Κινηματογραφος

57o Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: O Χρυσός Αλέξανδρος στην Ουγγαρία!

324257-668306.jpg
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Film Trailer: Tiszta szívvel / Kills on Wheels

Τίτλοι τέλους για το 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με το βραβείο καλύτερης ταινίας, πιο γνωστό και ως «Χρυσός Αλέξανδρος -  Θόδωρος Αγγελόπουλος» όπως έχει ονομαστεί σχετικά πρόσφατα προς τιμή του κορυφαίου μας δημιουργού, να απονέμεται  στην ταινία «Δολοφονικά αμαξίδια» του ούγγρου Ατίλα Τιλ.

Η 5μελής Κριτική Επιτροπή του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος  (πρόεδρος ο ιρανός σκηνοθέτης Αμίρ Ναντερί και μέλη οι Σοφιάν Ελ Φανί, διευθυντής φωτογραφίας από την Τυνησία, Φρεντερίκ Μορό, σεναριογράφος από τη Γαλλία, Πίτερ Σκάρλετ, σύμβουλος, παραγωγός και προγραμματιστής ταινιών από τις ΗΠΑ και η σκηνοθέτιδα, καθηγήτρια Εύα Στεφανή) ξεχώρισε την εκκεντρική τρυφερότητα μιας ιστορίας ενηλικίωσης, τοποθετημένη στα αναπηρικά αμαξίδια μιας αλλοπρόσαλης μαφιόζικης συμμορίας. Γέλιο και δράση, θολώνουν τα σύνορα μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας σε μια φρέσκια όσο και συγκινητική ματιά πάνω στη διαφορετικότητα και το ρατσισμό, με τρόπο που δεν αφήνει κενά, ενστάσεις ή αντιρρήσεις γύρω από την αξία του φιλμ.

Το Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής – Αργυρός Αλέξανδρος πήγε στην ταινία «Η πέτρα της καρδιάς» (μια τρυφερή ιστορία φιλίας και έρωτα σε ένα ψαροχώρι της Ισλανδίας στη διάρκεια ενός καλοκαιριού) του ισλανδού  Γκούδμουντουρ Άρναρ Γκούδμουντσον, ενώ το Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής για Καλύτερη Σκηνοθεσία – Χάλκινος Αλέξανδρος κέρδισε η ταινία «Ο σπορέας», που είχε ως θέμα της μια πολυεπίπεδη οικογενειακή τραγωδία γύρω από την ενοχή, τη συγχώρεση και τη μοίρα, που αποτελεί σκηνοθετικό ντεμπούτο ενός πολλά υποσχόμενου 38χρονου ιάπωνα ονόματι Γιόσουκε Τακέουτσι. Τα υπόλοιπα βραβεία αναλυτικά ήταν:

Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας στους: Ζόλταν Φένιβεσι, Σάβολτς Τούροτσι και Άνταμ Φέκετε για τις ερμηνείες τους στην ταινία «Δολοφονικά αμαξίδια»

Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας εξ ημισείας στις: Δήμητρα Βλαγκοπούλου για την ερμηνεία της στην ταινία “Park” της Σοφίας Εξάρχου (Ελλάδα – Πολωνία) και Σουζούνο Τακενάκα για την ερμηνεία της στην ταινία «Ο σπορέας».

Βραβείο Καλλιτεχνικής Επίτευξης στην ταινία «Άφτερλωβ» του Στέργιου Πάσχου

Ειδική Μνεία στον ηθοποιό Βασίλη Κουκαλάνι για την ερμηνεία του στην ταινία «Πλατεία Αμερικής» και στον Χάρη Φραγκούλη για την ερμηνεία του στην ταινία «Άφτερλωβ».

Η Κριτική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) αποτελούμενη από τους Αλεξάντερ Χούζερ, Πρόεδρος (Νορβηγία), Αχμέτ Γκιουρατά (Τουρκία) και Ιφιγένεια Καλαντζή (Ελλάδα) απένειμε τα εξής βραβεία:

Για το Διαγωνιστικό Τμήμα στην ταινία «Λαίδη Μάκμπεθ» του βρετανού Ουίλιαμ Όλντροϊντ. Και για ελληνική ταινία του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου 2016 (πρεμιέρα) στην ταινία «Πλατεία Αμερικής» του Γιάννη Σακαρίδη.

Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου απονέμει το βραβείο της στην ταινία «90 Χρόνια ΠΑΟΚ –Νοσταλγώντας το μέλλον» του Νίκου Τριανταφυλλίδη.

Ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής των Ελλήνων (Βουλή-Τηλεόραση), με κριτική επιτροπή τους ​Κώστα Δήμο, Άρη Φατούρο και Βασίλη Δούβλη, έδωσε το καθιερωμένο βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» στην ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος «Το αίμα των Σάμι» της Δανέζας Αμάντα Κέρνελ.

H ΕΡΤ, με κριτική επιτροπή τους Γιώργο Μπότσο, Νίκο Βεζυργιάννη και Μένο Δελιοτζάκη, απονέμει βραβείο αξίας 3.000 ευρώ σε μια ταινία του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου 2016 (ενότητα «Επίσημη Πρώτη») στην ταινία “Park” της Σοφίας Εξάρχου.

Στα βραβεία νεότητας, η επιτροπή που αποτελείται από φοιτητές Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης και τα μέλη της είναι οι Σωτήρης Πετρίδης, Κωνσταντίνα Δάβαλη, Νατάσσα Δεληβοριά, Γιάννης Μέλφος και Άννα Xατζηπαντελή, με την επίβλεψη της καθηγήτριας Μπέτυ Κακλαμανίδου, το πρώτο βραβείο δόθηκε στο «Έτερος Εγώ» του Σωτήρη Τσαφούλια ενώ το ειδικό βραβείο κέρδισε η «Πλατεία Αμερικής» του Γιάννη Σακαρίδη.

Το βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, κέρδισε η ταινία «Στην ηλικία μου ακόμα κρύβομαι για να καπνίσω» της αλγερινής Ραϊανά, ενώ το αντίστοιχο για ταινία του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου 2016 (πρεμιέρα), απονεμήθηκε στην ταινία «Έτερος Εγώ» του Σωτήρη Τσαφούλια και του τμήματος Ματιές στα Βαλκάνια στο τουρκικό «Ραούφ» του Μπαρίς Καγιά και του Σονέρ Τζανέρ. Ακόμη το βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του τμήματος Ανοιχτοί Ορίζοντες, απονέμεται στην αργεντινοισπανική ταινία «Ο επιφανής πολίτης» των Γ.Ντουπράν και Μ. Κον.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10 ψυχεδελικές καλτ ταινίες του ιαπωνικού κινηματογράφου
10 ψυχεδελικές καλτ ταινίες του ιαπωνικού κινηματογράφου

Ταινίες, κυρίως από το Νέο Κύμα —συχνά με πολλά «avant-garde» στοιχεία— που ξεχώρισαν για την εκκεντρική τους πλοκή και τις δυνατές τους εικόνες, αποκτώντας με τα χρόνια καλτ «status»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY