Κινηματογραφος

Έρχονται οι Νύχτες Πρεμιέρας με πολλές μουσικές ταινίες

Μία από αυτές, η ιστορία του θρυλικού στούντιο ηχογραφήσεων Rockfield

atk_0452.jpg
Γιάννης Νένες
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η ιστορία του στούντιο Rockfield στις Νύχτες Πρεμιέρας
Η ιστορία του στούντιο Rockfield στις Νύχτες Πρεμιέρας

Η ιστορία του θρυλικού στούντιο ηχογραφήσεων Rockfield που θα δούμε στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας.

Τα μουσικά ντοκιμαντέρ είναι μία από τις πιο δημοφιλείς κατηγορίες ταινιών στις Νύχτες Πρεμιέρας, οι οποίες φέτος έρχονται ακάθεκτες και οπλισμένες εναντίον του κορωνοϊού για 26η χρονιά, από τις 23 Σεπτεμβρίου ως τις 4 Οκτωβρίου, για να ξεκινήσουν τη φθινοπωρινή σεζόν με άλλη μία κινηματογραφική γιορτή. Μάλιστα, φέτος, οι Νύχτες Πρεμιέρας θα παίξουν και σε θερινά σινεμά.

Rockfield: The Studio on the Farm - Official Trailer

Ένα από τα μουσικά ντοκιμαντέρ που θα δούμε είναι το "Rockfield: The Studio on the Farm" της Hannah Berryman. Πρόκειται για ένα ταξίδι στις ιστορίες και στα πρόσωπα που κρύβει αυτό το μυθικό μουσικό στούντιο, το Rockfield, το «μουσικό Χόγκουαρτς» όπως το έχουν χαρακτηρίσει. Πρόκειται για το πρώτο στούντιο-ξενώνα που εδώ και 50 χρόνια φιλοξενεί ένα πάνθεον μουσικών και συγκροτημάτων της βρετανικής ποπ/ροκ (Sabbath, Queen, Robert Plant, Stone Roses, Oasis, Simple Minds, Coldplay και πολλών ακόμα), που «αποσύρονται» για να γράψουν και να ηχογραφήσουν δίσκους και κομμάτια όπως το Paranoid και το Bohemian Rhapsody (εκεί έγινε το τελικό φινίρισμα).

Ανάμεσα στις αγελάδες και τα άλογα μιας ειδυλλιακής φάρμας στη μέση της Ουαλίας, στο Rockfield, οι Stone Roses έγραψαν (και έμειναν σχεδόν δυόμισι χρόνια!) δύο δίσκους – εκεί γράφτηκαν τραγικές σελίδες αλλά και συστήθηκαν επικές παρέες της μουσικής σκηνής.

Ozzy and Tony - Black Sabbath in Rockfield Studios
Ozzy και Tony, Black Sabbath στα Rockfield Studios

Στούντιο ηχογραφήσεων Rockfield: Όλα ξεκίνησαν από τα αδέλφια Ward

H οικογένεια Ward αγόρασε τη Φάρμα στο Rockfield στις αρχές της δεκαετίας του '50, πρώην ιπποφορβείο, στην οποία έβαλε 500 χοίρους και κοπάδι από αγελάδες. Τα δύο αδέρφια της οικογένειας, ο Kingsley και ο Charles, ενθουσιασμένοι με τα πρώτα κομμάτια ροκ εν ρολ του Έλβις Πρίσλεϊ άρχισαν να τα παίζουν σε μία φθηνή ακουστική κιθάρα. Το 1960 αποφάσισαν να γίνουν «μπάντα» κι έγραψαν μερικά τραγούδια τα οποία άρχισαν να ηχογραφούν σε δανεισμένη κονσόλα. Πιστεύοντας στη μουσική τους τόσο πολύ, ταξίδεψαν μέχρι τα κεντρικά γραφεία της δισκογραφικής εταιρείας ΕΜΙ στο Λονδίνο για να τα παρουσιάσουν –και πραγματικά η τύχη τους χαμογέλασε. Εκεί, εντελώς τυχαία συναντήθηκαν με τον παραγωγό των Beatles, George Martin, ο οποίος δεν τους υπέγραψε δισκογραφικό συμβόλαιο αλλά ενθουσιάστηκε με το φορητό τους μαγνητόφωνο με τις μπομπίνες, μιας και ήταν οι πρώτοι μουσικοί που έβλεπε να έχουν κάτι τέτοιο.

Οι Stone Roses στο Rockfield
Οι Stone Roses στο Rockfield

Τα δύο αδέρφια επέστρεψαν στη φάρμα την οποία μέσα σε 3 χρόνια τη μετέτρεψαν σε στούντιο ηχογραφήσεων, τοποθετώντας μία 8κάναλη κονσόλα και τσουβάλια από τις τροφές των χοίρων στους τοίχους για ηχομόνωση. Μέχρι το 1965 είχαν γίνει το πρώτο στούντιο στον κόσμο που προσέφερε και φιλοξενία.

Queen in Rockfield
Οι Queen στο Rockfield

Τα συγκροτήματα θεωρούσαν ιδανικές συνθήκες να μπορούν να απομονωθούν στην εξοχή για να εμπνευσθούν και να ηχογραφήσουν. Ας μην ξεχνάμε ότι ήταν και η περίοδος της επιστροφής στη φύση, τα μηνύματα των παιδιών των λουλουδιών έβρισκαν ανταπόκριση και στη μουσική είχε αρχίσει ένα μεγάλο ρεύμα φολκ και «βουκολικής» ροκ (με συγκροτήματα όπως οι Fairport Convention, Jethro Tull κ.ά.).

Simple Minds, Rockfield
Simple Minds στο Rockfield

Οι μουσικές επιτυχίες που ηχογραφήθηκαν στο Rockfield

Η πρώτη μεγάλη επιτυχία που ηχογραφήθηκε εκεί ήταν το "I Hear You Knocking" του Dave Edmunds, το 1970. Μέσα στα πρώτα χρόνια των 70s ηχογράφησαν εκεί οι Budgie, οι Hawkwind, οι Hobo, ο Peter Hammill, ενώ στο Rockfield ηχογραφήθηκε και το μεγάλο χιτ "How Long" των Ace. Οι Queen ηχογράφησαν εκεί το άλμπουμ "Sheer Heart Attack" και αργότερα, το 1975, επέστρεψαν για να ολοκληρώσουν το θρυλικό τους άλμπουμ "A Night at the Opera" και το κομμάτι τους "Bohemian Rhapsody". Εκεί έκαναν και τις πρώτες τους ηχογραφήσεις οι Motörhead. Όπως είπε και ο Cyril Jordan των Flamin' Groovies «Νομίζαμε ότι το Rockfield ήταν κάτι σαν τα (μυθικά) στούντιο ηχογράφησης Sun».

Με την είσοδο της ηλεκτρονικής μουσικής στη σκηνή, στα τέλη των 70s, το Rockfield εξοπλίστηκε με ακόμα πιο σύγχρονα μηχανήματα διατηρώντας όμως και το ρουστίκ περιβάλλον που τόσο είχαν αγαπήσει οι μουσικοί. Κι ακολούθησαν πολλοί στα 90s και μάλιστα με άλμπουμ που χτυπούσαν την κορυφή, όπως οι Oasis, Black Grape, The Charlatans και οι Boo Radleys. Οι Stone Roses μάλιστα έμειναν εκεί 14 μήνες για να ηχογραφήσουν το πρώτο και το δεύτερο άλμπουμ τους. O Robert Plant έχει πει: «Το Rockfield ήταν ένα απόλυτο όνειρο γιατί ήταν βουκολικό, αστείο και είχε μία φανταστική μουσική ιστορία... Μετακόμισα κι εγώ εκεί κι έγινα ένας από εκείνους τους σκυθρωπούς, ευτυχισμένους, λυπημένους, αποτυχημένους μουσικούς που ο κόσμος αλλάζει πεζοδρόμιο για να τους αποφύγει... Μου άρεσε πραγματικά να βρίσκομαι σε αυτό το περιβάλλον του Rockfield. Με τους Led Zeppelin ήταν σαν να ζούσα μέσα μία γυάλα με χρυσόψαρα».

Και κάτι άλλο: Μπορείτε να μείνετε στους ξενώνες του Rockfield και σαν απλοί επισκέπτες. Περισσότερα, εδώ.

Τον Ιούλιο του 2020 το BBC4 πρόβαλε το ντοκιμαντέρ "Rockfield: The Studio on the Farm" σε σκηνοθεσία της Hannah Berryman, που θα δούμε στις Νύχτες Πρεμιέρας.

Rockfield Studios Promotional Video


Νύχτες Πρεμιέρας και Covid-19

Όπως μας ενημερώνει το αθηναϊκό κινηματογραφικό φεστιβάλ: «Στο πλαίσιο των έκτακτων υγειονομικών συνθηκών που αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αισιοδοξούμε ώστε η 26η έκδοση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας να φιλοξενηθεί στις κινηματογραφικές μας αίθουσες, σεβόμενοι πάντα τους κανονισμούς και τις προδιαγραφές διεξαγωγής, όπως αυτές θα οριστούν από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας και με απαράβατο γνώμονα την ασφάλεια του κοινού και των θεατών μας.

Η πραγματοποίηση της διοργάνωσης σε αίθουσες θα καταστήσει το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας ένα από τα πρώτα και λίγα Φεστιβάλ στον κόσμο που θα υλοποιηθούν στον φυσικό τους χώρο.

Ειδικότερα, ο σχεδιασμός για τις 26ες Νύχτες Πρεμιέρας περιλαμβάνει προβολές σε κλειστές κινηματογραφικές αίθουσες με την περιορισμένη πληρότητα που ορίζει ο νόμος και με πιο αραιά σλοτ ώστε να υπάρχει ικανή χρονική απόσταση από τη μία προβολή στην επόμενη, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφαλής προσέλευση του κοινού τηρώντας τις αποστάσεις και να απολυμαίνονται οι αίθουσες πριν και μετά από κάθε προβολή. Για την ιδιαίτερη φετινή διοργάνωση, οι προβολές μας θα πραγματοποιηθούν και σε θερινές κινηματογραφικές αίθουσες τις οποίες εντάσσουμε στον προγραμματισμό με μεγάλη χαρά, καθώς την περίοδο διεξαγωγής του Φεστιβάλ (23 Σεπτεμβρίου - 4 Οκτωβρίου) ο καιρός στην Αθήνα είναι ακόμη ήπιος και ζεστός.

Ταυτόχρονα και συμπληρωματικά με τις προβολές στις αίθουσες, το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας έχει ήδη προβλέψει και φροντίζει για τους θεατές (ευπαθείς ομάδες, άτομα που φροντίζουν ασθενείς ή λόγω επαγγέλματος έρχονται σε επαφή με ασθενείς κ.ά.) οι οποίοι δεν θα μπορούν εκ των πραγμάτων να παραστούν στις προβολές, ένα μέρος του προγράμματός του να προβληθεί και ψηφιακά, σε ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα η οποία θα εξασφαλίζει συγκεκριμένο αριθμό geo-blocked προβολών, τηρώντας όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας και υψηλού επιπέδου ψηφιακής διάδρασης κατά τα πρότυπα επιτυχημένων παραδειγμάτων μεγάλων διεθνών Φεστιβάλ.

Στην περίπτωση που οι συνθήκες της πανδημίας το επιβάλουν, η συγκεκριμένη πλατφόρμα παρέχει στο Φεστιβάλ την ασφάλεια να διεξαχθεί εξ’ολοκλήρου ψηφιακά, διατηρώντας τον πλούτο των παράλληλων δράσεων της διοργάνωσης, όπως masterclass, συζητήσεις, εισαγωγή από σκηνοθέτες και Q&A αλλά και ευρεία διάδραση με το κοινό, προσαρμοσμένες στο διαδικτυακό περιβάλλον».


Info
Το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας θα πραγματοποιηθεί 23 Σεπτεμβρίου - 4 Οκτωβρίου.
Με την οικονομική ενίσχυση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Μεγάλος Χορηγός του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας είναι η COSMOTE TV. 
Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται και σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ).

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ