Κινηματογραφος

Oι «Fabelmans» του Στίβεν Σπίλμπεργκ είναι μια παραλλαγή της βιογραφίας του

Η ταινία προβλήθηκε στις ΗΠΑ μετά από επιτυχημένη διαδρομή στα κινηματογραφικά φεστιβάλ, μεταξύ των οποίων σ’ εκείνο της Θεσσαλονίκης

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Oι «Fabelmans» του Στίβεν Σπίλμπεργκ

«The Fabelmans»: Η νέα ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ με τους Michelle Williams και Paul Dano

Η ιστορία που αφηγείται ο Αμερικανός σκηνοθέτης Στίβεν Σπίλμπεργκ είναι αυτή τη φορά μια παραλλαγή της βιογραφίας του, ένα είδος απομνημονευμάτων όπου κυριαρχεί η αναπαράσταση της ρωσο-εβραϊκής οικογένειάς του. Ο Σπίλμπεργκ έχει ασχοληθεί στο παρελθόν με την παιδική ηλικία, εδώ όμως είναι σαν να στέλνει μια επιστολή στοργής και συγχώρεσης προς τους γονείς, τους φίλους, τις αδερφές, την πρώτη του αγάπη, ακόμα και στον νταή του γυμνασίου. Το «The Fabelmans» ξεκινά το 1952 με τη Mitzi Fabelman (Michelle Williams) και τον σύζυγό της Burt (Paul Dano) να πηγαίνουν για πρώτη φορά στον κινηματογράφο τον γιο τους Sammy· πρόκειται για την ταινία «The Greatest Show on Earth», με τον Τζίμι Στιούαρτ, που ενθουσιάζει και σημαδεύει τον Sammy. Αυτή είναι η αρχή μιας κινηματογραφοφιλίας που έγινε δημιουργία, έρευνα και υψηλή λαϊκή τέχνη. Αλλά το «The Fabelmans» δεν μόνο είναι μια μελέτη για το πώς ένα παιδί από το Οχάιο γίνεται  σκηνοθέτης. Είναι ένα οικογενειακό δράμα και λειτουργεί ακόμα και για θεατές που δεν γνωρίζουν τίποτα για την αληθινή ιστορία του Σπίλμπεργκ. Η ταινία κάνει χρονικά άλματα αλλά επικεντρώνεται κυρίως στη δεκαετία του 1960 με τον Sammy (τον οποίο υποδύεται ο φανταστικός Gabriel LaBelle) μαθητή λυκείου και τον πατέρα του, τον Burt, ένα μάγο της τεχνολογίας που επισκευάζει ηλεκτρονικά είδη και σχεδιάζει υπολογιστές. Η αναζήτηση καλύτερων θέσεων εργασίας κάνει την οικογένεια να μετακινείται σε όλη τη χώρα· μια ευκαιρία να δείξει ο Σπίλμπεργκ τις ΗΠΑ εκείνης της εποχής.

Το σενάριο έγραψε ο Σπίλμπεργκ μαζί με τον θεατρικό συγγραφέα Τόνι Κούσνερ κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ο Κούσνερ είναι γνωστός, μεταξύ άλλων, από το «Άγγελοι στην Αμερική» και έχει συνεργαστεί με τον Σπίλμπεργκ στο «Μόναχο», στο «Λίνκολν» και στο «West Side Story». «Είναι κάτι που προφανώς το σκεφτόμουν εδώ και πολύ καιρό», είπε ο Σπίλμπεργκ στη σκηνή μετά την προβολή της ταινίας στο φεστιβάλ του Τορόντο, όπου, στο κοινό βρίσκονταν και οι τρεις αδερφές του. «Αλλά το ότι το πραγματοποίησα δεν σημαίνει ότι αποφάσισα να αποσυρθώ κι ότι είναι το κύκνειο άσμα μου. Μην πιστεύετε σε τέτοια πράγματα».

The Fabelmans | Official Trailer [HD]

Η ταινία προβλήθηκε στις 11 Νοεμβρίου στη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες και θα επεκταθεί σε εθνικό επίπεδο στις 23 Νοεμβρίου. Οι κριτικές είναι επαινετικές και αναμένεται να προταθεί για Όσκαρ. Εκτός από τη Williams, που είναι έγκυος στο τρίτο της παιδί, και τον Dano, το καστ περιλαμβάνει τον Seth Rogen ως στενό οικογενειακό φίλο, καθώς και τους Judd Hirsch, Jeannie Berlin και τον νεοφερμένο Gabriel LaBelle.

Ο 77χρονος Σπίλμπεργκ έχει στα σκαριά 12 κινηματογραφικά πρότζεκτ μέχρι το 2027.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ