- CITY GUIDE
- PODCAST
-
21°
Πέθανε ο σκηνοθέτης της ταινίας «Εμμανουέλα» Ζιστ Ζεκέν
Ήταν βασισμένη στο ομώνυμο ερωτικό μπεστ-σέλερ που έγραψε το 1959 η Εμμανουέλ Αρσάν.
Γαλλία: Πέθανε ο Ζιστ Ζεκέν, ο σκηνοθέτης της «Εμμανουέλας».
Ο γάλλος κινηματογραφιστής και φωτογράφος Ζιστ Ζεκέν, ο οποίος σκηνοθέτησε την επιτυχημένη ερωτική ταινία «Εμμανουέλα», πέθανε χθες, Τρίτη, σε ηλικία 82 ετών, ανακοίνωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της οικογένειας.
«Ο Ζιστ Ζεκέν, ο σκηνοθέτης της 'Εμμανουέλας' με την Σίλβια Κριστέλ, απεβίωσε στις 6 Σεπτεμβρίου στη Βρετάνη από τα επακόλουθα μιας μακράς ασθένειας σε ηλικία 82 ετών (...) Έφυγε περιστοιχισμένος από τη γυναίκα του, την Αν, γλύπτρια, και την κόρη του Ζουλιά, φωτογράφο», διευκρίνισε η πράκτοράς του σε ανακοίνωσή της.
Η ταινία, η οποία γνώρισε διεθνή επιτυχία από την Ιαπωνία μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες, αφηγείται τις σεξουαλικές περιπέτειες μιιας νεαρής γυναίκας στην Ασία.
Η «Εμμανουέλα» ήταν η ταινία που είχε τη μεγαλύτερη επιτυχία το 1974 στη Γαλλία, καθώς έκοψε σχεδόν 9 εκατομμύρια εισιτήρια, και παιζόταν επί 13 χρόνια σε κινηματογράφους των Σανζ-Ελιζέ στο Παρίσι. Δεκάδες εκατομμύρια θεατές την είδαν εξάλλου σε ολόκληρο τον κόσμο και μάλιστα πολλοί περισσότεροι, αν ληφθούν υπόψη οι προβολές της από άλλα μέσα. Σήμερα είναι διαθέσιμη προς ενοικίαση από την πλατφόρμα Amazon και απευθύνεται στους άνω των 16 ετών.
Η ταινία «Εμμανουέλα» ήταν βασισμένη στο ομώνυμο ερωτικό μπεστ-σέλερ που έγραψε το 1959 η Εμμανουέλ Αρσάν. Ο παραγωγός, ο Ιβ Ρουσέ-Ρουάρ, θέλοντας να αναθέσει το έργο σε ένα νεαρό σκηνοθέτη, απευθύνθηκε στο φωτογράφο Ζιστ Ζεκέν, ο οποίος ενθουσιάστηκε με την ιδέα να γυρίσει μια ταινία μεγάλου μήκους.
Ο Ζιστ Ζεκέν σκηνοθέτησε στη συνέχεια την «Ιστορία της Ο» και, πάλι με την Σίλβια Κριστέλ, τον «Εραστή της Λαίδης Τσάτερλι».
Ωστόσο η επιτυχία «διατάραξε και έκρυψε το πολύπλευρο ταλέντο» του φωτογράφου, σκηνοθέτη διαφημίσεων και γλύπτη, που ήταν ο Ζιστ Ζεκέν πριν γίνει ο σκηνοθέτης της «Εμμανουέλας», σύμφωνα με το περιβάλλον του.
Γεννημένος το 1940 στο Βισύ, ο Ζιστ Ζεκέν ήταν επίσης ιδιοκήτητς, μαζί με τη σύζυγό του, μιας γκαλερί τέχνης στο Παρίσι, όπου έκαναν εκθέσεις πινάκων ζωγραφικής και γλυπτών, κυρίως των δικών τους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η νέα ταινία με τον Μπραντ Πιτ, «The Further Mis-Adventures of Cliff Booth», θα διαδραματίζεται στο Χόλιγουντ του 1977
Tρυφερή δραμεντί με γλυκόπικρο χιούμορ
Το φιλμ εντυπωσιάζει κυρίως χάρη στη δυναμική σκηνοθεσία του Πότσι Ποντσιρόλι
Μια ενδιαφέρουσα ιστορία γύρω από το τίμημα της επιτυχίας αλλά και μια αιματοβαμμένη ιστορία εκδίκησης
Η άνοια και το Αλτσχάιμερ ολοένα και περισσότερο συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των κινηματογραφικών δημιουργών
Η σπουδαία ηθοποιός και σκηνοθέτιδα θα λάβει το βραβείο European Achievement in World Cinema
Αποκλειστικό ρεπορτάζ για το φεστιβάλ που ξεκινάει την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου
Δόθηκε στη δημοσιότητα βίντεο 30 δευτερολέπτων με αφορμή την έναρξη προπώλησης εισιτηρίων στις ΗΠΑ
Η εξομολόγηση του ηθοποιού
Ντεμπούτο στις αίθουσες στις 25 Δεκεμβρίου 2027
Η ηθοποιός θυμάται την αμήχανη σκηνή στην κωμωδία «Wedding Crashers»
Μιλήσαμε με τη σκηνοθέτρια του ντοκιμαντέρ «Δεν κοστίζει τίποτα» που κέρδισε τον Χρυσό Αλέξανδρο στο 28ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
Ταινίες και δράσεις για παιδιά, εφήβους και μεγάλους, από τις 9 ως τις 15 Νοεμβρίου
Αντιδράσεις και αίτημα να απαγορευτεί
Μια συζήτηση για το «Αλλού ο δρόμος», την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της, την τέχνη ως ανάγκη, τη φωτογραφία, την ανθεκτικότητα και εκείνο το «αλλού» που εξακολουθούμε να αναζητούμε.
H προειδοποίηση για μια μεγάλη εξέγερση
Νέα συνεργασία-έκπληξη με την A24 μετά από μια χρονιά γεμάτη εισπρακτικά ρεκόρ
Από τον Μάικλ Κορλεόνε στον Τόνι Μοντάνα
Με μουσική υπόκρουση Led Zeppelin και πρωταγωνιστές τον Ντάνιελ Κρεγκ και τη Μέριλ Στριπ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.