Κινηματογραφος

Blonde: Η ταινία για τη Marilyn Monroe με την Ana de Armas που θα προκαλέσει τους πάντες

Η πρώτη παραγωγή του Netflix με σήμανση «κατάλληλο άνω των 17» διχάζει πριν την προβολή της

Blonde: H ηθοποιός Ana de Armas υποδύεται τη Marilyn Monroe στη βιογραφική ταινία του Andrew Dominik για το Netflix που προκαλεί αντιδράσεις.
© Netflix

Blonde: H ηθοποιός Ana de Armas υποδύεται τη Marilyn Monroe στη βιογραφική ταινία του Andrew Dominik για το Netflix που προκαλεί αντιδράσεις. 

Εξήντα χρόνια μετά τον θάνατό της, η Marilyn Monroe εξακολουθεί να αποτελεί το απόλυτο χολιγουντιανό ίνδαλμα. Αν και οι ρόλοι, οι ταινίες και η χαρακτηριστική της εικόνα είναι γνωστοί σε όλους, λίγοι γνωρίζουν την ιστορία της και το προσωπικό της δράμα. Watched by all, seen by none, όπως αναφέρει και το trailer της επερχόμενης βιογραφικής της ταινίας με τον λακωνικό τίτλο “Blonde”.

Blonde: Η βιογραφική ταινία για τη Marilyn Monroe διχάζει πριν την προβολή της

Ο σκηνοθέτης της ταινίας, Andrew Dominik είχε ήδη προβλέψει από τον Μάιο ότι η βιογραφία της Marilyn Monroe θα προσβάλει τους πάντες. Η ταινία δεν έχει ακόμη κυκλοφορήσει και το trailer με την κουβανέζικης καταγωγής Ana de Armas στον πρωταγωνιστικό ρόλο έχει ήδη διχάσει κοινό και κριτικούς. Η αντιπαράθεση οφείλεται στο γεγονός ότι είναι η πρώτη παραγωγή του Netflix η οποία έχει λάβει NC-17 rating, κάτι που σημαίνει ότι είναι ακατάλληλη για όσους είναι δέκα επτά χρονών ή μικρότεροι, εξαιτίας του έντονου σεξουαλικού και βίαιου χαρακτήρα της. Πολλοί fans ανησυχούν ότι η ταινία αντισταθμίζει την έλλειψη περιεχομένου με ερωτικές αλλά και βίαιες σκηνές. Αυτός ήταν και ένας λόγος για τον οποίο η ταινία άργησε να κυκλοφορήσει καθώς το Netflix είχε τις αντιρρήσεις του σχετικά με αρκετές από αυτές τις σκηνές.

Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη Andrew Dominik σχετικά με την καθυστέρηση της ταινίας από το 2020, «Η ταινία Blonde κυκλοφορεί σε μια πολύ ενδιαφέρουσα εποχή. Δεν θα μπορούσε να γυριστεί χωρίς το #metoo κίνημα, διότι παλιότερα κανείς δεν νοιαζόταν για το τι περνάνε οι ηθοποιοί στο Χόλιγουντ. Ζούμε σε καιρούς όπου ο κόσμος δεν είναι σίγουρος για το πού είναι τα όρια. Είναι μια ταινία η οποία κολυμπάει σε αμφιλεγόμενα νερά και δεν πιστεύω ότι θα είναι τόσο ξεκάθαρη όσο ο κόσμος θα το ήθελε. Έχει κάτι για να προσβάλει τους πάντες». Και καταλήγει, «αν το κοινό δεν του αρέσει, αυτό είναι πρόβλημά του». Πολλοί fans δεν εντυπωσιάστηκαν από τις δηλώσεις του σκηνοθέτη και κάποιοι από αυτούς σχολίασαν, «Ελπίζω ότι δεν θα χρησιμοποιήσουν ερωτικές σκηνές για να κουκουλώσουν μια κακή ιστορία ή ένα αδύναμο σενάριο. Η Marilyn Monroe ήταν εξαιρετική ηθοποιός και άνθρωπος και σίγουρα δεν ήταν άγια. Ας της δείξουν την αξιοπρέπεια που της αξίζει».

BLONDE | From Writer and Director Andrew Dominik | Official Trailer | Netflix

Blonde: Τι θα δούμε στην κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου της Joyce Carol Oates

Η ταινία επίσης τολμάει να ασκήσει κριτική σε δύο «ιερές» αμερικανικές φιγούρες όπως ο πρόεδρος John F. Kennedy και ο πρώην άνδρας της Monroe και μέλος του Baseball Hall of Fame, Joe Di Maggio.

Η ταινία Blonde είναι μεταφορά του 752 σελίδων μυθιστορήματος της Joyce Carol Oates του 2000 με τον ίδιο τίτλο. Η ίδια έχει δηλώσει ότι το βιβλίο της είναι μια μυθιστορηματική εκδοχή της ζωής της Marilyn Monroe και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί βιογραφία της. Η συγγραφέας χρησιμοποίησε την ιστορία της Monroe για να γνωστοποιήσει στο κοινό την πολύ τοξική φύση της αμερικανικής celebrity κουλτούρας και όχι για να μας μεταφέρει τη ζωή της. Το βιβλίο καλύπτει τα αρχικά της χρόνια μέχρι και την περίοδο που εκτοξεύεται στην κορυφή του Χόλιγουντ μετατρέποντάς την όχι απλά σε celebrity, αλλά στο αρχέτυπο της ξανθιάς bimbo ηθοποιού και καταλήγει στα δραματικά γεγονότα που οδήγησαν στον θάνατό της στην ηλικία των τριάντα έξι ετών. Ταυτόχρονα εξερευνεί την άσχημη σχέση με τον πατέρα της κάτι που σημάδεψε όλες τις μελλοντικές της σχέσεις με τους άνδρες. «Άκρως φεμινιστική, ευφυέστατη, αλλά και ανατριχιαστική», περιέγραψε η Oates την ταινία. «Δεν είμαι σίγουρη ότι άλλος άνδρας σκηνοθέτης έχει καταφέρει κάτι παρόμοιο στο παρελθόν», δήλωσε η Oates αφού μπόρεσε να δει τμήματα της ταινίας το 2020.

Blonde: H ηθοποιός Ana de Armas υποδύεται τη Marilyn Monroe στη βιογραφική ταινία του Andrew Dominik για το Netflix που προκαλεί αντιδράσεις.
© Netflix

Πολλοί από τους χαρακτήρες του βιβλίου έχουν επινοηθεί από την Oates, ενώ άλλοι βασίζονται σε πραγματικά πρόσωπα, όπως ο Allan ‘Whitey’ Snider, ο προσωπικός της μακιγιέρ και υπεύθυνος τόσο για το χαρακτηριστικό της λευκό δέρμα όσο και για το χτένισμά της. Για τις ανάγκες της ταινίας η Ana De Armas χρειάζονταν περισσότερες από τέσσερις ώρες καθημερινά για το make up έτσι ώστε να επιτευχθεί η μεταμόρφωσή της σε Marilyn Monroe.

Αν και ο Andrew Dominick περιέγραψε την ταινία ως ένα συναισθηματικά εφιαλτικό παραμύθι, εντούτοις διευκρίνισε ότι οι φήμες περί σκηνών βιασμού είναι ανακριβείς, όπως και ότι είναι ακατάλληλη για ανηλίκους. Στη συνέχεια όμως αναίρεσε τις δηλώσεις του επιβεβαιώνοντας τις υποψίες ότι η ταινία απευθύνεται σε ενήλικο κοινό. «Εγώ θα ήθελα να δω μια ακατάλληλη ταινία για τη Marilyn Monroe. Αυτό δεν θέλετε;», δήλωσε στο Screen Daily.

Σύμφωνα με το μυθιστόρημα, το οποίο είναι γραμμένο σε μορφή ημερολογίου, η είκοσι ενός ετών Marilyn Monroe επισκέπτεται ένα μέρος γνωστό απλά ως “The Studio” για το casting της πρώτης της ταινίας, όπου ένας παραγωγός με το ψευδώνυμο Mr Z, ουσιαστικά τη βιάζει. Στην συνέχεια, της αναφέρει ότι κέρδισε τον πρώτο της ρόλο ως αποτέλεσμα της «ερμηνείας» της λανσάροντας έτσι την καριέρα της. «Δεν πιστεύω ότι ήταν ένας κακός άνθρωπος. Είχε απλώς συνηθίσει να γίνεται πάντα το δικό του και όταν περιτριγυρίζεσαι από μικρούς ανθρώπους μπαίνεις στον πειρασμό να συμπεριφερθείς σκληρά», εξομολογείται η πρωταγωνίστρια μετά το τραυματικό περιστατικό, το οποίο υπονοείται και στο trailer της ταινίας.

Το 2001, το μυθιστόρημα της Oates μεταφέρθηκε στη μικρή οθόνη ως μίνι σειρά του CBS με τον ίδιο τίτλο. Αν και ακολούθησε πιστά το βιβλίο, οι New York Times ανέφεραν ότι πολύ συχνά ο σκηνοθέτης διάβαζε την εκάστοτε σκηνή λίγο πριν τα γυρίσματα. Η μίνι σειρά σε αντίθεση με το βιβλίο δεν εξερεύνησε την ιδέα ότι η Marilyn Monroe ίσως και να είχε δολοφονηθεί.

Blonde: H ηθοποιός Ana de Armas υποδύεται τη Marilyn Monroe στη βιογραφική ταινία του Andrew Dominik για το Netflix που προκαλεί αντιδράσεις
© Netflix

Η αντιπαράθεση για την ταινία Blonde και οι αντιδράσεις για την επιλογή της ηθοποιού Ana de Armas

Αν και ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για μια ταινία από το trailer και μόνο, πολλοί που το παρακολούθησαν είχαν τις αντιρρήσεις τους. Κάποιοι πιστεύουν ότι πρόκειται για μία exploitation ταινία μασκαρεμένη ως βιογραφία, η οποία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τον μύθο της Marilyn Monroe χαρακτηρίζοντάς την ως μια βίαιη αρρωστημένη φαντασίωση. «Όποιος θεωρεί την ταινία “Blonde” τέχνη δεν θέλει να παραδεχτεί ότι βλέπει μια βίαιη ταινία πορνό», δήλωσε μία κριτικός κινηματογράφου.

Κάποιοι άλλοι δεν συμφωνούν με την επιλογή της κουβανής Ana de Armas στον πρωταγωνιστικό ρόλο εξαιτίας της βαριάς κουβανικής της προφοράς. Η ίδια έχει δηλώσει ότι της πήρε εννιά μήνες για να μάθει να μιλάει όπως η Monroe, περιγράφοντας τη διαδικασία ως εξουθενωτική και βασανιστική. Αν τελικά το κατάφερε, η Ana de Armas δήλωσε: «Προσπάθησα. Μου πήρε εννιά μήνες με την βοήθεια καθηγητή ορθοφωνίας ενώ χρειάστηκαν και αρκετά ADR (επανηχογραφήσεις μετά το τέλος των γυρισμάτων). Το μυαλό μου είχε καεί». Το γεγονός ότι η ηθοποιός χρειάστηκε να μάθει αγγλικά από το μηδέν μέχρι να φθάσει στο σημείο να ενσαρκώσει την Marilyn Monroe είναι το λιγότερο αξιοθαύμαστο. Σύμφωνα με διάφορα σχόλια για το trailer της ταινίας, «Ο τρόπος που προφέρει το πραγματικό της ονοματεπώνυμο Norma Jean, αγγίζει την τελειότητα» και «Ας μην ξεχνάμε ότι η Ana de Armas είναι κανονική ηθοποιός και όχι άλλη μία σωσίας της Marilyn».

Η υποστήριξη του Brad Pitt στην Ana de Armas

Η πρωταγωνίστρια είχε σίγουρα την υποστήριξη του Brad Pitt. O γνωστός ηθοποιός, ως παραγωγός της ταινίας μίλησε για τη προσπάθειά της. «Είναι εξαιρετική σε αυτό που κάνει. Ήταν πολύ δύσκολο να ενσαρκώσει την Marilyn Monroe. Μας πήρε δέκα χρόνια για να ολοκληρώσουμε την ταινία και δεν θα τα καταφέρναμε μέχρι που τελικά βρήκαμε την Ana». Υποψήφιες για τον πρωταγωνιστικό ρόλο προτάθηκαν μεταξύ άλλων η Naomi Watts και η Jessica Chastain, ενώ εντύπωση προκαλεί τo γεγονός ότι η de Armas πήρε το ρόλο μετά από μόλις μία οντισιόν.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας Andrew Dominick έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με τον Brad Pitt στις ταινίες “The Assassination Of Jesse James By The Coward Robert Ford” (2007) και “Killing Them Softly” (2012). Αν και οι δύο ταινίες δεν τα πήγαν και πολύ καλά εισπρακτικά, σταδιακά μετατράπηκαν σε καλτ επιτυχίες. Το γεγονός ότι ο Pitt και η εταιρία του Plan B Entertainment αποφάσισαν να συνεργαστούν με τον Dominick, αποτελεί σίγουρα σημάδι ότι εμπιστεύονται το ταλέντο του.

Blonde: H ηθοποιός Ana de Armas υποδύεται τη Marilyn Monroe στη βιογραφική ταινία του Andrew Dominik για το Netflix που προκαλεί αντιδράσεις
© AaronP/Bauer-Griffin/GC Images

Blonde: Το καστ της ταινίας για τη Marilyn Monroe

Εκτός από την Ana de Armas, την οποία γνωρίσαμε ως το κορίτσι του James Bond στην ταινία “No Time To Die”, οι συμπρωταγωνιστές της θα είναι ο Bobby Cannavale στον ρόλο του διάσημου Yankee παίχτη τoυ baseball Joe DiMaggio και σύζυγο της Monroe για εννιά μήνες. Ο Adrien Brody θα είναι ο τρίτος της σύζυγος στον ρόλο του διάσημου θεατρικού συγγραφέα Arthur Miller, γνωστού για το έργο «Ο Θάνατος του Εμποράκου», όπως επίσης και για το γεγονός ότι αποτέλεσε στόχο παρακολούθησης του FBI με την κατηγορία των κομμουνιστικών του διασυνδέσεων. Τέλος, ο Caspar Phillipson θα υποδυθεί τον John F. Kennedy, για τον οποίο η Monroe τραγούδησε άκρως αισθησιακά και προκλητικά στα γενέθλιά του το “Happy Birthday, Mr. President”, λίγους μήνες πριν τον θάνατό της. Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, η ταινία θα περιέχει πολύ λίγους διαλόγους και δηλώνει ενθουσιασμένος για το αποτέλεσμα - το οποίο χαρακτήρισε ως μια χιονοστιβάδα από εικόνες και γεγονότα.

Blonde: H ηθοποιός Ana de Armas υποδύεται τη Marilyn Monroe στη βιογραφική ταινία του Andrew Dominik για το Netflix που προκαλεί αντιδράσεις
© Netflix

Blonde: Η ταραχώδης ζωή της Marilyn Monroe γίνεται ταινία

Πέρα όμως από την καριέρα της και την ερωτική της ζωή, η Marilyn Monroe έκρυβε έναν χαρακτήρα και μια προσωπικότητα που λίγοι μπορούσαν να υποψιαστούν.

Η Marilyn Monroe ήταν από τις πρώτες γυναίκες που ξεκίνησαν δική τους εταιρία παραγωγής ταινιών. Στο ζενίθ της καριέρας της έσπασε το συμβόλαιό της, έφυγε από το Χόλιγουντ για τη Νέα Υόρκη υπό την απειλή μηνύσεων και ίδρυσε τη Marilyn Monroe Productions. Μίλησε ανοιχτά για την κακοποίηση που υπέστη ως παιδί σε μια εποχή οπού το να μιλάς για αυτό το θέμα ήταν ταμπού. Υποστήριζε το κίνημα των πολιτικών δικαιωμάτων για τις μειονότητες και χρησιμοποίησε τη φήμη της για να βοηθήσει πολλούς έγχρωμους συναδέλφους της. Η Marilyn Monroe εξέθεσε σε συνέντευξή της όλους όσους εκμεταλλεύονταν σεξουαλικά πρωτάρηδες ηθοποιούς όταν ο περισσότερος κόσμος υποκρίνονταν ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβαινε. Υποστήριζε την επιστήμη της ψυχιατρικής όταν θεωρούνταν ντροπιαστικό να πάσχεις από σοβαρή ψυχική ασθένεια και άφησε χρήματα στη διαθήκη της για περαιτέρω ψυχιατρική έρευνα. Γνώριζε πολύ καλά ότι είχε σοβαρά συναισθηματικά προβλήματα και προσπάθησε να τα ξεπεράσει με ιατρική βοήθεια. Δυστυχώς όμως, δεν έλαβε τη βοήθεια που χρειάζονταν και όπως ήταν η συνήθεια της εποχής, της χορηγήθηκαν χάπια. Αντιμετώπισε σκάνδαλο όταν αποκαλύφθηκε ότι είχε συμμετάσχει σε γυμνές φωτογραφήσεις πριν γίνει διάσημη. Η ιστορία δεν έβλαψε την καριέρα της, αντιθέτως είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί ακόμη πιο πολύ το ενδιαφέρον του κοινού για τις ταινίες της. Η Marilyn Monroe μαζί με άλλους ηθοποιούς ήταν ενεργό μέλος της επιτροπής πυρηνικής πολιτικής, Committee for a Sane Nuclear Policy, η οποία ήταν κατά των πυρηνικών όπλων. Ήταν φιλάνθρωπος και συγκεκριμένα ενίσχυσε με την περιουσία της πολλούς εράνους για κακοποιημένα παιδιά. Η τελευταία της δημόσια εμφάνιση ήταν για έναν τέτοιο έρανο.

«Η περσόνα της Marilyn Monroe ήταν απόλυτα κατασκευασμένη. Αλλά για να βγάλει τα προς το ζην έπρεπε να αντέξει όλη αυτήν τη αγανάκτηση και την καταπίεση», εξηγεί η συγγραφέας Oates. «Όσο μεγάλωνε συνέχιζε να παίρνει ρόλους κατάλληλους για νεότερες ηθοποιούς και ένοιωθε ταπείνωση και εξευτελισμό. Δεν μπορείς να συνεχίσεις να παίζεις μια χαζή ξανθιά μέχρι τα σαράντα σου. Κάποιοι λένε ότι αυτοκτόνησε. Δεν πιστεύω κάτι τέτοιο. Πιστεύω ότι πέθανε από απόγνωση και απελπισία», σχολιάζει η συγγραφέας για τον θάνατό της.

Η ταινία Blonde, θα κάνει πρεμιέρα στο 79ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας στις αρχές Σεπτεμβρίου και θα κυκλοφορήσει στο Netflix στις 23 Σεπτεμβρίου. Όσων αφορά στο soundtrack της ταινίας, υπεύθυνοι είναι ο πολύ γνωστός Nick Cave, παλιός φίλος του σκηνοθέτη και ο Warren Ellis, μέλος του συγκροτήματος Nick Cave and the Bad Seeds.

Σίγουρα πάντως οι δηλώσεις του σκηνοθέτη, το ακατάλληλο για ανηλίκους περιεχόμενο και η αμφιλεγόμενη επιλογή μιας ηθοποιού σε πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν ήδη ξεσηκώσει την περιέργεια του κοινού. Any publicity is good publicity.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ