Κινηματογραφος

«Cobain: Montage of Heck»: Ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή του Κομπέιν

Εσύ πού ήσουν όταν άκουσες ότι έφυγε ο αρχηγός της δημοφιλούς μπάντας;

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κερτ Κομπέιν (Kurt Cobain)
Κερτ Κομπέιν © Frank Micelotta/Getty Images

Τι Να Δω Σήμερα: «Cobain: Montage of Heck» του Μπρετ Μόργκεν - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας στη νέα στήλη του athensvoice.gr

Ρίχνοντας μια ματιά στη φιλμογραφία για τον Κέρτ Κομπέιν, μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στην ιστορία της μουσικής, φαίνεται πως το μέγεθος της ιδιοφυίας του διαφεύγει της ικανότητας των ταινιών αυτών να συλλάβουν την ουσία του. Σαν σήμερα το 1994 φεύγει στην καταραμένη ηλικία των 27 ετών και μπαίνει για πάντα στο πάνθεον των καλλιτεχνών που άλλαξαν τη μουσική για πάντα.

Cobain: Montage of Heck

Θυμάμαι ακριβώς πού ήμουν και τι έκανα όταν άκουσα για τον χαμό του Κερτ Κομπέιν. Είναι μια από εκείνες τις στιγμές που θυμάσαι για πάντα. Το κουδούνι χτύπησε και σήμανε το τέλος του διαλείμματος, κανείς όμως δεν κουνήθηκε και δεν μπήκε για μάθημα, αυθόρμητα και χωρίς συνεννόηση, μαθητές και μαθήτριες του γυμνασίου, αγνόησαν τις οδηγίες του εκπαιδευτικού προσωπικού και σε μια εποχή χωρίς σόσιαλ μίντια, ίντερνετ στο χέρι και κινητά τηλέφωνα, ένα σχολείο σε παράλυση για μια ολόκληρη ώρα προσπαθούσε μουδιασμένο να μάθει αν είναι αλήθεια αυτό το συγκλονιστικά τραγικό νέο.

Cobain: Montage of Heck

Από τα δύσκολα παιδικά χρόνια και τη συνεχή πάλη με την απόρριψη, από τα πρώτα μουσικά βήματα και την πλήρη αφάνεια στην κορυφή της μουσικής βιομηχανίας, αρχηγός της πιο δημοφιλούς μπάντας στον κόσμο, το «Cobain: Montage of Heck», το μοναδικό ντοκιμαντέρ με την άδεια της οικογένειάς του –όπως είχε λανσαριστεί το 2015– είναι ένα ενδιαφέρον μείγμα πλούσιου αρχειακού υλικού, κινουμένων σχεδίων, εικονογραφήσεων, συνεντεύξεων με μέλη της οικογένειάς του, της Κόρτνεϊ Λοβ και του Κρις Νοβοσέλικ, ζωντανών εμφανίσεων, σπιτικών ταινιών, στίχων και σκέψεων του ευαίσθητου Κομπέιν από τις άπειρες σημειώσεις του.

Eνημέρωση πολιτικών συντακτών από την Κυβερνητική Εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη

Η γενιά των 90s είχε ήδη απορρίψει το στήσιμο και την επιτήδευση της προηγούμενης δεκαετίας στη μουσική και έψαχνε εναλλακτικούς ήχους. Στην grunge, τη μουσική της επιδραστικής μπάντας των Nirvana και του αυτοκαταστροφικού αρχηγού της Κέρτ Κομπέιν και στον δυνατό, σκληρό και γεμάτο ενέργεια ήχο τους, βρήκε όλα όσα αναζητούσε. Διάσημος πέρα από τα όρια της λογικής, αληθινός με την τέχνη του και τη δημιουργικότητά του, πιο όμορφος κι από εξώφυλλο περιοδικού και εύθραυστος όσο ένας ποιητής σε εξάρτηση, ο θρύλος Κέρτ Κομπέιν επηρέασε και συνεχίζει να επηρεάζει όλο το φάσμα της ροκ μουσικής, έγινε η φωνή μιας ολόκληρης γενιάς σε απόγνωση, ο εκφραστής της συλλογικής νεανικής απογοήτευσης ανά τον κόσμο και το είδωλο μιας σύγχρονης κοινωνίας σε δυσλειτουργία που ταυτίστηκε σε βάθος μαζί του.

Cobain: Montage of Heck

Το «Cobain: Montage of Heck» δεν καταφέρνει να εξηγήσει τα παραπάνω, όπως επίσης και την τομή που έφερε ο Κομπέιν στη μουσική άρα και το γιατί ο πρόωρος θάνατος του αφήνει τόσο δυσαναπλήρωτο κενό, συνεπώς δεν αποτελεί εξαίρεση στη διαπίστωση που έγινε στον πρόλογο, προσφέρει ωστόσο αρκετό υλικό που θα ικανοποιήσει κυρίως τους φανς και όσους έχουν ήδη μια εικόνα για τον Κομπέιν, δηλαδή εκείνους που διένυσαν την τρυφερή εφηβική ηλικία τους κατά την πλούσια μουσικά δεκαετία των 90s (και πίσω). Για πολλούς, την τελευταία δεκαετία με αληθινή μουσική.

All Animated Scenes | Cobain: Montage Of Heck

Το «Cobain: Montage of Heck» έχει κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους από την Feelgood Entertainment. Είναι διαθέσιμο στα iTunes και Google Play.


Cobain: Montage of Heck

Η.Π.Α., 2015, Έγχρωμη
Βιογραφία / Κινούμενα Σχέδια / Ντοκιμαντέρ, 145’
Σκηνοθεσία: Μπρετ Μόργκεν
Σενάριο: Μπρετ Μόργκεν
Πρωταγωνιστούν: Κερτ Κομπέιν, Ντέιβ Γκρολ, Κρις Νοβοσέλικ, Κόρτνεϊ Λοβ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ