Κινηματογραφος

«Coraline: Το Σπίτι στην Ομίχλη»: Aυθεντικά σκοτεινό animation

Η Ντακότα Φάνινγκ δανείζει τη φωνή της σε μια εντεκάχρονη που ξέρει ότι τα όνειρα δεν είναι επικίνδυνα

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Coraline στο Animasyros

Τι Να Δω Σήμερα: "Coraline" του Χένρι Σέλικ - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Η 14η έκδοση του Animasyros 2021 Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων ξεκινά αύριο 22/9 με το Καλλιτεχνικό και Διαγωνιστικό πρόγραμμα να αναπτύσσονται και φέτος σε φυσικούς χώρους στο νησί της Σύρου, και ψηφιακά μέσω ειδικής πλατφόρμας. Αν βρίσκεσαι στη Σύρο μπορείς να το απολαύσεις, αν πάλι δεν προβλέπεται να μπεις στο πλοίο της γραμμής για το όμορφο νησί, σου προτείνω να δεις μια από τις καλύτερες ταινίες που έχουν προβληθεί ποτέ στο Φεστιβάλ, σε μία από τις πιο ξεχωριστές στιγμές του, στα δεκατέσσερα χρόνια που τρέχει. Σήμερα βλέπουμε την ταινία «Coraline: Το Σπίτι στην Ομίχλη» του Χένρι Σέλικ.

Όταν είδα για πρώτη φορά τον «Χριστουγεννιάτικο Εφιάλτη», θυμάμαι πως με είχαν καθηλώσει τα τρομακτικά μα παράλληλα γλυκύτατα παραμορφωμένα τέρατα, γκόμπλινς και βαμπίρ του Τιμ Μπάρτον και του σκηνοθέτη Χένρι Σέλικ, η αλλόκοτη γκροτέσκ αισθητική και η μαγευτικά σκοτεινή ιστορία του Τζακ Σκέλινγκτον. Τότε η αίσθηση ήταν ότι βλέπεις κάτι σαν «κινούμενα σχέδια για ενήλικες». Η "Coraline" βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Νιλ Γκάιμαν, κατορθώνει να επαναφέρει σχεδόν ισότιμα και ασφαλώς ανέλπιστα, όλη αυτή την αυθεντική εμπειρία και μάλιστα με την καινοτομία του παντρέματος της εξουθενωτικής για τον δημιουργό, stop-motion τεχνικής, με το 3D animation για πρώτη φορά στον κινηματογράφο.

Coraline στο Animasyros

Κι αν τότε η παραπάνω αίσθηση ήταν σχεδόν καθολικά αποδεκτή, τα δεδομένα από το 2009 έχουν αλλάξει και τα παιδιά σήμερα είναι εκτεθειμένα σε σαφώς πιο άγριες εικόνες από τα παιδιά της δικής μου γενιάς. Η αύρα που αφήνει η "Coraline" είναι chic τρόμος, όμως πιο τρομακτική είναι η σκέψη πως πολλοί νεαροί θεατές της ταινίας μπορεί να μην εντυπωσιαστούν τόσο όσο θα της άρμοζε, λόγω προοδευτικής αναισθησίας και μουδιάσματος του εγκεφάλου από τις συνεχείς σκηνές βίας, που εισβάλλουν ακάλεστες στην καθημερινότητα τους.

Η Κόραλαϊν είναι μια 11χρονη «σπόρα» που αισθάνεται δικαίως παραμελημένη από τους εργασιομανείς, ασυνήθιστους γονείς της. Μέσα στο φαινομενικά βαρετό, καινούριο ροζ σπίτι της, θα ανακαλύψει ένα κρυφό τούνελ που θα την οδηγήσει σε μια φανταστική εκδοχή της οικογενειακής της ζωής, όπου η «Άλλη Μητέρα» μαγειρεύει, ο «Άλλος Πατέρας» παίζει πιάνο και η ίδια είναι το αδιαμφισβήτητο κέντρο της προσοχής και των δύο. Μέσα σε αυτόν τον θελκτικό «Άλλο Κόσμο», η Κόραλαϊν απολαμβάνει όλα όσα θεωρεί ότι στερείται από τους πραγματικούς γονείς της. Όμως η πλασματική ευτυχία έρχεται με ακριβό τίμημα στο βιβλίο του Νιλ Γκάιμαν, όπως ακριβώς άλλωστε και στη πραγματικότητα. Για να μείνει για πάντα στον δελεαστικά ιδανικό, μα άκρως επικίνδυνο «Άλλο Κόσμο», η μικρή πρέπει να δεχθεί να παραδώσει την ψυχή της ράβοντας κουμπιά πάνω στα μάτια της, όπως και οι «Άλλοι Γονείς». Η «Κόραλαϊν», ο «Χριστουγεννιάτικος Εφιάλτης» αυτής της γενιάς, είναι το ίδιο ανατριχιαστικά απολαυστική, θαυμάσια ενοχλητική και αυθεντικά σκοτεινή. Η παραμελημένη πιτσιρίκα «κάνει μάθημα» στην απρόσιτη μητέρα της λέγοντας με παράπονο ότι τα όνειρα δεν είναι επικίνδυνα. Άρα… ονειρευτείτε άφοβα.

Coraline στο Animasyros

Η ταινία «Coraline: Το Σπίτι στην Ομίχλη» έχει κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους από την UIP. Είναι διαθέσιμη στα iTunes και Google Play Movies.

Coraline (2009) Official Trailer - Dakota Fanning, Teri Hatcher Movie HD

Coraline: Το Σπίτι στην Ομίχλη (Coraline)
Η.Π.Α., 2009, Έγχρωμη
Δράμα / Κινούμενα Σχέδια / Οικογενειακή, 100’
Σκηνοθεσία: Χένρι Σέλικ
Σενάριο: Χένρι Σέλικ, Νιλ Γκάιμαν (βιβλίο) 
Με τις φωνές των: Ντακότα Φάνινγκ, Τέρι Χάτσερ, Τζένιφερ Σόντερς, Κιθ Ντέιβιντ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ