Κινηματογραφος

12o Open Air Festival: Η πλούσια κινηματογραφική γιορτή ξεκινά

Η γενέθλια γιορτή θα διαρκέσει σχεδόν όλο το καλοκαίρι με παλιές, αγαπημένες αλλά και φρέσκιες ταινίες σαν την «Χαμένη κόρη» που ανοίγει το πάρτι στις 14 Ιουνίου

324257-668306.jpg
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ατίθαση καρδιά
Ατίθαση καρδιά

12o Open Air Festival: Οι ταινίες, τα αφιερώματα και οι back-to-back προβολές που θα δούμε τον Ιούνιο και τον Αύγουστο

Το κινηματογραφικό ταξίδι του 12oυ Open Air Festival ξεκινά με την πανελλήνια πρώτη προβολή της ταινίας της Μάγκι Τζίλενχαλ Η χαμένη κόρη παρουσία της σκηνοθέτριας, του ηθοποιού Πίτερ  Σάρσγκαρντ και πλήθους ελλήνων συντελεστών, την Τρίτη, 14 Ιουνίου. Υποψήφια για 3 Όσκαρ κινηματογραφική ματιά στον εύθραυστο ψυχισμό μιας γυναίκας, το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Μάγκι Τζίλενχαλ θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη για το ελληνικό κοινό, στο Θέατρο του Αττικού Άλσους στο Γαλάτσι.

Η χαμένη κόρη
Η χαμένη κόρη

Το ταξίδι θα συνεχιστεί με την προβολή της ταινίας Οι περιπέτειες της Πρισίλα, βασίλισσας της ερήμου. Το διασκεδαστικό road movie του Στέφαν Έλιοτ θα προβληθεί στο πλαίσιο του Athens Pride, ενώ μια συναρπαστική συνέργεια μουσικής και σινεμά θα συντελεστεί στον χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς, την Τετάρτη 29 Ιουνίου, όπου το παλιό θα συναντήσει ηχηρά το νέο. Ο Τσάρλι Τσάπλιν και οι έξοχοι Μοντέρνοι καιροί του, μια από τις κορυφαίες ταινίες στα χρονικά του κινηματογράφου, θα προβληθούν συνοδεία ζωντανής ηλεκτρονικής μουσικής από τον συνθέτη και sound artist, Jeph Vanger.

Οι περιπέτειες της Πρισίλα, βασίλισσας της ερήμου
Οι περιπέτειες της Πρισίλα, βασίλισσας της ερήμου

Φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει από τις φετινές προβολές ένας φόρος τιμής στον Βαγγέλη Παπαθανασίου. Τη Δευτέρα 20 Ιουνίου, στην Πλατεία Ασωμάτων του Θησείου, θα προβληθεί το Blade Runner, η ταινία - ορόσημο για την επιστημονική φαντασία, στη βέλτιστη εκδοχή της, με το οριστικό μοντάζ του Ρίντλεϊ Σκοτ.

Blade Runner
Blade Runner

Εκτός από τον Vangelis, στους φίλους της μουσικής στοίχισε μια ακόμη απώλεια πρόσφατα, αυτή του Άντι Φλέτσερ, του ιδρυτικού μέλους των πρωτοπόρων της electro pop, Depeche Mode. Η προβολή του μουσικού ντοκιμαντέρ Depeche Mode: 101 στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, το Σάββατο 2 Ιουλίου γίνεται σε συνεργασία με τους Hysterika, το επίσημο fan club των Depeche Mode στην Ελλάδα. Την Κυριακή 3 Ιουλίου, στον ίδιο χώρο, θα παιχτεί η βραβευμένη με τον Χρυσό Φοίνικα των Καννών Ατίθαση καρδιά του Ντέιβιντ Λιντς.

Depeche Mode: 101
Depeche Mode: 101

Ακολουθεί ο Φράνσις Φορντ Κόπολα και η εκθαμβωτική κινηματογραφική διασκευή που επιχείρησε στον μύθο του Δράκουλα. Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν την ταινία σε μια προβολή-εμπειρία που θα γίνει με φόντο το εντυπωσιακό Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας στην Πεντέλη τη νύχτα του Σαββάτου 23 Ιουλίου.

Δράκουλας
Δράκουλας

Το 12ο Athens Open Air Film Festival διοργανώνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα μοναδικό μαραθώνιο. Σε back-to-back προβολές που θα γίνουν το ίδιο βράδυ, την Παρασκευή 29 Ιουλίου, στο Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος, οι θαυμαστές της ρομαντικής τριλογίας του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ θα έχουν την ευκαιρία να δουν το Πριν το ξημέρωμα, το Πριν το ηλιοβασίλεμα και το Πριν τα μεσάνυχτα από τις 21.00 μέχρι τις 2.30.

Πριν τα μεσάνυχτα
Πριν τα μεσάνυχτα

Tο γαλλικό σινεμά θα έχει και πάλι την τιμητική του στο Athens Open Air Film Festival χάρη σε μια σειρά ξεχωριστών προβολών που θα γίνουν στον κήπο-στολίδι της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Plein-Air. Η μεγάλη χίμαιρα του Ζαν Ρενουάρ, οι Ομπρέλες του Χερβούργου του Ζακ Ντεμί, το Οπωσδήποτε την Κυριακή του Φρανσουά Τριφό και το Καλοκαιρινό φως του Ζαν Γκρεμιγιόν, ένα κρυφό διαμάντι της δεκαετίας του 1940 που αξίζει να ανακαλύψετε, σας περιμένουν σε μια τοποθεσία πραγματική όαση στο κέντρο της πρωτεύουσας ενώ δεν πρέπει με τίποτα να χάσετε την προβολή με πρόσφατα αποκατεστημένη ψηφιακά κόπια της μυθικής Αταλάντης του Ζαν Βιγκό, στο θερινό «Λαΐς», στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας.

Αταλάντη
Αταλάντη

Υπάρχει, όμως, και κάτι για τους λάτρεις του ιταλικού σινεμά: το Zabriskie Point του Μικελάντζελο Αντονιόνι, θα προβληθεί στον κήπο της Ιταλικής Πρεσβείας.  Δυο ακόμη εκδηλώσεις που θα προσελκύσουν αρκετούς σινεφίλ είναι η επετειακή προβολή 60 χρόνων της πολυσυζητημένης Λολίτα του Στάνλεϊ Κιούμπρικ (σε σενάριο του συγγραφέα της, Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ), που θα γίνει στο θερινό σινεμά ΑΒ και η Μεγάλη απόδραση του Τζον Στάρτζες με πρωταγωνιστή τον Στιβ ΜακΚουίν και τη… μοτοσυκλέτα του, ένα εξαίρετο δείγμα κλασικού χολιγουντιανού σινεμά για μία μόνο βραδιά στη θερινή οθόνη της Ριβιέρας, στα Εξάρχεια.

Λολίτα
Λολίτα

Τέλος, για ακόμη μία χρονιά, το Athens Open Air Film Festival υπερβαίνει τα γεωγραφικά σύνορα της αγαπημένης του πόλης και φέτος βάζει πλώρη για το Αιγαίο, διοργανώνοντας για πρώτη φορά μια σειρά από εκδηλώσεις - προβολές στα νησιά της Σερίφου και της Μυκόνου.

Στη Μύκονο, όπου οι παραθαλάσσιες προβολές πραγματοποιούνται στις 12 και 13 Ιουλίου οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τον Τζεφ Μπρίτζες ως Μεγάλο Λεμπόφσκι των Τζόελ και Ίθαν Κοέν και να γιορτάσουν την πανσέληνο του Ιουλίου βλέποντας τους Νικόλ Κίντμαν και Γιούαν ΜακΓκρέγκορ στο θεαματικό μιούζικαλ Moulin Rouge! του Μπαζ Λούρμαν.

Moulin Rouge!
Moulin Rouge!

Στη Σέριφο το μαγευτικό κινηματογραφικό ταξίδι απλώνεται σε τρεις βραδιές (15-17 Ιουλίου) δίπλα στη θάλασσα, αρχής γενομένης (την Παρασκευή) με το αριστουργηματικό Η παράσταση αρχίζει του Μπομπ Φόσι, μια από τις ωραιότερες δημιουργίες που μας χάρισε ποτέ το αμερικανικό σινεμά η οποία τιμήθηκε με Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών. Το Σάββατο, στη διάρκεια μιας διπλής προβολής, οι απίθανοι Ατσίδες με τα μπλε του Τζον Λάντις πατούν τέρμα γκάζι για να συναντήσουν το Mad Max: Ο δρόμος της οργής του Τζορτζ Μίλερ, ενώ την Κυριακή, σειρά έχουν οι Στενές επαφές τρίτου τύπου του Στίβεν Σπίλμπεργκ.

Η αφίσα του 12oυ Open Air Festival

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ