Κινηματογραφος

76o Φεστιβάλ Καννών: Αυλαία με αντιδράσεις λόγω Τζόνι Ντεπ

Η παρουσία του Τζόνι Ντεπ στο εναρκτήριο φιλμ της φετινής διοργάνωσης προκάλεσε πολλά και δυσμενή σχόλια για την απόφαση του καλλιτεχνικού διευθυντή Τιερί Φρεμό

324257-668306.jpg
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
10’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
76ο Φεστιβάλ Καννών: Αυλαία για την γιορτή του Κινηματογράφου

76ο Φεστιβάλ Καννών: Αυλαία για τη γιορτή του Κινηματογράφου 

Κι ενώ όλα φέτος έδειχναν πως θα κυλήσουν σε ήρεμα νερά, με τον κορονοϊό να μπαίνει οριστικά στις λίστες με τα παρελθοντικά, το 76ο φεστιβάλ πήρε φωτιά πριν καν ξεκινήσει. Αφορμή στάθηκε η πρωταγωνιστική παρουσία του Τζόνι Ντεπ (υποδύεται τον Λουδοβίκο 15ο σε ένα restart της καριέρας του) στο έργο της Μαϊγουέν «Jeanne du Barry» που άνοιξε τη φετινή γιορτή. Το γεγονός προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις στην Κρουαζέτ με κυριότερη εκείνη της Γαλλίδας ηθοποιού Αντέλ Ενέλ («Το πορτρέτο μιας γυναίκας που καίγεται») η οποία δήλωσε ότι το φεστιβάλ Καννών είναι πλέον «ένας θεσμός που προστατεύει τους βιαστές».   

JEANNE DU BARRY⎜Trailer (EN subtitles)

Μην φανταστείτε όμως ότι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του πιο διάσημου κινηματογραφικού φεστιβάλ στον κόσμο, είναι κάποιος αφελής ή άσχετος με τους κανόνες του παιχνιδιού. Ο Φρεμό γνωρίζει καλά ότι τα πιο πετυχημένα φεστιβάλ δεν είναι μόνο εκείνα που παρουσιάζουν τις νέες ταινίες των κορυφαίων δημιουργών ή αυτά που ανακαλύπτουν τα νέα ταλέντα. Πετυχημένο φεστιβάλ είναι κυρίως εκείνο που απασχολεί για αρκετό καιρό όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με το παραπάνω κριτήριο, κι αν η ένταση γύρω από την επιλογή Ντεπ δεν κοπάσει γρήγορα, τότε είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι το φετινό φεστιβάλ Καννών θα είναι από εκείνα που θα συζητηθούν περισσότερο.    

Η κριτική επιτροπή του 76ου φεστιβάλ Καννών.
Η κριτική επιτροπή του 76ου φεστιβάλ Καννών © EPA/Guillaume Horcajuelo

Στο αμιγώς κινηματογραφικό κομμάτι το 76ο φεστιβάλ των Καννών θα παρουσιάσει τις νέες, πολυαναμενόμενες ταινίες σπουδαίων δημιουργών σαν του Σκορσέζε, του Γουές Άντερσον, του Χιροκάζου Κορε Έντα, του Νάνι Μορέτι, του Κεν Λόουτς κ.α.

Ο Μάρτιν Σκορσέζε που είχε κατακτήσει το Χρυσό Φοίνικα με τον «Ταξιτζή» το 1976 επιστρέφει στην Κρουαζέτ μετά από 40 σχεδόν χρόνια και το «Μετά τα μεσάνυχτα». Το σχεδόν τρεισήμισι ωρών νεογουέστερν  του «Killers of the Flower Moon» με κόστος άνω των 200 εκατομμυρίων δολαρίων έχει πρωταγωνιστές τους Λεονάρντο ντι Κάπριο και Ρόμπερτ ντε Νίρο. Η υπόθεση στρέφεται γύρω από μια περίεργη υπόθεση φόνων ινδιάνων στην Οκλαχόμα του 1920 που ταλαιπωρούν τα στελέχη του νεοσύστατου FBI. Η ταινία θα προβληθεί εκτός διαγωνισμού κάτι που δεν χαροποίησε τον πρόεδρο της κριτικής επιτροπής Ρούμπεν Έστλουντ που προτιμούσε να δει το φιλμ να διαγωνίζεται για το Χρυσό Φοίνικα.

Το βαρύτιμο έπαθλο πάντως θα διεκδικήσουν μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του σύγχρονου κινηματογράφου. Ο Γουές Άντερσον με το sci fi «Asteroid City» και το υπέρλαμπρο καστ των Σκάρλετ Γιόχανσον, Τομ Χανκς, Μάγια Χοκ, Μάργκοτ Ρόμπι, Έντουαρντ Νόρτον, Στιβ Καρέλ και Τίλντα Σουίντον είναι από τα μεγάλα φαβορί για την κατάκτηση του Φοίνικα. Να πούμε εδώ ότι η τελευταία νίκη αμερικανού σκηνοθέτη στις Κάννες ήταν αυτή του Τέρενς Μάλικ το 2011 με «Το δέντρο της ζωής».

Ο Michael Douglas στο 76ο Φεστιβάλ Καννών.
Ο Michael Douglas στο 76ο Φεστιβάλ Καννών. © EPA / Guillaume Horcajuelo

Απέναντι του ο Άντερσον θα βρει τον ιάπωνα Χιροκάζου Κορε Έντα («Monster»), τον ιταλό Νάνι Μορέτι («Il Sol Dell’Avvenire»), τον τούρκο Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν («Kuru Otlar Ustune» / «About Dry Glasses»), τον βρετανό Κεν Λόουτς («The Old Oak») τον γερμανό Βιμ Βέντερς («Perfect Days») αλλά και φιλόδοξους ανταγωνιστές σαν τους Τζέσικα Χάουσνερ, Ακι Καουρισμάκι, Ζιστίν Τριέτ, Αλις Ρορβάχερ, Μάρκο Μπελόκιο, Τοντ Χέινς, Κατρίν Κορσινί και φυσικά τον ξεχωριστό κύριο Τζόναθαν Γκλέιζερ. Ο δημιουργός του «Κάτω από το δέρμα» κάνει ντεμπούτο στις Κάννες χάρη στο «The Zone of Interest», μια διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματος του Μάρτιν Άμις με θέμα το Ολοκαύτωμα.  

Ελληνικές συμμετοχές συναντάμε στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα», όπου διαγωνίζεται το «How to Have Sex» της πρωτοεμφανιζόμενης Βρετανίδας Μόλι Μάνινγκ Γουόκερ, μια ελληνική συμπαραγωγή της Heretic που γυρίστηκε στα Μάλια ενώ στη Εβδομάδα Κριτικής προβάλλεται η μικρού μήκους ταινία του Μανώλη Μαυρή «Midnight skin». 

Τέλος σε ειδική προβολή θα παιχτεί το πολυαναμενόμενο «Indiana Jones and the Dial of Destiny» του Τζέιμς Μάνγκολντ ενώ η ταινία λήξης στις 27 Μαΐου είναι το νέο animation της Pixar «Elemental». 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ