Κινηματογραφος

Νύχτες Πρεμιέρας 2021: 140 ταινίες σε 14 ημέρες!

Στα φετινά highlights οι πολυαναμενόμενες «Ένας Ήρωας» του Φαραντί και «Dune» του Βιλνέβ

alexandra_skaraki.jpg
Αλεξάνδρα Σκαράκη
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στιγμιότυπο από την ταινία έναρξης του φεστιβάλ, «Ένας Ήρωας» του Ασγκάρ Φαραντί
Στιγμιότυπο από την ταινία έναρξης του φεστιβάλ, «Ένας Ήρωας» του Ασγκάρ Φαραντί © IMDB

Νύχτες Πρεμιέρας 2021: Τα highlights της φετινής διοργάνωσης, οι συνεργασίες, οι αίθουσες. Ξεκίνησε η προπώληση εισιτηρίων.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας επιστρέφει και αυτόν τον Σεπτέμβριο με την 27η διοργάνωση που εκτός από προβολές ταινιών, διαγωνιστικά τμήματα και αφιερώματα, φέτος εγκαινιάζει τη συνεργασία του με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να παρακολουθήσει φιλμ σε εντυπωσιακά και ιστορικά σημεία του Πειραιά. Εκτός από αυτή τη συνεργασία, οι Νύχτες Πρεμιέρας εγκαινιάζουν ακόμα μια: αυτή με την 7η Μπιεννάλε της Αθήνας σε μια σειρά από ταινίες του φεστιβάλ με τίτλο «Eclipse»

Συνέντευξη Τύπου στην Αίγλη του Ζαππείου
Συνέντευξη Τύπου στην Αίγλη του Ζαππείου © Ioannis Stefanidis

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά Λευτέρης Γιοβανίδης
Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά Λευτέρης Γιοβανίδης © Ioannis Stefanidis

Το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ παρουσιάστηκε το βράδυ της Τετάρτης στην επίσημη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην Αίγλη Ζαππείου. Από τις 22 Σεπτεμβρίου έως τις 3 Οκτωβρίου 2021, θα γίνουν προβολές σε θερινούς κινηματογράφους όπως το σινεμά Λαϊς – Ταινιοθήκη της Ελλάδας, το Ριβιέρα, η Αίγλη, το Σινέ Φλερύ και Στέλλα και αίθουσες 12μηνης λειτουργίας όπως το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Ιντεάλ, ο Δαναός, το Τριανόν και το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Φέτος, μέσα σε 14 ημέρες θα παρακολουθήσουμε συνολικά 140 ταινίες, 3 Διαγωνιστικά Τμήματα, 2 Αφιερώματα, πολυαναμενόμενες πρεμιέρες, παράλληλες εκδηλώσεις και ειδικές προβολές. Η ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων μέσω του viva.gr ξεκίνησε σήμερα.

Τη βραδιά «άνοιξε» η εκτελεστική διευθύντρια του φεστιβάλ Τατιάνα Παππά η οποία αφού ευχαρίστησε τους εμπλεκόμενους της διοργάνωσης, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους στην Αίγλη και τους θεατές από το live streaming. «Η μεγάλη γιορτή του σινεμά στην Αθήνα, ένας κόσμος που ζει από αυτή τη γιορτή, μια γιορτή που δίνει στην πόλη την εξωστρέφεια που της αξίζει, τη λάμψη που τόσο έχει ανάγκη, ακόμα περισσότερο στους σημερινούς δύσκολους καιρούς μας», δήλωσε χαρακτηρίζοντας τις Νύχτες Πρεμιέρας. Τη σκυτάλη για να απευθύνουν τον δικό τους χαιρετισμό πήραν ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος και η ηθοποιός και Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού της Περιφέρειας Αττικής Μαίρη Βιδάλη. «Οι Νύχτες Πρεμιέρας είναι ένας θεσμός που οφείλουμε να στηρίξουμε γιατί διαλέγει πάντοτε ποιοτικές ταινίες και φέρνει όχι μόνο τους κινηματογραφόφιλους αλλά τη νεολαία στις αίθουσες. Αυτό είναι το ζητούμενο: ο νέος άνθρωπος να καταλάβει την αξία του καλού κινηματογράφου», είπε η Μαίρη Βιδάλη.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Λουκάς Κατσίκας
Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Λουκάς Κατσίκας © Ioannis Stefanidis

Λίγο μετά, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Λουκάς Κατσίκας ανέβηκε στη σκηνή για να μιλήσει για τις Νύχτες Πρεμιέρας 2021. «Μετά την απόλυτα ασφαλή και επιτυχημένη περυσινή εκδοχή του, το φεστιβάλ επιστρέφει για 27η χρονιά με την ίδια υβριδική μορφή εμπλουτισμένη που σημαίνει ότι φέτος πέρα από το online πρόγραμμα το οποίο είναι απαραίτητο για όσους και όσες δεν παραστούν στις αίθουσες και όσες και όσους δεν βρίσκονται στην πόλη μας, για να παρακολουθήσουν τις προβολές μας πέρα από τους θερινούς κινηματογράφους επιστρέφουμε και στους πολύ αγαπημένους μας κλειστούς, τους οποίους πιστεύω μέχρι το τέλος του φεστιβάλ να καταφέρει να γεμίσουν ξανά κόσμο. Το 27ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νύχτας Πρεμιέρας λοιπόν, θα πραγματοποιηθεί σε 10 συνολικά κινηματογραφικές αίθουσες. Για όλους εμάς ο κινηματογράφος είναι μια χειρονομία πίστης, είναι μια εκδήλωση λατρείας και ο μοναδικός χώρος στον οποίο μπορούμε να εκδηλώσουμε τη λατρεία αυτή, είναι η αίθουσα. Γι’ αυτή την αίθουσα γίνεται το φεστιβάλ και φέτος με αυτό τον πόθο: την επιθυμία μας να επιστρέψουμε ξανά».

Ο Υπεύθυνος του Διαγωνιστικού Τμήματος Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Πάνος Γκένας
Ο Υπεύθυνος του Διαγωνιστικού Τμήματος Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Πάνος Γκένας © Ioannis Stefanidis

Από αριστερά: Μαρία Μπόμπολα, Τατιάνα Παππά, Μαίρη Βιδάλη
Από αριστερά: Μαρία Μπόμπολα, Τατιάνα Παππά, Μαίρη Βιδάλη

Στη συνέχεια, ο υπεύθυνος του διαγωνιστικού τμήματος Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Πάνος Γκένας παρουσίασε ένα από τα πιο δημοφιλή τμήματα, τις «Ελληνικές Μικρές Ιστορίες» που φέτος γιορτάζει 10 χρόνια. «Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους νέους Έλληνες και νέες Ελληνίδες δημιουργούς που αγκάλιασαν το τμήμα με αγάπη και εμπιστοσύνη, καταθέτοντας με διαρκώς αυξανόμενο ρυθμό τις ταινίες τους στις Νύχτες Πρεμιέρας όλα αυτά τα χρόνια», είπε.

A Hero - ASGHAR FARHADI [Cannes First Look Clip]

Νύχτες Πρεμιέρας 2021: Τα highlights

Ταινία έναρξης της φετινής έκδοσης είναι το «Ένας Ήρωας» («A Hero») του –βραβευμένου με Όσκαρ- Ιρανού σκηνοθέτη Ασγκάρ Φαραντί («Εμποράκος», «Ένας Χωρισμός», «Το ξέρουν όλοι»). Η ταινία τιμήθηκε στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών με το Μεγάλο Βραβείο. Ταινία λήξης είναι το πολυαναμενόμενο «Dune» σε σκηνοθεσία Ντενί Βιλνέβ που πριν από λίγες ημέρες έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο 78ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας.

Dune | Official Main Trailer

Πέρα από τις δύο ταινίες που θα ανοίξουν και θα κλείσουν τις Νύχτες Πρεμιέρας 2021, οι συντελεστές παρουσίασαν το πλούσιο πρόγραμμα ταινιών. Δύο μεγάλα αφιερώματα που δεν πρέπει να χάσουμε είναι «Η Αποκατάσταση μιας Ιδιοφυίας: Αφιέρωμα στον Όρσον Γουέλς» και το «Ζωές σε Μετάβαση: Trans Cinema Matters» με 13 ταινίες, μικρού και μεγάλου μήκους, ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας από την Ελλάδα και τον κόσμο («Στρέλλα», «Tangerine», «Paris is Burning», «Μικρό μου Κορίτσι», «Μπέττυ» κ.α.) που αφηγούνται χιουμοριστικές και μελαγχολικές, τρυφερές και λαμπερές, ευθύβολες και παθιασμένες ιστορίες για τις ζωές και τις εμπειρίες των μελών της τρανς κοινότητας. 

Strella Official Trailer

Απευθείας από το Φεστιβάλ των Καννών και το Φεστιβάλ Βενετίας, οι Νύχτες Πρεμιέρας θα προβάλλουν φιλμ όπως ο φετινός Χρυσός Φοίνικας «Titane», της Ζουλί Ντικουρνό, το «Last Duel» του Ρίντλεϊ Σκοτ, το «The French Dispatch» του Γουές Άντερσον, το «Last Night in Soho» του Έντγκαρ Ράιτ κ.α. Από το Διεθνές Διαγωνιστικό Ντοκιμαντέρ ξεχωρίζει το «Cow» της Άντρεα Άρνολντ, ενώ στην ενότητα Μουσική & Φιλμ, εντάσσονται –μεταξύ άλλων- το «Velvet Underground» του Τοντ Χέινς και το «A-ha: Η Ταινία». Άλλες ταινίες που αξίζει να δούμε είναι οι: «Αιχμάλωτος στη Γη των Φαντασμάτων» του Σίον Σόνο με τον Νίκολας Κέιτζ, το «Petite Maman» της Σελίν Σιαμά, το «Memoria» του Απιτσατπόνγκ Βιρασετακούν με την Τίλντα Σουίντον.  Όσον αφορά τις ελληνικές ταινίες μικρού μήκους και φέτος διαγωνίζονται δουλειές σπουδαίων δημιουργών όπως οι: «Ομφάλιος» της Ελπίδας Σταθάτου, «Brutalia, Εργάσιμες Μέρες» του Μανώλη Μαυρή, «Motorway 65» της Εύης Καλογηροπούλου, «Girlhood» των Βάνια Τέρνερ, Μαρία Σιδηροπούλου, «Apallou» του Νίκου Αυγουστίδη, «Luxenia» της Δήμητρας Κονδυλάτου κ.α.

The Velvet Underground — Official Trailer | Apple TV+

Μπορείτε να δείτε το πλήρες πρόγραμμα, εδώ


Info: Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας - Νύχτες ΠρεμιέραςΣτους κινηματογράφους 12μηνης λειτουργίας (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Δαναό, Ιντεάλ, Τριανόν και Δημοτικό Θέατρο Πειραιά) η είσοδος, σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα. Ακόμη σε συνεργασία με το Festival Scope και Shift 72, το 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας συμπληρώνει το πρόγραμμά του μια σειρά online προβολών σε ειδικά διαμορφωμένη ψηφιακή πλατφόρμα (online.aiff.gr) όπου οι θεατές θα μπορούν να απολαμβάνουν ταινίες και από την ασφάλεια του σπιτιού τους, σε όλη την Ελλάδα. Ειδικότερα, η ψηφιακή πλατφόρμα συμπεριλαμβάνεται και στον φετινό προγραμματισμό για τους θεατές (ευπαθείς ομάδες, άτομα που φροντίζουν ασθενείς ή λόγω επαγγέλματος έρχονται σε επαφή με ασθενείς, κάτοικοι εκτός Αθηνών κ.ά.) οι οποίοι/ες δεν θα μπορούν εκ των πραγμάτων να παραστούν στις προβολές και εξασφαλίζει συγκεκριμένο αριθμό geo-blocked προβολών, τηρώντας όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας και υψηλού επιπέδου ψηφιακής διάδρασης κατά τα πρότυπα επιτυχημένων παραδειγμάτων μεγάλων διεθνών Φεστιβάλ. Στην περίπτωση που οι συνθήκες της πανδημίας το επιβάλλουν, η συγκεκριμένη πλατφόρμα παρέχει την ασφάλεια μέρος του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας να διεξαχθεί ψηφιακά διατηρώντας τον πλούτο των παράλληλων δράσεων της διοργάνωσης, όπως masterclass, συζητήσεις, εισαγωγή από σκηνοθέτες και Q&A αλλά και ευρεία διάδραση με το κοινό, προσαρμοσμένες στο διαδικτυακό περιβάλλον. 
22/9-3/10/2021 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ