- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κριτική ταινίας: Scream
Τραγελαφική σατιρική αποδόμηση του έπους του Γουές Κρέιβεν

Κριτική για την ταινία «Scream» των Ματ Μπετινέλι - Όλπιν, Τάιλερ Γκίλετ, με τους Μελίσα Μπαρέρα, Κάιλ Γκάλνερ, Μέισον Γκούντινγκ, Μάικι Μάντισον, Τζένα Ορτέγα.
25 χρόνια έχουν περάσει από τότε που το ασήμαντο Γούντσμπορο μπήκε στην πρώτη γραμμή της ειδησεογραφίας όταν ένας δολοφόνος ξεκλήρισε μια νεανική παρέα της μικρής πόλης. Τώρα ένας νέος δολοφόνος με την ίδια στολή και τη μάσκα του Ghostface επιτίθεται κραδαίνοντας τα μαχαίρια του φέρνοντας παλιούς γνώριμους και νέα πρόσωπα σε θέση άμυνας.
Θα τρίζουν τα κόκαλα του Γουές Κρέιβεν με τη ρηχή, εξυπνακίστικη εκδοχή του διδύμου Ματ Μπετινέλι - Όλπιν και Τάιλερ Γκίλετ. Χωρίς στην πραγματικότητα να υπάρχει καμιά νέα ή φρέσκια ιδέα, οι βασικές γραμμές του πρώτου «Scream» του 1996 τηρούνται ευλαβικά (ο δολοφόνος πριν σκοτώσει τα θύματά του τα καλεί στο τηλέφωνο, η περίφημη μάσκα και η μαύρη περιβολή εξακολουθούν να είναι τα σήματα κατατεθέν του δράστη, τα θύματα είναι κυρίως νέοι κ.λπ.) και οι όποιες αναφορές στο παρελθόν της σειράς γίνονται με μια προχειρότητα που ενώνει εντελώς άγαρμπα το χθες με το σήμερα. Μπορεί να υπάρχουν δυο-τρεις σκηνές που σε κάνουν να γελάσεις με το ειρωνικό σχόλιο για τους φανατικούς οπαδούς της σειράς (μοιάζουν τουλάχιστον βαρεμένοι, αν όχι ανισόρροποι) να βρίσκει στόχο, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν δικαιολογείται ο αιματοβαμμένος αυτοσαρκασμός που επιχειρείται προκειμένου να δοθεί η απάντηση στο ερώτημα «τελικά τι είναι το νέο φιλμ: sequel ή reboot?». Αυτή η μείξη πραγματικότητας και φαντασίας δεν έχει καμιά στέρεα βάση και αναλώνεται στις προαναφερθείσες εξυπνάδες, καθώς και σε τσιτάτα τύπου «το Χόλιγουντ έχει ξεμείνει από ιδέες», που στην περίπτωση των Ματ Μπετινέλι - Όλπιν και Τάιλερ Γκίλετ (μας είχαν δώσει πριν από 3 χρόνια μια άλλη αιματοβαμμένη σάτιρα με τίτλο «Είσαι έτοιμος;») ισχύει απόλυτα.
INFO

- ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ματ Μπετινέλι-Όλπιν, Τάιλερ Γκίλετ
- ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Κόρτνεϋ Κοξ, Νηβ Κάμπελ, Ντέηβιντ Αρκέτ, Μάρλη Σέλτον, Κάιλ Γκάλνερ, Ντίλαν Μινέτ, Τζακ Κουέιντ, Μελίσσα Μπαρέρα, Μέισον Γκούντιν, Τζένα Ορτέγκα, Σόνια Αμάρ, Μίκι Μάντισον, Τσέστερ Ταμ
- χρονολογια: 2022
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από το σύμπαν του «Star Wars» στις ρομαντικές Φιλιππίνες
Έρχεται στις ελληνικές αίθουσες το φιλμ που έκανε αίσθηση στο φεστιβάλ του Σάντανς
Μια εναλλακτική ματιά στον κόσμο μέσα από τα μάτια της γάτας, με το βραβευμένο με Όσκαρ φιλμ κινουμένων σχεδίων
Μια βραδιά γιορτής αφιερωμένη στα 80 χρόνια ελληνικού animation
Επιτυχία στις εισπράξεις, αλλά κάτω των προσδοκιών - Πώς βρέθηκε στο επίκεντρο αντιπαραθέσεων
Το δημιουργικό πνεύμα του θρυλικού σκηνοθέτη παρέμενε ζωντανό παρά τα προβλήματα υγείας
«Δεν έκανα ποτέ σινεμά για τα χρήματα»
Περίπου 300 κάτοικοι της περιοχής συμμετείχαν στα γυρίσματα της ταινίας
Όταν το σινεμά συναντά το skate
Συνολικά, το franchise έχει συγκεντρώσει 1,13 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως
Μια στιγμή, μια ταινία, μια επανάσταση. Η Κληρονομιά των αδελφών Λιμιέρ
Ο Ματ Ντέιμον μεταμορφώνεται σε «Οδυσσέα» για την πολυαναμενόμενη ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν
Νέο τρέιλερ για την πολυαναμενόμενη ταινία δράσης - Πότε κάνει πρεμιέρα
Πολλές από τις ταινίες του έχουν γυριστεί εκεί - Η στενή σχέση του με το Ηνωμένο Βασίλειο
Δεν διακρίνεται μόνο για τη διεισδυτική κοινωνικοπολιτική ματιά του και τη μυθιστορηματική αφηγηματική στιβαρότητά του, αλλά και για τα συναισθήματα στις ταινίες του
Κάποιοι κριτικοί το θάβουν, κάποιοι έχουν μια καλή κουβέντα να πουν
Η ταινία του Ρένου Χαραλαμπίδη θα προβληθεί όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί, μέσα στη σκοτεινή αίθουσα του κινηματογράφου
Μιλήσαμε με τη σκηνοθέτρια με αφορμή την ταινία της «Η Τέχνη της Μνήμης»
Το γοητευτικό παραμύθι κινουμένων σχεδίων της Disney του 1937 μεταφέρεται για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη ως live-action με τη συμμετοχή ηθοποιών
Δύο Παλαιστίνιοι μετανάστες πασχίζουν να επιβιώσουν στη σύγχρονη Αθήνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.