Οι Νύχτες Πρεμιέρας έχουν άλλη μια…νύχτα πριν μας αποχαιρετήσουν
Αυλαία για το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας
Δόθηκαν χτες βράδυ τα βραβεία -νικήτρια της Χρυσής Αθηνάς το «Rider» της αμερικανίδας Κλόε Ζάο- στην τελετή λήξης με την προβολή του καουρισμακικού «Η άλλη όψη της ελπίδας» που καταχειροκροτήθηκε, αλλά οι 23ες Νύχτες Πρεμιέρας έχουν άλλη μια...νύχτα πριν μας αποχαιρετήσουν για φέτος.
Οk, στην τελευταία μέρα πάντα μια μελαγχολία συνοδεύει τις προβολές των ταινιών, που για τη σημερινή ειδικά ημέρα θα είναι ακόμη πιο βαριά λόγω της αφιερωμένης στον κριτικό κινηματογράφου Μπάμπη Ακτσόγλου (που μας άφησε πριν από 10 ακριβώς χρόνια) προβολή των «Δουβλινέζων» του Τζον Χιούστον στο Δαναό 1 (19.15). Αμέσως μετά (21.30) στην ίδια αίθουσα θα προβληθεί η νέα ταινία του Λούκα Γκουαντανίνο «Να με φωνάζεις με το όνομα σου». Ο δημιουργός του «Είμαι ο έρωτας», βασίζεται σε ένα σενάριο του Τζέιμς Άιβορι για να αφηγηθεί μια πανίσχυρη και συγκινητική ιστορία αγάπης. Πρωταγωνιστής της ένας ανήσυχος 17χρονος που ανακαλύπτει την αγάπη, στη διάρκεια ενός ειδυλλιακού καλοκαιριού με φόντο την ιταλική εξοχή. Γόνος δύο ακαδημαϊκών, o Έλιο νιώθει τον αισθηματικό κόσμο του να συγκλονίζεται όχι από τις ερωτικές του συνευρέσεις μ’ ένα ντόπιο κορίτσι αλλά από έναν Αμερικανό, εφτά χρόνια μεγαλύτερό του, που βοηθάει τις έρευνες του καθηγητή πατέρα του στον ελληνορωμαϊκό πολιτισμό.
Στο Ιντεάλ στις 17.30 προβάλλονται οι βραβευμένες ελληνικές ταινίες μικρού μήκους συγκεντρωμένες σε μια προβολή, ενώ στις 20.00 παίζεται στην ίδια αίθουσα η «Κυρία Χάιντ» με άλλη μια εκκεντρική – και βραβευμένη στο Λοκάρνο- ερμηνεία της Ιζαμπέλ Ιπέρ που υποδύεται μια καθηγήτρια που έχει δύο αντικρουόμενες προσωπικότητες. Μαύρο χιούμορ και εκμοντερνισμός του κλασικού «Δόκτορ Τζέκιλ και κύριος Χάιντ».

Τέλος στην Όπερα 1 στις 20.15 προβάλλεται ο «Επαναστάτης στη σίκαλη» που θα βγει την ερχόμενη Πέμπτη στις αίθουσες κι αποτελεί μια βιογραφική ματιά πάνω στη ζωή και το έργο του Τζέι Ντι Σάλιντζερ, συγγραφέα ενός εμβληματικού έργου της παγκόσμιας λογοτεχνίας του περασμένου αιώνα, του «Φύλακα της σίκαλης». Πρωταγωνιστούν οι Νίκολας Χουλτ και Κέβιν Σπέισι.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πολλά στοιχεία στο σενάριο δίνονται χωρίς ειρμό, σε μια προκάτ αστυνομική πλοκή
Ίσως η καλύτερη σαιξπηρική ταινία που έχουμε δει τα τελευταία 20-30 χρόνια.
Η ψυχραιμία και η αξιοπρέπεια της νεαρής Κάρλα είναι τα στοιχεία του φιλμ που σου εντυπώνονται εντονότερα.
Αυτές είναι οι καλύτερες φετινές ταινίες και οι 20 καλύτερες σειρές που μπορείς να δεις στην πλατφόρμα του
Η «Χιονάτη» της Disney και το «War of the Worlds» με Ice Cube συγκεντρώνουν τις περισσότερες υποψηφιότητες
Από την «Εκπομπή» του 1968 έως το κύκνειο άσμα του με τη «Σκόνη του Χρόνου»
Η απώλειά του σηματοδοτεί το τέλος μιας σπουδαίας διαδρομής στον χώρο του animation
Από το θέατρο της διασποράς στη χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου
Η ταινία χρειάστηκε σχεδόν τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί
Πώς μπορείς να ανοίξεις τα μάτια σε κάποιον, αν δεν θέλει να κοιτάξει την αλήθεια κατάματα;
Πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 6 Μαρτίου
Και το παράδοξο πίσω από τα νούμερα
Η εντυπωσιακή παράσταση του 30χρονου ηθοποιού δίνει το έναυσμα στον σκηνοθέτη Τζος Σάφντι για να παρουσιάσει ένα σκληρό δράμα γύρω από την προσωπική μοναξιά και τη σημασία τού να κυνηγάς το όνειρό σου
Ο δημιουργός ποντάρει στην αίσθηση που προκαλεί η δύναμη της εικόνας, που «αφηγείται» την καταστροφική κλιματική αλλαγή σε συνδυασμό με τον εξωφρενικό τρόπο που το παρελθόν συναντιέται με το μέλλον.
Με ειρωνικές μπηχτές για τα τετριμμένα πλέον ευρωπαϊκά συνθήματα περί ισότητας ή αδελφοσύνης και με οξεία ματιά πάνω στο θέμα της ατομικής ευθύνης, ο ρουμάνος σκηνοθέτης υπογράφει ένα στιβαρό δράμα
Ο Ρέιφ Φάινς παραδίδει μια σπάνιας συναισθηματικής έντασης ερμηνεία
Δείτε πρώτοι το φιλμ που κέρδισε δύο Χρυσές Σφαίρες και ζήστε την κινηματογραφική εμπειρία στη μεγάλη οθόνη
Το αφιέρωμα της εταιρείας παραγωγής στην Ελληνίδα ηθοποιό
Τι αποκάλυψε σε συνέντευξη που παραχώρησε
Οι νικητές της λαμπερής βραδιάς
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.