Κινηματογραφος

Inception: Ένας ανισομερής λαβύρινθος ονείρου και πραγματικότητας

Ο Κρίστοφερ Νόλαν εδώ και πάνω από μια δεκαετία μας «τυραννάει» υπομονετικά με μια αδιάκοπη αβεβαιότητα

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Inception

Τι Να Δω Σήμερα: «Inception» του Κρίστοφερ Νόλαν - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Σκυτάλη, στη σεζόν των κινηματογραφικών βραβείων που διανύουμε, μετά τα βραβεία της Ένωσης Αμερικανών Ηθοποιών (SAG Awards), παίρνουν τα Βραβεία Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (BAFTAs). Αυτή την Κυριακή 11/4 είναι προγραμματισμένη η απονομή τους και καθ’ όλη τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας ταινίες που έχουν κερδίσει στο παρελθόν προβάλλονται από τη Nova σε μια Bafta Awards Week.

Inception
© Warner Bros. Picture - © 2010 Warner Bros. Entertainment Inc.

Με τρία Bafta και τέσσερα Όσκαρ το 2011, η προφανής επιλογή για σήμερα είναι το «Inception» του Κρίστοφερ Νόλαν, οποίος πριν από έντεκα χρόνια έφτιαξε έναν ανισομερή λαβύρινθο μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας. Μια επινοημένη εκδοχή του υποσυνείδητου κόσμου του δομημένου, αμοιβαίου ονείρου, με καλοφτιαγμένες εικόνες, πρωτότυπο σενάριο και μια αδιάκοπη αβεβαιότητα, που δοκιμάζει την πλαστικότητα του μυαλού του θεατή, με την συνεχή εναλλαγή των επιπέδων των ονείρων καθώς και με τα δυσδιάκριτα όρια πραγματικού και ονειρικού χωροχρόνου, ως το τέλος της.

Ο Leonardo DiCaprio στην ταινία Inception
© Warner Bros. Picture - © 2010 Warner Bros. Entertainment Inc.

Ο σκιώδης Ντομ Κομπ (Λεονάρντο ΝτιΚάπριο) ισχυρίζεται πως αυτό που κάνει είναι να προσφέρει ασφάλεια υποσυνειδήτου. Στην πραγματικότητα, διεισδύει στο υποσυνείδητο του κατά περίπτωση στόχου, ενώ εκείνος βρίσκεται σε κατάσταση ονείρου, προκειμένου να αποσπάσει ιδέες από το μυαλό του. Η υψηλών αποδόσεων πρακτική αυτή, αλλά και η πιθανότητα να μπορέσει να επιστρέψει στο σπίτι και τα παιδιά του, αναλαμβάνοντας μια τελευταία «δουλειά», για λογαριασμό του Σάιτο (Κεν Γουατανάμπε) και της Cobol Engineering, τον φέρνει στη δύσκολη θέση να προσπαθήσει για το αδύνατο: να εμφυτεύσει μια ολοκαίνουρια ιδέα στο μυαλό του στόχου, που στην προκειμένη περίπτωση είναι ο Ρόμπερτ Φίσερ (Κίλιαν Μέρφι), κληρονόμος της αυτοκρατορίας Φίσερ, παρασύροντάς τον στο να διαλύσει τον κολοσσό δισεκατομμυρίων του αποβιώσαντα πατέρα του.

Leonardo DiCaprio, Cillian Murphy, Inception
Ο Leonardo DiCaprio και ο Cillian Murphy στην ταινία Inception © Stephen Vaughan - © 2010 Warner Bros. Entertainment, Inc.

Μπορεί ο βρετανός σκηνοθέτης να κάνει πόλεις να αναδιπλώνονται και ανθρώπους να περπατούν στους τοίχους και να επιπλέουν πάνω από το έδαφος, παραβλέποντας την έννοια της βαρύτητας, ωστόσο, μην περιμένεις αδόμητο τοπίο και απροσδιόριστο, άναρχο περιβάλλον. Η ταινία περιέχει μεταξύ άλλων ανελέητα ανθρωποκυνηγητά, αρκετό πιστολίδι και ξύλο, όπως θα άρμοζε σε μια κανονική ταινία δράσης, αλλά πάνω και πριν από όλα μια εξαιρετικά πρωτότυπη ιδέα με σύγχρονο τρόπο εκτέλεσης, που εδώ και πάνω από μια δεκαετία μας «τυραννάει» υπομονετικά με μια αδιάκοπη αβεβαιότητα.

Marvin Campbell, Joseph Gordon-Levitt, Inception
O Marvin Campbell και ο Joseph Gordon-Levitt στην ταινία Inception © Stephen Vaughan - © 2010 Warner Bros. Entertainment, Inc.

Τέλος, στη μακριά λίστα των ατυχώς μεταφρασμένων ή αυθαίρετα δοσμένων ελληνικών τίτλων σε ξενόγλωσσες ταινίες, αυτός εδώ κρατά μια πολύ υψηλή θέση. Θα αναφέρουμε εδώ πως ο επίσημος ελληνικός τίτλος της ταινίας είναι «Οι Ονειροπαγιδευτές» και δεν θα πούμε τίποτα άλλο για αυτό.

Το «Inception» προβάλλεται στο Nova Stars HD, σήμερα 7/4 στις 21:30.

Inception Trailer HD  [ Ελληνικοί Υπότιτλοι ]

Οι Ονειροπαγιδευτές (Inception)

Η.Π.Α., Ηνωμένο Βασίλειο, 2010, Έγχρωμη
Δράσης / Περιπέτεια/ Επιστημονικής Φαντασίας, 148’
Σκηνοθεσία: Κρίστοφερ Νόλαν
Σενάριο: Κρίστοφερ Νόλαν
Πρωταγωνιστούν: Λεονάρντο ΝτιΚάπριο, Κίλιαν Μέρφι, Τζόζεφ Γκόρντον-Λέβιτ, Τομ Χάρντι, Έλιοτ Πέιτζ, Μαριόν Κοτιγιάρ, Κεν Γουατανάμπε

ΠΡΟΣΦΑΤΑ