Κινηματογραφος

Toy Story 4: Τι κάνει τη νέα ταινία να ξεχωρίζει

Η τελευταία περιπέτεια του Γούντι και του Μπαζ

foto_1.jpg
Νικολέττα Σταμάτη
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
oloi.jpg
© IMDB

Οι νέοι χαρακτήρες, τα καινούρια μέρη και το τρέιλερ της ταινίας που άλλαξε τον τρόπο που βλέπουμε κινούμενα σχέδια

Το «Toy Story» έκανε την εμφάνισή του στους κινηματογράφους το 1995 και κατάφερε γρήγορα να κλέψει τις καρδιές όλων όσων το παρακολούθησαν ανεξαρτήτως ηλικίας, ενώ το ίδιο δεν δυσκολεύτηκε να κάνει λίγα χρόνια αργότερα και το «Toy Story 2». Το 2010 η τρίτη ταινία της σειράς, που άλλαξε τον τρόπο που βλέπουμε κινούμενα σχέδια, με τον Άντι να δίνει τα παιχνίδια του στην Μπόνι, μας έκανε όλους να πιστεύουμε ότι αυτή ήταν η τελευταία νέα περιπέτεια του Γούντι και του Μπαζ που θα βλέπαμε. Ωστόσο, τα πράγματα τελικά εξελίχθηκαν αλλιώς.

«Όπως ο περισσότερος κόσμος, υπέθεσα ότι το Toy Story 3 ήταν το τέλος της ιστορίας. Τελικά ήταν μόνο το τέλος της ιστορίας του Γούντι με τον Άντι. Όπως συμβαίνει και στη ζωή, κάθε τέλος είναι μια καινούρια αρχή. Ο Γούντι τώρα βρίσκεται σε ένα καινούριο δωμάτιο, με καινούρια παιχνίδια και καινούριο παιδί. Αυτό είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί. Το ερώτημα του πώς θα ήταν αυτό ήταν η αρχή μιας διασκεδαστικής ιστορίας που άξιζε να διερευνήσουμε» αναφέρει ο σκηνοθέτης Josh Cooley και κάπως έτσι τώρα καταλήξαμε να βρισκόμαστε μία ανάσα πριν το «Toy Story 4».

Η νέα ταινία έχει φροντίσει να έχει λίγο από όλα. Περιπέτεια, συναίσθημα χιούμορ, αλλά και υπαρξιακά ερωτήματα, παλιές αγάπες, καινούριους ρόλους, δυνατές φιλίες, δράση και ανατροπές, με την επανεμφάνιση της Λόλα που αποφάσισε να ζήσει την ζωή της διαφορετικά από τα υπόλοιπα παιχνίδια, τον Γούντι να πρέπει να μάθει να μην είναι πια ο αγαπημένος, ενώ φροντίζει να βοηθάει όχι μόνο το παιδί του, αλλά και όλους του τους φίλους και τον νέο χαρακτήρα, Φόρκι, να αυτοαποκαλείται «σκουπίδι» και να μην βλέπει τον εαυτό του ως παιχνίδι.

bonnie.jpg


Αυτό που κάνει την τέταρτη ταινία της σειράς ξεχωριστή δεν είναι μόνο οι νέοι της χαρακτήρες, αλλά και το γεγονός ότι όλοι καλούνται να βγουν έξω από τα νερά τους και να προσαρμοστούν σε νέες συνθήκες, την στιγμή που φεύγουν από τον κλειστό κόσμο των παιχνιδιών και ανακαλύπτουν πόσο μεγάλος είναι πράγματι ο κόσμος.

Σύνοψη της ταινίας:

Ο Γούντι ήταν πάντα σίγουρος για τη θέση του στον κόσμο και το ότι προτεραιότητά του είναι η φροντίδα του παιδιού του, είτε είναι ο Άντι είτε η Μπόνι. Οπότε, όταν το καινούριο παιχνίδι της Μπόνι, που είναι καρπός χειροτεχνίας από αναλώσιμα υλικά και ακούει στο όνομα Φόρκι αυτοαποκαλείται «σκουπίδι», ο Γούντι αναλαμβάνει να του δείξει ότι πρέπει να αγκαλιάσει το γεγονός ότι είναι ένα παιχνίδι. Όταν η Μπόνι παίρνει την παρέα σε οικογενειακή εκδρομή, ο Γούντι καταλήγει σε μία απρόσμενη παράκαμψη που του επιφυλάσσει μία συνάντηση με τη χαμένη του φίλη Λόλα. Μετά από χρόνια μοναχικής περιπλάνησης, το περιπετειώδες πνεύμα της Λόλα και οι εμπειρίες της στον δρόμο έρχονται σε αντίθεση με την ντελικάτη, πορσελάνινη επίστρωσή της. Πάνω που ο Γούντι και η Λόλα συνειδητοποιούν ότι οι δύο κόσμοι τους είναι μακριά σε ό,τι αφορά τη ζωή τους ως παιχνίδια, την ίδια στιγμή καταλαβαίνουν ότι αυτή είναι η πιο ασήμαντη έγνοια τους.

cowgirl.jpg
© IMDB


Ποιοι είναι οι χαρακτήρες της ταινίας;

Γούντι (με τη φωνή του Tom Hanks/Άλκη Κούρκουλου)
Παραμένει ο ίδιος καουμπόι που αγάπησε ο Άντι πριν χρόνια. Ανήκει πια στην Μπόνι και θα κάνει τα πάντα για να εξασφαλίσει την ευτυχία της. Όταν όμως συναντήσει αναπάντεχα την αγαπημένη του φίλη Λόλα, θα συνειδητοποιήσει ότι ο κόσμος είναι πιο μεγάλος από αυτό που φαντάστηκε.

«Ο Γούντι περνάει το σύνδρομο της άδειας φωλιάς» σχολιάζει o σεναριογράφος Andrew Stanton. «Δεν είναι ότι δεν έχει παιδί, αλλά ο ρόλος του έχει αλλάξει τελείως. Νομίζω ότι οι γονείς με μεγάλα παιδιά θα το καταλάβουν αμέσως. Ο Γούντι προσπαθεί να επιστρατεύσει τα παλιά του κόλπα για να λύσει νέα προβλήματα».

Μπαζ (με τη φωνή του Tim Allen/Γιώργου Λιάντου)
Δεν είναι πιστός μόνο στο αφεντικό του, αλλά και στους φίλους που έχει κάνει στην πορεία. Ο Μπαζ θα έκανε τα πάντα για να υποστηρίξει τον κάποτε αντίπαλο του Γούντι, που είναι σαν αδερφός του, όταν καταλήξει, χωρίς να το θέλει, ως έπαθλο σε πανηγύρι, στρέφεται στη φωνή μέσα του για καθοδήγηση.

baz.jpg
© IMDB


Λόλα (με τη φωνή της Annie Potts/Μαρίας Πλακίδη)
Η από χρόνια χαμένη φίλη του Γούντι και της παρέας πάντα μοιραζόταν μια ιδιαίτερη σχέση με τον Γούντι, όσο ζούσε με το πρόβατο της στο σπίτι του Άντι. Μετά τον αποχωρισμό τους για χρόνια, η Λόλα έχει ταλαιπωρηθεί, αλλά το πνεύμα της παραμένει ακμαιότατο. Έχει εξελιχθεί σε ένα περιπετειώδες ελεύθερο πνεύμα του οποίου η δύναμη και ο σαρκασμός έρχονται σε αντίθεση με την πορσελάνινη υφή της. Όταν ξανασυναντά τον Γούντι κάτω από απίθανες συνθήκες, η Λόλα συνειδητοποιεί πόσο της έχει λείψει και δεν μπορεί να περιμένει να του δείξει τι έχει κάνει όλο αυτό τον καιρό.

Σύμφωνα με τη σεναριογράφο Stephany Folsom, οι δυο τους ήταν αρχηγοί όταν πρωτοσυναντήθηκαν, «O Γούντι ήταν αρχηγός του δωματίου του Άντι και η Λόλα του δωματίου της Μόλι. Είχαν τις ευθύνες τους και είναι ξεκάθαρο ότι η Λόλα ήταν δυνατή και είχε τον έλεγχο».

woody_lola.jpg
© IMDB


Φόρκι (με τη φωνή του Tony Hale/Φοίβου Ριμένα)
Δεν είναι παιχνίδι! Τουλάχιστον έτσι πιστεύει. Ένα πραγματικό πιρούνι που έγινε καρπός χειροτεχνίας, ο Φόρκι είναι σίγουρος ότι δεν ανήκει στο δωμάτιο της Μπόνι. Δυστυχώς, κάθε φορά που προσπαθεί να το σκάσει, κάποιος τον τραβάει πίσω σε μία περιπέτεια που θα ήθελε να αποφύγει.

woody_forky.jpg
© IMDB


Ντάκι και Μπάνι (με τις φωνές των Keegan-Michael Key/Δημήτρη Σάρλου και Jordan Peele/Λορέντζου Φραγκούλη)
Είναι τα ανυπόμονα δώρα στο πανηγύρι που δεν βλέπουν την ώρα να δοθούν. Όταν τα σχέδια τους καταρρεύσουν, βρίσκονται σε μία απρόσμενη περιπέτεια με μία άλλη ομάδα παιχνιδιών.

hnoudota.jpg
© IMDB


Γκάμπι Γκάμπι (με τη φωνή της Christina Hendricks/Υρώς Μιχαλακάκου)
Είναι μία αξιαγάπητη κούκλα από τη δεκαετία του 1950. Δυστυχώς για εκείνη, ένα κατασκευαστικό λάθος την έχει αφήσει με μία απαίσια φωνή. Έχει περάσει περισσότερες από 60 μέρες ξεχασμένη στα βάθη μιας φορτωμένης αντικερί με μόνη παρέα κάτι αμίλητες κούκλες εγγαστρίμυθου. Η Γκάμπι Γκάμπι ξέρει ότι κάποιος θα την πάρει αν καταφέρει να επιδιορθώσει τη ζημιά της.

Η σεναριογράφος της ταινίας λέει για τον χαρακτήρα: «Η Γκάμπι Γκάμπι και ο Γούντι έχουν την ίδια φιλοσοφία, που είναι να είσαι εκεί για το παιδί με οποιοδήποτε κόστος. Η Γκάμπι δεν το ένιωσε ποτέ αυτό, οπότε φαντάζεται συνέχεια πώς θα ήταν να είναι το παιχνίδι κάποιου παιδιού».

porselanini.jpg
© IMDB


Γκιγκλ Μακντίμπλς (με τη φωνή της Ally Maki/Ειρήνης Τσίγκα)
Είναι μία πλαστική κούκλα-μινιατούρα από τη δεκαετία του 1980. Είναι η καλύτερη φίλη της Λόλα και τόσο μικροσκοπική που κάθεται στον ώμο της. Είναι η εξομολόγος, βοηθός και σύμβουλός της.

Ντιουκ Καμπούμ (με τη φωνή του Keanu Reeves/Τηλέμαχου Κρεβάικα)
Ένα παιχνίδι εμπνευσμένο από τον καλύτερο κασκαντέρ του Καναδά. Ο Ντιουκ επιδεικνύει συνεχώς τις φιγούρες του με αυτοπεποίθηση και χάρη. Όμως ο Γούντι ανακαλύπτει την αχίλλειο πτέρνα του Ντιουκ: δεν έχει ποτέ του καταφέρει να κάνει τα επικίνδυνα κόλπα που εκτελεί στη διαφήμιση. Για χρόνια, ο Ντιουκ κάθεται σε μία αντικερί και αναπολεί το παρελθόν του.

keanu.jpg
© IMDB


Μπένσον
Είναι μία κλασική, αντικέ κούκλα εγγαστρίμυθου και το δεξί χέρι της Γκάμπι Γκάμπι. Είναι επικεφαλής μιας μικρής ομάδας εγγαστρίμυθων που υπηρετούν την Γκάμπι. Χωρίς φωνή, αυτά τα σιωπηλά παιχνίδια επιβλέπουν την αντικερί ανατριχιαστικά αθόρυβα.

Κόμπατ Καρλ (με τη φωνή του Carl Weathers/Βασίλη Μήλιου)
Μία ομάδα τριών παιχνιδιών που, όπως η Λόλα, αναζητούν ευκαιρίες να παίξουν με παιδιά οπουδήποτε: σε παιδικές χαρές, σε πάρκα ή σε υπαίθρια πάρτι γενεθλίων. Οι Καρλ ξέρουν από την εμπειρία τους ότι τα πάρτι με τις πινιάτες είναι τα καλύτερα.

Πού θα βρεθούν τα παιχνίδια;

Αντικερί
Ένα από χαρακτηριστικά μέρη της νέας ταινίας είναι μια αντικερί. Η Λόλα πέρασε πολύ χρόνο εκεί μέσα, μέχρι που αποφάσισε να φύγει. Φιλοξενεί πολλά παιχνίδια, όπως την Γκάμπι Γκάμπι, τον Ντιουκ Καμπούμ και άλλα.

Ο υπεύθυνος σχεδιασμού παραγωγής Bob Pauley λέει ότι το κατάστημα είναι γεμάτο με χιλιάδες αντικείμενα. «Κάναμε πολλή έρευνα. Για τον Ρατατούι πήγαμε στο Παρίσι. Για το Ψηλά στον Ουρανό πήγαμε στη Βενεζουέλα. Για αυτή την ταινία μείναμε εδώ και επισκεφθήκαμε πολλές αντικερί. Ανακαλύψαμε πολλούς ενδιαφέροντες ιδιοκτήτες και οπτικές ομοιότητες από το ένα κατάστημα στο άλλο».

Πανηγύρι
Σύμφωνα με τον σεναριογράφο Andrew Stanton, η ιδέα του πανηγυριού τροφοδότησε πολλούς νέους χαρακτήρες. «Αν το σκεφτείς, ένα πανηγύρι έχει τα πιο φθηνά και ξεχασμένα παιχνίδια». Επίσης, το πανηγύρι έδωσε ανεξάντλητες δυνατότητες στα παιχνίδια να εξερευνήσουν περιοχές που δεν τις βλέπουν οι άνθρωποι. Τα παιχνίδια βρίσκονται σε μέρη που εμείς δεν μπορούμε. Περπατάνε σε ταράτσες και στη μέση ενός καρουσέλ, δημιουργώντας πανέμορφες εικόνες.

panigiri.jpg
© IMDB


Η ομάδα σχεδιασμού επισκέφθηκε πολλά πανηγύρια. «Θέλαμε να αιχμαλωτίσουμε τη γοητεία ενός πανηγυριού. Μάθαμε πώς λειτουργούν, πώς σχεδιάστηκαν και πώς δουλεύουν. Όλες αυτές οι λεπτομέρειες χτίζουν έναν κόσμο που μοιάζει αληθινός» λέει ο Pauley.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας εδώ:Το «Toy Story 4» θα κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους στις 20 Ιουνίου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ