Κινηματογραφος

Στην πύλη της αιωνιότητας - At Eternity's Gate

Ένα Όσκαρ για τον Τζούλιαν Σνάμπελ και τον Βίνσεντ Βαν Γκογκ

2018 | Έγχρ. | Διάρκεια: 111'
324257-668306.jpg
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
ΤΕΥΧΟΣ 686
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στην πύλη της αιωνιότητας - At Eternity's Gate

Η ζωή και το έργο του Βίνσεντ Βαν Γκογκ με έμφαση στα χρόνια που έζησε στην Αρλ της Γαλλίας, τότε που μαγεμένος από το γαλλικό τοπίο και φως δημιούργησε μερικά από τα πιο εμβληματικά έργα του, όπως η «Eναστρη νύχτα», το «Υπνοδωμάτιο στην Αρλ» και τη σειρά «Ηλιοτρόπια».

Ο Τζούλιαν Σνάμπελ δεν είναι τυχαίος σκηνοθέτης. Έχοντας αφηγηθεί στο παρελθόν βιογραφίες καλλιτεχνών («Μπασκιά», «Πριν πέσει η νύχτα» με θέμα την ιστορία του κουβανού ποιητή Ρεϊνάλντο Αρένας) έχει το know how της εναλλακτικής κινηματογραφικής βιογραφίας. Η  ιστορία του Βίνσεντ Βαν Γκογκ δεν είναι εξαίρεση. Ο νεοϋορκέζος Σνάμπελ απομονώνει την ιστορία στο τελευταίο κεφάλαιο της ζωής του κι ακολουθεί τον πυρετώδη ρυθμό με τον οποίο ζωγράφιζε ο Βαν Γκογκ  τα έργα του. Ο τιμημένος με το βραβείο ερμηνείας στη Βενετία, υποψήφιος για Χρυσή Σφαίρα αλλά και φαβορί για τα φετινά Όσκαρ Γουίλεμ Νταφόε δίνει μια αψεγάδιαστη ερμηνεία, συνεισφέροντας πολύτιμη βοήθεια στον Σνάμπελ για να φτιάξει με την κάμερά του εικόνες ανείπωτης ομορφιάς (βγαλμένες θαρρείς από τον καμβά του ζωγράφου) αλλά και συγκινητικές σεκάνς τρομερής σύγχυσης, όπου ο καλλιτέχνης δεν μπορούσε να βρει την ησυχία παρά μόνο όταν ζωγράφιζε. Στα εξαιρετικά προσεγμένα κάδρα βρίσκουμε σημάδια τόσο από το καλλιτεχνικό σύμπαν του Βαν Γκογκ (αδυναμία του ο Γκόγια και ο Ντλεκρουά), τις σκέψεις του για τον Θεό, αλλά και τη σχέση του με τον Γκογκέν και τον αδελφό του Τεό, που επέδρασαν καθοριστικά στη ζωή του. 

Σκηνοθεσία: Τζούλιαν Σνάμπελ
Πρωταγωνιστούν: Γουίλεμ Νταφόε, Ρούπερτ Φρεντ, Όσκαρ Άιζακ, Μαντς Μίκελσεν, Ματιέ Αμαλρίκ

INFO
At Eternity's Gate
Στην πύλη της αιωνιότητας At Eternity's Gate
2018 | Έγχρ. | Διάρκεια: 111'

  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Τζούλιαν Σνάμπελ
  • ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Μάθιου Αμαρλιτς, Ρούπερτ Φρεντ, Οσκαρ Ισαάκ, Νηλς Αρεστραπ, Γουίλεμ Νταφόε, Μαντς Μίκελσεν, Εμμανουέλ Σέινερ, Αν Κοσινί, Αμίρα Κάσαρ
  • χρονολογια: 2018
Δες αναλυτικά

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ