Κινηματογραφος

Κριτική ταινίας: Ένας ήρωας (A Hero)

Καμιά πρωτοτυπία πλέον για το δραματοποιημένο σινεμά του Ασγκάρ Φαραντί

2021 | Έγχρ. | Διάρκεια: 127'
324257-668306.jpg
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κριτική ταινίας: Ένας ήρωας (A Hero)

Κριτική για την ταινία «Ένας ήρωας (A Hero)», σε σκηνοθεσία Ασγκάρ Φαραντί, με πρωταγωνιστές τους Αμίρ Τζαντιντί, Μοχσέν Ταναμπαντέ, Σαχάρ Γκολντούστ.

Ο Ραχίμ βρίσκεται στη φυλακή λόγω της αδυναμίας του να αποπληρώσει τα χρέη του. Ση διάρκεια μιας διήμερης άδειας θα επιχειρήσει να πείσει τον άνθρωπο που του χρωστάει λεφτά να αποσύρει την μήνυσή του.

Καμιά πρωτοτυπία πλέον για το δραματοποιημένο σινεμά του βραβευμένου με 2 ξενόγλωσσα όσκαρ («Ένας χωρισμός», «Το παρελθόν») Ασγκάρ Φαραντί, αφού και η νέα ανθρωποκεντρική περιπέτεια του είναι μια από τα ίδια. Η οδύσσεια δηλαδή ενός ανθρώπου που μοιάζει καταδικασμένος όχι μόνο από τις αντίξοες συνθήκες της ιρανικής καθημερινότητας αλλά κι από τα τερτίπια της μοίρας καθώς μια βαλίτσα με χρυσό αλλάζει συνεχώς χέρια. Το σεναριακό εύρημα του πώς μεταμορφώνεται σε ήρωα ένας απλός καθημερινός άνθρωπος στο σύγχρονο, θεοκρατικό και άκρως συντηρητικό Ιράν υπηρετείται με τη δέουσα αφηγηματική άνεση (το σήμα κατατεθέν του Φαραντί) σε συνδυασμό με ένα λειτουργικό σασπένς αλλά και μια ροπή προς το εκβιαστικό μελό εδώ. Αυτό δεν απέτρεψε την κριτική επιτροπή στο περσινό φεστιβάλ Κανών να χαρίσει στο φιλμ το Μεγάλο Βραβείο.  

INFO
A Hero
Ενας ήρωας A Hero
2021 | Έγχρ. | Διάρκεια: 127'

  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Άσγκαρ Φαράντι
  • ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Σαρίνα Φαράντι, Φερεσχτέχ Σάντρε Οραφάιγ, Αμίρ Ζαντίτι, Εχσάν Γκουντάρζι, Μόχσεν Ταναμπάντεχ, Σαχάρ Γκόλνταστ, Αλιρέζα Τζαχαντίντε, Μαριάμ Σαντάι
  • χρονολογια: 2021
Δες αναλυτικά

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ