Κινηματογραφος

Κάννες 2022: To «Corsage» είναι η καλύτερη ταινία του Φεστιβάλ ως τώρα

Διαμαρτυρίες, κόκκινα χαλιά και πατριαρχία

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Corsage» της Μαρί Κρόιτσερ

Ανταπόκριση από το 75ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών: Η προβολή της ταινίας «Corsage» της Μαρί Κρόιτσερ.

Συνεχίζεται για πέμπτη ημέρα το 75ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, μετά την επεισοδιακή χθεσινοβραδινή αυτοσχέδια διαμαρτυρία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, στο κόκκινο χαλί της πρεμιέρας του «Three Thousand Years of Longing» του Τζορτζ Μίλερ, μιας γυναίκας που εμφανίστηκε γυμνή, καλυμμένη με μπογιά. Η Μαριόν Κοτιγιάρ έλαμψε στο κόκκινο χαλί της ταινίας «Frère et Soeur» του Αρνό Ντεπλεσάν, μια ταινία στην προβολή της οποίας δεν έλειψαν οι αποδοκιμασίες. Η ταινία που μάζεψε τα θετικότερα σχόλια χθες, μαζί με την ταινία του Μίλερ ήταν σίγουρα το Corsageτης Μαρί Κρόιτσερ.

Η Βίκι Κριπς υποδύεται την Ελισάβετ της Αυστρίας (Σίσσυ), η οποία είναι σύζυγος του αυτοκράτορα Φρανσουά-Ιωσήφ Α' και κλείνει τα σαράντα της χρόνια. Ως πρώτη κυρία, οι απαιτήσεις είναι υψηλές, οι υποχρεώσεις της απίθανες, τα δικαιώματά της μηδαμινά και η εικόνα που καλείται να διατηρήσει αδύνατη. Είναι μια γυναίκα που πνίγεται ενώ προσπαθεί να ανταποκριθεί στις συμβάσεις του περιβάλλοντος στο οποίο ζει.

Μπορεί να ακούγεται ανεπίκαιρο, ωστόσο η ηρωίδα αυτής ταινίας εποχής, είναι μια γυναίκα η οποία όπως όλες οι σύγχρονες γυναίκες, πασχίζει για μείνει στην επιφάνεια του κύματος των καθημερινών υποχρεώσεών της, ενώ αποζητά την αναγνώριση και την προσοχή για αυτό που είναι πραγματικά ως προσωπικότητα και όχι για όλα αυτά που είναι αναμενόμενα από εκείνη. Μια γαλαζοαίματη φυλακισμένη κάτω από την παντοτινό βάρος της πατριαρχίας, σε ένα δράμα που είναι μάλλον η καλύτερη ταινία του Φεστιβάλ, ως τώρα.

Η ταινία «Corsage» προβάλλεται σήμερα στην αίθουσα Bazin.

Το 75ο Φεστιβάλ των Καννών πραγματοποιείται από τις 17 έως τις 28 Μαΐου 2022.

Corsage
Αυστρία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Γερμανία, 2022, Έγχρωμη
Δράμα / Βιογραφική / Ιστορική, 113’
Σκηνοθεσία: Μαρί Κρόιτσερ
Σενάριο: Μαρί Κρόιτσερ
Πρωταγωνιστούν: Βίκι Κριπς, Κόλιν Μόργκαν, Φίνεγκαν Όλντφιλντ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ