Μουσικη

Jimi Hendrix: Τι θα δούμε στο ντοκιμαντέρ για το χάος στο Μάουι

Οι εμπειρίες του κορυφαίου rock κιθαρίστα στο νησί λίγους μήνες πριν τον θάνατό του αποτυπώνονται στο νέο ντοκιμαντέρ «Music, Money, Madness…Jimi Hendrix In Maui»

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο κιθαρίστας και τραγουδιστής Τζίμι Χέντριξ
Ο Jimi Hendrix στο φεστιβάλ Isle of Wight, Αύγουστος 1970 © Evening Standard/Getty Images/Ideal Image

Η ιστορία πίσω από το ντοκιμαντέρ «Music, Money, Madness… Jimi Hendrix in Maui» που κυκλοφορεί στις 20 Νοεμβρίου.

Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να μάθουμε τη γνώμη του Jimi Hendrix για όσα συμβαίνουν στον κόσμο σήμερα, του ανθρώπου που κάποτε είπε ότι «όταν η δύναμη της αγάπης υπερκεράσει την αγάπη της δύναμης ο κόσμος θα γνωρίσει την ειρήνη», αλλά αυτό δεν θα συμβεί, αφού βρέθηκε νεκρός στις 18 Σεπτεμβρίου 1970 στο ξενοδοχείο Samarkand στο Λονδίνο όπου διέμενε. Η αναρρόφηση τροφών αναφέρθηκε ως αιτία θανάτου του, η υπερβολική λήψη βαρβιτουρικών θεωρείται πως οδήγησε όμως σε αυτόν. Δηλαδή, η νεκροψία έδειξε ότι ο θάνατος του κιθαρίστα προήλθε από πνευμονική αναρρόφηση του εμετού του και ασφυξία ενώ βρισκόταν υπό την επήρεια βαρβιτουρικών.

Music, Money, Madness . . . Jimi Hendrix In Maui (Film Trailer)

Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε το ντοκιμαντέρ «Music, Money, Madness… Jimi Hendrix in Maui» και να ακούσουμε το άλμπουμ «Live In Maui» που κυκλοφορούν αμφότερα στις 20 Νοεμβρίου, εστιάζοντας στις απίθανες εμπειρίες που έζησε ο κορυφαίος ροκ κιθαρίστας, το συγκρότημα και οι παρατρεχάμενοί του 50 χρόνια πριν, το 1970, τη χρονιά που ο Jimi Hendrix άφησε την τελευταία του πνοή.

Περιγράφοντας τα βιώματα του Jimi Hendrix στο Μάουι, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της αγαπημένης του Χαβάης, το ντοκιμαντέρ αποτυπώνει τι συνέβη στο περιβόητο φιλμ «Rainbow Bridge» του αμφιλεγόμενου μάνατζερ Michael Jeffery.

Είναι πολλά τα λεφτά, Jimi Hendrix

Με ανέκδοτο υλικό, το ντοκιμαντέρ «Music, Money, Madness… Jimi Hendrix in Maui» ανατρέχει στα μέσα του 1970, όπου ο δεξιοτέχνης κιθαρίστας εργαζόταν για τον διάδοχο του άλμπουμ «Electric Ladyland» μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας του, Mitch Mitchell και Billy Cox, δίνοντας ταυτόχρονα συναυλίες σε φεστιβάλ και αρένες σε όλη την Αμερική, σε ακροατήρια που έφταναν και τις 600.000, χτίζοντας τα Electric Lady Studios στο Greenwich Village στο Μανχάταν. Ο δαιμόνιος μάνατζερ Michael Jeffery ζητά από την Warner Bros. προκαταβολή 500.000 δολαρίων για την ολοκλήρωση των εργασιών, αφού οι προϋπολογισμοί για την ολοκλήρωση του πολυτελούς εγχειρήματος βγήκαν «αλμυροί». Και για να το πετύχει θα πείσει τα «μεγάλα κεφάλια» της εταιρίας να χρηματοδοτήσουν την ταινία «Rainbow Bridge» που θα γυριζόταν στο Μάουι με αντάλλαγμα τα πνευματικά δικαιώματα του σάουντρακ άλμπουμ στο οποίο θα έβρισκαν χώρο νέες ηχογραφήσεις του Jimi Hendrix.

Ο κιθαρίστας και τραγουδιστής Τζίμι Χέντριξ

Ουράνια τόξα, διαλογισμός, surfing και χάος

Το «Rainbow Bridge» που «οραματίστηκε» ο Michael Jeffery και σκηνοθέτησε ο Chuck Wein, χρωστούσε την έμπνευσή του στο «Easy Rider» και περιστρεφόταν γύρω από την ιδέα μίας γέφυρας ουράνιου τόξου μεταξύ ενός κόσμου με φως και ενός κόσμου χωρίς καθόλου φως. Αρχική ιδέα; Nα περιλαμβάνει τα πάντα από surfing και yoga μέχρι διαλογισμό και Tai-Chi καθώς και να γυριστεί χωρίς την βοήθεια σεναρίου ή επαγγελματιών ηθοποιών. Τελικό αποτέλεσμα; Ένα χάος και η διαπίστωση του Michael Jeffery πως η επένδυσή του θα έπιανε πάτο. Τι συνέβη τελικά; Οι The Experience είχαν ήδη μία προγραμματισμένη συναυλία στην H.I.C. Arena στην Χονολουλού την πρώτη μέρα του Αυγούστου του 1970. Ο Chuck Wein ήθελε πάρα-πάρα-πάρα πολύ να έχει τον Jimi Hendrix να συμμετάσχει με κάποιο τρόπο στην ταινία και έτσι σχεδίασε ένα πλάνο όπου θα τράβαγε μια εμφάνιση του κιθαρίστα και τραγουδιστή στο ηφαίστειο του Heleakala. Όταν κάποιοι ντόπιοι έμαθαν ότι θα πραγματοποιούνταν μία δωρεάν συναυλία του Hendrix έφτιαξαν μία μικρή σκηνή και το κοινό καθορίστηκε ανάλογα με το ζώδιό του. H συναυλία-free jam ήταν μία απόλυτη επιτυχία με το trio να βρίσκεται σε άλλη φόρμα παίζοντας 2 sets με φόντο την φύση. Ωραίο σκηνικό ε;

Ο κιθαρίστας και τραγουδιστής Τζίμι Χέντριξ

The Cry Of Love: Από το Μάουι στη Νέα Υόρκη και στην Ευρώπη, από τη ζωή στον θάνατο

Ο Jimi Hendrix δεν ασχολήθηκε ξανά με την ταινία «Rainbow Bridge» μετά την εμφάνισή του στο Μάουι, φεύγοντας σούμπιτος για τη Νέα Υόρκη και τις ηχογραφήσεις στα Electric Lady Studios. Φεύγοντας για την Ευρώπη στα τέλη Αυγούστου για να εμφανιστεί στο φεστιβάλ «Isle Of Wight» που σηματοδοτούσε την αρχή της ευρωπαϊκής περιοδείας του μέχρι το τέλος της ζωής του, στις 18 Σεπτεμβρίου του 1970, με τη γερμανίδα σύντροφό του Μόνικα Ντάνεμαν να είναι ο τελευταίος άνθρωπος που βρέθηκε μαζί του και να ισχυρίζεται πως ο Jimi Hendrix είχε λάβει 9 ταμπλέτες Vesparax, 18 φορές πάνω από την επιτρεπτή δόση.

Το «The Cry Of Love», ήταν το πρώτο άλμπουμ του Jimi Hendrix που κυκλοφόρησε μετά το θάνατό του, το 1971, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές. Κι ο Michael Jeffery προγραμμάτιζε το «Rainbow Bridge» και το soundtrack που θα το συνόδευε να είναι η επόμενη κυκλοφορία, για να αποσπάσει χρήματα. Τι κι αν το όνομα του Jimi Hendrix αποτελούσε σούπερ κράχτη; Στα ταμεία η ταινία ήταν μια εμπορική επιτυχία. Οι περισσότεροι νόμιζαν πως θα δουν μια συναυλιακή εμφάνιση και όταν είδαν το τελικό cut μάλλον δεν έμειναν ευχαριστημένοι. Μάλιστα, το performance του Jimi Hendrix είχε κοπεί σε 17 λεπτά με πολλά προβλήματα. Λόγω αυτών των πολλών τεχνικών προβλημάτων ο Mitch Mitchell αναγκάστηκε να ξαναγράψει τα drums της συναυλίας για να μπορέσουν να παίξουν στην ταινία.

«O Mitch έκανε απίστευτη δουλειά με το ντουμπλάρισμα των drums. Αν δεν τα έβγαλε με την πρώτη προσπάθεια σίγουρα τα έβγαλε με την δεύτερη. Έμεινα έκπληκτος με την δυνατότητα του να ξανά παίξει ακριβώς με τον ίδιο τρόπο! Ήταν αποφασισμένος να φτιάξει τις προηγούμενες ηχογραφήσεις που είχαν καταστραφεί λόγω του αέρα που είχε σε εκείνη την συναυλία. Μετά τον θάνατο του Jimi μου πήρε λίγο καιρό μέχρι να ξαναμπώ στην ντουλάπα με τις κασέτες. Ο Mitch ήταν απλά απίστευτος. Είναι πολύ καλό να μπορείς να ντουμπλάρεις drums αλλά να το κάνεις με τέτοιο τρόπο που να μην το καταλαβαίνει κανείς, αυτό είναι μαγεία. Ήξερε πως το υλικό ήταν εκπληκτικά καλό και ήταν σαν ένας φόρος τιμής προς την ευαισθησία του για την μουσική και την συνεργασία του με τον Jimi» θυμάται ο Eddie Kramer, στενός συνεργάτης του Jimi Hendrix.

Όσο για το σάουντρακ του «Rainbow Bridge», περιλάμβανε μεν αγαπημένα τραγούδια όπως το «Dolly Dagger» και το «Hey Baby (New Rising Sun)» αλλά δεν περιείχε καθόλου υλικό από την συναυλία στο Μάουι, γεγονός που μάλλον ξενέρωσε ακόμα περισσότερο τους ακροατές.

Η ιστορία πίσω από το ντοκιμαντέρ «Music, Money, Madness… Jimi Hendrix in Maui» που κυκλοφορεί στις 20 Νοεμβρίου.

Music, Money, MadnessJimi Hendrix In Maui: Τι θα περιλαμβάνει η συλλεκτική κυκλοφορία

To Blu-ray θα περιλαμβάνει ολόκληρο το ντοκιμαντέρ καθώς και bonus υλικό με το ήδη υπάρχων 16mm film που γυρίστηκε κατά την διάρκεια των δύο εμφανίσεων εκείνο το απόγευμα μιξαρισμένο σε stereo και 5.1 surround ήχο. Στο πακέτο θα συμπεριλαμβάνεται και το «Live In Maui» με τα 2 sets σε 2 CDs ή 3 βινύλια, μιξαρισμένα εκ νέου από τον Eddie Kramer και σε master του Bernie Grundman. To «Voodoo Child (Slight Return)» από την ιστορική συναυλία είναι τώρα διαθέσιμο σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες.

The Jimi Hendrix Experience - Voodoo Child (Slight Return) (Live In Maui, 1970)

Σε σκηνοθεσία του John McDermott και παραγωγή των Janie Hendrix, George Scott και McDermott το «Music, Money, Madness…Jimi Hendrix In Maui» περιλαμβάνει ακυκλοφόρητο original υλικό και συνεντεύξεις από ανθρώπους όπως ο Billie Cox, o Eddie Kramer, υπεύθυνοι της Warner Bros. και αρκετά μέλη του cast του «Rainbow Bridge» καθώς και τον σκηνοθέτη της ταινίας Chuck Wein. Οι παραπάνω διηγούνται την δικιά τους ιστορία για την πιο αμφιλεγόμενη ταινία που γυρίστηκε ποτέ.

Η ιστορία πίσω από το ντοκιμαντέρ «Music, Money, Madness… Jimi Hendrix in Maui» που κυκλοφορεί στις 20 Νοεμβρίου.

«O Jimi λάτρευε την περιπέτεια και σίγουρα υπήρχε πολύ από αυτή στην Χαβάη, ένα μέρος που του άρεσε τόσο πολύ», είπε η Janie Hendrix. «Η ιστορία πίσω από το “Rainbow Bridge” και αυτές τις ηχογραφήσεις ζωγραφίζουν μία εικόνα της απίστευτης δυνατότητας του Jimi να μετατρέπει κάτι περίεργο σε κάτι μοναδικό! Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι γι’ αυτήν την κυκλοφορία και για το πως παρουσιάζει την ιδιοφυία που ήταν ο Jimi». Περισσότερα στις οθόνες, τα ηχεία και τα ακουστικά μας σε μερικές εβδομάδες. «Όταν πεθάνω, θέλω ο κόσμος να παίζει τη μουσική μου, να τρελαίνεται και να κάνει ό,τι θέλει» είχε δηλώσει ο Jimi Hendrix κι εμείς μπορούμε να ακούσουμε το θέλημά του.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ