Κινηματογραφος

«Η μακρά πορεία», μια ακατηγοριοποίητη κινηματογραφική εμπειρία

Απονεμήθηκαν χθες τα Βραβεία του 12ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Η Μακρά Πορεία» του Κίρο Ρούσσο

Τι Να Δω Σήμερα: Η μακρά πορεία (El Gran Movimiento / The Great Movement) του Κίρο Ρούσσο - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Αυλαία έριξε χθες το 12ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας στον θερινό κινηματογράφο Λαΐς, σε μια διαφορετική και χορταστική τελετή λήξης, την οποία επιμελήθηκε ο σκηνοθέτης Θανάσης Νεοφώτιστος. Οι δύο ταινίες από το διαγωνιστικό τμήμα οι οποίες αναδείχθηκαν νικήτριες είναι «Η Μακρά Πορεία» του Κίρο Ρούσσο, που απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής, και η «Ξερή Γη που Φλέγεται» των Ζοάνα Πιμέντα και Aντίρλεϊ Κιερός, που κέρδισε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής. Ειδική Μνεία κέρδισε η ταινία «Πέδρο» του Νατές Χεντζέ, ενώ μετά την απονομή ακολούθησε προβολή της ταινίας «Το Φάντασμα του Παραδείσου» του Μπράιαν Ντε Πάλμα. Σήμερα προβάλλεται ξανά ο μεγάλος νικητής της χθεσινής βραδιάς, σήμερα βλέπουμε την ταινία «Η μακρά πορεία» του Κίρο Ρούσσο.

12ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας: Το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στην ταινία «Η Μακρά Πορεία» του Κίρο Ρούσσο
© Vangelis Patsialos

Ο Έλντερ (Χούλιο Σεζάρ Τικόνα) και οι σύντροφοί του μεταλλωρύχοι προσπαθούν να επιβιώσουν στη σύγχρονη Βολιβία, ψάχνοντας για δουλειά στη Λα Παζ. Το περιβάλλον κάνει τον Έλντερ αισθάνεται σταδιακά όλο και πιο άρρωστος, ενώ η Μάμα Πάντσα (Φρανσίσα Άρτσε ντε Άρο) τον βοηθά όσο μπορεί, στην αναζήτησή του για δουλειά και στην κλονισμένη υγεία του.

Μια δυνατή και ακατηγοριοποίητη κινηματογραφική εμπειρία, γυρισμένη σε φιλμ Super 16mm, με στοιχεία σινεμά βεριτέ και φανταστικού ρεαλισμού, εμποτισμένη με γενναίες δόσεις αφοπλιστικής αυθεντικότητας και μοντέρνου μυστικισμού. Εξαίσια σκηνοθεσία, εντυπωσιακή αίσθηση του χώρου και απεικόνιση της τρομακτικής κλίμακας της μεγαλούπολης και μία από τις πιο αναπάντεχες σκηνές χορού, του σύγχρονου σινεμά. Ο Κίρο Ρούσσο, καλεσμένος 12ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας παρουσίασε ο ίδιος την ταινία του και παρέλαβε το βραβείο, χθες βράδυ στην τελετή λήξης. Επίσης Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής του 78ου Φεστιβάλ Βενετίας του 2021.

THE GREAT MOVEMENT - Kiro Russo (Trailer)

Η ταινία «Η μακρά πορεία» θα προβληθεί ξανά για τους θεατές του 12ου ΦΠΚΑ, την Πέμπτη 16 Ιουνίου, στις 21.00 στον θερινό κινηματογράφο Λαΐς. Είναι διαθέσιμο και στην online πλατφόρμα online.tainiothiki.gr.


Η Μακρά Πορεία (El Gran Movimiento / The Great Movement)
Βολιβία, Γαλλία, Κατάρ, 2021, Έγχρωμη
Δράμα, 85’
Σκηνοθεσία: Κίρο Ρούσσο
Σενάριο: Κίρο Ρούσσο
Πρωταγωνιστούν: Χούλιο Σεζάρ Τικόνα, Μαξ Μπαουτίστα Ουχασάρα, Ισραέλ Χουρτάδο, Φρανσίσα Άρτσε ντε Άρο

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ