Κινηματογραφος

«Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών» και η προσωπική ελευθερία

Ο Ρόμπιν Γουίλιαμς θα είναι για πάντα εκείνος που μας έμαθε το "Carpe Diem"

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
o-kiklos-ton hamenon-poihtvn.jpg
© Touchstone Pictures

Τι Να Δω Σήμερα: "Dead Poets Society" του Πίτερ Γουίαρ - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Ίσως υπάρχουν κάποιες ταινίες που βλέποντάς τες ξανά μετά από είκοσι χρόνια ας πούμε, δεν είναι όπως τις θυμάσαι, αλλά διαφορετικές με πολλούς πολλούς τρόπους. Ίσως και να μην έχουν αλλάξει εκείνες αλλά εσύ. Σαν σήμερα, 2 Ιουνίου του 1989 κάνει πρεμιέρα μια από τις πιο εμπνευστικές και ζωντανές ταινίες των παιδικών μας χρόνων. Σήμερα βλέπουμε ξανά τον «Κύκλο των Χαμένων Ποιητών» του Πίτερ Γουίαρ.

Ο αντισυμβατικός και παθιασμένος καθηγητής αγγλικών στο παραδοσιακό και πειθαρχημένο περιβάλλον της ακαδημίας Γουέλτον, του καλύτερου σχολείου προετοιμασίας νεαρών προνομιούχων λευκών αγοριών για εισαγωγή στα υψηλότερου κύρους πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Κίτινγκ (Ρόμπιν Γουίλιαμς), ακονίζει τα ακατέργαστα μυαλά των απροετοίμαστων μαθητών του, οι νεαρές προσωπικότητες των οποίων είναι φρέσκες και απάτητες σαν το λευκό χιόνι του Βερμόντ.  

Μπορεί να μην μπορείς να δεις ξανά αυτή την ταινία με την τρυφερότητα, τη φρεσκάδα και την αθωότητα που κάποτε άφθονα διέθετες και τα περισσότερα στοιχεία της όπως η ωδή της στην προσωπική ελευθερία να σου φαίνονται τώρα πια κοινότυπα, μελό, γλυκανάλατα ή υπερβολικά δραματικά με τον τρόπο που οι έφηβοι δραματοποιούν και υπερβάλουν και την πιο ασήμαντη κρίση της ζωής τους, όταν το σύμπαν τους καταρρέει για ψύλλου πήδημα.

dead-poets-society_f.jpg

Ωστόσο, δεν ήταν κανένας δικός μας καθηγητής στο σχολείο που μας έμαθε τη φιλοσοφία του "Carpe Diem" ή τη σημασία της ομορφιάς, της αγάπης και της ποίησης, δηλαδή των πραγμάτων για τα οποία αξίζει να ζούμε ακόμη κι αν γίνουμε δικηγόροι, έμποροι ή λογιστές στο επάγγελμα. Ήταν ο ευφυής, απαιτητικός και θαρραλέος χαρακτήρας του καθηγητή Τζον Κίτινγκ. Κι ίσως αυτός να είναι άλλος ένας λόγος για τον οποίο η θλίψη για τον χαμό του χαρισματικού Ρόμπιν Γουίλιαμς το 2014 να ενισχύεται σημαντικά και να φορτίζεται συγκινησιακά από το κενό που μας άφησε ο γρήγορα χαμένος κι ένας από τους καλύτερους κωμικούς ηθοποιούς όλων των εποχών, η ζωή και το θάνατος του οποίου επιβεβαιώνουν την θεωρία του συχνά παρατηρημένου, βαθιά σκοτεινού σύμπαντος της κατάθλιψης και των ψυχωτικών στοιχείων της προσωπικότητας των κωμικών.

dead-poets-society-poster.jpg

«Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών» είναι διαθέσιμος στα iTunes και Google Play Movies.

Dead Poets Society (1989) Trailer #1 | Movieclips Classic Trailers

Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών (Dead Poets Society)

Η.Π.Α., 1989, Έγχρωμη
Δράμα / Κωμωδία, 128’
Σκηνοθεσία: Πίτερ Γουίαρ
Σενάριο: Τομ Σούλμαν
Πρωταγωνιστούν: Ρόμπιν Γουίλιαμς, Ρόμπερτ Σον Λέοναρντ, Ίθαν Χοκ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ