συμφωνία, δήλωσε ο συνδημιουργός Jon Hurwitz στο Twitter την περασμένη εβδομάδα. «Δεν μας αρέσει να απεργούμε, αλλά αν πρέπει, απεργούμε δυνατά», έγραψε.

Τι αφορά στις παραγωγές που γυρίζονται εκτός ΗΠΑ;

Ο δημιουργός του «Game of Thrones» George R.R. Martin επιβεβαίωσε ότι η δεύτερη σεζόν του spinoff «House of the Dragon» ξεκίνησε τα γυρίσματα στις 11 Απριλίου στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα συνεχίσει την παραγωγή. «Τα σενάρια για τα οκτώ επεισόδια της δεύτερης σεζόν ολοκληρώθηκαν όλα πριν μήνες, πολύ πριν ξεκινήσει η απεργία. Κάθε επεισόδιο έχει περάσει από τέσσερα ή πέντε προσχέδια και πολλούς γύρους αναθεωρήσεων», έγραψε στο blog του. «Δεν θα υπάρξουν περαιτέρω αναθεωρήσεις. Οι συγγραφείς έχουν κάνει τη δουλειά τους. Τα υπόλοιπα είναι στα χέρια των σκηνοθετών, του καστ και του συνεργείου… και φυσικά των δράκων». Ο Martin τόνισε την «αδιαμφισβήτητη υποστήριξή του» στην απεργία και είπε ότι το άλλο spinoff του «Game of Thrones», «A Knight of the Seven Kingdoms: The Hedge Knight», «έκλεισε για όλη τη διάρκεια της απεργίας».

Το «Lord of The Rings: The Rings of Power» της Amazon, το οποίο γυρίζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, προχωρά στην παραγωγή, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του στούντιο.

Το «The Handmaid's Tale» της Hulu, το οποίο γυρίζεται στον Καναδά, διέκοψε την παραγωγή της επερχόμενης σεζόν του με τον δημιουργό Bruce Miller να ανακοινώνει τη συμμετοχή του στην απεργία.

Διεθνείς συνδικάτα, συμπεριλαμβανομένων του Σωματείου Συγγραφέων της Μεγάλης Βρετανίας, του Σωματείου Συγγραφέων της Αυστραλίας, του Σωματείου Συγγραφέων του Καναδά και του Σωματείου Συγγραφέων της Νέας Ζηλανδίας, έχουν υποστηρίξει το WGA.

Με πληροφορίες από το NBC News, variety.com, independent.co.uk, BBC.com, deadline.com, sagaftra.org, GQ.com, collider.com

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ